Brussel zwijgt nog over steun SNS

De Europese Commissie maakt donderdag nog niet bekend of het toestemming geeft voor de nationalisatie van SNS Reaal. Dat meldt een woordvoerder donderdag aan Novum Nieuws. De landsadvocaat stelde vorige week bij de rechtszitting bij de Raad van State dat de commissie donderdag een oordeel zou vellen over de zaak.

Volgens de woordvoerder legt de Europese Commissie zich bij dergelijke gevoelige besluiten niet vast op een bepaald publicatietijdstip. De woordvoerder kon dan ook niet zeggen wanneer het besluit wel valt.

Mededingingscommissaris Joaquín Almunia bekijkt alle gevallen waarin sprake is van staatssteun aan bedrijven. Zo werd de Nederlandse steun aan ING en ABN AMRO alleen onder bepaalde voorwaarden goedgekeurd door de commissie. De banken mogen bijvoorbeeld geen overnames doen.

SNS Reaal werd begin deze maand voor 3,7 miljard euro genationaliseerd, omdat de problemen bij vastgoedtak Property Finance te groot waren. Als het aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ligt, verliezen aandeelhouders en mensen die achtergestelde leningen verschaften aan de bank en verzekeraar, al hun geld.

De Raad van State oordeelt maandag of minister Dijsselbloem in zijn recht stond om SNS te nationaliseren. Als Dijsselbloem gelijk krijgt, besluit de Ondernemerskamer later over een eventuele vergoeding voor de gedupeerde beleggers.


Brussel zwijgt nog over steun SNS (Foto: Novum)