Deco krijgt korte straf voor dopinggebruik

Deco heeft een schorsing van dertig dagen gekregen voor het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de tuchtcommissie in Rio de Janeiro zaterdag besloten. Omdat de schorsing met terugwerkende kracht op 7 mei inging en Deco die al uitzat, is hij per direct speelgerechtigd om voor zijn club Fluminense uit te komen.

De 35-jarige middenvelder testte eind maart positief op het middel furosemide tijdens een dopingcontrole en ook de B-test was positief. De eerstvolgende wedstrijd van Fluminense is de confrontatie tegen het Botafogo van Clarence Seedorf op 7 juli.

Deco toonde zich na afloop van de uitspraak teleurgesteld in de tuchtcommissie. "Ik ben onschuldig. Honderd procent zeker dat ik geen drugs heb gebruikt. Ik vind de straf dan ook zeer onterecht. In mijn achttienjarige loopbaan heb ik nooit positief getest", stelde de oud-speler van FC Porto en FC Barcelona. "De medicijnen die ik gebruik, heb ik al sinds ik in 2010 terugkeerde naar Brazilië. Sindsdien ben ik zeker tien keer getest, maar nooit positief."

De voetballer zegt de beslissing echter niet aan te gaan vechten. "Ik accepteer de straf. Het is jammer dat ik enkele wedstrijden heb gemist, maar ik ga nu al mijn energie richten op mijn rentree bij Fluminense. Ik wil mijn loopbaan hier afsluiten. Deze club heeft me heel veel gegeven."

Deco maakte in het afgelopen decennium furore in Europa. Van 1999 tot en met 2004 speelde hij bij FC Porto en brak daar door in het seizoen 2002-2003 toen hij Porto naar de titel in Uefa Cup leidde. Een jaar later veroverde hij met dat team de Champions League. In de zomer van 2004 stapte hij over naar FC Barcelona, waar hij in 2006 nogmaals de Champions League won.

In 2008 vertrok hij naar Chelsea, waar hij na twee jaar vertrok om terug te keren naar zijn geboorteland Brazilië.