SNS-topman gevlucht

Sjoerd van Keulen, voormalig topman van SNS Reaal, is ondergedoken. Hij is naar het buitenland gegaan wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres, meldt RTL Nieuws maandag op basis van bronnen.

Van Keulen zou het advies hebben gekregen om een aantal weken weg te blijven. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Theo Bot is op de hoogte van de bedreigingen, maar zegt tegen de zender dat de lokale politie de kwestie afhandelt.

Na de nationalisatie van de bank en verzekeraar riep journalist Jelle Brandt Corstius op om Van Keulen met mailtjes te bestoken, met als doel dat de bankier zijn bonussen teruggeeft. Hij laat in een reactie weten dat hij juist had opgeroepen om het beschaafd te houden in de mails. De Telegraaf publiceerde op de voorpagina een luchtfoto van zijn riante woning in het Gooi.

Van Keulen bracht SNS Reaal in 2006 naar de beurs en werd in die tijd door collega's als een goede manager gezien. Hij was nauw betrokken bij de aankoop van SNS Property Finance, waarvan later bleek dat dat een kat in de zak was.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) besloot SNS Reaal op 1 februari te nationaliseren. Dijsselbloem leverde de nodige kritiek op Van Keulen, premier Mark Rutte (VVD) betichtte de bank van 'mismanagement.