FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 juli 2012

Dader Boergas had vrouwelijke handlanger

De man die woensdag een aanslag pleegde op Israëlische toeristen in het Bulgaarse Boergas, kwam via Roemenië het land binnen, sprak goed Russisch en had een vrouwelijke metgezel. Dat meldden Bulgaarse media maandag op gezag van personen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Bij de aanslag op de bus kwamen behalve de terrorist ook vijf Israëliërs en de Bulgaarse buschauffeur om het leven. De dader zou zeker een dag in het noordelijker gelegen Varna zijn geweest, voordat hij de aanslag pleegde. Hij zou daar in een driesterrenhotel hebben gezeten, in het gezelschap van een vrouw naar wie de politie nu op zoek is. De vrouw is ook gekoppeld aan een man die de andere handlanger van de aanslagpleger zou zijn geweest.

Dader Boergas had vrouwelijke handlanger
Dader Boergas had vrouwelijke handlanger (Foto: ANP)

Voedselprotest in Iran

Inwoners van Nishabur in het noordoosten van Iran zijn de straat opgegaan om te demonstreren tegen de sterk gestegen prijs van kip. Het Iraanse persbureau ISNA heeft dit maandag gemeld.

Na overleg met de plaatselijke autoriteiten werd de demonstratie opgeheven. Er werd geen melding gemaakt van ongeregeldheden of arrestaties. Nishabur is een stad met 275 duizend inwoners op 950 kilometer ten oosten van Teheran.

De prijs van kip is in Iran in de afgelopen twee maanden meer dan verdubbeld. De prijsstijging is mogelijk het gevolg van westerse sancties tegen Iran vanwege zijn omstreden atoomprogramma. Door de sancties is de koers van de Iraanse munt gekelderd en heeft de overheid diverse subsidies moeten verlagen, waardoor de prijzen van basisartikelen de hoogte in zijn geschoten.

Chaos bij Vitesse-opponent Lokomotiv Plovdiv

Vitesse treft donderdag tijdens de returnwedstrijd in de derde voorronde van de Europa League een gehavend Lokomotiv Plovdiv. De Bulgaren zagen maandag drie spelers per direct vertrekken. Serginho, Jeremie Rodrigues en Bengelloun stapten op, nadat voorzitter Konstantin Dinev zich had teruggetrokken.

De preses zegt de club te hebben verlaten vanwege een gebrek aan financiële steun. Daarnaast werd hij tot zijn onvrede beticht van het overtreden van de regels. Door het vertrek van de drie spelers reist Lokomotiv, vorig seizoen winnaar van de beker in Bulgarije, slechts met zestien spelers af naar Arnhem.

Vitesse speelde vorige week in Bulgarije met 4-4 gelijk.

Grote drukte op Roze Maandag

De Tilburgse kermis heeft maandag tijdens de zogeheten Roze Maandag naar schatting 350.000 bezoekers gekregen. Dat meldde de organisatie. De kermis duurt 10 dagen, maar het is traditie geworden dat op maandag veel homoseksuele bezoekers het festijn bezoeken.

Burgemeester Peter Noordanus verrichtte om 13.00 uur de opening op het Pieter Vreedeplein. Volgens de organisatie was de sfeer goed en zijn er geen rare dingen gebeurd.

De kermis, de grootste van de Benelux, is tot 01.00 uur open. In de gehele binnenstad is het feest. Op de kermis waren maandag onder meer optredens van de zangeressen Edsilia Rombley en Imca Marina alsmede homokoren en een dweilband.

Mannelijke bezoekers van de Tilburgse kermis konden zich gratis laten inenten tegen hepatitis B. De GGD richt zich op homoseksuele mannen, omdat zij een verhoogd risico hebben op deze infectie.

Grote drukte op Roze Maandag
Grote drukte op Roze Maandag (Foto: ANP)

Doden bij drone-aanval in Pakistan

Bij een aanval met Amerikaanse drones in het noordwesten van Pakistan zijn maandag negen vermoedelijke militanten omgekomen. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst gezegd. De onbemande vliegtuigen vuurden acht raketten af.

Het complex dat werd getroffen in de stammenregio Noord-Waziristan was van een commandant die gelieerd was aan Hafiz Gul Bahadur, een krijgsheer die strijdt tegen de NAVO-troepen in Afghanistan. De negen doden waren vermoedelijk strijders van Bahadur.

Obama waarschuwt Assad om chemische wapens

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad maandag gewaarschuwd dat hij niet de "tragische fout" moet maken zijn chemische wapens (CW) te gebruiken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus had eerder maandag gezegd dat het Arabische land zijn CW zou kunnen inzetten bij een aanval door buitenlandse troepen. Het was de eerste keer dat Syrië officieel toegeeft dat het CW bezit.

"Zij zullen ter verantwoording worden geroepen door de internationale gemeenschap en de VS als zij de tragische fout maken deze wapens te gebruiken", aldus Obama.

Obama waarschuwt Assad om chemische wapens
Obama waarschuwt Assad om chemische wapens (Foto: ANP)

Kleine jongens worden groot

"Ga jij dan ook dood papa?" Op dat moment valt er een stilte in de coupé. Dit zal één van de grote vragen zijn waar hij zich ooit op heeft proberen voor te bereiden. Toch zie ik hem slikken en een moment zoeken naar woorden. Hij reageert met de enige juiste woorden: "Ja Max, ik ga ook dood." Vervolgens barst Max in tranen uit. "Maar dat duurt nog heel lang", vervolgt hij. "Want eerst ga jij nog naar de grote school. Daarna krijg jij vast een vriendinnetje waar je nog weer later mee gaat trouwen. Dan krijgen jullie nog kindjes en word jij papa. Mama en ik worden dan opa en oma", terwijl hij Max in zijn armen neemt en hem een dikke knuffel geeft.

Ruud en Estelle Gullit treffen elkaar in rechtbank

Ruud en Estelle Gullit stonden maandagmiddag tegenover elkaar voor de rechter. De twee ontmoetten elkaar om 14.00 uur in de rechtbank in Amsterdam om een voorlopige voorziening te treffen. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank, die verder geen uitspraken doet over de inhoud omdat het een familiezaak betreft.

"Alles is in het belang van de kinderen", lichtte Ruud tegenover RTL Boulevard een tipje van de sluier op over de inhoud van de ontmoeting. "Het is nooit leuk, maar ik hoop dat alles in het belang van de kinderen besloten wordt."

Vorige maand werd bekend dat Ruud en Estelle Gullit na twaalf jaar een punt achter hun huwelijk zetten. Ze hebben twee kinderen, dochter Joelle en zoon Maxim. Vooral vanwege hen besloten Ruud en Estelle weer 'on speaking terms' te komen, liet de ex-voetballer weten. Estelle heeft nieuwe liefde gevonden bij kickbokser Badr Hari.

Nibali wint criterium in Boxmeer

Vincenzo Nibali heeft maandag het criterium Daags na de Tour in Boxmeer gewonnen. De 27-jarige Italiaan van Liquigas, die als derde eindigde in de Tour de France, troefde Rabobank-renner Laurens ten Dam af. De Duitser Christian Knees, knecht van tourwinnaar Bradley Wiggins, werd derde.

Vorig jaar toonde Lars Boom zich de sterkste in Noord-Brabant. Net als veel andere toppers was hij niet van de partij, omdat het niet in de voorbereiding op de Olympische Spelen past. In Boxmeer wordt traditioneel het eerste criterium na de Tour gehouden.


Nibali wint criterium in Boxmeer (Foto: Novum)

Universiteit Colorado krijgt verdachte pakjes

De Universiteit van Colorado zegt maandag twee verdachte pakjes te hebben ontvangen. Een werd onder een deur geschoven bij een campusgebouw dat toen nog vrijwel verlaten was, het andere was aan iemand in een ander gebouw geadresseerd en kwam binnen bij de centrale postkamer.

De pakjes worden onderzocht.

James Holmes, de 24-jarige man die ervan verdacht wordt vrijdag twaalf mensen te hebben doodgeschoten in een bioscoop in Aurora bij Denver, studeerde aan de universiteit en liet in de afgelopen maanden minstens vijftig pakjes bij de universiteit of bij zich thuis bezorgen.

Roma heeft São Paulo-stopper bijna binnen

Ivan Piris staat op de drempel van een vertrek naar AS Roma. De Romeinen nemen de verdediger in eerste instantie voor één seizoen over van São Paulo.

Roma betaalt één miljoen euro voor de huur van de Paraguayaanse verdediger, die maandag de medische keuring zal ondergaan. Dat weet Goal.com. De Italiaanse club hebben echter ook een optie tot koop in het contract van Piris laten opnemen, mocht de stopper bevallen in Rome.

De club van Maarten Stekelenburg zal in dat geval vier miljoen euro moeten overmaken aan São Paulo. Ook Sevilla was eerder deze zomer dichtbij het aantrekken van Piris, die vier interlands voor zijn land achter zijn naam heeft staan. Roma bleek echter een stuk slagvaardiger.

Voor de hoofdstedelingen wordt de verdediger alweer de zesde aankoop van deze zomer. Eerder verzekerde de club zich van de diensten van Leandro Castan, Jonatan Lucca, Dodo, Marquinho en voormalig sc Heerenveen-middenvelder Michael Bradley.

Nog geen spoor van ontsnapte wurgslang Ter Apel

De boa constrictor die zaterdagmiddag is ontsnapt uit een woning in Ter Apel is nog altijd zoek. De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, en de politie zijn met experts een zoekactie gestart, laat de gemeente maandag weten.

Hoe de wurgslang van ongeveer tweeënhalve meter kon ontsnappen uit de woning aan de Coenraad van Diepholtstraat is onduidelijk. Volgens de gemeente is het beest niet gevaarlijk voor mensen en is er geen reden om ongerust te zijn. Mensen die de slang zien, wordt gevraagd de politie te waarschuwen.

De eigenaar van de slang is volgens RTV Noord maandag teruggekeerd van zijn vakantie om te helpen zoeken naar zijn huisdier.

Kampenaar komt om bij produceren beton

Een 23-jarige man uit Kampen is maandagavond om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval in zijn woonplaats. De man was bezig met de productie van beton, laat de politie weten.

De Kampenaar werd aan het begin van de avond zwaargewond op het bedrijfsterrein aan de Haatlanderdijk gevonden. Hij overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.

Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Hooggerechtshof wijst beroep FC Sion af

FC Sion heeft maandag bot gevangen bij het hooggerechtshof in Zwitserland. De club zag zijn beroep tegen de uitspraak van sporttribunaal CAS van tafel worden geveegd. Het CAS oordeelde begin dit jaar dat Sion afgelopen seizoen terecht was uitgesloten van deelname aan de Europa League.

Sion werd door de Europese voetbalbond UEFA uit de Europa League geweerd vanwege het opstellen van zes niet speelgerechtigde spelers. Die spelers waren aangetrokken ondanks een transferverbod.

De Zwitserse club probeerde alsnog deelname aan de Europa League af te dwingen, maar strandde bij het CAS. Nu het hof het beroep heeft afgewezen is de zaak definitief gesloten, meldt de UEFA. De kosten van de procedures zijn overigens voor rekening van Sion.

Lagere winst McDonald's

McDonald's heeft in het tweede kwartaal een lagere nettowinst geboekt in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bleef ongeveer gelijk. Dat maakte het fastfoodconcern maandag bekend.

De omzet van McDonald's bedroeg 6,9 miljard dollar (5,7 miljard euro). Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,3 miljard dollar, 4,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Bestuursvoorzitter Don Thompson sprak van een solide kwartaal, maar zei wel dat de marktomstandigheden door de economische crisis 'uitdagender' zijn geworden. Thompson verwacht niet dat McDonald's in het derde jaar het groeipad alweer inslaat. "Maar we zien duidelijke mogelijkheden om te groeien in de toekomst."


Lagere winst McDonald's (Foto: Novum)

Marin: "Kijk uit naar spelen met Torres"

Marko Marin kijkt uit naar het seizoen met zijn nieuwe club Chelsea. De Duitse spelmaker laat weten bewondering te hebben voor Fernando Torres. Marin werd deze zomer overgenomen van Werder Bremen en is momenteel met Chelsea in de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

De spelmaker hoopt bij The Blues een basisplaats af te dwingen en kijkt uit naar het samenwerken met één speler in het bijzonder: de Spaanse aanvaller Fernando Torres. "Fernando is een topspeler", vertelde Marin aan Goal.com. "Voor onze vleugelaanvallers is het prettig dat we een speler als hem voorin hebben lopen. Torres is erg snel en scherp. Ik kijk er erg naar uit om met hem samen te spelen."

Marin speelde gisteravond met Chelsea mee in het oefenduel tegen Paris Saint-Germain (1-1). De Duitse international kwam direct na rust binnen de lijnen en keek met een goed gevoel terug op het oefenduel. "Het was mijn tweede wedstrijd en ik heb tot nu toe van elke wedstrijd genoten. Ik ben erg blij om hier te spelen, met zulke topspelers."

Vijf keer goud voor Nederland volgens Sports Illustrated

Nederland zal tijdens de komende Olympische Spelen vijf keer goud winnen. Dit voorspelt althans het Amerikaanse tijdschrift Sport Illustrated, dat traditioneel prognoses maakt voor elke Olympische Spelen.

De vijf gouden medailles zijn er twee minder dan vier jaar geleden in Peking, toen Nederland met zeven keer goud naar huis ging. Het totaal aantal medailles is met zestien stuks wel gelijk. Naast vijf keer goud zal Nederland in Engeland vier keer zilver en zeven keer brons winnen.

Meest verrassende gouden plak is voor Bas Verwijlen. Het Amerikaanse tijdschrift ziet hem olympisch kampioen worden bij het degenschermen. Daarnaast is er goud voor zeilers Dorian van Rijsselberge en Marit Bouwmeester, dressuurruiter Adelinde Cornelissen en zwemster Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrij.

Opvallend is dat er geen goud wordt voorspeld op twee onderdelen waar Nederland favoriet is, namelijk de estafettezwemsters op de 4x100 meter vrije slag en de hockeydames. De hockeymannen zouden volgens SI zelfs met brons genoegen moeten nemen.

19 jaar geëist voor moord op rijke echtgenoot

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft maandag in hoger beroep een gevangenisstraf van 19 jaar geëist tegen een 49-jarige vrouw uit Heerhugowaard. Zij wordt ervan verdacht dat ze 13 jaar geleden haar rijke echtgenoot liet vermoorden.

De man werd doodgeschoten in de kelder van zijn elektronicazaak aan de Benthuizerstraat in Rotterdam. Het OM gaat er vanuit dat de verdachte tot twee keer toe opdracht heeft gegeven tot de moord en dat het haar te doen was om zijn geld. Hij was miljonair.

Haar nieuwe man, met wie ze naar Costa Rica was verhuisd, liet in 2006 aan Peter R. de Vries en de rechtbank in Rotterdam weten dat de vrouw achter de moord zat.

19 jaar geëist voor moord op rijke echtgenoot
19 jaar geëist voor moord op rijke echtgenoot (Foto: ANP)

Haai bijt surfer dood in Indische Oceaan

Een 22-jarige surfer is doodgebeten door een haai in de Indische Oceaan bij het Franse eiland Réunion. Een woordvoerder van de overheid liet weten dat de man maandag aan het surfen was aan de westkant van het eiland toen een haai zijn rechterbeen afbeet.

Getuigen hebben het slachtoffer, die op het eiland woonde, aan wal gebracht waar reddingswerkers hem tevergeefs hebben gereanimeerd. Om wat voor soort haai het ging was niet direct duidelijk.

Het aantal aanvallen van haaien bij Réunion, dat ten oosten van Madagaskar ligt, neemt de laatste tijd toe. Sinds begin vorig jaar zijn zeven aanvallen geregistreerd, die overigens niet allemaal fataal afliepen. Frankrijk is eerder dit jaar een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de stijging.

PVV zet in op 25 zetels

PVV-leider Geert Wilders verwacht bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september 25 zetels te halen. Dat zei hij maandagavond in het nieuwsprogramma WNL Half 8 Live!, dat in de zomermaanden op Nederland 3 wordt uitgezonden op het tijdstip van De Wereld Draait Door.

De partij van Wilders stond in de meest recente zetelpeiling van Maurice de Hond op 19 zetels, vijf minder dan de PVV er haalde bij de verkiezingen in 2010. Op de vraag met wie Wilders zou willen regeren zei hij geen enkele partij uit te sluiten.

Wilders, die zich vrijwel nooit in een televisieprogramma laat interviewen, herhaalde in het nieuwe programma verder onder meer zijn standpunt over de euro. Ook uitte hij felle kritiek op de Europese miljardensteun aan landen als Griekenland en Spanje.

De PVV-leider vindt dat Nederland de miljarden beter kan besteden aan eigen land. "We pakken de Nederlandse burger voor miljarden door maatregelen als een hogere btw en een hogere eigen bijdrage, maar tegelijkertijd steunen we corrupte banken en failliete landen", zei hij tegen presentatrice Merel Westrik. "Dat kan ik niet uitleggen aan de kiezer."


PVV zet in op 25 zetels (Foto: Novum)

Horner neemt het op voor Hamilton

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft het opgenomen voor Lewis Hamilton. De McLaren-coureur zorgde gisteren in Duitsland voor de ongebruikelijke situatie door de nummer twee in de race Sebastian Vettel te passeren, terwijl hij op een ronde achterstand lag. Vettel vond dat de Brit dit niet had mogen doen.

Vettel hief na de inhaalactie zijn hand uit de cockpit en was niet blij. "Dat was niet aardig van Lewis, ik snap niet dat hij met ons ging racen. Als hij snelle rondes wilde rijden had hij een gat moeten laten vallen. Het was stom omdat hij een ronde achter lag. Als je geen kans meer maakt op de zege dien je de leiders te respecteren en je gezonde verstand te gebruiken. Ik verwachtte geen aanval van hem, want ik zag het nut er niet van in. Ik was verrast dat hij plotseling naast me opdook. Mede daardoor verloor ik een positie aan Jenson Button."

Horner snapt de actie van Hamilton wel. "In de regels staat niets over gelapte coureurs die zich niet van hun ronde achterstand mogen ontdoen. Het is frustrerend dat het een seconde kostte en dat Lewis Fernando niet ook kon passeren, wat het effect tegen elkaar wegggestreept zou hebben. Maar hij stond op verse banden en had alle recht om dit te doen. Het is begrijpelijk dat de emoties bij Sebastian hoog oplopen, maar Lewis heeft niets misdaan. Zo gaat dat soms."

CD: The Cast Of Cheers - Family

Onlangs verscheen het tweede album van de uit Dublin afkomstige band The Cast Of Cheers. Na het in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum Chariot was het twee jaar vrij rustig rond de postpunkband, bestaande uit de broers Conor en Neil Adams, John Higgins en Kevin Curran. Chariot werd op de website van Bandcamp meer dan 150000 keer gedownload en liet duidelijk zien dat de muziek van het Ierse kwartet door velen werd gewaardeerd. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er het tweede album Family. Weet de groep het succes van haar eerste album voort te zetten?

Van Basten heeft geduld met spits Amoah

Matthew Amoah lijkt vooralsnog moeite te hebben om zijn draai te vinden bij sc Heerenveen. Trainer Marco van Basten geeft de spits echter de tijd.

Amoah kwam deze zomer over van het Turkse Mersin Idmah Yurrdu, maar speelde in Nederland eerder al bij Vitesse en NAC Breda. Bij Heerenveen laat de Ghanese aanvaller zich nog niet van zijn beste kant zien, maar Van Basten raakt niet in paniek.

"Hij heeft tijd nodig om fysiek topfit te worden. Ik maak mij er niet druk om, hij zit er aardig dichtbij", aldus de 47-jarige oefenmeester tegenover de Leeuwarder Courant.

Tientallen doden door overstroming Nigeria

Een overstroming veroorzaakt door zware regenval heeft in Nigeria aan zeker 35 mensen het leven gekost. Dat hebben de Nigeriaanse autoriteiten maandag gezegd.

Het hoofd van het Rode Kruis in de deelstaat Plateau zei dat een aantal inwoners van de stad Jos nog wordt vermist. Reddingswerkers verwachten dat het dodental nog verder oploopt.

Het wassende water heeft veel huizen in het gebied, die vaak van gedroogde modder zijn gemaakt, weggespoeld. Zo'n tweehonderd mensen zijn door de overstroming dakloos.

EU overweegt sancties Zimbabwe op te schorten

Als Zimbabwe erin slaagt een geloofwaardig referendum te houden over zijn nieuwe grondwet is de Europese Unie wellicht bereid bepaalde sancties tegen het land op te schorten. De EU-ambassadeur in Zimbabwe, Aldo Dell Ariccia, noemde de recente hervormingen in Zimbabwe maandag bemoedigend.

Volgens Ariccia moet Zimbabwe worden aangemoedigd om verder te hervormen. Bepaalde sancties blijven echter in ieder geval tot een jaar na het referendum van kracht, aldus Ariccia. Het gaat daarbij onder meer om reisverboden en bevroren banktegoeden.

De bevolking moet zich maanden voor de volgende parlements- en presidentsverkiezingen kunnen uitspreken over de nieuwe grondwet. De verkiezingen staan gepland voor halverwege 2013.

Oscar-winnaar Frank Pierson overleden

De voormalig regisseur en schrijver Frank Pierson is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. Pierson maakte vele films, met name in de jaren '70. Later was hij van 2001 tot en met 2005 president van de Academy of Motion Pictures Arts and Science, een non-profit organisatie die zich inzet voor de filmkunst en filmwetenschap.

Pierson begon zijn carrière als journalist voor Time Magazine. Later ging hij schrijven voor verschillende tv-shows en films. Daarmee won hij vele prijzen en later oeuvreprijzen. Zo kreeg hij Emmy's voor de tv-series Truman (1995) en Conspiracy (2001). Hij werd drie keer genomineerd voor een Oscar, voor de films Cat Ballou (1965), Cool Hand Luke (1967) en Dog Day Afternoon (1976). Met de laatste film, met Al Pacino in de hoofdrol, won hij de Oscar voor Beste Screenplay.

Vanaf 2001 was Pierson president van de Academy of Motion Pictures Arts and Science. In die rol maakte hij zich zorgen over de tanende kwaliteit van scripts. In een interview voor de Writers Guild of America, een gilde van schrijvers, zei hij: "Hedendaags maak ik mij zorgen over twee dingen. De grote bioscoopfilms gaan vaak over dezelfde onderwerpen en hebben een niet bepaald kritisch publiek. Mijn andere zorg is de kwaliteit van taal in films. Voor de aankomende schrijvers begint de geschiedenis bij Steven Spielberg, iemand zonder literaire achtergrond. Steven zelf heeft nog geleerd van mensen met een brede literaire basis." Om deze ontwikkelingen tegen te gaan gaf Pierson ook les op het Sundance Institute, een initiatief van Robert Redford om onafhankelijke films te helpen.

Heel recent schreef Pierson nog mee aan de vijfde aflevering van het vijfde seizoen van de serie Mad Men.

Frank Pierson

Belgische vermoordt haar kinderen

De vrouw die zondagavond (lokale tijd) op Curaçao haar twee kinderen heeft omgebracht, heeft de Belgische nationaliteit. Dat maakte het Openbaar Ministerie van Curaçao maandag bekend. Eerder werd ervan uitgegaan dat de verdachte Nederlandse was.

De vrouw verdronk haar kinderen in een badkuip van het Mariott Hotel waar ze verbleef. Daarna liep ze ongekleed de zee in, vermoedelijk om zelfmoord te plegen. Ze kon worden tegengehouden.

Voor de vrouw is een zogenaamde krankzinnigenverklaring opgesteld. Hiermee krijgt ze direct psychiatrische hulp.

Belgische vermoordt haar kinderen
Belgische vermoordt haar kinderen (Foto: ANP)

McLaren verbreekt pitsstoprecord

Het Formule 1-team McLaren heeft gisteren in de Grand Prix van Duitsland een pitsstoprecord neergezet. Jenson Button stond bij zijn tweede stop slechts 2,31 seconden stil voor het wisselen van vier wielen. Een heel verschil met eerder dit jaar toen de stops van het team uit Woking regelmatig de mist in gingen.

Sportief directeur van McLaren, Sam Michael, is tegenover Autosport opgetogen. "We hebben nog wel wat problemen, net als de andere teams in de pitsstraat, maar voor de pitsstops waar wat misgaat hebben we nu wat marge. Als het team een stop van 3,1 seconden uitvoert dan voelt dat erg langzaam, terwijl dit een tijd is die de anderen ook neerzetten. Ze hebben dus een marge van zeven tot acht tienden om nog steeds competitief te zijn."

McLaren wil nog consistenter worden met de stops omdat er in de kostbare tijd plaatsen kunnen worden. De stop pakte voor Button goed uit, omdat hij zo Sebastian Vettel kon passeren. De Brit werd in Duitsland uiteindelijk als tweede geklasseerd, terwijl Vettel na een foutieve inhaalmanoeuvre naar de vijfde stek teruggezet werd.

Bende plundert vakantiehuis slapende Eddy Zoëy

Eddy Zoëy is donderdag tijdens zijn vakantie op Ibiza op brute wijze beroofd. Een roversbende sloop midden in de nacht zijn vakantiehuis binnen, terwijl de presentator en zijn gezin er lagen te slapen.

Zoëy werd rond 2.30 uur wakker door geluiden van zijn zoontje. "We gingen naar beneden om te kijken: de deur stond wagenwijd open en het slot was eruit geblazen", vertelde hij maandagavond in RTL Boulevard. "Toen we naar boven gingen kwamen wij er achter dat ze ook boven waren geweest, in mijn eigen slaapkamer."

De bende maakte onder meer een telefoon, horloge, camera en Zoëys trouwring buit. Hij is inmiddels terug in Nederland en heeft enkele spullen terug. Zijn trouwring zit daar echter niet tussen. "Dat ding heb ik speciaal laten maken. Daar is geen tweede van en is ook niet te vervangen."

De presentator geeft toe dat hij nog enige tijd van de kaart is geweest door de beroving. "Ik ben wel schrikachtig geweest bij alle geluiden", aldus Zoëy. "Het was wel even een soort van emotioneel ding."

Toch weer haartransplantatie Gerard Joling

Gerard Joling heeft maandag opnieuw een haartransplantatie ondergaan. De 52-jarige zanger onderging zijn derde ingreep bij het Hair Science Institute in Maastricht, terwijl hij vorig jaar nog zei dat hij er klaar mee was.

"Bijna klaar met mijn derde haartransplantatie", liet hij maandag weten via Twitter. Joling plaatste bovendien een foto van zichzelf met een gemillimeterde coupe, een vereiste voor de ingreep.

De zanger onderging vorig jaar juli voor zover bekend zijn vijfde transplantatie. "Dit is echt de laatste keer", zie hij toen tegen De Telegraaf. "En dan ben ik helemaal klaar, dan zit mijn haar echt zoals ik wil."

NAVO: gedode burgers waren westerlingen

De drie werknemers van de internationale troepenmacht in Afghanistan die zondag door een politieagent werden doodgeschoten waren politietrainers. Het ging om twee Amerikanen en een Brit, zei de NAVO maandag. De schietpartij had plaats op een politieacademie nabij de westelijke stad Herat.

Volgens een bron bij de Afghaanse autoriteiten was de schutter anderhalf jaar geleden afgestudeerd. Daarna was hij werkzaam als bewaker bij de academie. Nadat de agent zondag het vuur had geopend op de politietrainers werd hij doodgeschoten door Afghaanse militairen.

Het is niet voor het eerst dat Afghanen gehuld in politieuniformen zich op westerlingen richten, maar meestal zijn NAVO-militairen het doelwit. Tot dusver zijn dit jaar 26 buitenlandse militairen bij dergelijke aanvallen omgekomen.

Syrische sporters geland in Londen voor OS

Ondanks het geweld in hun land, zullen de Syrische sporters gewoon meedoen aan de Olympische Spelen. Een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité heeft dit gezegd. De Syrische sporters kwamen vandaag aan in Londen.

"Ze zijn volgens planning geland en zijn klaar om te sporten”, aldus Pere Miro. Miro is belast met de betrekkingen met de nationale olympische comités.

Nederlandse tiener verdronken in Belgisch meer

Een 15-jarige jongen uit Nederland is maandag in België verdronken. Hij was op een meer van een vlot gevallen en kwam niet meer boven, schrijven Belgische media.

Het ongeluk gebeurde rond 15.30 uur in het meer van La Gileppe, bij Verviers in de provincie Luik. Vrienden van de tiener brachten de hulpdiensten op de hoogte, waarna duikers van de brandweer het lichaam van de jongen rond 18.00 uur naar het oppervlak brachten.

Mariah Carey ontvangt award van muziekindustrie

Mariah Carey wordt geëerd met de Icon Award tijdens de BMI Urban Awards. De prijs is bestemd voor 'artiesten die een unieke en onuitwisbare invloed hebben gehad op hele generaties muzikanten', zegt Broadcast Music Inc., de auteursrechtenorganisatie die de prijs uitdeelt.

De 42-jarige zangeres scoorde wereldwijd hits als All I Want for Christmas Is You, I'll Be There, Without You en We Belong Together.

Carey is momenteel bezig met het haar nieuwe album. De eerste single van de nieuwe cd komt binnenkort uit. "Mijn nieuwe single heet Triumphant (Get 'Em) ft. Rick Ross & Meek Mill", twitterde de zangeres afgelopen weekeinde. "Ik heb het geschreven toen ik door een moeilijke periode ging en het hielp me om er door heen te komen. Wanneer je het hoort, moet je goed letten op de tekst."

De awards van Broadcast Music Inc., de Amerikaanse tegenhanger van Buma/Stemra, worden op 7 september in Beverly Hills uitgereikt. Eerdere winnaars van de Icon Award zijn onder meer Snoop Dogg, The Jacksons en The Bee Gees.


Mariah Carey ontvangt award van muziekindustrie (Foto: Novum)

Man sticht brand in kernonderzeeër uit angst

Een medewerker van de Amerikaanse marine die in mei brand stichtte in een kernonderzeeër kwam tot zijn daad omdat hij last had van angstaanvallen en eerder naar huis wilde. Dat hebben de aanklagers van de marine maandag gezegd.

De 24-jarige Casey James Fury kan maximaal levenslang krijgen. Op 23 mei stichtte hij brand toen de onderzeeër in het droogdok lag. Een maand later, op 16 juni, stichtte hij brand vlak buiten de onderzeeër.

Op het moment van de brandstichtingen zat Fury, die werkzaam was als schilder, aan de medicijnen voor zijn angststoornis en voor een depressie. Hij heeft zelf aan de autoriteiten verteld dat hij de branden stichtte omdat hij eerder naar huis wilde. Naar eigen zeggen had Fury een ernstige angstaanval op 23 mei. Hij pakte zijn sigaretten en een aansteker, liep naar een van de slaapkamers en stak daar enkele vodden in brand.


Man sticht brand in kernonderzeeër uit angst (Foto: Novum)

Treinverkeer Eindhoven plat door stroomstoring

Door een stroomstoring is er maandagavond geen treinverkeer mogelijk van en naar Eindhoven. De NS meldt dat door de storing de seinen in de Brabantse stad haperen.

De extra reistijd is meer dan een uur. De NS heeft bussen ingezet, die rijden tussen Eindhoven en Geldrop. Ook rijden er snelbussen vanuit Eindhoven naar Best en Helmond. De NS raadt reizigers die van of naar Limburg reizen aan hun reis uit te stellen. De verstoring is naar verwachting rond 22.00 uur verholpen.


Treinverkeer Eindhoven plat door stroomstoring (Foto: Novum)

Honderden dode embryo's langs weg in Rusland

Langs de kant van een Russische snelweg zijn ongeveer 250 lijkjes van embryo's gevonden. Waarschijnlijk gaat het om geaborteerde kindjes, die illegaal zijn gedumpt. Dat meldden de autoriteiten in de regio Sverdlovsk, 1400 kilometer ten oosten van Moskou.

De embryo's moesten eigenlijk naar een gespecialiseerd bedrijf in de stad Jekaterinenburg worden gebracht, om daar te worden verwerkt. De lichaampjes waren afkomstig van zeker drie klinieken en zaten in vaten met formaldehyde. Die stof moet voorkomen dat lichaampjes ontbinden. Op de vaten zaten etiketten met de namen van de moeders.

'Liefde Estelle en Badr Hari overwint alles'

Badr Hari is ervan overtuigd dat zijn persoonlijke besognes geen enkele invloed hebben op de liefde tussen hem en Estelle Gullit. Maandag werd bekend dat een tweede aangifte van mishandeling tegen de kickbokser is ingediend.

"Dit overwinnen we ook wel", zei hij maandagavond in RTL Boulevard. "Liefde overwint alles, dus dit komt ook weer goed. Dit heeft niets met onze liefde te maken, dat staat hier los van."

Vorige maand werd bekend dat Estelle na twaalf jaar huwelijk heeft gebroken met Ruud en nieuwe liefde heeft gevonden bij Badr Hari. De kickbokser wordt verdacht van een mishandeling tijdens dancefeest Sensation in de Amsterdam Arena. Daarnaast zou hij vorig jaar een eigenaar van de Amsterdamse club Air in elkaar hebben geslagen.

Selsouli wederom betrapt op doping

Atlete Mariem Alaoui Selsouli is voor de tweede keer betrapt op het gebruik van doping. De Marokkaanse mist hierdoor de Olympische Spelen. In Londen gold ze als kandidate voor een medaille op de 1.500 meter.

De 28-jarige Selsouli zat tussen 2009 en 2011 al eens een schorsing uit vanwege het gebruik van epo. Dit jaar won ze zilver op de 1.500 meter bij het WK indoor. Eerder deze maand liep ze bij de Diamond League in Parijs met 8.34,47 de snelste tijd wereldwijd sinds 2006. Die tijd wordt echter niet erkend omdat ze na afloop van de wedstrijden in de Franse hoofdstad positief testte op een diureticum, een middel dat doping kan maskeren.

Beyond

De ontvoering van Amy Noble staat centraal in de film Beyond. De zaak komt op het bureau te liggen van rechercheur John Koski, die op het punt staat met pensioen te gaan. Maar hoe dieper hij zich in het onderzoek graaft, hoe meer hij te weten komt over de geheimen die de familie van Amy achterhoudt. Amy's ouders schakelen uiteindelijk een medium in, die duidelijker kan maken waar hun dochter zich precies bevindt. De jacht neemt iedereen mee in een draaikolk van gewone en paranormale gebeurtenissen, waarna de ontvoerder uiteindelijk losgeld eist. De klok tikt voor Koski, die alles op alles zet om Amy te vinden. Ondertussen wordt hij geconfronteerd met gebeurtenissen uit zijn eigen verleden...

Wloszczowska moest Spelen missen

Mountainbikester Maja Wloszczowska heeft zich moeten afmelden voor de Olympische Spelen. De Poolse, die vier jaar geleden olympisch zilver veroverde en in 2010 de wereldtitel, heeft een breuk in haar voet.

"Ik had nog een sprankje hoop dat ik de Spelen zou halen, maar het bleek slechts een schaduw", aldus Wloszczowska, die de kwetsuur vorige week opliep tijdens een training in Italië.

Weinstein-broers krijgen oeuvreprijs

De filmproducenten Harvey en Bob Weinstein worden geëerd met de Producers Guild of America's 2013 Milestone Award. De broers komen daarmee in een rijtje met James Cameron, Clint Eastwood en Leslie Moonves.

Deze oeuvreprijs wordt uitgereikt door de Producers Guild of America (PGA), een gilde voor de Amerikaanse entertainmentindustrie. Michael De Luca, bestuurslid van de PGA zei over de Weinstein-broers: "Hun gepassioneerde aandacht voor de bijzondere verschillen tussen mensen heeft ons iconische films gebracht als The English Patient, Shakespeare in Love, Good Will Hunting en meer recentelijk The King's Speech en The Artist" De PGA wil de Weinstein-broers eren omdat ze met deze films een groot publiek bereikten, terwijl doorgaans dit soort films niet verder komen dan een bescheiden filmtheater.

In een eerste reactie bedankten de eigenaars van de filmstudio The Weinstein Company de mensen met wie ze gewerkt hebben en het publiek dat hun films kwam zien. "Zonder het publiek dat nieuwsgierig was naar een film zonder ondertiteling, of zelfs zonder kleur of geluid hadden we dit nooit bereikt. We zijn geroerd dat de PGA ons levenswerk wil eren."

De Producers Guild of America's 2013 Milestone Award zal op 26 januari 2013 tijdens de jaarlijkse PGA Awards uitgereikt worden.

De Weinstein-broers

Dark Knight Rises beste opening van Batman-trilogie

The Dark Knight Rises heeft in zijn eerste weekeinde in de Nederlandse bioscopen 1,4 miljoen euro opgebracht. De laatste film in Christopher Nolans Batman-trilogie, met Christian Bale als de gevleugelde superheld, beleeft daarmee de beste opening van de reeks. Bovendien haalde geen andere film dit jaar zo veel geld binnen in het openingsweekend.

Het drieluik ging in 2005 van start met Batman Begins, drie jaar later gevolgd door The Dark Knight. Die films leverden gedurende de eerste weekeinden respectievelijk 243 duizend en 899 duizend euro op, laat de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs weten.

Distributeur Warner Bros geeft voorlopig geen commentaar op de cijfers, vanwege het bloedbad tijdens een nachtpremière van The Dark Knight Rises in de Verenigde Staten. Daar was de omzet in het eerste weekend volgens insiders ruim 160 miljoen dollar.

Ook Madagascar 3: Europe's Most Wanted ging afgelopen week in première. De animatiefilm eindigde met minder dan de helft van de opbrengst van The Dark Knight Rises op de tweede plaats van de bioscooplijst van dit weekeinde. Ice Age 4: Continental Drift, bezig aan zijn derde week, zakt van plaats een naar drie.


Dark Knight Rises beste opening van Batman-trilogie (Foto: Novum)

Middelkoop en Westerhof verder in challengers

Matwé Middelkoop heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in het Italiaanse Orbetello bereikt. De Nederlandse tennisser was maandag met 6-1, 6-4 te sterk voor de Braziliaan Guilherme Clezar. Hij noteerde tijdens de een uur en tien minuten durende partij vier breaks, terwijl hij zelf een keer zijn service inleverde.

De 28-jarige Middelkoop, 259e op de wereldranglijst, neemt het in de volgende ronde mogelijk op tegen de als eerste geplaatste Roberto Bautista-Agut. De Spanjaard moet dan wel zien af te rekenen met thuisspeler Stefano Galvani.

Boy Westerhof drong door tot de tweede ronde van de challenger in Tampere. De Drent ontdeed zich in twee sets van de Belg Alexandre Folie: 6-4, 6-4. De 26-jarige nummer 257 van de wereld sloeg in de tweede set bij 4-4 toe en stelde daarmee de zege veilig. In de volgende ronde wacht een treffen met de Chileen Hans Podlipnik-Castillo.

Hoge boete universiteitsteam voor pedofilie

Een van de bekendste universiteitssportploegen in de Verenigde Staten, het American football-team van Pennsylvania State University, heeft maandag een torenhoge boete gekregen, omdat het bestuur niet ingreep toen een assistent-trainer kinderen misbruikte.

Het team moet een boete van 60 miljoen dollar (bijna 50 miljoen euro) betalen en mag 4 jaar lang niet meedoen aan play-offwedstrijden om de titel. Alle overwinningen tussen 1998 en 2011 worden ingetrokken.

De zaak kwam vorig jaar aan het licht. De assistent-coach is gearresteerd. Hij is aangeklaagd voor misbruik van 10 jongens gedurende 15 jaar.

Italiaan Nizzolo slaat toe in Ronde van Wallonië

Giacomo Nizzolo heeft de derde etappe in de Ronde van Wallonië gewonnen. De 23-jarige Italiaan van Radioshack-Nissan was in de sprint de snelste van een uitgedund peloton. Hij neemt en passant de leiderstrui over van landgenoot Danilo Napolitano. Het was zijn eerste overwinning van dit seizoen.

De Rus Michail Ignatiev van Katusha kwam na de rit van Marche-en-Famenne naar Beaufais over 186 kilometer als tweede over de streep. De Belg Gianni Meersman werd derde, voor Danilo di Luca uit Italië.

Pim Ligthart en Michel Kreder waren in de finale betrokken bij een valpartij. Beide renners kwamen lopend over de streep, maar voormalig Nederlands kampioen Ligthart werd vervolgens wel naar een ziekenhuis gebracht.

Bioscoopschutter Colorado voorgeleid

De vermoedelijke dader van de dodelijke schietpartij in een bioscoop in een voorstad van de Amerikaanse stad Denver is maandag voorgeleid. De 24-jarige James Holmes verscheen in de rechtszaal met oranje geverfd haar en een verdwaasde blik in zijn ogen.

Over een week moet Holmes weer voor de rechter komen. Hij krijgt dan de formele aanklacht tegen zich te horen.

De ex-student wordt verdacht van een schietpartij tijdens de nachtpremière van de nieuwste Batman-film in het stadje Aurora. In het bloedbad kwamen twaalf mensen om en raakten 58 gewond.

Volgens de politie weigert Holmes aan het onderzoek mee te werken. Het is nog volstrekt onduidelijk wat hem dreef. Bij de doorzoeking van de met valstrikbommen volgestouwde flat van Holmes vond de politie onder meer een Batman-masker.

Holmes wordt sinds zijn aanhouding vrijdag in afzondering gehouden. Openbare aanklagers overwegen de doodstraf tegen hem te eisen, maar laten dat nog afhangen van hun beraadslagingen met de nabestaanden van de slachtoffers.


Bioscoopschutter Colorado voorgeleid (Foto: Novum)

FOK!sport Olympische Spelen specials

Vrijdag wordt in Londen de Olympische Spelen officieel geopend. De redactie van FOK!sport is al sinds januari aan het voorbeschouwen op de Spelen en heeft sindsdien wekelijks een special geplaatst. Die gingen over verschillende onderwerpen, van de accomodaties in Londen, tot specials over Nederlandse deelnemers en gebeurtenissen uit het verleden.

Hieronder vinden jullie een overzicht van alle geschreven specials. Ze zijn ook nog terug te vinden op een speciale pagina

Hoe Londen de Spelen kreeg
- Estafettevrouwen weer op weg naar goud
- Vier maal goud voor de Vliegende Huisvrouw
- Steve Redgrave; de Britse olympsiche held

Olympic Park, het hart van de Spelen
- Henk Grol op zoek naar revanche
1908; de eerste Spelen in Londen 
- Holland Heineken House

- De stadions deel 1
Bouwmeester; een zekerheid voor goud?
- Het Dream Team op weg naar goud deel 1
 Het Dream Team op weg naar goud deel 2
- Michael Phelps; het succes ontrafeld

- De stadions deel 2
- Rutger Smith; de lange weg terug naar de top
- Naim Süleymanoglu, een bijzonder verhaal
De moderne vijfkamp

- De stadions deel 3
- Li Jiao en Li Jie; Nederlands tafeltennishoop
- Spitz vs Phelps
- Sebastian Coe

De stadions deel 4
Edward Gal; verder zonder zijn wonderpaard
- Bloed in het water
- De openingsceremonie
Charles Pahud de Mortanges, een groot olympiër

- De stadions deel 5
- Martina; noodgedwongen Nederlander
- Terugblik Spelen 2008

Feyenoord volgende week dinsdag tegen Dynamo Kiev

Feyenoord speelt de uitwedstrijd tegen Dynamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League definitief op dinsdag 31 juli. Dat maakte de Rotterdamse club vandaag bekend. De aftrap van het duel is om 20.00 uur. De return in de Kuip wordt een week later afgewerkt, op 7 augustus.

De ploeg van trainer Ronald Koeman komt in Kiev in actie in het stadion waar ook de EK-finale tussen Spanje en Italië werd gespeeld. Als Feyenoord voor het eerst sinds het seizoen 2002-2003 de groepsfase van de Champions League wil bereiken, moet ook nog een play-offronde worden overleefd.

FOK!filmtip van de dag: Paycheck

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het is maandag en dat betekent dat, als vergeleken wordt met het weekend, dat de keuze aan films meestal een stuk beperkter is. Tel daar de vakantieperiode bij op en hetm wordt moeilijk om tot films te komen die de moeite van het kijken waard zijn. Voor vandaag willen we twee films aanstippen. Ten eerste wordt om 20:30 op RTL 7 de film Pathfinder uitgezonden. Deze Amerikaanse avonturenfilm uit 2007 gaat over een vikingschip dat strandt aan de Amerikaanse kust. De Vikingen overvallen vervolgens op een brute manier een indianendorp en laten bij vertrek per ongeluk één van hun kinderen achter. De Indianen willen het onschuldige kund niet verantwoordelijk stellen voor de daden van zijn volk en nemen hem op in hun midden. De jongen leeft vervolgens in twee werelden en krijgt het steeds moeilijker om zijn Viking-identiteit vast te houden. Maar dan komen de Vikingen terug en zaaien voor een tweede keer dood en verderf...

Trailer Pathfinder

Op de Nationale Campingzender is vanavond de FOK!filmtip van de dag. Om 20:30 begint Paycheck, een film uit 2003 die gaat over een ingenieur die al drie jaar werkt aan een geheim project. Als hij op een ochtend wakker wordt ontdekt hij dat zijn werkgever bepaalde stukken informatie over het project uit zijn geheugen heeft verwijderd. Als hij zijn 'paycheck' wil ophalen blijkt ook nog eens dat hij ingestemd heeft met een betaling in zonderlinge voorwerpen in plaats van geld. Radeloos probeert hij de stukjes uit zijn geheugen terug te vinden. Dit valt hem niet gemakkelijk aangezien ook de overheid achter hem aan zit. Het verhaal is gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick.

Paycheck trailer

Veel kijkplezier en geniet anders van een fijne zomeravond!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

'Assassin's Creed III krijgt veel DLC'

Kotaku heeft een foto ontvangen met daarop een brief van de ontwikkelaars van Assassin's Creed III. In de brief wordt gesproken over een 'Season Pass' voor DLC die de lat hoger moet gaan leggen voor de gamesindustrie.

De brief is gericht aan medewerkers van de GameStop voor het halen van het verwachte aantal pre-orders. In de brief wordt ook aangegeven dat de medewerkers moeten adviseren een pre-order te nemen met season pass. Bekijk de foto hier onder, Ubisoft heeft nog niet gereageerd.

ACIII

Alkmaarse meeuwen steeds agressiever

Alkmaar kampt met agressieve meeuwen en het worden er steeds meer. De vogels veroorzaken veel overlast omdat ze vuilniszakken openscheuren op zoek naar voedsel. De gemeente treft maatregelen. Wellicht worden volgend jaar valken ingezet.

Aangezien de meeuwen nu vrij spel hebben, gaan vuilnismannen vanaf maandag om 06.00 uur 's ochtends een extra ronde draaien om huisvuil op te halen. Ze beginnen voortaan in de binnenstad. Inwoners wordt gevraagd de stevige gele huisvuilzakken te gebruiken, waar meeuwen niet doorheen kunnen prikken. Die zijn gratis af te halen.

Om de meeuwenoverlast echt onder controle te krijgen zijn echter hardere maatregelen nodig. De gemeente denkt aan het verwisselen van eieren tijdens het broedseizoen, of het afschrikken van de meeuwen door de inzet van valkeniers. Alkmaar heeft samen met Haarlem en Leiden een plan van aanpak ontwikkeld om hiervoor volgend jaar een ontheffing te krijgen.

Wethouder duurzaamheid Jan Nagengast verwacht dat die ontheffing er komt. De gemeente wil daarnaast volgend jaar een begin maken met het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers in de binnenstad. Het doel van het college is om de overlast in 2014 onder controle te hebben.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Vandaag geven we een T-shirt van Ghost Recon: Future Soldier in de maat XL weg. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Hoe heet de eerste DLC van Ghost Recon: Future Soldier?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs

Klassieke modus in Worms Revolution

Team 17 heeft een nieuw dagboek voor Worms Revolution online gezet. Waar we in de eerste delen van het dagboek zagen wat de nieuwe features waren, zien we nu onder andere de klassieke modus terugkomen. In de klassieke modus kun je alle nieuwe dingen uitzetten en gewoon de klassieke versie spelen.

Worms Revolution komt ergens eind herfst uit als downloadbare titel voor PS3, Xbox 360 en pc.

Boonen van start in olympische wegrace

Tom Boonen doet definitief mee aan de olympische wegrace in Londen. Dat meldt zijn wielerploeg Omega Pharma-Quick-Step vandaag. De Belgische kampioen liep twee weken geleden een gebroken rib op bij een valpartij in de Ronde van Polen, waardoor zijn deelname aan de Spelen onzeker was.

De 31-jarige Boonen ging zaterdag van start in de Ronde van Wallonië om koersritme op te doen en zichzelf te testen. Na drie dagen heeft hij groen licht gekregen.

De olympische wegrace wordt zaterdag verreden. Voor België komen naast Boonen ook Philippe Gilbert, Greg van Avermaet, Stijn Vandenbergh en Jurgen Roelandts in actie.

Emile Hirsch speelt Navy Seal in Lone Survivor

Emile Hirsch is in onderhandeling voor een hoofdrol als Navy Seal in Lone Survivor. Het oorlogsdrama van Peter Berg is op feiten gebaseerd en gaat over een groep marinecommando's die in 2005 in Afghanistan in een hinderlaag van de Taliban liepen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Ook Mark Wahlberg, Ben Foster en Taylor Kitsch zijn in de film te zien als leden van de befaamde Amerikaanse elite-eenheid. Het verhaal is gebaseerd op het autobiografische boek Lone Survivor: The Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10 van Marcus Luttrell, de rol van Wahlberg.

De 27-jarige Hirsch is vooral bekend van drama's als Lords of Dogtown, Milk en Into the Wild. Hij is vanaf 27 september al naast Kitsch te zien in het drama Savages van Oliver Stone, over twee wiethandelaren die het opnemen tegen het Mexicaanse drugskartel.

Het Midden-Oosten is geen onbekend terrein voor Berg, die in 2007 The Kingdom afleverde. In die film moeten enkele Amerikaanse undercoveragenten een bomaanslag op een Amerikaanse woonwijk in Saoedi-Arabië onderzoeken.

Berg gaf eerder al aan dat hij met Lone Survivor een onmiskenbaar patriottische film wil maken om de gevallen Seals te eren. Wanneer de film in première moet gaan, is nog onbekend.


Emile Hirsch speelt Navy Seal in Lone Survivor (Foto: Novum)

[Tour] Van Hummel gaf op met hernia

Kenny van Hummel heeft de Tour de France verlaten vanwege een hernia. Dat bleek maandag uit een scan in het ziekenhuis van Weert. De 29-jarige renner van Vacansoleil moest vorige week in de vijftiende etappe opgeven. In de rit naar Pau kneep hij op zo'n vijftig kilometer van de finish in de remmen.

"Zojuist een MRI-scan gehad in het ziekenhuis in Weert. Uitslag: hernia rechts, ischias links. Toch niet raar, dat ik moest opgeven", laat de sprinter weten op Twitter. Tijdens zijn eerste deelname aan de Tour in 2009 haalde hij de eindstreep in Parijs ook niet. De twee jaren daarna ging hij niet van start.

Clijsters fit voor Olympische Spelen

Kim Clijsters is zo goed als hersteld van de buikspierblessure die haar de afgelopen weken parten speelde. De Belgische tennisster kan zich daardoor gaan richten op haar eerste deelname aan de Olympische Spelen. "Ik heb hard getraind en heb me goed laten verzorgen. Fysiek ben ik klaar om te beginnen", zegt ze op haar eigen website.

Clijsters kwam begin deze maand voor het laatst in actie. Ze verloor toen in de vierde ronde van Wimbledon kansloos van de Duitse Angelique Kerber. "Mijn grootste probleem was dat ik veel pijn had toen ik bij de opslag kracht moest zetten. Nu gaat het veel beter met de buikspieren. Ik ben al een week voluit aan het serveren."

Op het gras van de All England Club, waar ook Wimbledon wordt gespeeld, verwacht de 29-jarige Clijsters dan ook geen problemen. "We blijven het van dichtbij evalueren maar in principe kan ik woensdag echt voluit gaan."

De huidige nummer 36 van de wereld laat de openingsceremonie in Londen aan zich voorbijgaan. "Waarschijnlijk moet ik de dag erop spelen en dan valt het echt niet te combineren." De loting van het olympische tennistoernooi vindt donderdag plaats.

Beierse bejaarde vindt python in wc

Een Duitse vrouw (74) kreeg zondag de schrik van haar leven. Toen ze de wc-bril omhoog deed in haar huis in het Beierse Schwanstetten, stond ze ineens oog in oog met een python.

Agenten snelden direct naar het huis van de vrouw. De politie probeerde eenmaal ter plaatse tevergeefs het reptiel door te spoelen. Hierop werd de brandweer ingeschakeld, die de slang met een toegesnelde expert wist te vangen. De expert nam het dier mee naar huis. Daar blijft de python totdat bekend is van wie het reptiel is.

De politie zoekt maandag nog steeds naar het baasje van de python. Zolang die niet is gevonden, staat het dier geregistreerd als gevonden voorwerp, aldus de politie.

Beierse bejaarde vindt python in wc
Beierse bejaarde vindt python in wc (Foto: ANP)

Meer betalingsregelingen voor zorgpremie

Steeds meer mensen kunnen hun maandelijkse zorgpremie niet betalen. Daarom treffen zorgverzekeraars veel vaker een betalingsregeling met hun klanten dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit een rondgang langs verzekeraars door NRC Handelsblad.

Het aantal betalingsregelingen is in de eerste helft van dit jaar op jaarbasis met 35 procent gestegen, weet de krant. Bij zeven zorgverzekeraars met in totaal veertien miljoen klanten zijn dit jaar 164 duizend regelingen getroffen voor klanten met een betalingsachterstand van maximaal een halfjaar. Mensen die langer niet betalen, krijgen te maken met het College voor Zorgverzekeringen, dat de premieheffing dan overneemt. Dat gebeurt jaarlijks nog bijna twee maal zoveel mensen.

Volgens sommige verzekeraars is de verhoging van het eigen risico met vijftig euro naar 220 euro er de oorzaak van dat het aantal betalingsregelingen is toegenomen. Als dat klopt, is volgend jaar een verdere toename te verwachten. Dan stijgt het eigen risico namelijk naar 350 euro.

Overvaller sigarenboer had honger

Een man die vorige maand een sigarenwinkel aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West overviel, heeft zich gemeld bij de politie. De man verklaarde de overval te hebben gepleegd omdat hij honger had en geld nodig had om eten te kopen.

De overval vond plaats op 9 juni. De man bedreigde een winkelmedewerkster met een mes en griste geld uit de kassa. Vorige week verspreidde de politie camerabeelden van de man. Zaterdagochtend meldde hij zich op een politiebureau. Het bleek te gaan om een 23-jarige Amsterdammer. Hij blijft voorlopig vast zitten, heeft de rechter-commissaris maandag bepaald.

Opa de cel in voor misbruiken kleinzoon

Een 75-jarige man uit Deventer moet een jaar de cel in voor ontucht met zijn kleinzoon.

De rechtbank in Zwolle legde de man maandag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Justitie had een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de man zich vijf jaar lang aan zijn nu 13-jarige kleinzoon heeft vergrepen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man er ook van porno aan zijn kleindochter te hebben getoond op de computer, maar daar is volgens de rechtbank te weinig bewijs voor.

NFF laat twitteraars live meewerken aan commercial

Aanstaande 6 augustus krijgt iedereen de mogelijkheid om een rol te spelen in de nieuwe campagne van het Nederlands Film Festival. Niet als hoofdrolspeler, zoals in de commercial van vorig jaar, maar als regisseur. Het publiek pakt de regie van ’s werelds eerste live speelfim, geregisseerd via Twitter. Van 18.30 uur tot 20.00 uur is de productie rechtstreeks te zien op filmfestival.nl en UPC Kanaal 12.

Filmfans kunnen via tweets met hashtag #nff2012 invloed uitoefenen op de regie. Acteurs Tygo Gernandt, Halina Reijn, Victor Löw en Hanna Verboom en een filmcrew staan klaar om de aanwijzingen via Twitter op te volgen. 

Op die zesde augustus verandert een avond lang de website filmfestival.nl in een HD livestream. Een uitgebreide filmcrew gaat voor het eerst de uitdaging aan van een live meercamera registratie van een speelfilm. Via mobiel of computer kan het publiek een eigen bijdrage leveren. Een redactie selecteert de sterkste tweets, regisseur Martijn de Jong geeft deze door aan de acteurs – via draadloze oortjes – en heel Nederland kijkt mee.  

Uit de mooiste scènes van deze productie wordt de uiteindelijke commercial gemaakt voor de 32e editie van het Nederlands Film Festival.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats in Utrecht van 26 september tot en met 5 oktober 2012.

 

RKC legt Franse stagiair Barroilhet vast

RKC Waalwijk heeft de Franse aanvaller Richard Barroilhet vastgelegd. De 19-jarige jeugdinternational tekent voor een seizoen met een optie voor nog een jaar nadat hij tijdens een stage indruk maakte bij de Brabantse club. De in Engeland geboren Barroilhet komt over van Fulham en was RKC aanbevolen door Fulham-trainer Martin Jol, die RKC ooit onder zijn hoede had.

Barroilhet groeide op in Frankrijk en speelde daar in de jeugd bij Olympique Nice. Hij keerde echter weer terug naar zijn geboorteland om bij Fulham te gaan spelen. Afgelopen seizoen verhuurde de Londense club hem aan het Finse VPS. Daar scoorde hij in zeven wedstrijden niet.

Gecoördineerde aanslagen Irak: bloedigste dag 2012

Op het oog gecoördineerde aanslagen en aanvallen op veiligheidstroepen in Irak maandag hebben aan zeker 103 mensen het leven gekost. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond. Bomaanslagen in dertien Iraakse steden eisten tientallen levens, bij een gewapende aanval op een Iraakse legerbasis werden dertien militairen gedood. Het is de bloedigste dag in Irak sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen in december vorig jaar.

Gewapende mannen in drie voertuigen arriveerden voor zonsopgang bij de basis in het stadje Udaim en openden het vuur op de militairen. De aanvallers gingen ervandoor voor ze konden worden aangehouden.

Andere regio's in Irak werden opgeschrikt door bloedige aanslagen. Rond vijf woningen in Taji, een soennitisch stadje twintig kilometer ten noorden van Bagdad, waren bommen geplaatst. Toesnellende hulpverleners werden doelwit van een zelfmoordterrorist. In totaal vonden 41 mensen de dood.

In de sjiitische wijk Sadr City in Bagdad vonden ten minste zestien mensen de dood toen een autobom, geplaatst bij een kantoor van het ministerie van binnenlandse zaken waar identiteitspapieren worden uitgegeven, afging. Elders in de stad vonden twee mensen de dood door de explosie van een autobom bij een bouwplaats. Een politiekolonel werd gedood door een explosief dat onder zijn auto was verborgen.

Een reeks aanslagen met bermbommen en bomauto's in het noordoosten van het land kostte aan elf mensen het leven, zei de woordvoerder van de politie van de provincie Diyala. Ook raakten 25 personen gewond. Deze aanslagen hadden alle veiligheidstroepen als doelwit, zei de woordvoerder.

Explosies rond de noordelijke stad Kirkuk en in het stadje Hussainiya eisten nog eens zeker negen levens. In Mosul vonden tien mensen de dood bij bomaanslagen en schietpartijen.

Afgelopen weekeinde kondigde de leider van Al-Qaida in Irak aan dat het terreurnetwerk zich heeft gereorganiseerd en weer aanwezig is in bolwerken die voorheen in handen waren van Amerikaanse militairen. Of er een verband is tussen de golf van terreur maandag en de nieuwe zelfverklaarde opkomst van de terreurbeweging is onduidelijk. Wel vormen de veiligheidstroepen een favoriet doelwit van Al-Qaida.

Op jihadistische websites werden de aanslagen met gejuich ontvangen. "Explosies doen Irak op zijn grondvesten schudden (...) het Breek de Muren-plan (de pogingen van Al-Qaida dood en verderf te zaaien, red.) is gekomen", luidde een jubelende reactie op een van deze websites.


Gecoördineerde aanslagen Irak: bloedigste dag 2012 (Foto: Novum)

Di Montezemolo trots op zege van Ferrari

Ferrari-president Luca Di Montezemolo is trots op de zege die coureur Fernando Alonso gisteren behaalde in Duitsland. Op Hockenheim zegevierde de Spanjaard met het Italiaanse merk voor de McLaren-Mercedes van Jenson Button. Vooral het verslaan van een Duitse krachtbron stemt Di Montezemolo tevreden.

"Ik wil het team en Fernando enorm bedanken voor deze fantastische overwinning. Het was geweldig om een Ferrari op een natte én droge baan als snelste te zien gaan in een land waar enkele van de grootste autofabrikanten ter wereld gevestigd zijn en dat een rijke Formule 1-traditie heeft. Ik ben bijzonder trots op de prestaties van het team op het circuit en het werk dat de afgelopen maanden in de fabriek is verzet. We moeten zo door zien te gaan."

Door de zege verstevigde Alonso zijn leidende positie in het kampioenschap. De Spanjaard heeft nu 34 punten voorsprong op zijn naaste concurrent Mark Webber die op Hockenheim niet verder kwam dan een achtste stek.

Politicus Oekraïne maakt zich hard voor anti-homowet

Een wetsvoorstel in Oekraïne om het tonen van homoseksuelen op televisie en in films te verbieden is bedoeld om Oekraïne 'moreel, geestelijk en lichamelijk gezond' te houden. Dat heeft een van de indieners van het wetsvoorstel, Pavlo Oengoerian, maandag gezegd.

Het wetsvoorstel, dat vorige maand werd ingediend, roept op tot het verbieden van 'homoseksuele propaganda'. Bepaalde films, tv-series, foto's en zelfs kunsttentoonstellingen die te zien zijn voor jongeren zouden hierdoor illegaal worden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen mensen die positieve informatie over homoseksuelen aan jongeren verschaffen boetes en zelfs celstraf krijgen.

Mensenrechtengroeperingen en politici in Oekraïne hebben felle kritiek op het wetsvoorstel. Als het wordt aangenomen wordt openlijk homoseksueel zijn feitelijk verboden, zeggen zij.

Deel bronzen kunstwerk gestolen in Zutphen

In Zutphen is dit weekend een deel van het bronzen kunstwerk De Ontaarde Mens van de kunstenaar Jos van Doorn gestolen. De gemeente heeft aangifte gedaan.

De politie kreeg zaterdag een melding dat een groot deel van een van de beelden bij het Nieuwe Bornhof was verdwenen. Getuigen was opgevallen dat twee mannen en een vrouw vrijdagavond veel belangstelling voor het kunstwerk hadden. Of zij iets met de diefstal te maken hebben, is niet duidelijk. Ook werd melding gemaakt van een geel busje. De politie zoekt getuigen van de diefstal.

Het kunstwerk bestaat uit vijftien paar voeten, die in een cirkel zijn geplaatst. Voorheen stond het kunstwerk op een rotonde, waar het herhaaldelijk ernstig beschadigd is geraakt.


Deel bronzen kunstwerk gestolen in Zutphen (Foto: Novum)

IOC-baas Rogge eert slachtoffers 1972

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft vandaag de elf Israëliërs herdacht die in 1972 bij een gijzelingsactie tijdens de Olympische Spelen omkwamen. De Belg deed dat tijdens een ceremonie in het atletendorp in Londen. Hij liet die ceremonie, om het ideaal van een olympische wapenstilstand te promoten, voorafgaan door een minuut stilte.

Volgens Rogge kwamen de Israëliërs "naar München in een sfeer van vrede en solidariteit". Het zijn juist die idealen "die ons allen tezamen brengen in dit fraaie olympische dorp", verklaarde de Belg. "We zijn het hen verschuldigd hen te blijven herinneren."

Rogge kwam de afgelopen dagen onder vuur te liggen omdat hij weigerde de omgekomen atleten en coaches tijdens de openingsceremonie in Londen te herdenken. Volgens de olympische voorman is de feestelijke opening van de Spelen daar niet de gelegenheid voor. Hij gaf toen al aan dat er een andere herdenking in Londen kwam en dat hij op 5 september aanwezig is bij een ceremonie in Duitsland.

Gaite Jansen heeft hoofdrol in Supernova

Gaite Jansen gaat de hoofdrol spelen in het Nederlandse drama Supernova. De speelfilm wordt geregisseerd door actrice en regisseur Tamar van den Dop. Dat maakte distributeur Wild Bunch maandag bekend.

Jansen speelt Meis, die bij haar ouders en oma woont. Ze zou graag groots en meeslepend leven, maar in haar leventje gebeurt vrij weinig. In het drama komen thema's als seksualiteit, verlangens, dromen en familie aan bod. De 20-jarige Jansen had eerder hoofdrollen in Lover or Loser, 170 Hz en Lotus.

Van den Dop schreef ook het scenario van Supernova. Ze is als actrice bekend van de tv-serie Zwarte Sneeuw en als regisseur van Blind met Halina Reijn. Haar scenario van Supernova is gebaseerd op het boek Mijn Vader Zegt Dat Wij Levens Redden, van Do van Ranst.

"Supernova is een rijk, ontroerend en filmisch verhaal", zegt Van den Dop in een verklaring. "Ik wil met Supernova een viering op het leven maken, want het geworstel met jezelf en elkaar is vaak ook wat dit leven zo waardevol maakt." Het drama moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Gaite Jansen heeft hoofdrol in Supernova (Foto: Novum)

Vijfde Bourne-film blijft Aaron Cross volgen

De vierde Bourne-film, The Bourne Legacy, moet nog in première gaan, maar de makers van de actiefilm denken al na over het vijfde deel van de reeks.

Eind juni zei producent Frank Marshall te dromen van een vijfde film waarin Jason Bourne (in de eerste drie films gespeeld door Matt Damon) en het nieuwe personage Aaron Cross (Jeremy Renner) zouden samenwerken. Tijdens de persconferentie van twee dagen geleden zei hij hierover: "In de volgende film gaan we Renner's karakter volgen, maar verder ligt alles open. Dat is het mooie van deze reeks. Met het verhaal kunnen we nu alle kanten op, maar we zullen zeke Aaron Cross blijven volgen."

Het is dus niet duidelijk of Jason Bourne terugkeert in de films die zijn naam draagt. Tijdens de persconferentie was Jeremy Renner nog geheimzinniger over de vijfde film: "Het is heel knap dat de makers van deze film alle mogelijkheden open houden voor de volgende film. Zowel voor mij als de fans is het spannend wat er gaat gebeuren." Voor de bedenkers zal het vermoedelijk al een uitdaging worden om een nieuw zelfstandig naamwoord te vinden dat kan volgen op "The Bourne...".

The Bourne Legacy, met naast Jeremy Renner ook Edward Norton en Rachel Weisz in de hoofdrollen, gaat 10 augustus in de Verenigde Staten in première. Op 6 september verschijnt de film in de Nederlandse bioscopen.

Jason Bourne en Aaron Cross in één film?

Ouders Amstelveense zedenzaak teleurgesteld

De ouders van de kinderen die betrokken zijn bij de Amstelveense zedenzaak vinden het 'onbestaanbaar' dat het Openbaar Ministerie tevreden is met de uitspraak tegen Flovin O. en Matthijs van der M. Dat laat hun advocaat Richard Korver maandag weten.

Flovin O. en Matthijs van der M. werden maandag veroordeeld. O. kreeg 3,5 jaar cel voor het misbruiken van een baby en het bezitten en verspreiden van kinderporno. Hij misbruikte de baby in het huis van en samen met Robert Mikelsons. Zijn huisgenoot Van der M. kreeg negen maanden. Tegen O. was vier jaar geëist, maar hij werd verminderd toerekeningsvatbaar gerekend. Het OM ziet geen aanleiding om in hoger beroep te gaan.

De ouders van de slachtoffertjes zijn het oneens met de uitspraak en hadden graag gezien dat het OM naar hen had geluisterd bij het beslissen over hoger beroep. "Het is triest te moeten constateren dat dit kennelijk niet het geval is geweest", laten zij weten via hun advocaat.

Als O. of Van der M. wel in hoger beroep gaat, dan gaat het OM daarin mee. Daarmee wordt het mogelijk dat het OM een nieuwe eis formuleert.

Dansen staat centraal vanaf 19 oktober

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Dance Central 3 op 19 oktober uitkomt. Tevens is er een tweede ontwikkelaarsvideo vrijgegeven voor het danspel.

Dance Central 3 bevat meer dan veertig tracks zoals al eerder aangekondigde muziek van Usher, 50 Cent en Cobra Starship. Nu zijn er nog elf liedjes onthuld voor de game, elk met authentieke danspassen die zijn samengesteld door professionele choreografen, waaronder:

  • 2NE1 – “I Am The Best (Original Version)”
  • Alice Deejay – “Better Off Alone”
  • Backstreet Boys – “Everybody (Backstreet’s Back)”
  • J.J. Fad – “Supersonic”
  • Lil Jon & The East Side Boyz ft. Ying Yang Twins – “Get Low”
  • LMFAO – “Sexy And I Know It”
  • Los Del Rio – “Macarena (Bayside Boys Mix)”
  • Maroon 5 ft. Christina Aguilera – “Moves Like Jagger”
  • Vanilla Ice – “Ice Ice Baby”
  • Vicki Sue Robinson – “Turn The Beat Around”
  • Village People – “Y.M.C.A.”

In de tweede dagboekvideo vertellen de ontwikkelaars wat we kunnen verwachten van de verhaalmodus van de game. De Dance Central 3-verhaalmodus laat spelers terug in te tijd reizen om de klassieke danspassen te leren uit de afgelopen decennia van hun favoriete crews en karakters uit de serie. Vandaag heeft Harmonix ook bekendgemaakt dat Flash4ward, bestaand uit Taye en Lil’ T, terugkeert in de game met een 1990’s look, dansend op de locatie van een housefeest. Ook komt er een geheel nieuwe partymodus die te spelen is met tot acht spelers, en bestaat de mogelijkheid je liedjes te importeren uit eerdere Dance Central-titels.


Mogelijke serietuinkabouterdief opgepakt in Delft

Met de aanhouding van een 44-jarige vrouw in Delft is zondagavond mogelijk een einde gemaakt aan een reeks diefstallen van tuinkabouters die de gemeente al weken teistert. De vrouw had enkele tuinkabouters en decoratiekikkers bij zich. Of zij ook verantwoordelijk is voor de eerdere diefstallen wordt nog onderzocht.

Volgens de politie gedroeg de vrouw uit Delft zich verdacht in de omgeving van een aantal tuinen aan de Geitenkamp. Bij nadere inspectie kwamen de gepikte tuinkabouters aan het licht.

Wat de vrouw met de tuinkabouters van plan was is onduidelijk.

Politie schiet op vluchtende automobilist

De politie heeft zondagnacht geschoten op de autobanden van een man die nog een celstraf moet uitzitten. Dat gebeurde rond 00.30 uur bij een tankstation in het Brabantse Hapert. De automobilist wist te ontkomen.

Tijdens een verkeerscontrole aan de Oude Provincialeweg bleek dat de automobilist nog een gevangenisstraf had openstaan en dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. Toen de politie dat laatste wilde controleren reed de automobilist hard weg, waarop de politie het vuur opende. Of het voertuig is geraakt is onduidelijk.

Britse politie: groot onderzoek naar datadiefstal

De Britse politie onderzoekt meer dan honderd klachten met betrekking tot datadiefstal. De aanklachten variëren van computerinbraken tot illegale toegang tot medische gegevens. Dat heeft de Britse politie maandag gezegd.

Plaatsvervangend ondercommissaris Sue Akers verklaarde maandag op een zitting van de commissie die onderzoek doet naar ethiek in de Britse media dat de politie zich door een enorme berg gegevens aan het worstelen is om bewijzen te vinden die de aantijgingen kunnen staven.

Op de zitting kwam tevens aan het licht dat het schandaal groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Niet alleen News International van Rupert Murdocht, maar ook krantenbedrijf Trinity Mirror en de kranten van Britain's Express Newspapers worden verdacht van afluisterpraktijken en omkoping.

Als voorbeeld gaf Akers betalingen van tienduizenden ponden door de drie krantenbedrijven aan dezelfde gevangenismedewerker. Er bestaan 'gerede vermoedens dat er sprake is van een overtreding en de meerderheid van de verhalen onthulde weinig materiaal dat daadwerkelijk van publiek belang was', aldus Akers.

Motorcrosser Herlings gewond bij auto-ongeluk

Motorcrosser Jeffrey Herlings is gisteravond in Rusland betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. Daarbij liep de 17-jarige Herlings een lichten hersenschudding en verwondingen aan het gezicht op.

Met zijn monteur en twee andere teamleden was Herlings na de gewonnen GP in Semigorje onderweg naar het vliegveld in Moskou. Onderweg botste hun auto op een vrachtwagen.

De twee teamleden van Herlings liepen beenletsel op, de monteur bleef ongedeerd. Herlings hoopt dat hij zo snel mogelijk naar Nederland kan terugkeren.

Feest op Roze Maandag is losgebarsten

Met de aankomst van een speciale feesttrein vanuit Amsterdam is maandag het startsein gegeven voor Roze Maandag, de populairste dag van de Tilburgse kermis. Tilburg verwacht zo'n driehonderdduizend bezoekers, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De Roze Maandag Express reed van Amsterdam naar Tilburg. Volgens de NS hebben ruim 850 kermisgangers er gebruik van gemaakt. Na het arriveren van de trein werd om 13.00 uur op het Pieter Vreedeplein het startsein gegeven voor Roze Maandag. Daar waren een paar duizend mensen bij aanwezig.

Rond 18.00 uur wordt de 'tweede dienst' bezoekers verwacht: met mensen die overdag moeten werken. "Vanaf dan puilen de kroegen uit", zegt de woordvoerder.

De speciale roze camping die voor zondag- en maandagnacht is opgezet loopt nog niet zo goed, meldt de gemeente. Vorige week waren er vijftien van de 50 plekken geboekt en daar zijn in het weekend nog een of twee boekingen bijgekomen.

De kermiswethouder van Tilburg Joost Möller gaf vrijdag de aftrap voor de kermis. Het evenement duurt tot en met zondag. In totaal worden net als eerdere jaren ongeveer een miljoen bezoekers verwacht gedurende de tien dagen.

Boer laat ballonvaarders niet van weiland

Een boer uit Zegveld heeft zondagavond de opvarenden van een gelande luchtballon ingesloten op zijn weiland. Hij blokkeerde de uitgang en eiste honderd euro schadevergoeding van de ballonvaarders voor de landing. Na bemiddeling van de politie haalde de boer een tractor van zijn erf en kon de bemanning weg.

De ballonvaarders landden rond 21.30 uur op het weiland aan de Hoofdweg. Volgens richtlijnen van landbouwbrancheorganisatie LTO en ballonvaarderskoepel PBN is een bedrag van 27,50 euro genoeg om de eigenaar van een veldje te compenseren. Na tussenkomst van de politie nam de boer genoegen met vijftig euro.

Eerste beeld Wasteland 2

Brian Fargo van gamestudio inXile entertainment heeft via een update op de Kickstarter-pagina een eerste screenshot uitgebracht voor het spel Wasteland 2. De ontwikkelaar geeft weliswaar aan dat er nog geen particle effects inzitten en dat er nog geen post-processing heeft plaatsgevonden.

Ook geeft Fargo aan dat het camerastandpunt dynamisch is en dat spelers deze zelf tot op zekere hoogte kunnen aanpassen. 

Met dank aan SpankmasterC voor de submit.

Spaar voor Avatar-items met je XBLA-games

Met de komst van het spel Wreckateer volgende week introduceert Microsoft de nieuwe feature Avatar Famestar. Spellen die Avatar Famestar bezitten bieden spelers speciale ingame-uitdagingen. De punten die je hiermee verdient kun je onder andere weer inwisselen voor speciale avataritems.

Avatar Famestar zal via een patch alsnog worden ingevoegd bij Full House Poker en A World of Keflings. De aanstaande spellen Fire Pro Wrestling, Homerun Stars, en Avatar Motocross Madness zullen ook gebruik gaan maken van Avatar Famestar.

Met dank aan SpankmasterC voor de submit.

Dronken Pool terroriseert campinggasten

De politie heeft zondag een 28-jarige Pool aangehouden op een camping in Putten. De man, die tijdelijk op de camping verbleef, had de buren met een mes bedreigd en hun huisje met eieren bekogeld.

Zaterdag begon de Pool de buren te pesten, vermoedelijk onder invloed van alcohol. Hij sloeg onder meer met een stok tegen hun huisje. De politie werd erbij gehaald, waarna de man ervandoor ging. Een dag later begonnen de pesterijen weer. De man gooide eieren naar het huisje van de buren, en hij trok een mes toen die daar iets van zeiden. De politie kwam opnieuw naar de camping en voerde de Pool af naar het politiebureau.

OM: directeur Hofnarretje niet vervolgd

Albert Drent, voormalig eigenaar en directeur van het Amsterdamse kinderdagverblijf 't Hofnarretje, heeft zich niet schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek naar de bedrijfsvoering bij het kinderdagverblijf waar de veroordeelde kindermisbruiker Robert M. werkzaam was.

Het OM onderzocht onder meer of Drent de lijsten met kinderen op zijn verblijf opzettelijk verkeerd invulde, een verdenking die ontstond na eerder onderzoek naar eventuele betrokkenheid van Drent bij de praktijken van M. Het OM stelde eerder al vast dat Drent geen enkele rol speelde bij of weet had van het misbruik.

De officier van justitie die het onderzoek leidde, concludeert dat de bedrijfsvoering van 't Hofnarrretje te wensen overliet, maar vond geen bewijs voor valsheid in geschrifte.

OM: directeur Hofnarretje niet vervolgd
OM: directeur Hofnarretje niet vervolgd (Foto: ANP)

NMa: verdeling opbrengst kaartjes NS kan niet

De Nederlandse Spoorwegen zou de opbrengst van treinkaartjes niet zelf moeten verdelen onder zichzelf en concurrenten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt dat dit het risico op belangenverstrengeling vergroot. Dat stelt de NMa maandag na onderzoek naar de manier waarop de opbrengst wordt verdeeld.

De papieren kaartjes worden verkocht door de NS, Veolia, Arriva, Syntus en Connexxion. Die stoppen de opbrengsten in een grote pot, waarna de NS dit geld verdeelt onder de vervoerders. Dat gebeurt op basis van steekproeven onder passagiers, maar de precieze methode is onduidelijk. Daardoor is niet na te gaan of de NS zichzelf of een andere vervoerder bevoordeelt, vindt de NMa.

De NMa adviseert het ministerie van Infrastructuur de verdeling door een onafhankelijke partij te laten uitvoeren. Dat moet gebeuren op basis van een nauwkeuriger meetsysteem. Het onderzoek naar het systeem en de opbrengstverdeling heeft overigens geen vermoedens van overtredingen van de Spoorwegwet en de Mededingingswet opgeleverd.


NMa: verdeling opbrengst kaartjes NS kan niet (Foto: Novum)

Star Treks 'Jean-Luc Picard' draagt Olympische toorts

De Olympische vlam is onderweg richting Wimbledon, de tenniswijk van Londen. Een van de dragers van de vlam is maandag Star Trek-acteur Patrick Stewart, bekend als kapitein Jean-Luc Picard. Ook tennissterren als Venus Williams en Andy Murray doen mee. Zij dragen de toorts later op de dag Wimbledon binnen.

Het Olympisch vuur doet maandag ook de set van EastEnders, een langlopende televisiesoap, aan. De fakkel is nog op toer door de verschillende buurten van Londen, alvorens vrijdag in het Olympisch Stadion aan te komen voor het begin van de Spelen.

De toorts is in zeventig dagen in alle uithoeken van Groot-Brittannië, van de Kanaaleilanden bij Frankrijk tot de uiterste puntjes van Schotland, geweest. Ook belangrijke plaatsen als Stonehenge in Wiltshire, het reuzenrad London Eye en Mount Snowdon, de hoogste berg van Wales, werden niet overgeslagen.

'Joop Wijn bedankte voor CDA-leiderschap'

Oud-staatssecretaris Joop Wijn, nu de tweede man bij ABN AMRO, is eerder dit jaar gepolst voor het CDA-lijsttrekkerschap, maar heeft voor de eer bedankt. Dat meldt de NOS maandag op gezag van bronnen in de partij.

Eerder was al bekend dat CDA-voorzitter Ruth Peetoom minister van Financiën Jan Kees de Jager en oud-minister van Verkeer Camiel Eurlings had gevraagd. Zij weigerden, waarna het CDA besloot een lijsttrekkersverkiezing te houden. Die werd gewonnen door fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.

De 43-jarige Wijn was staatssecretaris van Financiën van 2003 tot 2006 en daarna enige tijd minister van Economische Zaken. Hij gold als een van de grote talenten van het CDA, maar kondigde begin 2007 volkomen onverwacht zijn vertrek uit de politiek aan. Sinds begin 2009 bekleedt Wijn een topfunctie bij ABN AMRO.

Via haar woordvoerder bevestigt Peetoom aan de NOS dat zij met Wijn heeft gesproken over de vraag of hij beschikbaar was voor een plek op de lijst. Of het daarbij ging om het lijsttrekkerschap, laat de woordvoerder in het midden.

Ruim 160 scholen willen predicaat 'excellent'

In totaal willen 164 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs de strijd met elkaar aangaan om het predicaat 'excellente school'. Het gaat om 107 basisscholen en 57 middelbare scholen, laat het ministerie van Onderwijs maandag weten. Scholen konden zich tot vrijdag aanmelden.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil met het predicaat maatschappelijke erkenning voor scholen die goed presteren. Ook zullen andere scholen zich uitgedaagd voelen om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren, verwacht Van Bijsterveldt.

De aanmeldingen worden de komende maanden beoordeeld door een jury onder leiding van hoogleraar Fons van Wieringen. Scholen mogen onder andere een presentatie geven aan de jury, die verder onder meer kijkt naar tevredenheidonderzoeken. Sommige scholen krijgen een bezoek van het team van voorzitter Van Wieringen.

De excellentiegraadmeter beperkt zich niet alleen tot het onderwijs dat wordt gegeven. Ook andere zaken waarmee scholen zich onderscheiden worden meegenomen in het eindoordeel, zoals aandacht voor hoogbegaafde scholieren en kinderen die extra hulp in de klas nodig hebben. Daarnaast wordt onder andere gekeken naar de 'leerwinst', de toename van kennis en vaardigheden van leerlingen gedurende hun tijd op school.

De Johan Frisoschool in Rijssen is een van de scholen die zich heeft aangemeld. "Als onze school het predicaat wordt verleend, zien we dat als een heel mooi compliment voor al onze inspanningen", zegt directeur Gerrit Schuitemaker.

Aan het einde van het jaar wordt bekend welke scholen zich excellent mogen noemen. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat de jury verwacht dat tientallen scholen door de selectie komen.

Froome, Van den Broeck naar Ronde van Spanje

Christopher Froome en Jurgen van den Broeck zullen meedoen aan de Ronde van Spanje. De twee wielrenners hebben dit aan de organisatie van de Vuelta laten weten.

De Britse nummer twee en Belgische nummer vier van de Tour de France van dit jaar zullen daar de strijd aangaan met Alberto Contador. De schorsing van de Spanjaard loopt in augustus af.

Froome eindigde vorig jaar als tweede in de Vuelta achter de Spanjaard Juan Jose Cobo. Hij moest toen aanvankelijk als helper van Bradley Wiggins rijden.

Dit jaar gaat de Ronde van Spanje op 18 augustus in Pamplona van start.

Belg ondergeplast en afgetuigd in Breda

Een 30-jarige man uit het Belgische Meerle is maandagochtend in Breda in elkaar geslagen door twee inwoners van de Brabantse stad. Een van de twee had tegen de Belg aangeplast. Toen deze daar iets van zei, kreeg hij klappen van de twee Nederlanders, meldt de politie.

De Belg kreeg onder meer een vuistslag in het gezicht. De politie zag het incident rond 03.30 uur gebeuren op camerabeelden, waarna de twee daders van 20 en 21 jaar werden aangehouden op de Havermarkt. Een van de twee ging ervandoor, maar werd ingehaald door agenten op de fiets.

De 30-jarige Belg heeft letsel in zijn gezicht opgelopen en is vermoedelijk kortstondig buiten bewustzijn geweest. Ook zijn horloge heeft het incident niet overleefd.

Wheatley gaat de ruimte in

Gamers die Portal 2 hebben gespeeld zullen het personage Wheatley wel kennen. Dat is namelijk de naam van de "Intelligence Dampening Sphere" die bevestigd zit aan GLaDOS in Portal 2. Wheatley gaat alleen ditmaal ook serieus de ruimte in.

Een onbekend persoon bij NASA is ermee weggekomen om Wheatley in een paneel te graveren met een laser. Onderstaande foto is van de Japanse HTV-3 die de ISS gaat bevoorraden.

"NASA in no way officially endorses secretly laser-engraving characters from Portal onto their spacecraft. Believe it or not, they don't even officially endorse Portal 2, despite the fact that it's a really excellent game, but someone (or some robot) at NASA obviously respects quality entertainment," aldus het Portal 2-blog

Gunstige loting badmintonster Yao Jie

Badmintonster Yao Jie neemt het in de eerste ronde van het olympische toernooi op tegen de IJslandse Ragna Ingolfsadottir en Akvile Stapusaityte uit Litouwen. Dat heeft de loting vandaag uitgewezen. Yao is de nummer twintig van de wereld, ruim beter dan haar tegenstanders. Ingolfsadottir staat 81e, Stapusaityte 94e.

Om door te gaan in het toernooi moet Yao haar poule winnen. De Nederlandse van Chinese afkomst staat dan in de achtste finale. Yao is de enige Nederlandse afgevaardigde in het badmintontoernooi. Dat begint op zaterdag 28 juli. De finale van het vrouwentoernooi staat voor zaterdag 4 augustus gepland.

Gifstof aangetroffen in Chinese babyvoeding

In China is na routinecontroles een gifstof aangetroffen in babyvoeding. Dat hebben de Chinese autoriteiten maandag gezegd. De gifstof, aflatoxine, is vermoedelijk terug te leiden tot beschimmeld beestenvoer.

De aflatoxine werd aangetroffen in vijf verpakkingen babyvoeding van het merk Nanshan Bywise. De babyvoeding, geproduceerd in Nanshan, in de provincie Hunan, werd verkocht in de miljoenenstad Guangzhou. Hoeveel babyvoeding er precies vervuild is met de aflatoxine is niet bekend.

Aflatoxine wordt geproduceerd door een schimmel die groeit op granen. De stof kan voorkomen in de melk van dieren die deze granen hebben gegeten. Eerder werd er al aflatoxine aangetroffen in de melk van het grootste Chinese zuivelbedrijf Mengniu en zuivelmaker Changfu.

De Chinese zuivelindustrie heeft te kampen met kwaliteitsproblemen. In 2008 kwamen ten minste zes kinderen om het leven toen ze babymelk hadden gedronken die bleek te zijn vervuild met melamine, een industrieel product dat gebruikt wordt in de chemische industrie.

Iran: geen plannen om Straat van Hormuz te sluiten

De Iraanse strijdkrachten hebben de volledige controle over de strategische Straat van Hormuz, maar zijn niet van plan de belangrijke zeestraat af te sluiten. Dat heeft de Iraanse admiraal Ali Reza Tangsiri maandag gezegd. De verklaring van de admiraal lijkt erop gericht te zijn om de macht van Iran in de zeestraat te doen gelden, nu het Amerikaanse leger meer troepen naar de Golf-regio heeft gestuurd.

"Vijanden zeggen regelmatig dat Iran van plan is de Straat van Hormuz te sluiten. Maar volgens ons is het wijsheid om de Straat van Hormuz niet af te sluiten aangezien Iran van de zeestraat gebruik maakt", aldus Tangsiri.

Tangsiri's verklaring kan ook worden gezien als een poging de oliemarkt gerust te stellen dat Iran de aanvoer van olie niet zal verstoren. De olieprijs is gaan schommelen vanwege zorgen dat Iran het scheepvaartverkeer gaat blokkeren als vergelding voor de sancties die tegen de Islamitische Republiek zijn ingesteld.

Kevin Costner wordt coach in sportdrama

Kevin Costner is gevraagd voor de hoofdrol in het sportdrama McFarland. De film is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van een sportcoach uit de stad McFarland in de Amerikaanse staat Californië. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De coach richtte, op een school waar voornamelijk latino's zaten, een hardloopclubje op dat ondanks veel sociale obstakels en fysieke problemen kampioen werd. De 57-jarige Costner is zelf een uitblinker in sportfilms met titels als Field of Dreams, Tin Cup en For Love of the Game op zijn naam.

De producenten Mark Ciardi en Gordon Gray gaan aan de slag voor McFarland. De twee maakten eerder de sportdrama's Miracle, Invincible en Secretariat die ook op waar gebeurde verhalen zijn gebaseerd.


Kevin Costner wordt coach in sportdrama (Foto: Novum)

[WTCC] Uitslagen races Curitiba

Yvan Muller en Rob Huff hebben de World Touring Car Races op het circuit Curitiba op hun naam geschreven. De Chevroletrijders heersten op het Braziliaanse circuit en verstevigden zo hun leidende posities in het klassement. Tom Coronel werd achtste en zevende.

Race 1

Bij de start greep Muller de leiding, voor Alain Menu en Huff. Het trio waagde geen aanval bij elkaar en kwam uiteindelijk binnen een seconde van elkaar over de streep. Daarachter greep Gabriele Tarquini de vierde plaats en kwam ook op deze plek over de meet. Coronel kwam als beste BMW-rijder als achtste over de streep.

Race 2

Norbert Michelisz leidde in de beginfase van de race, voor Tarquini. Coronel reed in de beginfase even op plaats twee, maar viel enkele plaatsen terug toen hij in de derde ronde bij de eerste bocht even van de baan ging. Huff klom langzaam op in de race en pakte drie ronden voor het einde de leidende positie van Tarquini af. Menu werd nog tweede, voor Tarquini die in de slotronde Muller op zijn staart had. Michelisz viel terug naar de vijfde stek, voor Michel Nykjaer en Coronel.

In het kampioenschap gaat Muller aan de leiding met 287 punten. Hij heeft zeventien punten voorsprong op Huff, terwijl Menu op 250 punten staat. Tarquini is met 162 best of the rest, met Coronel twaalf punten achter hem.

Hondenbezitters gewaarschuwd voor hitte

Het achterlaten van een hond in een hete auto kan voor een hond binnen een paar minuten fatale gevolgen hebben. Daar waarschuwt de Hondenbescherming maandag voor.

Honden raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen en kunnen daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. "Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het niet meer kan worden rondgepompt, dat leidt al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood", aldus Just de Wit van de Hondenbescherming.

Het advies is honden zo veel mogelijk uit de directe zon te houden en veel koel water te laten drinken. Hondenbezitters moeten wandelingen vooral plannen in de koelte van de ochtend of laat in de avond en asfalt vermijden. Een zwempartijtje doet het altijd goed.

De inspecteurs van de Hondenbescherming controleren iedere zomer extra op honden die in auto's worden achtergelaten. De organisatie heeft verder een informatiebord ontwikkeld waarop wordt gewaarschuwd dat de temperatuur in de auto bij zonnig weer kan oplopen tot boven de 50 graden. Op hondenbescherming.nl is een flyer met tips te downloaden.

Nederlanders geëvacueerd om bosbranden Spanje

Twintig tot dertig Nederlanders zijn maandag geëvacueerd van een camping in Capmany in het uiterste noordoosten van Spanje vanwege bosbranden. Dat meldt de ANWB. De campinggasten zijn naar hotels in de omgeving gebracht.

De caravans en tenten van aantal Nederlandse kampeerders zijn waarschijnlijk in vlammen opgegaan. Niemand is gewond geraakt. Het gaat om de camping Les Pedres, op ongeveer vijftien kilometer van de grens met Frankrijk.

Een team van de Alarmcentrale van de ANWB uit Barcelona gaat in de loop van de dag naar het gebied. Zij zullen met de Nederlandse vakantiegangers bekijken wat de schade is en hoe zij mogelijk hun vakantie kunnen voortzetten.

Capmany ligt aan de A9, de belangrijkste verkeersader van Frankrijk naar Spaanse kustplaatsen. De weg werd zondag afgesloten vanwege de bosbranden, maar kon rond 10.00 uur weer in beide richtingen worden heropend.

Hoy draagt vlag Groot-Brittannië

Chris Hoy zal komende vrijdag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen de vlagdrager voor Groot-Brittannië zijn. Dit is vandaag bekendgemaakt.

De baanwielrenner kreeg eerder nog van de Britse wielerbond te horen dat hij niet al zijn drie olympische titel kan verdedigen in Londen. Op keirin en de teamsprint kan Hoy wel weer voor goud gaan, maar zijn olympische titel op de individuele sprint mag de viervoudig olympisch kampioen niet verdedigen.

'Chemische wapens Syrië voor buitenlandse aanval'

De voorraad chemische wapens van Syrië is veilig opgeborgen en deze wapens zullen alleen worden ingezet in het geval van een buitenlandse aanval. Dat heeft de woordvoerder van het Syrische ministerie van buitenlandse zaken maandag gezegd.

De wapens worden beschermd door het Syrische regeringsleger en zullen 'nooit in Syrië zelf worden gebruikt', aldus woordvoerder Jihad Makdissi op een door de staatstelevisie uitgezonden persconferentie.

Er bestaan grote zorgen om het Syrische arsenaal aan chemische wapens. Zo zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag dat Israël zal 'moeten handelen' als het Syrische regime instort en de chemische wapens en raketten in handen van extremistische groepen als Hezbollah of Al-Qaida dreigen te vallen.

Netanyahu zei dat Israël niet specifiek een actie in Syrië overweegt om de wapens in te nemen. "Er zijn andere mogelijkheden." Op de vraag of Israël bereid is alleen tot actie over te gaan, antwoordde Netanyahu dat het wapenarsenaal van Syrië een 'gemeenschappelijke zorg' is. "Wij moeten afwachten of er een gemeenschappelijke actie komt om die zorg weg te nemen."

Volgens Netanyahu is de val van het regime een kwestie van tijd.

Amos Gilad van het Israëlische ministerie van defensie zei voor de legerradio dat het Syrische regime de controle op zijn arsenalen vooralsnog 'zo goed als het kan' handhaaft.

Minister van defensie Ehud Barak zei dat Israël zich op het ergste voorbereidt. "Ik heb het leger opdracht gegeven zich voor te bereiden op een situatie waar wij de mogelijkheid van een aanval moeten overwegen", zei hij. "De staat Israël kan geen situatie toestaan waarin geavanceerde wapensystemen van Syrië naar Libanon worden verplaatst", voegde hij eraan toe, doelend op de door Iran gesteunde Hezbollah-militie in Libanon.

Puyol weer in training

Barcelona-verdediger Carles Puyol heeft de training vandaag hervat. De verdediger werd in mei geopereerd aan zijn knie en miste daardoor het EK, waar Spanje de Europese titel prolongeerde.

Volgende week ondergaat Puyol verdere medische tests. Dan wordt bekeken of hij fit genoeg is om de training volledig te hervatten. Vandaag meldden ook de Spaanse internationals zich weer bij de Catalaanse club. De 34-jarige Puyol begint aan zijn veertiende seizoen in de hoofdmacht van Barcelona.


Carles Puyol weer in training (Foto: Novum)

Meer asbestwoningen ontruimd in Utrecht

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland worden maandag meer bewoners geëvacueerd vanwege asbestgevaar. Bij twintig metingen is op drie locaties asbest gevonden, zei locoburgemeester Gilbert Isabella maandag op een persconferentie.

Op twee locaties is de concentratie volgens hem verwaarloosbaar, op een derde niet. De bewoners van tientallen huizen langs de Marco Pololaan en de Stanleylaan wordt dringend geadviseerd hun woning te verlaten. Ze worden echter niet gedwongen.

In de lege woningen worden vervolgens metingen gedaan en indien nodig worden ze meteen schoongemaakt. De schoonmaak begint om 14.00 uur. Ook voor de 48 woningen die zondag werden ontruimd geldt deze procedure. De woningen worden per stuk vrijgegeven, maar dat kan enkele dagen duren.

Een deel van de wijk werd zondagmiddag ontruimd vanwege asbest. De politie heeft een groot gebied hermetisch afgesloten. Automobilisten en voetgangers mogen het gebied niet meer in.

De asbest werd eerder vorige week ontdekt bij werkzaamheden in twee woningen in een flat aan de Stanleylaan. Er werd een onderzoek ingesteld en zondagochtend bleek dat de asbest op daken van woningen en garageboxen terecht is gekomen.

Het afgezette gebied werd zondagavond verkleind. Veel bewoners van de wijk hebben de nacht doorgebracht in een hotelkamer of bij vrienden en familie. Het nog afgesloten gebied wordt begrensd door de Amerikalaan, de Livingstonelaan, de Afrikalaan en de Marco Pololaan.

Zwarte Cross: Achterhoek als beschavingsideaal

De Zwarte Cross was onmundig mooi. 'Onmundig', mag ik dat zo zeggen als hoofdstedeling? Van sommigen waarschijnlijk niet. Het schijnt dat de echte Crossers niet dol zijn op de toegenomen belangstelling voor de Zwarte Cross vanuit de meer stedelijke gebieden in Nederland. Dat kan wel wezen, maar dan hebben ze het er zelf naar gemaakt. De Zwarte Cross is immers het meest vriendelijke en tolerante festival van Europa en daarmee brengen de Achterhoekers de rest van Nederland een stukje beschaving bij.

Dunst, Fisher & Caplan in trailer Bachelorette

De makers van Bachelorette hebben een nieuwe trailer op het internet gezet waarin te zien is dat de drie vriendinnen Kirsten Dunst, Isla Fisher en Lizzy Caplan  nogal vasthoudend zijn over het geven van een vrijgezellenfeestje voor vriendin nummer vier, Rebel Wilson.

Ondanks het feit dat Wilson duidelijk maakt niet meer zo'n feestbeest te zijn als op de middelbare school, plannen de andere drie meiden een vrijgezellenfeestje dat alle anderen ooit gehouden vrijgezellenfeestjes moet doen verbleken. Waarbij oude spanningen en rivaliteiten weer boven komen als de drank rijkelijk vloeit.

Dunst speelt het eerste bruidsmeisje die ervan baalt dat zij niet de eerste is die trouwt, Caplan is een cynische sarcast met een verborgen romantische kant en Fisher is een meisje dat houdt van feesten en complete chaos. Genoeg ingrediënten dus voor nog één excessieve nacht...

Terwijl het misschien op het oppervlak lijkt op een post-Bridesmaids knock-off, was de vroege buzz rond deze film tijdens het Sundance Festival overweldigend positief. Bachelorette is net iets gewaagder dan de goed ontvangen komedie van Kristen Wiig.

Geregisserd door Leslye Headland, wordt de vrouwelijke cast onder andere aangevuld met James Marsden en Adam ScottDe komedie is vanaf 4 oktober in de Nederlandse bioscopen te bekijken.

Stadion AGOVV heeft last van boktorren

Problemen voor het stadion van voetbalclub AGOVV: De monumentale houten hoofdtribune op het Apeldoornse sportpark Berg en Bos wordt bedreigd door boktorren. Het Algemeen Dagblad meldt dat de beestjes zich van onderaf door het bouwwerk heen vreten. Het bouwwerk is 99 jaar oud.

Omdat ook het dak in slechte staat verkeert wordt de tribune al extra gestut. AGOVV is nu aan het wachten op een verklaring dat de tribune komend seizoen gebruikt mag worden. "Dat lijkt te lukken. Maar op den duur zullen we moeten renoveren en als dat niet kan, is nieuwbouw de oplossing. Hoe jammer dat ook is voor het monument", zo zegt algemeen manager Paul ten Hag.

'Nieuwe spelcomputers komen te laat'

Het duurt veel te lang voordat nieuwe spelcomputers op de markt komen. De opvolgers van de Xbox 360 en PlayStation 3 komen te laat, zegt topman Yves Guillemot van uitgever Ubisoft in een maandag gepubliceerd interview met gamewebsite Gamasutra.

In de afgelopen zeven maanden is de verkoop van spelcomputers ingezakt. "Als je niet met nieuwe spullen komt, raken consumenten verveeld", meent de topman van Ubisoft. Volgens hem zou er iedere vijf jaar een nieuwe spelcomputer op de markt moeten verschijnen.

Wanneer Microsoft en Sony hun nieuwe generatie spelcomputer in de winkel leggen, is niet bekend. Volgens geruchten in Amerikaanse en Japanse media zullen de twee gamegiganten volgend jaar hun nieuwe creaties onthullen.

Nintendo komt eerder met de Wii U. "Nintendo heeft gamers vaker verrast", verwijst Guillemot naar het dubbele scherm van de Nintendo DS en de bewegingsbesturing van de Wii. Bij de Wii U, die eind dit jaar op de markt komt, besturen spelers de games onder meer met behulp van een tweede scherm.


'Nieuwe spelcomputers komen te laat' 

Minder schermreflectie voor Nintendo 3DS XL

Het scherm van de Nintendo 3DS XL is 75 procent minder reflecterend dan dat van de Nintendo 3DS. De nieuwe versie van de draagbare spelcomputer is voorzien van een anti-reflectielaag in het beeldscherm waardoor nog maar drie procent van het licht wordt weerkaatst. Dat heeft Nintendo maandag bekendgemaakt.

De techniek die Nintendo gebruikt om schermreflectie tegen te gaan bestaat ongeveer tien jaar. "Het is pas sinds kort dat de techniek zo betaalbaar is dat we hem in onze spelcomputers kunnen verwerken", laat de gamegigant weten. Het scherm van de 3DS XL is bovendien groter dan dat van de 3DS, waardoor het 3D-effect volgens Nintendo beter naar voren komt.

De Nintendo 3DS XL is vanaf vrijdag verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. De draagbare spelcomputer kost ongeveer tweehonderd euro.


Minder schermreflectie voor Nintendo 3DS XL 

Ben Stiller en Jonah Hill in komedie Aloha

Ben Stiller en Jonah Hill zijn van plan hun acteerkrachten opnieuw te bundelen in een komedie getiteld Aloha. De twee acteurs willen ook weer samenwerken met regisseur Shawn Levy. Het trio kwam op het idee voor de komedie op de set van hun film The Watch, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Levy, die de komedie The Watch over buurtwachters produceerde, is van plan Aloha te regisseren. De Amerikaan maakte met Stiller de twee Night at the Museum-films. Nicholas Stoller, die Hill nog kent van hun film Get Him to The Greek, is in onderhandeling om het scenario van Aloha te schrijven.

De filmplannen zijn nog in een pril stadium. Over de plot van Aloha is nog niets bekend, behalve dat het zich afspeelt op een eiland. De titel doet vermoeden dat het gaat om een van de eilanden van Hawaii.


Ben Stiller en Jonah Hill in komedie Aloha (Foto: Novum)

Wawrinka draagt Zwitserse vlag

Tennisser Stanislas Wawrinka draagt vrijdag de Zwitserse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Daarmee volgt hij Roger Federer op, aan wie deze eer tijdens de vorige twee Zomerspelen te beurt viel. Wawrinka won in 2008 in Beijing samen met Federer goud tijdens het mannendubbelspel.

De 27-jarige Wawrinka noemt het een grote eer om gekozen te zijn. "Ik ben er trots op de Zwitserse vlag te dragen, het herinnert me aan het grote moment waarop ik de medaille ontving in Beijing samen met Roger Federer."

Federer was overigens in eerste instantie aangewezen als vlaggendrager. Direct na zijn zege op Wimbledon liet de tennislegende echter al weten die eer mogelijk aan iemand anders te laten.

Bayern denkt aan N. de Jong

FC Bayern München lijkt haar zinnen te hebben gezet op de diensten van Nigel de Jong. Der Rekordmeister zou al bij Manchester City hebben geïnformeerd naar de Nederlandse middenvelder die tot medio 2013 onder contract staat bij de Engelse kampioen.

The Citizens zouden wel oren hebben naar een vertrek van De Jong, omdat de club zo nog wat kan verdienen aan de speler. Daarnaast is de middenvelder niet altijd verzekerd van een basisplaats, omdat hij moet rouleren met de vele andere toppers die onder contract staan. Mocht De Jong naar Duitsland vertrekken, dan zal het zijn tweede periode in de Bundesliga worden. Eerder kwam de international van 2006 tot en met 2009 uit voor Hamburger SV.

Microsoft snuffelt in privébestanden Skydrivegebruikers

Als je gebruikmaakt van Microsoft's clouddienst SkyDrive, is het zomaar mogelijk dat medewerkers door je bestanden snuffelen en je account blokkeren als hierop bijvoorbeeld naaktfoto's gevonden worden. Het overkwam een gebruiker van Tweakers.net, die hierdoor zijn Windows smartphone min of meer alleen nog maar kon gebruiken om te bellen, dat meldt Tweakers.net.

Microsoft bevestigt dat het alle uploads naar de SkyDrive scant middels zijn PhotoDNA-technologie, en bij alarm vervolgens medewerkers naar de bestanden in het account laat kijken. Uit de gedragsregels van de dienst kan echter worden opgemaakt dat niet alleen wordt gekeken naar afbeeldingen. Een van de regels luidt: "U laat naakt zien in welke vorm dan ook, waaronder volledig of gedeeltelijk naakte mensen of naakt in niet-menselijke vorm zoals in tekenfilms, fantasy of manga. U draagt bij aan het aanmoedigen, verdedigen of weergeven van pornografie, obsceniteiten, vulgariteiten, godslastering, haat, onverdraagzaamheid, racisme of zinloos geweld. U geeft links weer naar externe sites die in strijd zijn met deze gedragscode." Deze regels zijn erg ruim interpretabel en zeker naar Nederlandse maatstaven erg 'preuts'.

Omdat voor het gebruik van Windows smartphones een Windows Live-account verplicht is wordt bij een blokkade niet alleen de SkyDrive geblokkeerd, maar ook je hotmail account en je toegang tot bijvoorbeeld app-downloads. Voor mensen die veel mailen, veel apps gebruiken of later gebruikmaken van de cloudopslag van Office 2013, zoals bedrijven, is zo'n blokkade een ramp. 

Tegenover techsite Neowin laat Microsoft weten dat het neuzen in privébestanden nodig is om illegale activiteiten tegen te gaan. Microsoft Nederland had hieraan tegenover Tweakers.net niets toe te voegen.

Automobilist knalt tegen gevel cafetaria

Een 20-jarige Tilburger is zondagnacht met zijn auto tegen de voorgevel van een cafetaria in zijn woonplaats gereden. De gevel raakte ontzet. De bewoners van de bovenverdieping van het pand moesten uit voorzorg hun woning verlaten, meldt de politie maandag.

Agenten zagen de Tilburger rond 02.00 uur op de Hart van Brabantlaan met zeer hoge snelheid rijden. De man reed met 100 kilometer per uur een dertigkilometerzone in. In dat gebied liepen veel bezoekers van de Tilburgse kermis. De agenten besloten de man op een afstand te volgen.

De man reed vervolgens de afgesloten Diepenstraat in, waar hij tegen de voorgevel reed. De auto raakte zwaar beschadigd. Een van de fietsenrekken die voor de cafetaria stond, was uit de grond gereden en lag zwaar beschadigd onder de auto.

De man wist zelf uit zijn wagen te komen en stond te bellen toen de agenten hem inrekenden. Hij verklaarde dat hij nog harder was gaan rijden toen hij had gezien dat de politie hem volgde. In de Diepenstraat was hij de macht over het stuur verloren. De Tilburger heeft zijn rijbewijs moeten inleveren. De auto is in beslag genomen.

Batman-actrice kapot van schietpartij

Anne Hathaway is kapot van de schietpartij tijdens een première van The Dark Knight Rises. "Mijn hart is gebroken door de levens die zijn verloren en beïnvloed door deze onbegrijpelijke en zinloze actie", laat Hathaway weten in een verklaring aan verschillende media.

"Ik heb geen woorden om mijn verdriet te beschrijven. Mijn gedachten en gebeden gaan naar de slachtoffers en hun families", zegt Hathaway, die in The Dark Knight Rises de rol van Catwoman speelt.

Een 24-jarige man schoot donderdagnacht in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado om zich heen met meerdere wapens. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven en vielen tientallen gewonden.

Zondag meldden diverse media op basis van ingewijden dat The Dark Knight Rises al ruim 160 miljoen dollar heeft opgeleverd. Met dit bedrag zou de film op de derde plaats komen op de lijst van meest succesvolle openingsweekenden ooit. Producent Warner Bros en studio's in Hollywood gaven eerder aan uit respect voor de slachtoffers de filmcijfers pas na het weekeinde vrij te geven.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag familieleden en nabestaanden van de bloedige schietpartij in de bioscoop bezocht. Obama sprak met de familieleden in het academisch ziekenhuis in Aurora, waar 23 gewonden worden behandeld.

Rus gelijk, Bertens zakt op ranglijst

Tennisster Arantxa Rus is net als vorige week de nummer 64 van de wereldranglijst. Daarmee blijft de Monsterse de beste Nederlandse. Kiki Bertens werd afgelopen week in Båstad in de eerste ronde uitgeschakeld en dat kost haar vijf plaatsen. De Wateringse ging van 72 naar 77.

Bertens staat nog maar één plaats voor Michaëlla Krajicek. De derde Nederlandse is geblesseerd en speelde al weken niet meer, maar ging deze week toch van de tachtigste naar de 78e positie. Bibiane Schoofs, van 153 naar 161, en Richel Hogenkamp, van 189 naar 198, zijn de andere twee Nederlandse vrouwen in de top 200.

In de top van de ranglijst veranderde niets. Victoria Azarenka is de beste tennisster van het moment voor Agnieszka Radwanska, Maria Sharapova, Serena Williams en Samantha Stosur. Dominika Cibulkova won gisteren het toernooi in Carlsbad en steeg van de veertiende naar de dertiende positie.

Nachtelijke voetganger komt om bij ongeval

Een 20-jarige Poolse voetganger is zaterdagnacht om het leven gekomen bij een ongeval in Marknesse. De man werd rond 02.00 uur op de Vollenhoverweg aangereden door een auto, meldt de politie. De Pool bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

De 22-jarige bestuurder van de auto uit Vollenhove is volgens de politie hevig aangedaan. Hij heeft een verklaring afgelegd en slachtofferhulp aangeboden gekregen.

Eerste aflevering Zomergasten trekt minder kijkers

De eerste aflevering van Zomergasten heeft zondagavond minder kijkers getrokken dan de afgelopen twee jaar. De uitzending waarin presentator Jan Leyers drie uur lang de muzikant Henny Vrienten interviewde, werd gezien door 603 duizend kijkers, blijkt maandag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Vorig jaar, toen Jelle Brandt Corstius het programma presenteerde, trokken de eerste drie afleveringen ieder ruim achthonderdduizend kijkers. In 2010 schakelden 837 duizend kijkers in op de eerste aflevering. In de twee jaar daarvoor lagen de kijkcijfers van Zomergasten lager.

Het best bekeken programma na het achtuurjournaal was zondag Caroline Tensens kennisquiz Eén Tegen 100 met bijna 1,2 miljoen kijkers. Ook Hart van Nederland met 970 duizend en de TV Show met 837 duizend kijkers deden het goed. Andere programma's in de dag top tien gingen over sport en de Tour de France.

Arrestanten oefenpotje Ajax op vrije voeten

De twaalf mannen die zaterdag rond een oefenwedstrijd van Ajax tegen de Schotse kampioen Celtic in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat zegt een woordvoerder van de politie maandagochtend. Het ging om tien Schotten en twee Nederlanders.

Een Schot was opgepakt voor zware mishandeling, een van de Nederlanders voor openlijke geweldpleging. De Nederlander zou een beveiliger met een riem hebben geslagen. De overige verdachten waren aangehouden voor bezit en afsteken van vuurwerk.

De Schotten hebben boetes gekregen. "De verdachte van zware mishandeling kreeg een flinke boete en moest daarnaast een schadevergoeding betalen", licht de politiezegsman toe. De twee Nederlandse arrestanten hebben een proces-verbaal gekregen. Later wordt bekend of zij zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Ouya-spelcomputer heeft klein formaat

De Ouya-spelcomputer is niet veel groter dan een Rubiks kubus. Dat heeft de ontwerper van de spelcomputer gezegd tegen het weblog Kotaku. Dat zou betekenen dat de kubusvormige spelcomputer ongeveer tien centimeter meet. Met deze maten is Ouya een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de Nintendo Wii of de Xbox 360.

De eerste versie van de Xbox 360 was 30 bij 26 bij 8 centimeter. De Nintendo Wii is met 16 bij 21 bij 4 centimeter iets kleiner dan de Xbox. Ouya meet ongeveer een derde van de Nintendo Wii.

"De Ouya is gemakkelijk ergens neer te zetten of in je rugzak mee te nemen", zei de ontwerper tegenover het weblog. Om games op de spelcomputer te kunnen spelen, zijn wel één of twee controllers vereist.

De Ouya werkt volgens hetzelfde principe als een smartphone, waarbij gebruikers apps kunnen downloaden. Met de Ouya kunnen de spellen op een televisie gespeeld worden met behulp van een traditionele controller. De spelcomputer, die gebruik maakt van het Android-besturingssysteem, moet in maart op de markt komen.


Ouya-spelcomputer heeft klein formaat (Foto: Novum)

Madonna lapt waarschuwingen weer aan haar laars

Madonna heeft dit weekeinde wederom bewezen lak te hebben aan waarschuwingen. De Queen of Pop trok tijdens een concert in Edinburgh gewoon haar nepvuurwapens, ondanks een sommatie van de plaatselijke politie.

De politie had Madonna gevraagd niet met nepwapens te gaan zwaaien tijdens haar concert, schrijven verschillende Britse media. Het verzoek zou gedaan zijn voor de schietpartij in een Amerikaanse bioscoop, maar na het bloedbad werd nogmaals druk uitgeoefend op de Queen of Pop.

"Madonna en haar dansers met nepwapens op het podium is altijd al bewijs van slechte smaak, maar de gebeurtenissen in Colorado maken het nog erger", vertelt een woordvoerder van de organisatie Mothers Against Guns aan een lokale krant. "Ze zou beter moeten weten."

Madonna verzorgde zaterdag haar eerste show in Schotland. Hoewel ze met plastic kalasjnikovs en neppistolen zwaaide, greep de politie niet in. De Queen of Pop trekt met haar MDNA-tournee door Europa en veroorzaakt aardig wat ophef.

Ze werd na haar concert in Parijs aangeklaagd door de Franse partij Front National omdat ze partijvoorzitter Marine Le Pen vertoonde met een hakenkruis op haar hoofd. Ook laat ze geregeld intieme lichaamsdelen zien, zo waren beide borsten en haar billen al live te bewonderen.

Minecraft voor Xbox 360 drie miljoen keer verkocht

Minecraft is drie miljoen keer verkocht voor Xbox 360. Dat heeft gameontwikkelaar Markus Persson bekendgemaakt. Minecraft: Xbox 360 Edition is het best verkochte, downloadbare spel ooit voor Xbox 360. De teller voor de pc-versie staat bijna op zeven miljoen exemplaren.

De versie voor Xbox 360 kwam uit in mei. Binnen vijf dagen had Mojang, het bedrijf van Persson, een miljoen exemplaren verkocht. Een pc-versie is al enkele jaren verkrijgbaar.

De productie van het spel werd gefinancierd doordat gamers het spel vroegtijdig tegen een gereduceerde prijs konden kopen. Hoe uitgebreider het spel werd, des te meer gamers moesten betalen. Het spel kost nu 27 dollar. Persson heeft dankzij deze zolderkamerproductie een eigen gamestudio kunnen oprichten.

Twilight sleept weer Teen Choice Awards in de wacht

De reeks Twilight-films kan weer een aantal awards in de prijzenkast zetten. Zo werd zondagavond tijdens de uitreiking van de Teen Choice Awards The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 onder meer geëerd met de Ultimate Choice Award. Sinds 2008 wonnen de Twilight-films al 41 Teen Choice Awards.

Kristen Stewart won zondag de prijs voor beste actrice in een romantische film. Ook werd The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 gekozen tot beste romantische film.

Ook Justin Bieber was populair en mocht zijn twaalfde Teen Choice Award in ontvangst nemen. Zo won hij onder meer voor zijn single Boyfriend de prijs voor beste single van een mannelijke artiest. De prijs voor 'hottie' zag hij echter aan zijn neus voorbij gaan, deze werd gewonnen door The Vampire Diaries-acteur Ian Somerhalder.

Ook onder meer de film The Hunger Games, boyband One Direction, serie The Vampire Diaries, acteur Zac Efron en zangeres Taylor Swift vielen in de prijzen. Presentatrice Demi Lovato maakte bekend dat tieners in totaal 134 miljoen stemmen hebben uitgebracht voor de veertiende editie van de Teen Choice Awards.


Twilight sleept weer Teen Choice Awards in de wacht (Foto: Novum)

Spaanse rente schiet naar recordhoogte

De rente die Spanje moet betalen voor het lenen van geld op de internationale kapitaalmarkten is maandag naar recordhoogte gestegen door aanhoudende berichtgeving dat Spaanse regio's voor financiële steun moeten aankloppen bij de Spaanse centrale overheid. De rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg maandag met ruim dertig basispunten naar 7,50 procent.

De Spaanse regio Murcia liet zondag weten te overwegen financiële steun aan te vragen bij de Spaanse centrale overheid om aan zijn verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Vrijdag vroeg de regio Valencia de centrale overheid om te helpen bij de herfinanciering van aflopende schulden. Volgens Spaanse media overwegen nog eens vijf regio's steun aan te vragen.


Spaanse rente schiet naar recordhoogte (Foto: Novum)

Vernietigend rapport kernramp Japan

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco, beheerder van de bij een kernramp verwoeste kerncentrale Fukushima Dai-ichi, blijft het onderzoek naar de schade aan het complex traineren en probeert zijn eigen rol onder het tapijt te schuiven. Dat hebben deskundigen van een onderzoekscommissie van de Japanse regering gezegd.

In het rapport van de commissie, dat maandag werd vrijgegeven, staat dat de beheerder het niet al te nauw nam met de veiligheidsvoorschriften. Gebrekkig crisisbeheer resulteerde in een grotere omvang van de ramp bij de kerncentrale, die vorig jaar maart getroffen werd door een aardbeving en tsunami.

Ook de regering en haar belangrijkste nucleaire waakhond krijgen in het rapport een reprimande. Zij presenteerden kernenergie als volkomen veilig, zonder dat ooit op de risico's van deze vorm van energieopwekking werd gewezen.

Tepco hield nadelige gegevens achter in een computeranalyse waarmee eerder dit jaar de schade in de reactoren werd ingeschat. Medewerkers van de beheerder hielden zich bovendien stil toen de crisis aanzwelde, terwijl ze wel over de benodigde vakkennis beschikken. Ze zijn 'onvoldoende opgeleid om voor zichzelf te denken', aldus het rapport.

Afgelopen dagen meldden Japanse media het onthutsende verhaal van een van de onderaannemers van Tepco. Die bevestigde dat negen werknemers hun stralingsmeter, die wordt gedragen om vast te stellen of iemand niet aan te veel straling wordt blootgesteld, vorig jaar moesten bedekken met loden platen. Dat zou na de kernramp een wijdverspreid gebruik zijn geweest.

De nucleaire waakhond van Japan heeft altijd een veel te rooskleurig beeld van kernenergie geschetst, waarbij risico's onvermeld werden gelaten. De waakhond is ondergebracht in het ministerie van economische zaken en daardoor een grotendeels tandeloos orgaan, zeggen de onderzoekers. Inmiddels zijn stappen ondernomen om de waakhond los te koppelen van het ministerie.

Niet de omvang van de natuurramp resulteerde in de crisis, maar het feit dat de regering en Tepco onvoldoende tijd, energie en geld staken in voorzorgsmaatregelen tegen zo'n ramp.

De politiek faalde door informatie achter te houden, cruciale berichten voor de bevolking te vertragen en de ernst van de ramp te bagatelliseren, waardoor verwarring onstond, de volksgezondheid in gevaar werd gebracht en het vertrouwen in de regering schade opliep, concludeert de commissie.


Vernietigend rapport kernramp Japan (Foto: Novum)

Fries gapt haan van kerktoren

Een 41-jarige man uit het Friese Balk is zondagavond aangehouden voor het stelen van de haan van een kerktoren in zijn woonplaats. Een agent in zijn vrije tijd hield de man aan, meldt de politie maandag.

De toren staat momenteel in de steigers. De agent zag een aantal mannen de toren aan de Raadhuisstraat beklimmen en een van hen de haan van de top wegnemen. De 41-jarige man werd bij het verlaten van de steigers in de kraag gevat. Collega's van de agent hebben de verdachte meegenomen naar een politiebureau. De haan is teruggevonden op de steigers.

Marcelo: "Vorig jaar beker, nu kampioen"

PSV-verdediger Marcelo is ervan overtuigd dat de nieuwe namen in de selectie van trainer Dick Advocaat de Eindhovenaren komend seizoen aan de landstitel kunnen helpen.

Na vier seizoenen zonder landstitel hoopt Marcelo komend seizoen eindelijk de beste van Nederland te worden met PSV. Nieuwe namen als Luciano Narsingh, Mathias 'Zanka' Jorgensen en Mark van Bommel moeten de Eindhovenaren naar een hoger plan tillen. Marcelo sprak tegenover Goal.com uitgebreid over zijn verwachtingen van komend seizoen.

"We hebben een erg goed team en, met de nieuwe jongens die we hebben gekregen, denk ik dat we mee kunnen doen voor de titel", aldus de Braziliaan. "Van Bommel is een geweldige speler en heeft al voor vele topclubs gespeeld, zoals bijvoorbeeld Bayern München en AC Milan. Ik denk dat hij ons kan helpen om onze doelen te bereiken dit seizoen."

In Eindhoven snakt men naar de landstitel, vooral na vorig seizoen, waarin PSV voorafgaand het seizoen over de beste papieren leek te beschikken, maar zich uiteindelijk niet eens wist te plaatsen voor de Champions League. "We hebben vorig seizoen teveel wedstrijden verloren die we niet mochten verliezen", beaamt Marcelo. "Die punten hebben we aan het einde gemist. Ik hoop daarom dat we komend seizoen meer gefocust zijn en goed opletten dat we niet weer dezelfde fout maken. Vorig jaar wonnen we de KNVB-beker, dit jaar moet dat het kampioenschap zijn."

Makkelijk gaat dat volgens de verdediger niet worden. "In de Nederlandse competitie is er erg veel concurrentie. We hebben vele teams die kampioen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord, FC Twente en PSV, maar zelfs sc Heerenveen en Vitesse zijn druk bezig om de top te bereiken. Daarom gaan we opnieuw een erg zwaar seizoen tegemoet. We zullen elke wedstrijd scherp moeten zijn."

Niet alleen verwelkomde de Eindhovense club enkele nieuwe spelers, ook verzekerde het zich van de komst van een nieuwe trainer. Dick Advocaat werd deze zomer aangesteld als opvolger van Fred Rutten. Marcelo werkt nu enkele weken samen met de oefenmeester en heeft een goed gevoel bij de Kleine Generaal. "Ik denk dat het een erg goede trainer is. Hij laat ons hard werken in de voorbereiding, maar dat zorgt ervoor dat we in topvorm zijn."

Ten slotte spreekt Marcelo over zijn eigen toekomst bij PSV. De Braziliaan, die sinds 2010 voor de club speelt, denkt niet aan een vertrek. "Ik sta hier nog twee seizoenen onder contract. PSV is een geweldige club en ik ben hier erg gelukkig. Het is voor elke speler echter een droom om ooit in Spanje, Italië, Engeland of Duitsland te spelen. Daar ben ik geen uitzondering in.  Er is al eens geïnformeerd door een Italiaanse club, maar daar had ik geen interesse in."

Onsterfelijk in Diablo III

Er is een exploit in Diablo III gevonden die je "God Mode" geeft. De onsterfelijkheid is niet zo handig voor Blizzard, want spelers kunnen zonder enige problemen items zoeken en verkopen in het veilinghuis.

De exploit werkt alleen voor de wizard-klasse. Er is geen beperking in welke spelmodus je speelt. De exploit maakt een paar effecten van de wizard inactief, maar je bent onkwetsbaar.

Een poster op de Blizzard-forums geeft aan hoe je de exploit moet activeren:

     Stap 1: Selecteer Teleport - Fracture. Bind deze spreuk aan een toets
     Stap 2: Selecteer Archon, getest met verbeterde Archon
     Stap 3: Beweeg de muis over of in de buurt van je personage
     Stap 4: Druk op Teleport
     Stap 5: Druk snel op Archon

Omdat spelers nu ongestoord items kunnen farmen met alle magic find-bonussen die ze maar kunnen vinden is Blizzard waarschijnlijk hard aan het werk zijn om deze exploit er zo snel mogelijk uit te krijgen. Let op, Blizzard heeft al aangegeven gebruikers van exploits te bannen.

Cavendish mag weg bij Team Sky

Team Sky zal Mark Cavendish geen strobreed in de weg leggen mocht hij naar een ander wielerteam willen vertrekken, zo meldde teammanager Dave Brailsford aan de BBC. De 27-jarige sprinter moet als hij blijft er aan wennen dat Sky in de Tour weinig voor hem zal gaan rijden.

Cavendish won in de afgelopen Tour de France drie etappes. Bij HTC-Highroad had de Brit de beschikking over een indrukwekkende trein. Bij Sky kon hij regelmatig op de hulp van slechts één of twee ploegmaten rekenen. De rest werd opgeofferd om kopman Bradley Wiggins in het geel te houden.

Brailsford benadrukt dat die situatie in de nabije toekomst niet verandert, omdat een goede eindklassering voor de kopman het hoofddoel is. "Als hij (Cavendish) wil rijden in een ploeg die volledig rond hem is gebouwd, dan heeft hij daar alle recht op. We gaan ook in de toekomst voor het klassement. We zullen zeker overleggen met Mark. Ik wil zijn mening horen. Hij is een echte winnaar, als het even kan houden we die aan boord." Maar mocht de Brit besluiten te vertrekken, dan maakt Sky er geen probleem van.

Sijsling op rand top honderd

Igor Sijsling staat door zijn finaleplaats op het challengertoernooi in Granby op de rand van de top honderd. De Amsterdammer klimt op de wereldranglijst van de 113e naar de 102e plaats, zijn hoogste positie ooit. Thiemo de Bakker won in Grez-Doiceau en klimt 46 posities. De Westlander staat nu weer in de top 200 met een 195e plaats.

Robin Haase blijft de beste Nederlander op de 42e positie. De Hagenaar verdedigt deze week zijn titel op het ATP-toernooi in Kitzbühel. Thomas Schoorel is de vierde Nederlander bij de beste tweehonderd. De Amsterdammer reikte in Grez-Doiceau tot de kwartfinale en klom daardoor negen plaatsen. Hij staat nu 200e.

In de top tien veranderde alleen de laagste plaats. Roger Federer is voor de 288e week in zijn loopbaan nummer één, voor Novak Djokovic en Rafael Nadal. Monaco klimt van veertien naar tien. Dat heeft de Argentijn te danken aan zijn toernooiwinst in Hamburg. Nicolas Almagro daalt van tien naar twaalf.

'Zweed Sana bijna van Ajax'

Ajax is zo goed als rond met de Zweed Tobias Sana. Dat schrijft De Telegraaf. Voor de 23-jarige buitenspeler van IFK Göteborg ligt een driejarig contract klaar in Amsterdam. Dat kan hij ondertekenen zodra de laatste formaliteiten zijn afgerond.

Sana had nog een contract tot het einde van het seizoen in de tweede stad van Zweden. Omdat dat nog maar enkele maanden duurt kan Ajax hem goedkoop overnemen. Dit seizoen scoorde Sana twee keer in elf duels in de Allsvenskan.

'Nieuwe antistollingsmiddelen snel vergoeden'

De politiek moet haast maken met het vergoeden van een nieuwe generatie orale antistollingsmiddelen. Het politieke en bestuurlijke getreuzel leidt jaarlijks tot de dood van zeker zeshonderd trombosepatiënten en duizenden onnodige ziekenhuisopnamen, stellen vier cardiologen en een farmacoloog maandag in De Telegraaf.

Met de nieuwe medicijnen zouden jaarlijks tussen de achthonderd en dertienhonderd hersenbloedingen kunnen worden voorkomen. De nieuwe middelen wachten al een jaar op advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en een vergoedingsbesluit van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Nu krijgen 225 duizend trombospatiënten met de ritmestoornis boezemfibrilleren nog achterhaalde medicijnen, stellen de cardiologen. De nieuwe middelen zouden 29 tot 58 procent minder kans op hersenbloedingen geven.

De traagheid zou deels komen doordat trombosediensten tegenwerken. Die vrezen volgens cardioloog Freek Verheugt dat een belangrijk deel van hun werk verdwijnt. Hij wijst erop dat de middelen in België en Duitsland al wel worden vergoed.

Het CVZ zegt in de krant dat in september waarschijnlijk een advies komt. "Het gaat hierbij om een aanvraag met meerdere, nogal van elkaar verschillende indicaties. Dat kost tijd."

In mei schreef Schippers in een Kamerbrief dat ruim twintig dure medicijnen versneld worden beoordeeld om na te gaan of ze kunnen worden vergoed door de zorgverzekering. Verzekeraars vergoeden alleen medicijnen die zijn goedgekeurd door het CVZ.

'Ook universiteiten in derivatenellende'

Ook twee Nederlandse universiteiten hebben derivatencontracten afgesloten om goedkoper te kunnen lenen. Door de lage rente dreigen de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit Leiden echter voor tientallen miljoenen euro's het schip in te gaan. Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.

De VU heeft inmiddels een verlies van tachtig miljoen euro geleden op zijn derivatencontracten. Het had die oorspronkelijk afgesloten om in de toekomst tegen een lagere rente een verbouwing te kunnen financieren. De situatie van de Universiteit Leiden is minder ernstig. De universiteit verliest sinds drie jaar elk jaar een miljoen euro op zijn derivaat, en staat nu in totaal op een verlies van ruim vijf miljoen euro.

De universiteiten vinden hun derivaten niet te vergelijken met die van Vestia, dat met zijn gespeculeer een verlies leed van twee miljard euro, omdat het om veel kleinere bedragen gaat. Ook hoeven de universiteiten geen contant geld te storten als onderpand als de waarde van het derivatencontract terugloopt.

Volgens Het Financieele Dagblad is de onderwijsinspectie inmiddels een onderzoek gestart naar de derivatenconstructies. Die zouden volgens de inspectie kunnen duiden op 'gespeculeer met de rijksbijdrage'.

Roddick wint toernooi Atlanta

Andy Roddick heeft het toernooi in Atlanta op zijn naam geschreven. De Amerikaan was in de finale de Luxemburger Gilles Muller met 1-6, 7-6 en 6-2 de baas.

Roddick begon zwak aan de partij. De eerste set verloor hij kansloos en in de tweede set redde hij zoch ternauwernood in de tiebreak. Daarna was het verweer van Muller gebroken en trok Roddick de partij na bijna twee uur en een kwartier naar zich toe.

Steuntje in de... rug?

Nee, nee mevrouw. Voor balans op een surfboard dient u uw centrisch evenwichtspunt boven de loodlijn van de plank te houden terwijl u de fluctuaties in het oppervlak van het oxidaan opheft met lichte aanpassingen vanuit uw motorische cortex. Maar voordat u dat kunt is het beter als ik met mijn handen de gluteus maximus ondersteun.

Met dank aan TheoddDutchGuy voor de submit.

Van Gent hekelt fractiebestuur GroenLinks

De leiding van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer functioneert al een jaar niet optimaal. Het fractiebestuur, bestaande uit voorzitter Jolande Sap en de Kamerleden Ineke van Gent en Tofik Dibi, viel vorig jaar zomer uit elkaar en is sindsdien geen team meer. Dat zegt Van Gent maandag in de Volkskrant. Sap lijkt zich niet in haar verhaal te herkennen.

"Dat liep gewoon niet goed, het was niet de juiste chemie, laat ik het zo zeggen", zegt het afzwaaiende Kamerlid. Ze spreekt van een verschil in verwachtingen en manier van werken. Van Gent wil de oorzaak van de tweespalt in de tienkoppige Kamerfractie niet nader toelichten.

Femke Halsema maakte medio december 2010 dat Jolande Sap haar per direct zou opvolgen als fractievoorzitter. Anderhalf jaar later kwamen Sap en Dibi na veel gedoe tegenover elkaar te staan in een lijsttrekkersverkiezing, die Sap met 84 procent van de stemmen won. Van Gent noemt die verkiezing 'afschuwelijk'.

Dibi zei al eerder dat het in de fractie niet botert sinds Sap aan de touwtjes trekt. De 49-jarige Sap zou te dwingend opereren en vooral politieke macht willen vergaren.

In een reactie op Twitter doet Sap het verhaal af als een storm in een glas water. Vorig jaar is volgens haar gezamenlijk besloten om alles in een wekelijkse fractievergadering met alle Kamerleden te bespreken. "Die aanpak bleek effectief."


Van Gent hekelt fractiebestuur GroenLinks (Foto: Novum)

Cibulkova wint toernooi Carlsbad

Dominika Cibulkova heeft het WTA-toernooi in het Amerikaanse Carlsbad op haar naam geschreven. In de finale was ze Marion Bartoli met 6-1 en 7-5 de baas.

Cibulkova bewoog vooral beter op de baan dan haar opponente. Bartoli, als eerste geplaatst, maakte een vermoeide indruk. De Franse tennisster had eerder deze week dan ook meer dan acht uur nodig om haar eerste drie duels in Carlsbad te winnen.

300.000 bezoekers verwacht op Roze Maandag

De organisatie van de Tilburgse kermis verwacht maandag 300.000 bezoekers tijdens Roze Maandag. Burgemeester Peter Noordanus verricht om 13.00 uur de opening op het Pieter Vreedeplein. Daarna geeft zangeres Edsilia Rombley een optreden.

Eerder op maandag vertrekt vanuit Amsterdam een trein richting Tilburg met aan boord 1500 mensen. De reizigers kunnen in de trein speeddaten en verder is er veel muziek, van Imca Marina, homokoren en een dweilband. Later op maandagmiddag is het feest in de gehele Tilburgse binnenstad.

Mannelijke bezoekers van de Tilburgse kermis kunnen zich gratis laten inenten tegen hepatitis B. De GGD richt zich op homoseksuele mannen, omdat zij een verhoogd risico hebben op deze infectie. De GGD heeft zichzelf speciaal voor Roze Maandag omgedoopt tot 'Gay Gay D’.

300.000 bezoekers verwacht op Roze Maandag
300.000 bezoekers verwacht op Roze Maandag (Foto: ANP)

Snoop Dogg brengt single uit onder naam Snoop Lion

Snoop Dogg heeft een nieuw nummer uitgebracht onder de naam Snoop Lion. Het is de eerste single van zijn reggaealbum Reincarnated. "Het liedje La La La is leuk. Opgenomen met Diplo en Jovi", twitterde Snoop Dogg.

Calvin Broadus jr., zoals de rapper eigenlijk heet, brengt later dit jaar zijn nieuwe cd uit. Reincarnated wordt geproduceerd door zangeres M.I.A. en liedjesschrijver Diplo, schrijft het Britse muziektijdschrift NME. "Ik stuur positieve gedachten rond. Yeah, rastafari", twitterde Snoop Dogg met een link naar zijn nieuwe nummer.

Eerder liet de 40-jarige rapper weten dat hij op Reincarnated zijn 'echte persoonlijkheid' toont. Ondanks zijn elf soloalbums hebben zijn fans volgens hem de echte Snoop Dogg nog niet gezien.

De vorige plaat van de rapper, Doggumentary, verscheen in 2011. Broadus jr. scoorde onder zijn artiestennaam Snoop Dogg onder meer hits met Still D.R.E., The Next Episode, Beautiful en Drop It Like It's Hot.

Tweede aangifte tegen Badr Hari

Tegen vechtsporter Badr Hari is een tweede aangifte ingediend. Die komt van mede-eigenaar van de Amsterdamse club Air, Jeroen van den Berg, schrijft De Telegraaf maandag. Van den Berg zou vorig jaar in zijn eigen club door Hari in elkaar zijn geslagen.

Eerder deze maand deed miljonair Koen Everink aangifte. Hij zou tijdens het dancefeest Sensation in een skybox in de Amsterdam Arena door onder anderen Hari zijn afgetuigd. Na dat incident doken verschillende verhalen op over eerdere mishandelingen. Een van die verhalen kwam van Van den Berg.

Bij het rondleiden van een groepje mensen in zijn eigen club zou hij 'in de zone' van Hari zijn gekomen, waarop de vechtsporter hem zou hebben aangevallen. Van den Berg mist nog altijd enkele voortanden. Hij zou geen aangifte hebben gedaan op voorwaarde dat Hari nooit meer in de club zou komen.

Hij kwam tot dat besluit omdat hij geen vertrouwen had in justitie. Nu zegt hij dat het hem al die tijd niet lekker heeft gezeten dat Hari er zo gemakkelijk mee weg kwam. Ook was hij bij het incident in de Arena in de buurt en heeft hij gezien hoe Everink eraan toe was. "Het leek wel een oorlogsslachtoffer." In een zes uur durend verhoor heeft Van den Berg daarom zijn verhaal gedaan.

De afgelopen dagen had de politie volgens De Telegraaf contact met getuigen en meerdere mensen die zeggen in het verleden door de vechtsporter te zijn mishandeld. Een aantal overweegt volgens de krant ook alsnog aangifte te doen. De politie zou ook beschikken over een foto van een van de verdachten van de mishandeling van Everink. De recherche zou verwachten op korte termijn Hari en zijn partner Estelle Cruijff, die ook in de Arena aanwezig was, te verhoren.

Moeder Michael Jackson is weer terecht

De moeder van Michael Jackson heeft weer van zich laten horen. Katherine Jackson werd zaterdag als vermist opgegeven door een neef, maar volgens de Amerikaanse entertainmentzender TMZ heeft de politie inmiddels contact gehad met Katherine.

"Het gaat goed met haar en ze is bij een familielid", laat een bron bij de politie weten. Er wordt nu onderzocht waarom de 82-jarige Katherine als vermist is opgegeven. Ook Michaels dochter Paris vertelde eerder dat ze een week geen contact kon krijgen met haar oma.

Jermaine Jackson liet eerder al weten dat zijn moeder veilig bij zijn zus Rebbie in Arizona verblijft. De zanger begrijpt dan ook niet dat Katherine als vermist is opgegeven. Volgens Jermaine heeft de dokter Katherine geadviseerd om rust te nemen, de hele familie Jackson zou hiervan op de hoogte zijn.

Verschillende leden van de familie Jackson liggen momenteel met elkaar in de clinch. Broers en zussen van de overleden King of Pop beweren dat zijn testament is vervalst door de beheerders van zijn nalatenschap.

Cubaanse activist Oswaldo Paya omgekomen

De Cubaanse democratie-activist Oswaldo Paya is zondag omgekomen bij een auto-ongeluk. Hij was 60 jaar. Dat heeft het Cubaanse Internationale Perscentrum gemeld.

Paya sprak zich tientallen jaren openlijk uit tegen de communistische regering van Fidel en Raul Castro. Hij werd hierdoor een van de invloedrijkste en bekendste dissidenten van het land.

Begin 2008 noemde Paya de machtsoverdracht van de zieke Fidel aan zijn broer een teleurstelling. "De drijvende kracht van de maatschappij moet de soevereiniteit van het volk zijn, niet de Communistische Partij", schreef hij nadat het nieuwe parlement Raul Castro tot staatshoofd en regeringsleider had gekozen.

Paya verwierf internationale bekendheid als organisator van het Varela Project in 1998, dat als doel had democratische hervormingen in Cuba na te streven. Kort voor een bezoek van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter in mei 2002 overhandigde de activist het parlement een petitie, ondertekend met 11.020 handtekeningen, waarin om hervormingen werd gevraagd. Niet veel later overhandigde hij een petitie met veertienduizend handtekeningen.

Ondanks de initiatieven van Paya en zijn voortdurende roep om een verandering van het systeem was er ook kritiek. Volgens gelekte Amerikaanse diplomatieke memo's had Paya het contact met een jongere generatie verloren en werd zijn beweging ontsierd door onderlinge rivaliteiten.

Eind 2002 werd Paya onderscheiden met de Sacharov-prijs, de mensenrechtenonderscheiding van het Europees Parlement.

Paya verongelukte in La Gavina, vlak buiten de oostelijke stad Bayamo. In het voertuig zaten nog een Cubaan, die ook omkwam, een Spanjaard en een Zweed. De laatste twee raakten gewond. Volgens getuigen verloor de chauffeur de macht over het stuur, waarna het voertuig vol op een boom reed.

Amy Winehouse is een jaar dood

Het is maandag precies een jaar geleden dat Amy Winehouse overleed. De zangeres, die op 27-jarige leeftijd bezweek aan de gevolgen van alcoholmisbruik, wordt door haar familie en vrienden herdacht in haar favoriete jazzclub.

Amy's ouders Mitch en Janis en haar broer Alex vonden een bijeenkomst in Jazz After Dark de meest passende manier om het leven van de zangeres te vieren. "Het wordt een speciale avond", keek Mitch afgelopen weekeinde in The Sun alvast vooruit op de herdenking. "Er zal veel worden gelachen, maar ook gehuild."

Na de dood van zijn dochter zette Mitch de Amy Winehouse Foundation op, waarmee hij kwetsbare jongeren wil helpen. Ook kwam postuum een album uit van de zangeres, genaamd Lioness: Hidden Treasures. Een deel van de opbrengst ging naar de stichting. Ook schreef Mitch het book Amy, My Daughter, dat al meer dan een miljoen pond in het laatje bracht.

De Amy Winehouse Foundation zorgt inmiddels voor zestig daklozen in Londen en is bezig met een groot aantal andere projecten. "Amy raakt op die manier een hoop mensen op een positieve manier. Dat is geweldig", vindt Mitch. "Het is jammer dat we hier nooit aan hebben gedacht voor ze stierf."

Het heeft lang geduurd voor Mitch Amy's dood een plaatsje kon geven. "Pas de laatste paar weken kan ik naar haar video's kijken en naar haar muziek luisteren. Als haar liedjes opstonden kon ik er wel naar luisteren, maar zelf opzetten ging niet."

Vrouw vermoordt haar kinderen op Curaçao

Een Nederlandse vrouw wordt ervan verdacht haar twee kinderen, van 9 en 10 jaar oud, zondagavond (lokale tijd) op Curaçao in een hotelkamer te hebben omgebracht. Dat meldde de politie.

De kinderen zijn verdronken in de badkuip van de hotelkamer. De vrouw is daarna op de vlucht geslagen. De vrouw is geen bewoner van het eiland.

Update:

Het blijkt niet om een Nederlandse, maar om een Belgische vrouw te gaan.

1972

Mijn ouders werden geboren in ’48, het jaar waarin Israël onafhankelijkheid uitriep, Wilhelmina met Juliana stuivertje-wisselde en Nederland onder druk werd gezet om Indonesië te erkennen. Ze groeiden op in een tijd van vlijtig herbouwen en zuinig op bonnen leven, met hooguit één auto (van een notaris, dominee, burgemeester of andere rijkaard) per straat, met Amerikanen in het dorpje van mijn moeder, die aan de kinderen even magische als onbekende winegums uitdelen; mijn moeders ouders woonden jaren letterlijk in de achtertuin van de oude Duitse keizer, die ze vaak door de tuin hebben zien wandelen. 

Obama bezoekt slachtoffers bioscoopdrama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zondag de slachtoffers van de schietpartij in een bioscoopzaal in Aurora bezocht.

In een verklaring zei Obama dat hij hen niet zozeer als een president bezocht, maar als "een vader en echtgenoot". Hij vertelde het verhaal van een van de slachtoffers die met haar ene hand een bloedende wond van een vriend probeerde te stelpen en met haar andere hand het alarmnummer belde.

De verdachte van de schietpartij, James Holmes, probeerde zich een paar weken geleden aan te sluiten bij een schietclub. De club vond hem verdacht en hij werd niet geaccepteerd.

Obama bezoekt slachtoffers bioscoopdrama
Obama bezoekt slachtoffers bioscoopdrama (Foto: ANP)

Trajectcontrole A2 van start

Vanaf maandag is de trajectcontrole op de snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht in werking. Het systeem controleert 24 uur per dag of automobilisten zich netjes houden aan de snelheidslimiet van 100 kilometer per uur.

In eerste instantie wordt de trajectcontrole alleen uitgevoerd tussen knooppunt Holendrecht en Maarssen. Later dit jaar wordt ook in de andere richting het systeem in werking gezet.

In de week voorafgaand aan de start van de controle was er een hoop gesteggel over de maximumsnelheid op de tienbaans snelweg. Vrijdag besloot minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu dat er, nadat er luchtkwaliteitschermen zijn geplaatst bij Breukelen, tussen 19.00 en 06.00 uur over een stuk van de snelweg 130 kilometer per uur gereden mag worden.

Dat heeft voor de trajectcontrole voorlopig geen gevolgen. Pas als de schermen zijn geplaatst, wordt ook het systeem aangepast.

El Hamdaoui op dreef bij Fiorentina

Mounir El Hamdaoui doet het uitstekend in de voorbereiding bij Fiorentina. Hij wist vijf keer te scoren in het oefenduel tegen Vigonovo. Uiteindelijk won de ploeg uit Florence het vriendschappelijk treffen met 11-0.

Bij Ajax was een vertrek van de aanvaller onafwendbaar. Coach Frank de Boer kon moeilijk met El Hamdaoui door één deur en zodoende was een verwijdering van de aanvaller uit het eerste elftal het gevolg. De voormalige speler van Willem II en AZ bracht vervolgens enige tijd door bij het tweede elftal van de Amsterdammers.

Kort nadat El Hamdaoui zijn handtekening onder het contract van Fiorentina had gezet, gaf hij te kennen dat hij niet meer terugblikt op zijn periode in Amsterdam en dat hij de focus op de toekomst heeft gelegd.

Van Gerwen door in Blackpool

Op de tweede dag van het World Matchplay kwamen onderandere James Wade en Michael van Gerwen in actie. Wade speelde tegen Richie Burnett en Van Gerwen speelde tegen Simon Whitlock. 

Mark Walsh opende de avond tegen Colin Osborne. Walsh moest vanaf 2-4 een hele tijd tegen een achterstand aankijken. Pas bij 7-7 wist hij weer op gelijke hoogte te komen. Uiteindelijk was de nummer veertien de wereld met 10-8 te sterk voor Osborne.

Kevin Painter en Steve Beaton stonden als tweede wedstrijd gepland. Painter kwam nog wel op een 3-1 voorsprong waarna Beaton vijf legs op een rij pakt. Painter pakt met 70 nog wel de tiende leg om met een 6-4 achterstand de tweede pauze in te gaan. Uiteindelijk gooit Beaton dubbel zestien uit om met 10-6 te winnen van Painter.

James Wade had geen kind aan Richie Burnett. Wade liep al snel uit naar 8-1. Burnett liet nog wel zien dat hij wel kan darten, maar dat kwam te laat. The Machine won met 10-5.

De slotpartij is tussen Michael van Gerwen en Simon Whitlock. Mighty Mike liep snel uit naar 3-0. Hij wist deze voorsprong niet uit te bouwen en Whitlock kwam bij 5-5 weer opgelijke hoogte. De Australiër komt zelfs op een 6-5 voorsprong. Van Gerwen won de vijf legs daarna met onderandere een 110, 104 en 99 finish. Hij won met 10-5 van The Wizard.

Woensdag speelt Van Gerwen in de tweede ronde tegen Beaton. Walsh speelt dan tegen Wade. Morgen komt Vincent van der voort in actie tegen Ian White. Titelverdediger Phil Taylor speelt dan tegen Mervyn King.

London 2012 - The Official Video Game of the Olympic Games

Eens in de twee jaar komt er een heus sportextravaganza tevoorschijn. De Olympische Spelen. De ene keer in de sneeuw, de andere keer in de zon. Een evenement met de grootte van de Spelen hoort natuurlijk ook een eigen videospel te krijgen. Na onder andere Beijing 2008 en Vancouver 2010 brengt SEGA ons dit keer naar Londen met London 2012 – The Official Video Game of the Olympic Games. Is het een kopie van de voorgangers of weten de makers ons ook daadwerkelijk iets nieuws te brengen?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.