Vakbonden zien weinig problemen in overname HTM

De vakbonden reageren gematigd positief op de geplande gedeeltelijke overname van de Haagse stadsvervoerder HTM door de NS. Bestuurder Burg Anker van vakbond CNV Vakmensen heeft vertrouwen in de NS omdat die 'het thema vervoer diep in de vezels heeft zitten'. FNV Bondgenoten houdt er echter rekening mee dat de NS wegloopt als het slechter gaat.

"NS is een onderneming die weet wat vervoeren is", zegt Anker. "Omdat ook de arbeidsvoorwaarden voor HTM'ers ongemoeid blijven, zie ik vooralsnog geen apen en beren."

Ook FNV Bondgenoten is blij dat de arbeidsvoorwaarden niet worden aangetast, maar stelt wel vraagtekens bij de betrouwbaarheid van NS als samenwerkingspartner. "Als het straks eventueel slechter gaat met HTM, trekt NS zijn handen er misschien weer vanaf", zegt een woordvoerder. "Dat hebben we eerder gezien toen NS zijn samenwerking met Syntus beëindigde."

Reizigersorganisatie Rover oordeelt positief over de overname. Rover verwacht dat de intensievere samenwerking tussen HTM en NS die daarvan het gevolg is, ertoe leidt dat de dienstregeling van bus, tram en trein beter op elkaar aansluiten.