Cruijff neemt afscheid van Catalonië

Johan Cruijff neemt vanavond afscheid als trainer van het Catalaanse nationaal elftal. In het stadion van Espanyol werkt de 65-jarige oefenmeester zijn laatste interland af in een oefenduel tegen Nigeria. Zijn aftreden als bondscoach is volgens hem een principekwestie.

"Het was voor mij een persoonlijk compromis", aldus de Verlosser. "Het (bondscoachschap, red.) was een verplichting die ik mezelf heb opgelegd. Ik kwam hier, jullie hebben me altijd goed behandeld en met mijn manier van denken heb ik in mijn plicht voldaan."

Cruijff zat slechts drie keer eerder op de bank bij La Seleccío, en verloor geen enkele wedstrijd. Catalonië is geen lid van de FIFA noch UEFA en mag derhalve niet meedoen aan reguliere competities. Toch kan het officieuze elftal rekenen op een sterke selectie, met onder andere Valdés, Puyol en Xavi.

Na veertig jaar in Barcelona gewoond te hebben spreekt Cruijff nog steeds geen Catalaans, waardoor menig Catalaan vraagtekens zet bij in hoeverre hij geïntegreerd is. "Ik geef gewoon geen interviews in het Catalaans, omdat ik de journalist niet in het voordeel wil laten zijn. Ik wil dat hij zijn best doet om mij te begrijpen", zei Cruijff daarover tegenover de Catalaanse voetbalbond.

"Bovendien was het mijn doel als wereldburger om Barcelona aan de buitenwereld te laten zien", vervolgde hij. "Als je hier veertig jaar woont moet je wel zorgen dat mensen van je houden"

En passant rekende Cruijff nog even af met de mythe van zijn Catalaans nationalisme. Toen hij in 1974 zijn zoon Jordi noemde, zagen velen dat als een teken dat de voetballer begaan was met de Catalaanse zaak. Die naam was namelijk verboden door het regime van Franco. Johan zelf was zich echter van geen kwaad bewust: "Ik vond het gewoon leuk klinken, ik wist niet of het mocht of niet."