Opnieuw stakingen bij spooronderhoud

Spoorwerkers hebben in de nacht van zondag op maandag gestaakt bij onderhoudswerkzaamheden in Breda en Tilburg. Dat meldt FNV Bouw maandag. Een nacht eerder werd al gestaakt bij spooronderhoud in Amersfoort. FNV Bouw en FNV Bondgenoten hebben voor de komende twee weken nieuwe stakingen aangekondigd.

De komende stakingen worden verdeeld over de verschillende werkgevers in het spooronderhoud. Een woordvoerder van FNV Bouw zegt dat de bond weer met de werkgevers om tafel gaat als zij met een beter bod komen. "Wij hebben tot nu toe nul reacties mogen ontvangen van de werkgevers."

Werknemers leggen veelal 's nachts het werk neer om meer loonsverhoging en garantie van werkgelegenheid af te dwingen. De werkgevers zijn in hun ogen nog niet met een bevredigend bod gekomen. De bonden willen treinreizigers zo veel mogelijk ontzien.

FNV Bouw en CNV Vakmensen stelden bedrijven als Bamrail en Struktonrail eerder een ultimatum dat woensdag afliep. Die middag boden werkgevers een loonsverhoging van 1,35 procent. "Te laag", zegt de woordvoerder van FNV Bouw. "Het verschil met de tweeënhalf procent die wij willen is gewoon te groot. Bovendien: er is ruimte voor meer. We snappen niet dat de werkgevers niet van die ruimte gebruikmaken."


Opnieuw stakingen bij spooronderhoud (Foto: Novum)