Terroristen beroepen zich op mensenrechten

Twee in Engeland veroordeelde radicaalislamitische terroristen proberen van hun straf af te komen door zich te beroepen op mensenrechten. Ze hebben een aanklacht tegen hun vervolging ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hun aanklacht is ontvankelijk verklaard.

Een van de mannen werd schuldig bevonden aan het beramen en voorbereiden van een bomaanslag op een Brits winkelcentrum. Hij wilde daarmee duizenden slachtoffers maken. De ander was leider van de Britse afdeling van Al Quaida.

De twee klagen over de martelingen die ze ondergingen in een Pakistaanse gevangenis, voorafgaand aan hun uitlevering aan Groot-Brittannië. De Britse justitie wordt nu om een verklaring gevraagd en als die verklaring niet afdoende blijkt, dan zal er een rechtszaak gevoerd moeten worden die kan leiden tot het nietig verklaren van de veroordeling.

De aanklacht van de twee is op zijn minst opmerkelijk te noemen, aangezien radicale moslims doorgaans een felle afkeer van mensenrechten hebben. In veel islamitische landen zijn mensenrechtenschendingen eerder onderdeel van de cultuur, dan dat ze gezien worden als basis voor een menswaardig bestaan.

Foto's van de twee baardige heren zijn te zien op de website van The Sun.