Taliban onthoofden zeventien mensen wegens muziek en dans

Talibanstrijders hebben zondag in het zuiden van Afghanistan zeventien mensen onthoofd. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten maandag bekendgemaakt. De precieze aanleiding voor de slachtpartij is vooralsnog onduidelijk.

De slachtoffers waren samengekomen voor een feest waarbij werd gedanst en muziek werd gespeeld. Volgens Neyamutallah Khan, een woordvoerder van het lokale bestuur, was dit aanleiding voor de slachtpartij. Muziek en dans zouden in strijd zijn met de strikte vorm van de islam die de Taliban aanhangen.

Daoud Ahmadi, een lid van het provinciebestuur, zei later echter dat de slachtoffers omkwamen bij een vuurgevecht tussen twee bevelhebbers van de Taliban, die vochten om twee vrouwen. Volgens Ahmadi is het niet duidelijk of de muziek en de dansende mensen de aanleiding vormden voor het geweld. Bovendien is niet duidelijk of er alleen burgers zijn omgekomen of dat er ook Talibanstrijders onder de slachtoffers zijn.

De slachtpartij had plaats in het district Musa Qala in de provincie Helmand. Het gebied, dat meer dan honderd dorpen omvat, is sinds 2001 grotendeels in handen van de Taliban. Zij hebben de sharia, de strenge islamitische wet, ingevoerd en handhaven deze met harde hand.