Rutte slaapt nooit in het Torentje

Mark Rutte (VVD) slaapt als het even kan thuis, maar nooit in het Torentje. Er past namelijk geen bed in, zei de premier woensdag tijdens de 'kinderpersconferentie' van het Jeugdjournaal. Rutte kreeg verschillende vragen op zich afgevuurd, onder meer of hij wel eens in het Torentje slaapt.

Het Torentje is een 'klein, dik gebouwtje', zei Rutte. En toen de Britse premier David Cameron een keer langskwam, lachte die zich 'helemaal rot' om het kleine werkkamertje, vertelde hij. Rutte heeft zijn collega vervolgens voorgehouden dat het uitzicht op de Hofvijfer wel mooier is dan het uitzicht vanuit Camerons werkkamer. De Brit zou zelf uitkijken op een muur.

De kinderpersconferentie werd gehouden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Rutte zag zich geconfronteerd met elf schoolklassen die vragen op hem afvuurden. De schoolkinderen wilden onder meer weten waarom Rutte de politiek in is gegaan en of hij daar wel eens spijt van heeft gehad.

"Spijt niet, wel is het soms ontzettend ingewikkeld", antwoordde de premier. Vooral de bestrijding van de economische crisis vergt veel van hem. "Ik zit me soms wel het hoofd te breken over hoe je de problemen die er zijn kunt oplossen." De bestrijding van de crisis ziet hij als zijn absolute prioriteit. Daardoor wordt hij zelf overigens niet geraakt. "Ik verdien een heel goed salaris. Ik hoef zelf niet te bezuinigen."

Ook zijn band met PVV-leider Geert Wilders kwam ter sprake. Een vragensteller wilde weten of Rutte en Wilders nog steeds ruzie hebben. Naar verluidt sprong Rutte uit zijn vel nadat Wilders de stekker uit het vorige kabinet trok. "We hebben nooit ruzie gehad", antwoordde de premier echter. "Ik mag hem graag en heb de indruk dat het ook omgekeerd zo is. Wel ben ik het ook met hem ontzettend vaak oneens."

Rutte liet wel weten dat hij spijt heeft van zijn 'doe zelf eens normaal'-uitspraak die hij deed tijdens een confrontatie met Wilders in het parlement. Zo'n uitspraak kan wel op het schoolplein, maar niet in de Tweede Kamer. "Het was wel heel leuk, maar het kan niet."

De premier zei verder dat hij een enkele keer wel eens moe wordt van alle vragen die hij van journalisten krijgt. Maar tegelijkertijd is het goed dat ze worden gesteld. "Ik vind het ook de taak van politici om vragen te beantwoorden." Daarnaast zijn journalisten belangrijk voor de informatievoorziening en houdt het politici scherp.

De schoolkinderen kregen een pluim voor de vragen die ze stelden. "Jullie hebben je heel goed voorbereid. Het waren hele goede vragen", zei Rutte. De premier was te spreken over de kinderpersconferentie. "Ik vond het heel gaaf om te doen."