Kraay: "Er is in de zomer iets misgegaan bij PSV"

De reeks teleurstellende resultaten van PSV heeft de alarmbellen doen rinkelen bij eenieder die de Eindhovense club een warm hart toedraagt. Zo ook bij Hans Kraay sr. De voormalige oefenmeester, tussen 1985 en 1987 als trainer én technisch directeur verbonden aan PSV, weet waar het zijn ex-werkgever aan schort: ervaring.

Volgens Kraay doet de clubleiding er goed aan om zich in de winter richting de transfermarkt te begeven. "Deze zomer is er iets misgegaan in het samenstellen van de selectie", opent hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Iedereen is gek op jonge elftallen, maar alleen talent is niet zaligmakend. In de winterstop moet er in elke linie een routinier worden aangetrokken, want dit team mist ervaring."

Tijdens de zomerse transfermarkt nam PSV afscheid van ervaren krachten als Mark van Bommel, Wilfred Bouma, Kevin Strootman, Jeremain Lens en Dries Mertens. Daartegenover stond de komst van talenten als Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Florian Jozefzoon en Adam Maher.

Wat betreft de mogelijkheid tot een ontslag van Phillip Cocu schaart Kraay zich achter het meerendeel van de kenners. Ook hij ziet een congé van de 43-jarige trainer niet als de oplossing voor alle problemen.

"De leiding moet geen gekke dingen gaan doen", stelt hij. "Laat Cocu rustig zijn werk doen. Hij heeft een grote voetbalcarrière achter de rug. Al is het raadselachtig waarom hij zoveel wisselt, hij moet kiezen voor een vaste formatie." Met vijftien speelronden achter de rug bekleedt PSV de teleurstellende tiende plaats op de ranglijst. Met twintig punten is de oogst voor de Brabanders uitzonderlijk mager.