Ministerie: lek kerncentrale Tihange ongevaarlijk

Het lek in de kerncentrale in het Belgische Tihange heeft geen gevolgen voor de veiligheid in Nederland en België. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vrijdag. In het water van de Maas bij Eijsden, waar de rivier Nederland in komt, zijn geen afwijkende concentraties radioactieve stoffen gevonden.

Het ministerie heeft contact gehad met de Belgische toezichthouder, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Daaruit is gebleken dat geen radioactief water de centrale verlaat. "Het lekkende water wordt binnen de centrale opgevangen en opgeslagen volgens de daarvoor gelden internationale voorschriften." Ook voor België betekent dat volgens het ministerie dat het lek geen gevolgen heeft voor de veiligheid.

Tihange ligt ten zuidwesten van Luik op ongeveer 45 kilometer van Maastricht. Donderdag meldden Belgische media dat radioactief water lekt uit een bad waarin nucleaire brandstof wordt afgekoeld. Volgens een rapport van het FANC gaat het sinds 2006 om twee liter vervuild water per dag.

De provincie Limburg en GroenLinks meldden donderdag niet gerust te zijn op het lek. Gedeputeerde voor milieu en energie Bert Kersten (PvdA) gaf aan precies te willen weten wat aan de hand is en welke eventuele gevolgen dat heeft voor mensen en het milieu.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren stelde daarnaast dat Nederland gevaar loopt als het radioactieve water in de Maas terecht zou komen. Ze eiste daarom dat minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) aan zijn Belgische collega zou vragen het gat te dichten en de centrale te sluiten.

Verhagen geeft aan dat de Belgische autoriteiten zelf verantwoordelijk zijn voor het al dan niet openhouden van de centrale. De Belgische overheid wil de kerncentrale in Tihange nog tien jaar openhouden, het parlement heeft daar al mee ingestemd.