EU klaagt Argentinië aan over handelsbeperkingen

De Europese Unie heeft een klacht ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO tegen Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land belemmert import om de eigen industrie te beschermen, stelt Europa.

Argentinië eist momenteel voor elke import een vooraf afgegeven akkoord, stelt de EU. Bovendien wordt de import systematisch vertraagd en is het beleid van het land om binnenkomende goederen te weigeren of slechts een kleine hoeveelheid binnen te laten.

De EU stelde vrijdag bij de indiening van de klacht dat de recente nationalisering van een onderdeel van het Spaanse energiebedrijf Repsol tekenend is voor het handelsklimaat in het land. "De situatie in Argentinië is duidelijk aan het verslechteren", zei EU-handelscommissaris Karel de Gucht. "Daarom heb ik geen andere keuze dan om het protectionistische beleid van Argentinië te bestrijden."

Europa is voorlopig het enige blok dat een aanklacht heeft ingediend, maar volgens De Gucht zijn er nog zeker negentien andere landen die de klachten onderschrijven, waaronder de Verenigde Staten en Japan. "Europa is geen roepende in de woestijn", zei De Gucht. Hij riep anderen op om officieel mee te doen.