Vernietigend rapport kernramp Japan

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, beheerder van de bij een kernramp verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi, blijft het onderzoek naar de schade aan het complex traineren en probeert zijn eigen rol onder het tapijt te schuiven. Dat hebben deskundigen van een onderzoekscommissie van de Japanse regering gezegd.

In het rapport van de commissie, dat maandag werd vrijgegeven, staat dat de beheerder het niet al te nauw nam met de veiligheidsvoorschriften. Gebrekkig crisisbeheer resulteerde in een grotere omvang van de ramp bij de kerncentrale, die vorig jaar maart getroffen werd door een aardbeving en tsunami.

Ook de regering en haar belangrijkste nucleaire waakhond krijgen in het rapport een reprimande. Zij presenteerden kernenergie als volkomen veilig, zonder dat ooit op de risico's van deze vorm van energieopwekking werd gewezen.

Tepco hield nadelige gegevens achter in een computeranalyse waarmee eerder dit jaar de schade in de reactoren werd ingeschat. Medewerkers van de beheerder hielden zich bovendien stil toen de crisis aanzwelde, terwijl ze wel over de benodigde vakkennis beschikken. Ze zijn 'onvoldoende opgeleid om voor zichzelf te denken', aldus het rapport.

Afgelopen dagen meldden Japanse media het onthutsende verhaal van een van de onderaannemers van Tepco. Die bevestigde dat negen werknemers hun stralingsmeter, die wordt gedragen om vast te stellen of iemand niet aan te veel straling wordt blootgesteld, vorig jaar moesten bedekken met loden platen. Dat zou na de kernramp een wijdverspreid gebruik zijn geweest.

De nucleaire waakhond van Japan heeft altijd een veel te rooskleurig beeld van kernenergie geschetst, waarbij risico's onvermeld werden gelaten. De waakhond is ondergebracht in het ministerie van economische zaken en daardoor een grotendeels tandeloos orgaan, zeggen de onderzoekers. Inmiddels zijn stappen ondernomen om de waakhond los te koppelen van het ministerie.

Niet de omvang van de natuurramp resulteerde in de crisis, maar het feit dat de regering en Tepco onvoldoende tijd, energie en geld staken in voorzorgsmaatregelen tegen zo'n ramp.

De politiek faalde door informatie achter te houden, cruciale berichten voor de bevolking te vertragen en de ernst van de ramp te bagatelliseren, waardoor verwarring onstond, de volksgezondheid in gevaar werd gebracht en het vertrouwen in de regering schade opliep, concludeert de commissie.


Vernietigend rapport kernramp Japan (Foto: Novum)