Meer huishoudens nemen andere zorgverzekeraar

Meer mensen zijn dit jaar van zorgverzekering gewisseld dan in voorgaande jaren. Meer dan een miljoen mensen zijn overgestapt, blijkt uit een rondgang van Novum Nieuws langs vergelijkingssites. Door een hoger eigen risico te nemen en aanvullende verzekeringen te schrappen besparen overstappers vaak tientallen euro's per maand.

Vergelijkingssite independer.nl schat dat dit jaar 1,1 miljoen mensen van zorgverzekering zijn gewisseld. Dat is ongeveer 6,5 tot 7 procent van het totaal aantal verzekerden. Vergelijkingssite zorgkiezer.nl schat dat meer dan 1,2 miljoen mensen overstappen, ofwel meer dan zeven procent. Consumentensite verzekeringen.com stelt in een persbericht dat bijna acht procent dit jaar overstapt. De Consumentenbond maakt geen schatting.

Vorig jaar stapten iets meer dan een miljoen mensen over, ongeveer zes procent van het totaal aantal verzekerden. Dat was het hoogste percentage overstappers in jaren. Alleen in 2006, toen het nieuwe zorgstelsel werd ingevoerd, stapten met negentien procent meer mensen over.

Mensen die willen overstappen moesten hun oude contract voor 1 januari opzeggen. Zij hebben tot 31 januari om een nieuwe verzekering te kiezen.

Volgens zorgkiezer.nl was het tot de kerst rustig met het aantal overstappers, omdat de zorgpremies ongeveer gelijk bleven. Doordat verzekeraars dit jaar echter voor het eerst met lastminuteaanbiedingen kwamen, werd het de laatste dagen van het jaar toch nog drukker.

Veel overstappers hebben geld bespaard door een hoger eigen risico te nemen en door hun aanvullende verzekering uit te kleden, of helemaal te schrappen. Volgens zorgkiezer.nl heeft zestig procent van de overstappers een aanvullende verzekering. Dat is lager dan het gemiddelde van 88 procent onder alle Nederlanders.

Independer stelt op basis van eigen onderzoek onder duizend mensen dat overstappers gemiddeld 343 euro per jaar besparen, bijna dertig euro per maand. "Als je dat doortrekt naar heel Nederland, dan is dat ongeveer een half miljard euro minder aan premie", stelt een woordvoerder.

Volgens zorgkiezer.nl besparen mensen die een hoger eigen risico nemen gemiddeld twintig euro per maand. De organisatie stelt dat ongeveer vijftien procent van de overstappers 55 euro per maand bespaart.


Meer huishoudens nemen andere zorgverzekeraar (Foto: Novum)