'Instorten reactor 4 Fukushima betekent wereldwijde catastrofe'

De Japanse diplomaat Akio Matsumura gaf onlangs aan dat de nucleaire ramp in Fukushima, de kerncentrale die zwaar werd getroffen door de aardbeving en de daarop volgende tsunami van maart vorig jaar, kan uitmonden in een nog grotere ramp die al het leven op Aarde zou kunnen wegvagen. Amerikaanse specialisten delen zijn bezorgdheid.

Het probleem speelt zich voornamelijk af in reactor 4 van de Fukushima Dai-Ichi centrale. Voormalig Japans ambassadeur in Zwitserland, Mitsuhei Murata geeft aan wat er gebeurt als het zwaar gehavende gebouw van reactor 4 instort. "Dan zullen we alle zes de reactoren moeten opgeven vanwege de vrijgekomen radioactiviteit. Maar dat zou ook gevolgen hebben voor het bad met gebruikte splijtstof waarin 6.375 staven met splijtstof zitten en dat op vijftig meter van reactor 4 ligt".

Er liggen in totaal 11.421 onbeschermde radioactieve staven splijtstof op de Fukushima-site. Dat aantal vertegenwoordigt, 'onder andere', 85 keer de hoeveelheid Cesium 137 die bij de kernramp in Tsjernobyl vrijkwam. Als reactor 4 instort, zou het minstens vijftig jaar duren om het vrijkomen van radioactiviteit te stoppen. Murata benadrukt dat de radioactieve staven niet ingekapseld zijn maar aan de lucht zijn blootgesteld op de tweede verdieping van reactor 4. 

Mocht het gebouw instorten, bijvoorbeeld door een nieuwe aardbeving, of mocht er water wegsijpelen, zou dat een wereldwijde catastrofe veroorzaken. Hij beseft dat de verantwoordelijkheid van Japan tegenover de rest van de wereld 'onmetelijk' is. Een dergelijke ramp zou het leven op aarde eeuwenlang onmogelijk maken.