Wiggins wil Tour toch weer winnen

Bradley Wiggins gaat volgend jaar toch weer voor de eindzege in de Tour de France. Dat zegt de titelverdediger van Team Sky donderdag tegen de BBC. "Dat is mijn doel, maar ik weet niet of het ook realistisch is". De Brit had bij de tourpresentatie in oktober nog gezegd hoogstwaarschijnlijk te gaan knechten voor land- en ploeggenoot Chris Froome.

Het parcours van de komende Tour lijkt meer op het lijf van klimmer Froome geschreven dan op dat van de lange Wiggins. De route bevat veel meer klimwerk dan de afgelopen editie. De vele tijdritkilometers, in het voordeel van Wiggins, zijn juist uit de route verdwenen. Froome, de nummer twee van afgelopen jaar, liet bij de presentatie doorschemeren als kopman te willen starten.

Wiggins lijkt nu toch voor zijn eigen kans te willen gaan. "Ik wil de Tour weer winnen, maar ik schik me in de teamstrategie. Ik zal Chris steunen als dat nodig is. Anders moet je niet willen starten, want er zijn genoeg anderen die die rol wel op zich willen nemen. Het komt er gewoon op neer om te doen wat de ploeg van je verlangt."

De olympisch kampioen tijdrijden wekt de suggestie dat Sky met twee leiders naar de Tour moet gaan. "Al weet ik niet of dat goed gaat uitpakken." Of dat plan doorgaat is nog maar de vraag. Teambaas Dave Brailsford liet in november voorzichtig weten Wiggins te willen uitspelen in de Ronde van Italië en Froome als kopman te laten starten in de Tour.