Go Ahead ziet af van kunstgras

Go Ahead Eagles krijgt komend seizoen geen kunstgras. De club uit Deventer gaat veldverwarming aanleggen om aan de eisen van de KNVB te voldoen. Bovendien wil de kersverse eredivisionist het stadion uitbreiden naar achtduizend plaatsen. Dat werd woensdag bekendgemaakt op een persconferentie.

De supporters van Go Ahead waren een actie gestart om de komst van kunstgras in de Adelaarshorst tegen te houden. Mede door die actie besloot het bestuur voor een 'echte' grasmat te kiezen. Afgelopen seizoen werd het veld in Deventer nog gekozen tot beste van de Jupiler League. Kunstgras is echter goedkoper. De KNVB eist dat eredivisieclubs veldverwarming of kunstgras hebben.

De veldverwarming kan worden aangelegd omdat de gemeente eigenaar is van de grond van de Adelaarshorst. "Het is dus ook logisch dat we investeren in ons eigen veld", zegt verantwoordelijk wethouder Marco Swart (VVD). "Go Ahead huurt die grond met veldverwarming en betaalt gewoon rente. Het is absoluut geen staatssteun."

De plannen worden dinsdag besproken in de gemeenteraad. Het gemeentebestuur vraagt de raad of het kan beginnen met de uitvoering van de plannen. Normaal gesproken staat er 26 weken voor de benodigde procedure, maar dan is het seizoen al begonnen.

Wethouder Swart verwacht zo'n 325 duizend euro te investeren in het stadion. Dat bedrag zit hem niet alleen in de veldverwarming, maar ook in de aanleg van een looptunnel voor de uitfans. "Het uitvak wordt verplaatst. De uitsupporters zitten nu naast onze fanatieke aanhang. Daar zijn we nooit blij mee geweest", aldus Holding-directeur Hans de Vroome.

De mening van de Eagles-supporters over de grasmat heeft zwaar meegewogen in het besluit. "De fans hebben met een ludieke actie de middenstip uitgegraven. Go Ahead Eagles is een authentieke club en is voorstander van het spelen op natuurgras ", reageert aanstaand voorzitter Edwin Lugt, die een overstap naar kunstgras overwoog. "Om economische redenen zouden we daar eigenlijk ook voor moeten kiezen. Maar we willen niet aan het dna van de club komen."

De capaciteit kan worden uitgebreid naar achtduizend plaatsen door meer staanplaatsen te creëren op de tribune aan de Brinkgrevenweg. Daarvoor heeft Go Ahead nog wel toestemming nodig van de KNVB. De dug-outs worden geïntegreerd in de hoofdtribune.