[Bundesliga] Gladbach en De Jong na rust naast BVB

Borussia Dortmund ziet Bayern München opnieuw verder uitlopen op de ranglijst. BVB verspeelde twee punten tegen Borussia Mönchengladbach (1-1). Luuk de Jong viel in. Dortmund kan titelprolongatie nagenoeg vergeten. De ploeg van Jürgen Klopp staat een straatlengte achter koploper Bayern München, dit seizoen een klasse apart in de Bundesliga. Toch was een zege welkom in de strijd om de tweede plek met Bayer Leverkusen, dat later vandaag nog in actie komt. Het duel met Borussia Mönchengladbach was voor Marco Reus een speciaal weerzien met de club die hij afgelopen zomer verliet.

In de heenwedstrijd had Reus al laten zien dat hij geen moeite had om zijn oud-werkgever pijn te doen. Met twee treffers hielp hij BVB aan een 5-0 zege. Mönchengladbach was toen vrij kansloos en ook zondagmiddag konden Die Fohlen voor rust geen vuist maken tegen het dominante Dortmund. Luuk de Jong en Roel Brouwers zagen vanaf de kant hoe de bezoekers dicteerden een aantal goede mogelijkheden creëerden.

Kevin Grosskreutz werd weggestuurd door Mats Hummels, maar de rechtshalf tikte de bal net naast. Gladbach-doelman Marc-André ter Stegen moest niet veel later redding brengen op een kopbal van Moritz Leitner. Na een half uur spelen moest Ter Stegen alsnog vissen. De goalie zag Mario Götze over zijn been vallen, waarna Dortmund een penalty kreeg. Götze benutte de buitenkans en bracht BVB op voorsprong.

De thuisploeg kon aan de andere kant geen gevaar stichten. Pas tien minuten na de pauze werd keeper Roman Weidenfeller op de proef gesteld bij een schot van Amin Younes. Gladbach gaf daarna iets meer gas, waarna trainer Lucien Favre De Jong na ruim een uur spelen binnen de lijnen bracht. De wissel deed de thuisploeg goed. Martin Stranzl miste een grote kans met het hoofd, maar Younes was kort daarna wel trefzeker.

De 19-jarige aanvaller schoot via het been van een Dortmund-speler raak, waardoor Weidenfeller geen schijn van kans had: 1-1. Borussia-Park was daarna wakker geschud. Mönchengladbach wilde meer, maar het was Dortmund dat nog twee keer dichtbij een doelpunt kwam. Grosskreutz en Götze zagen Ter Stegen redding brengen in de slotfase. Invaller Peniel Mlapa kreeg nog een levensgrote kans om Gladbach aan de winst te helpen, maar nadat hij Weidenfeller uitspeelde, schoot hij in het zijnet. In de blessuretijd hielp ook Sebastian Kehl een levensgrote mogelijkheid om zeep. Daardoor hielden beide ploegen een punt over aan de confrontatie tussen de Borussia's. Dortmund ziet het gat met Bayern oplopen tot liefst zeventien punten.