Lek kerncentrale België wekt zorgen
Diverse Belgische media berichtten donderdag dat er in de kerncentrale Tihange, ten zuidwesten van Luik op ongeveer 45 kilometer van Maastricht, al zeker zes jaar een lekkage van radioactief besmet water is. Verschillende partijen hebben hun zorgen geuit over deze berichten. Dat meldt De Telegraaf.
Het lek is al in 2006 gemeld door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. Volgens een rapportage gaat het om twee liter vervuild water per dag, dat in de centrale wordt opgevangen.
De Belgische groenen eisen van de minister van Binnenlandse Zaken zo spoedig mogelijk een nieuwe inspectie van de centrale. Ze wijzen de regering erop dat vorige week is besloten dat de 37-jarige kernreactor nog tot 2025 open blijft. Ook vragen ze waarom de stresstest na de kernramp in het Japanse Fukushima dit lek niet onder de aandacht heeft gebracht.
Ook GroenLinks reageert bezorgd op het nieuws. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft minister Verhagen (Energie) om opheldering gevraagd. Volgens Van Tongeren moet Verhagen bij zijn Belgische collega aandringen op een snelle reparatie van het lek. Daarnaast zou Verhagen de Belgen moeten vragen de centrale, waar GroenLinks al eerder haar twijfels over uitsprak, 'spoedig te sluiten'.
In Limburg uit gedeputeerde voor milieu en energie Bert Kersten (PvdA) zijn zorgen. "Transparantheid en volledige openheid van zaken is van het allergrootste belang. Ik wil precies weten wat er aan de hand is en welke eventuele gevolgen dat heeft voor mensen en het milieu."
Greenpeace noemt het lek een 'voorbeeld van de incompetentie van de nucleaire industrie'. "Het lukt niet eens om in 6 jaar een simpel lek te dichten, laat staan dat de veiligheid van de oude centrale in Tihange kan worden gegarandeerd. Het is ongelofelijk dat deze stokoude centrale vorige week 10 jaar levensduurverlenging heeft gekregen. Dat kernenergie nooit veilig is, is hier wederom op zorgwekkende wijze bewezen", zegt campagneleider Rolf Schipper.