FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 mei 2012

Hockeysters Laren treffen Den Bosch in finale

De hockeysters van Laren nemen het zondag in de finale van de Europa Club Champions Cup op tegen Den Bosch. De formatie uit het Gooi won in de shoot-out van het Duitse UHC Hamburg. Na zeventig minuten stond het nog 3-3 in Amsterdam. Den Bosch rekende eerder vrijdag af met het Spaanse Club de Campo.

Laren werkte dankzij Julia Müller en Wieke Dijkstra tot twee keer toe een achterstand weg, waarna Carlijn Welten er vijf minuten voor tijd 3-2 van maakte. In de slotseconden kwam de Duitse kampioen echter op gelijke hoogte.

Beide ploegen kwamen in de verlenging niet tot scoren, maar in de shoot-outs toonde Laren zich de sterkste. Laren werd vorig jaar in de halve eindstrijd uitgeschakeld door Den Bosch, dat het toernooi won.

Bolt valt tegen in Ostrava

Usain Bolt heeft een matige start van het Europese seizoen gemaakt. De sprinter uit Jamaica won vandaag de 100 meter in Ostrava, maar zijn tijd was met 10,04 seconden tegenvallend. De reden hiervoor was een slechte start.

De race in Ostrava werd bemoeilijkt door een valse start van de Zuid-Afrikaan Simon Magakwe, waardoor ze zich tweemaal moesten concentreren op de start. Bolt won wel, maar de tijd van de wereldrecordhouder kwam niet in de buurt van de beste seizoentijd die hij met 9,82 seconden eerder deze maand in Kingston liep.

Nieuwe Star Wars-game van LucasArts op de E3

De bekende jongerenzender SpikeTV zal de exclusieve onthulling van de nieuwe Star Wars-game van Lucasarts doen in de Pre-E3 show. Tijdens de E3 zullen gameplaybeelden worden laten zien. Veel is nog niet bekend, zoals met vele andere aangekondigde games voor de E3. Tot die tijd zullen we dus even geduldig moeten zijn.

De Star Wars-serie heeft al veel games op zijn naam staan. Van racers tot RPG's en platformers op Nintendo, er is voor iedere type fan wel iets te doen. Wat is jouw favoriete game in de Star Wars-serie?

Star Wars: The Old Republic

Beursgang Formule 1 mogelijk uitgesteld

Formule 1-baas Bernie Ecclestone staat niet te springen om de Formule 1 een beursnotering in Singapore te laten krijgen. Grootaandeelhouder van Delta Topco, CVC, wilde mogelijk eind volgende maand al een notering hebben, maar Ecclestone vindt de onrust in de financiële markten te groot.

"De markt ziet er niet rooskleurig uit na dat probleempje met Facebook. Ik denk dat ze (CVC) af gaan wachten," zei Ecclestone tegen CNN. De Brit weet dat CVC graag van de Formule 1-aandelen af wil en al een belang van ongeveer 20% van de hand heeft gedaan.

Breivik prijst optreden politie op Utøya

De politie heeft goed opgetreden toen Anders Behring Breivik op 22 juli schietend over het Noorse eilandje Utøya liep. Dat vindt hij zelf althans. "Over het geheel heeft de politie zich goed ingezet, zeker als je bedenkt dat het zomervakantie was en nog vrijdagnamiddag ook", zei hij vrijdag in de rechtbank van Oslo.

Bij de schietpartij op Utøya kwamen 69 mensen om. Daar was toen een jeugdkamp van de Noorse Arbeiderspartij.

Een advocate van nabestaanden had juist kritiek op het politie-optreden. Op het moment dat zij wilde vragen waarom het zolang duurde voor de politie op Utøya arriveerde, werd zij afgekapt door de rechtbankvoorzitter.

Toen Breivik zich had overgegeven aan de politie, wilde hij zo snel mogelijk een pleister voor een bloedende snee in zijn vinger. Dat zei de hoofdinspecteur van politie Havard Gaasbakk tegen de rechtbank.

"Ik zei: jij krijgt geen pleister van me. Kijk om je heen: overal liggen doden en gewonden", aldus de inspecteur.

Jong Oranje gelijk in oefenduel met Oekraïne

Jong Oranje heeft vrijdag in aanloop naar de EK-kwalificatieduels teleurstellend gelijkgespeeld. In het Oostenrijkse Schwaz kwam de ploeg van coach Cor Pot niet tot scoren tegen Oekraïne: 0-0. Nederland had het betere van het spel in het vriendschappelijke duel, maar verzuimde de kansen af te maken.

"Zeker in de eerste helft hebben we Oekraïne helemaal weggespeeld", zei Pot, die Yanic Wildschut liet debuteren. "Alleen zullen we de kansen beter moeten benutten. In ieder geval geeft dit optreden veel vertrouwen met het oog op de komende kwalificatieduels met Luxemburg en Bulgarije."

Het Nederlandse beloftenelftal ging met 3-2 onderuit op een jeugdtoernooi in Toulon. Voor de ploeg van trainer Adrie Koster scoorden Ninos Gouriye en Rick ten Voorde.

Halo 4-beelden op Xbox Marketplace

Waarschijnlijk gaan we veel meer over Halo 4 horen op de E3. Na een paar kleine niewtjes, zijn nu nieuwe beelden van de game verschenen op de Xbox Live Marketplace. Op de screens zijn een schip en waarschijnlijk een engine room te zien. De beelden zijn ietwat klein, maar stukje bij beetje komen we dichter bij de onthulling van  meer Halo 4-informatie

Bekijk de screenshots hieronder.

Halo 4

Halo 4

Aangifte krakers tegen politie over geweld

Elf personen hebben vrijdag aangifte bij justitie gedaan van geweld door de politie bij de kraakactie van 13 mei in de Simon Stevinstraat in Amsterdam. Hun advocaat zegt dat het gaat om openlijke geweldpleging, mishandeling en bedreiging.

Volgens advocaat Michiel Kuyp is na een kort overleg met de krakers door de politie voor de aanval gekozen en hard opgetreden tegen de betrokkenen. Kuyp zegt dat sommigen gewond zijn geraakt door klappen van de wapenstok of door politiehonden. Hij noemt het geweld niet noodzakelijk en bovenal buitensporig. ,,Er werd ingeslagen op mensen, die geen kant op konden en die zelf ongewapend waren. Uit niets blijkt dat mijn cliënten zelf geweld hebben gebruikt of daarmee zelfs maar hebben gedreigd."

Burgemeester Eberhard van der Laan zei na de actie dat ,,het er niet goed uitzag’’ hoe de politie op die zondag een aantal krakers in de Simon Stevinstraat benaderde. De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg noemde maandag na de actie het politieoptreden niet professioneel.

Aangifte krakers tegen politie over geweld
Aangifte krakers tegen politie over geweld (Foto: ANP)

Japanse 'tsunamimotor' naar museum VS

Een Harley-Davidson die door de tsunami vorig jaar werd meegevoerd uit Japan en in Amerika is aangespoeld, komt in het museum van de motorfabriek. Dit heeft Harley-Davidson vrijdag laten weten.

De motor stond in een container die door de vloedgolf is meegesleurd. Net zoals meer 'tsunami-afval' is die container, na een reis via de Stille Oceaan, onlangs aan de Noord-Amerikaanse kust aangespoeld. De eigenaar kon met behulp van het kenteken worden opgespoord.

Harley-Davidson bood aan het vervoer van de motor terug naar Azië te regelen, maar de 29-jarige eigenaar bedankte daarvoor. De Japanner vindt het beter als het voertuig in het museum in de VS aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami herinnert.

Del Bosque: "Ontbreken Villa en Puyol een tik"

Spanje-bondscoach Vicente del Bosque geeft toe dat het ontbreken van David Villa en Carles Puyol op het EK een fikse aderlating zal zijn.

Puyol meldde zich enkele weken terug af vanwege een slepende knieblessure, terwijl Villa deze week te kennen gaf dat het EK te vroeg voor hem komt. De spits van FC Barcelona brak een half jaar geleden zijn scheenbeen en is niet op tijd hersteld. Del Bosque heeft inmiddels vervangers opgeroepen, maar beseft dat het ontbreken van het tweetal Spanje niet in de koude kleren gaat zitten.

"Momenteel missen we twee sleutelspelers", zegt de bondscoach tegenover diverse media. "Carles Puyol is een van hen. Hij is een leider, een uitzonderlijke verdediger. De rol van David Villa op het laatste toernooi was onbetaalbaar. Hij is de laatste jaren onze topscorer geweest, dus het is een gevoelig verlies. Hij heeft een zeer vriendelijk gebaar gemaakt door ons persoonlijk te komen vertellen dat hij niet klaar is voor het EK, maar we missen nu wel een zeer belangrijke speler."

"Ik heb nu vijf verschillende aanvallers", vervolgt Del Bosque. "Fernando Llorente, Alvaro Negredo, Roberto Soldado, Fernando Torres en Adrian Lopez. Ze zijn allemaal anders dan Villa. Ik kies degenen die ik naar mijn idee het meeste nodig heb en degenen die het beste in dit elftal passen."

Juventus legt verdediger Caceres vast

Juventus heeft verdediger Martin Caceres definitief overgenomen van Sevilla. De 25-jarige Uruguayaan tekende vrijdag een verbintenis tot medio 2016 bij de Italiaanse kampioen. Hij werd al sinds januari gehuurd van Sevilla.

Juventus nam Caceres in 2009 al eens tijdelijk over van Barcelona, maar stuurde hem toen met een zware blessure terug naar Catalonië. De 39-voudig international verkaste daarop naar Sevilla, waar hij anderhalf seizoen actief was.


Juventus legt verdediger Caceres vast (Foto: Novum)

Ecclestone: "Teams hebben tot 2020 getekend"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft laten weten dat alle teams ingestemd hebben met het nieuwe Concorde Agreement. Dit betekent dat alle renstallen, ook Mercedes, aangegeven hebben tot en met 2020 in de F1 actief te willen blijven.

Mercedes was de grootste dwarsligger, omdat het team zichzelf beschouwt als topteam, maar niet een hierop gelijkend aanbod had gekregen, wat onder meer in zou houden dat ze een directeur hadden mogen benoemen als de Formule 1 naar de beurs gaat.

"Alle huidige teams hebben getekend tot en met 2020 en daarna tekenen ze hopelijk nog eens bij voor tien jaar, om vervolgens voorgoed te blijven. Ik vertrouw erop dat ook alles bij Mercedes dik in orde is," zei Ecclestone tegen CNN. Hij vertrouwt erop dat de twijfels bij Mercedes weg zijn. "Absoluut."

Notoire zwartrijdster loopt tegen de lamp

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam die stelselmatig wordt betrapt op zwartrijden in het openbaar vervoer, is tijdens een paspoortcontrole op Schiphol tegen de lamp gelopen. De vrouw had nog voor duizend euro aan boetes openstaan. Dat meldt de marechaussee vrijdag.

De vrouw kwam terug van een vakantie op Curaçao en werd tijdens de controle nagetrokken in het opsporingsregister. Daarbij bleek de vrouw een notoire zwartrijdster te zijn. De vrouw kon de duizend euro niet direct ophoesten en is daarom naar een gevangenis gebracht.

Dikke Britse tiener uit eigen huis bevrijd

Om een zwaarlijvig Britse tienermeisje naar het ziekenhuis te brengen hebben hulpverleners donderdag een muur van haar huisje moeten slopen. Door een bres in de buitenmuur van de tweede verdieping en via een geïmproviseerde glijbaan van bouwsteigers landde het 19-jarige meisje uiteindelijk in een ambulance, liet het gemeentebestuur van Rhondda Cynon Taf weten.

De obese Britse ligt nog in het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe het met haar gaat. Volgens haar buren woog de patiënte inmiddels 380 kilo.

De gemiddelde Britse burger is een van de dikste van Europa. Meer dan zestig procent van de volwassenen en een derde van de kinderen van tien en elf jaar is te zwaar. Die cijfers ontlopen de Amerikaanse maar weinig.


Dikke Britse tiener uit eigen huis bevrijd (Foto: Novum)

'Constanza Breukhoven zat naakt voor de webcam'

Constanza Breukhoven en Mohammed zijn uit elkaar. De relatie liep op de klippen omdat Mohammed ontdekte dat Constanza, de pleegdochter van Conny Breukhoven, haar geld verdient door zich bloot te geven voor de webcam. Dat zei hij vrijdag in Shownieuws.

"Dat heb ik gezien en meegemaakt waar mijn kinderen bijzaten", vertelde Mohammed, die enkele weken geleden brak met Constanza. "Ik wist dat allemaal niet. Daar kom je dan zo achter en daar schrik je toch wel van."

Daarnaast zou de pleegdochter van Conny Breukhoven voor 'toch wel gauw tienduizend euro of meer' in de schulden zitten. "Ik kan dat gewoon niet gebruiken", vervolgt Mohammed. "Ik ben gewoon uitgeknokt voor het leven met alles wat we achter de rug hebben."

Constanza en Mohammed moesten vorig jaar voor de rechter verschijnen wegens het leegroven van de kluis van Constanza's vader Hans. Conny zorgde al die tijd voor hun kinderen.

Springruiters vallen tegen in Rome

De Nederlandse springruiters hebben tijdens de tweede wedstrijd om de Nations Cup in Rome teleurstellend gepresteerd. Het team van bondscoach Rob Ehrens kwam niet verder dan de zesde plaats.

Namens Nederland, dat twee weken geleden nog tweede werd in La Baule, kwamen nu Harrie Smolders (Regina Z), Marc Houtzager (Sterrehof's Voltaire), Jur Vrieling (VDL Bubalu) en Gerco Schröder in actie. Vrieling was de enige die er in slaagde een keer foutloos te blijven. "Dit was voor ons in één woord een ongelukkige wedstrijd", aldus Ehrens .

De winst in Rome ging naar Duitsland met slechts vier strafpunten, Zwitserland eindigde met acht strafpunten als derde, België werd met twaalf strafpunten derde. In het klassement staat Oranje derde achter leider België en de Duitsers op de derde plaats.

Race of Champions 2012 in Thailand

De Race of Champions zal dit jaar verreden gaan worden in Thailand. Het eindejaarsevenement in de autosport werd de afgelopen twee jaren gehouden in Düsseldorf, maar zal nu te zien zijn in het Rajamangala Stadion in Bangkok, zo maakte de organisatie van het evenement bekend.

Dit jaar staat de 25e editie van het evenement op het programma dat de beste coureurs uit alle disciplines van auto- en motorsport tezamen brengt. De coureurs racen tegen elkaar in verschillende auto's en doen dit in zowel een individuele als een landenwedstrijd.

Hockeysters Den Bosch in finale Champions Cup

De hockeysters van Den Bosch hebben vrijdag de finale van de Europa Club Champions Cup bereikt. De landskampioen won in Amsterdam nipt van het Spaanse Club de Campo: 1-0. Maartje Paumen maakte kort na de pauze het enige doelpunt uit een strafbal.

Voor Den Bosch is het de veertiende keer op rij dat een Europese finale wordt gehaald. Alleen de eerste ging verloren. De Brabanders nemen het zondag in de eindstrijd mogelijk op tegen Laren. Die ploeg treft vrijdagavond nog UHC Hamburg.

Familie Britse voetballers mijdt EK wegens racisme

Familieleden van enkele zwarte spelers van het Engels voetbalelftal mijden het Europees voetbalkampioenschap van komende maand. Ze zijn bang in Polen en Oekraïne racistisch te worden bejegend.

Mark Chamberlain, de vader van Alex Oxlade-Chamberlain en zelf ook ooit international, denkt er beter aan te doen thuis te blijven, vertelde hij Sky Sports News vrijdag. Hij nam dat besluit nadat de Britse regering en mensenrechtenorganisaties hadden gewaarschuwd dat in Polen en Oekraïne racistisch verbaal en fysiek geweld te vrezen valt.

"Het is een grote zorg", zei Chamberlain, die aantekende dat hij nog geen definitief besluit heeft genomen. "Ik vind dat je veiligheid belangrijker is dan een potje voetbal. Er zijn de laatste paar weken berichten over racistische treiterijen en bedreigingen. De voorzichtigheid gebiedt dat ik daarbij uit de buurt blijf."

Vorige week liet de familie van een andere Arsenal-aanvaller, Theo Walcott, al weten om dezelfde reden thuis te blijven. Ook Joleon Lescott, verdediger van landskampioen Manchester City, toonde zich bezorgd om het racisme in de gastlanden van het EK. "Het is een schande dat de familieleden van sommige teamgenoten het gevoel hebben dat ze niet kunnen gaan." Ook Lescotts familie blijft komende maand thuis, maar besloot daartoe niet uit angst voor racisme.

"De harde werkelijkheid is dat racisme nog altijd gemeengoed is in Polen en Oekraïne", zei Kate Allen van de Britse afdeling van Amnesty International. "Er zijn talloze meldingen van vreemdelingenhaat op de tribunes van Poolse voetbalstadions."

'Iran heeft hoger verrijkt uranium'

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft bij een ondergrondse fabriek in Iran sporen gevonden die erop wijzen dat Teheran mogelijk uranium verder verrijkt dan het tot dusver openlijk heeft toegegeven. Dat hebben diverse diplomaten vrijdag tegen persbureau Associated Press gezegd.

Volgens de diplomaten, die anonimiteit bedongen omdat het vertrouwelijke informatie betreft, gaat het om het ondergrondse complex bij Fordo. Het IAEA heeft sporen waargenomen van uranium dat tot 27 procent is verrijkt.

Dat is nog ruim minder dan uranium dat tot negentig procent is verrijkt en kan worden gebruikt om een kernwapen te maken. Tot dusver werd echter aangenomen dat Iran uranium tot maximaal twintig procent had verrijkt.

De vondst betekent volgens de diplomaten niet per se dat Iran in het geheim uranium verder aan het verrijken is. Het is goed mogelijk dat de centrifuges in het begin nog niet goed afgesteld waren, en dat daardoor het uranium tot meer dan twintig procent werd verrijkt.

David Albright, een expert op het gebied van nonproliferatie, beaamt dit. Volgens Albright hebben nieuwe installaties zoals die bij Fordo 'de neiging de twintig procent voorbij te schieten'.

[OS 2012] Sebastian Coe

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Vandaag belichten we het verhaal van een grote Britse atleet die nu een belangrijke rol heeft in de organisatie van de Olympische Spelen in Londen. We hebben het over geboren Londenaar Sebastian Coe.

Zeker anderhalf miljoen euro schade door noodweer

Het noodweer van woensdagavond heeft zeker anderhalf miljoen euro aan schade veroorzaakt. Verzekeraar Interpolis kreeg zo'n 750 meldingen binnen. Wateroverlast zorgde voor de meeste schade, gevolgd door hagelschade en blikseminslagen. Kelders liepen onder doordat bijvoorbeeld de afvoer de neerslag niet kon verwerken.

Vooral het zuidoosten van Nederland had last van het weer. Uit Noord-Brabant en Gelderland kreeg de verzekeraar ruim vierhonderd meldingen binnen, vooral van mensen uit de omgeving van Eindhoven en Nijmegen.

Interpolis had het maandag ook al druk vanwege het slechte weer een dag eerder. De verzekeraar noemt het opvallend dat het noodweer erg plaatselijk was.


Zeker anderhalf miljoen euro schade door noodweer (Foto: Novum)

Van Schaardenburg verslaat Bouwmeester en mag naar Spelen

Rutger van Schaardenburg is de deelnemer voor Nederland aan de Olympische Spelen in de Laser-klasse. De 24-jarige zeiler versloeg in een tweekamp over twee wedstrijden zijn uitdager Roelof Bouwmeester overtuigend. Van Schaardenburg gaat op de zege af in de Delta Lloyd Regatta.

Die regatta in Medemblik was de tweede wedstrijd die telde in de tweestrijd tussen Van Schaardenburg en Bouwmeester. Van Schaardenburg had in de eerste wedstrijd, het WK vorige maand in Duitsland, al een duidelijk voorsprong genomen door daar als zevende te finishen. Bouwmeester eindigde pas buiten de top twintig.

Daardoor moest Bouwmeester in Medemblik ruim voor Van Schaardenburg in het eindklassement eindigen om nog kans te maken om naar Londen te gaan. Dat lukte dus niet. Van Schaardenburg bewees ook op het Nederlandse water op dit moment de beste van de twee te zijn. 

Zoekactie verdronken held Maas vruchteloos

De zoekactie naar een man die donderdag in de Nieuwe Maas in Rotterdam verdween bij het redden van een zwemmend kind, heeft niets opgeleverd. Het zoeken is rond 18.00 uur gestaakt. Dat meldt de politie vrijdagavond. Maandag wordt gekeken of een zoekactie met speciaal getrainde honden zinvol is.

De jongen van 12 was met twee andere jongens aan het zwemmen. Of het kind echt in de problemen was is de vraag, maar de man oordeelde vanuit zijn auto, waar ook zijn vriendin in zat, dat dat wel het geval was en sprong het water in. Hij verdween onder water. Een passerende boot haalde het jongetje uit het water. Hij bleef ongedeerd.

Donderdag hebben duikers van de brandweer nog ruim een uur naar de man gezocht, waarna deze zoekactie al werd gestaakt omdat het niet meer waarschijnlijk was dat de man nog is leven was.

Vrijdag werd vanaf 11.00 uur verder gezocht rondom de plek waar de man onder water verdween. Een gebied van enkele honderden meters breed en enkele tientallen meters lang is volgens de politie minutieus onderzocht, maar dat bleef zonder resultaat.

De politie is ondertussen nog op zoek naar de twee vrienden van de 12-jarige jongen. Volgens het kind zijn de twee vrienden zelf op het droge gekomen. Hij zegt echter hun namen en adres niet te kennen, waardoor de politie nog niet zeker weet dat zij ongedeerd zijn.

Olympisch ticket voor Nederlandse boogschutter

Nederland heeft een individueel olympisch ticket bij het boogschieten op de recurve te pakken. Rick van den Oever zorgde op het OKT in het olympisch stadion in Amsterdam voor dat startbewijs door als tweede te eindigen. De top drie bemachtigde een olympisch ticket voor hun land.

De kans is groot dat Van den Oever zelf niet gebruik kan maken van dat ticket. Tegelijk met het OKT vinden ook de Europese kampioenschappen plaats en voor die EK-finale in de recurve heeft Rick van den Ven zich geplaatst. Daarmee heeft Van den Ven als enige Nederlander voldaan aan alle eisen van NOC*NSF.

Nederland kan ook nog met een recurve-team in actie komen op de Olympische Spelen. Daarvoor moet het team volgende maand bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Ogden bij de beste drie nog niet gekwalificeerde landen eindigen. Als dat lukt, mag Nederland met drie schutters naar Londen, die allen ook nog eens in de individuele competitie mogen uitkomen.

[GP2] Uitslag Race 1 Monaco

Johnny Cecotto heeft de eerste race van de GP2 Series op Monaco op zijn naam geschreven. De Venezolaan had de hele race Marcus Ericsson op zijn staart, maar de Zweed kon er niet voorbij. Giedo van der Garde legde vijf seconden achter dit duo beslag op plek drie, terwijl Nigel Melker tot de uitvallers behoorde.

Cecotto mocht van poleposition vertrekken en benutte deze positie optimaal door de gehele race aan de leiding te rijden. Ericsson zat maximaal twee seconden achter hem en probeerde de Venezolaan tegen de pitsstops en aan het einde van de race in te halen, maar verder dan enkele speldenprikken kwam hij niet.

Van der Garde had meer moeite om de derde plaats te behalen. In de opwarmronde kwam de Caterham niet weg, maar net voordat de laatste man de grid had verlaten kwam er leven in zijn auto, waardoor hij toch nog als vierde mocht starten. Hij passeerde al snel Max Chilton, waardoor hij de rest van de race de derde plaats in kon nemen. Kampioenschapsleider Davide Valsecchi werd vierde na als zevende te zijn gestart. Hij profiteerde van een late pitsstop. Melker raakte tien ronden voor het einde de vangrails in de tunnel en kon uitstappen.

DNB: Bankenbelasting zeer slecht

De invoering van de bankenbelasting kan in het ergste geval zorgen voor een daling van de huizenprijzen van negentien procent over tien jaar. Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het slechtste scenario daalt daarnaast de consumptie en het niveau van investeringen met vijf procent ten opzichte van een scenario zonder invoering van de bankenbelasting. De kredietverlening aan bedrijven en huishoudens daalt in deze situatie bovendien elk jaar met twintig miljard, mocht de maatregel doorgaan.

DNB heeft de gevolgen van de bankenbelasting op verzoek van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) doorgerekend. In het minst slechte scenario heeft de taks een negatief effect van in totaal tien miljard op de kredietverlening over tien jaar, en een tot twee procent minder kredietverlening en lagere huizenprijzen. DNB acht dit scenario echter 'minder realistisch'.

De centrale bank geeft wel aan dat de effecten van de bankenbelasting alleen bij 'grove benadering' zijn te berekenen. "Het daadwerkelijke effect zal ergens tussen de twee scenario's in liggen." Volgens de bank is het echter in alle tussenvarianten duidelijk dat een bankenbelasting 'slecht verenigbaar is met de wenselijkheid de kredietverlening voor huishoudens en het bedrijfsleven op peil te houden'.

Ook het effect op de stabiliteit van banken zal niet goed zijn, stelt DNB. "De belasting bemoeilijkt de opbouw van buffers en verkleint zodoende de weerbaarheid van de financiële sector."

Woensdag ging de Tweede Kamer al akkoord met de verdubbeling van de belasting naar zeshonderd miljoen. De belasting is onderdeel van het Kunduz-akkoord. De Nederlandse Vereniging van Banken gaf toen aan het onbegrijpelijk te vinden dat de Kamer het advies van DNB niet heeft afgewacht.


DNB: Bankenbelasting zeer slecht (Foto: Novum)

Justitie wil nieuwe jeugdgevangenis in Amsterdam

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil een nieuwe jeugdgevangenis bouwen in Amsterdam-West. De gemeente heeft al met de plannen ingestemd, meldt Het Parool vrijdag.

Justitie en de gemeente willen de instelling vlak bij een snelweg in de Lutkemeerpolder in de wijk Osdorp bouwen. Gevangenen kunnen zo snel van en naar de rechtbank vervoerd worden. De gevangenis moet over twee jaar klaar zijn.

Waarom het departement vindt dat er een nieuwe jeugdgevangenis nodig is, is onduidelijk. Het ministerie was niet direct beschikbaar voor een reactie.

[Upd] [RG] Nederlanders loten gunstig

De Nederlandse deelnemers aan Roland Garros hebben het bij de loting niet slecht getroffen. Robin Haase, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek ontlopen allen een geplaatste speler in de eerste ronde. Rus en Krajicek wachten mogelijk wel een zware opponent in de tweede ronde.

Haase neemt het in de openingsronde op tegen de Kroaat Ivan Dodig (ATP-75). Bij winst kan Haase in de tweede ronde eventueel Mikhail Youzhny (ATP-30) treffen, de Russische nummer 27 van de plaatsingslijst. 

In het vrouwentoernooi heeft Rus de Amerikaanse Jamie Hampton (WTA-87) geloot. In de tweede ronde wacht dan misschien een confrontatie met Serena Williams, de nummer vijf van de wereld.

Krajicek, die pas deze week na haar operatie fit genoeg bleek om te spelen in Parijs, treft in haar eerste duel de Kroatische Petra Martic (WTA-50). Als de Nederlandse die wedstrijd tot een goed einde brengt, wacht waarschijnlijk een ontmoeting met de als achtste geplaatste Française Marion Bartoli.

Tegen wie Kiki Bertens uitkomt, is nog niet bekend. De speelsters die de kwalificaties overleefd hebben, worden pas geplaatst als alle kwalificatieduels achter de rug zijn. 

Bij de toppers treffen Novak Djokovic en Rafael Nadal echte Italiaan gravelbijters. Djokovic speelt tegen Potito Starace en Nadal tegen Simone Bolelli. Roger Federer treft de Duitser Tobias Kamke en Andy Murray ontmoet de Japanner Tatsuma Ito.

In het vrouwenschema mag de als eerste geplaatste Viktoria Azarenka aantreden tegen de Italiaan Alberta Brianti. Maria Sharapova speelt tegen de Roemeense Alexandra Cadantu, Agnieszka Radwanska treft de Servische Bojana Jovanovski en Petra Kvitova staat tegenover de hele jonge Australische Ashleigh Barty.

Update 19.21

Ook de spelers die het kwalificatietoernooi hebben overleefd, zijn nu in de schema's geplaatst. Bertens moet het opnemen tegen de pas 20-jarige Amerikaanse Christina McHale (WTA-35). In het mannentoernooi is Igor Sijsling gekoppeld aan de Luxemburger Gilles Müller (ATP-52).

Noodlijdende bejaarde kan beroep doen op bijstand

Mensen die door de verhoging van de AOW-leeftijd in acute financiële nood komen kunnen een beroep doen op de bijstand. Dat staat in het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie sloten. Deze regeling geldt alleen voor mensen met 'onvoldoende middelen om in het bestaan te voorzien tot de AOW-gerechtigde leeftijd'.

De vijf partijen hebben afgesproken dat de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar omhoog gaat. De komende drie jaar stijgt hij jaarlijks met een maand, van 2016 tot en met 2018 met twee maanden en in 2019 gaat de AOW-leeftijd met een sprong van drie maanden naar 66. Daarna blijft de AOW-leeftijd jaarlijks met drie maanden stijgen, zodat deze in 2023 op 67 ligt. Daarna wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Een aantal maatregelen moet de overbrugging voor de mensen met weinig voorbereidingstijd versoepelen. Zo kunnen mensen de komende jaren vanaf hun 65e verjaardag een voorschot op de AOW krijgen. Dat voorschot moet daarna binnen anderhalf jaar worden terugbetaald.

Daarnaast is er voor de minst vermogende mensen dus de mogelijkheid om een beroep te doen op de bijstand. "De uitvoerders van de sociale zekerheid zullen erop worden geattendeerd dat de groep ouderen met weinig voorbereidingstijd mogelijk extra aandacht en ondersteuning nodig heeft", staat in het akkoord dat vrijdag wordt gepresenteerd.

De doorwerkbonus wordt geschrapt. Ook de werkbonus voor werkgevers voor het in dienst hebben van 62-plussers is van de baan, net als de mobiliteitsbonus voor 55-plussers.

Bijna helft gastouders houdt het voor gezien

De kinderopvang door gastouders is afgelopen jaar bijna gehalveerd. Gastouders moeten sinds twee jaar aan bepaalde opleidingseisen voldoen, waardoor veel van hen er de brui aan geven. Dat blijkt uit een evaluatie van het ministerie van Sociale Zaken die minister Henk Kamp (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gastouders zijn mensen die thuis kinderen opvangen. Meestal gaat het om familieleden. Zij krijgen hiervoor kinderopvangtoeslag. Alleen organisaties die aan de kwaliteitseisen voldoen krijgen geld van de overheid.

In 2010 riepen 96.000 ouderparen de hulp in van gastouders. Zo'n veertigduizend ouders zijn vanwege de nieuwe eisen gestopt met gastouderopvang. Twee derde van hen zijn helemaal gestopt met formele kinderopvang, het andere doel zoekt zijn heil bij kindercentra zoals peuterspeelzalen.

Er schort volgens de evaluatie het een en ander aan de gastouders. Zo spreken ze vaak niet goed Nederlands en besteden ze te weinig aandacht aan de ontwikkeling van kinderen. In maart zijn afspraken gemaakt met gastouderorganisaties om die problemen aan te pakken.

EU klaagt Argentinië aan over handelsbeperkingen

De Europese Unie heeft een klacht ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO tegen Argentinië. Het Zuid-Amerikaanse land belemmert import om de eigen industrie te beschermen, stelt Europa.

Argentinië eist momenteel voor elke import een vooraf afgegeven akkoord, stelt de EU. Bovendien wordt de import systematisch vertraagd en is het beleid van het land om binnenkomende goederen te weigeren of slechts een kleine hoeveelheid binnen te laten.

De EU stelde vrijdag bij de indiening van de klacht dat de recente nationalisering van een onderdeel van het Spaanse energiebedrijf Repsol tekenend is voor het handelsklimaat in het land. "De situatie in Argentinië is duidelijk aan het verslechteren", zei EU-handelscommissaris Karel de Gucht. "Daarom heb ik geen andere keuze dan om het protectionistische beleid van Argentinië te bestrijden."

Europa is voorlopig het enige blok dat een aanklacht heeft ingediend, maar volgens De Gucht zijn er nog zeker negentien andere landen die de klachten onderschrijven, waaronder de Verenigde Staten en Japan. "Europa is geen roepende in de woestijn", zei De Gucht. Hij riep anderen op om officieel mee te doen.

"Tokyo Jungle mist zombies"

Keiji Inafune kreeg bezoek van Sony Japan en ging aan de slag met Tokyo Jungle. Inafune geeft in het filmpje aan dat hij redelijk onbekend was met de game en het jammer is dat er geen zombies inzitten.

Tokyo Jungle draait om de stad Tokyo waar alle mensen op mysterieuze manier verdwenen zijn. De dieren hebben alles overgenomen en je kan spelen met verschillende dieren zoals tijgers, honden en kuikens. Bekijk hieronder hoe Inafune het spel speelt.

[EK zwemmen] Toussaint loopt finale mis

Kira Toussaint is vrijdag bij het EK zwemmen in Debrecen in de halve finale van de 50 meter rugslag uitgeschakeld. De 18-jarige Nederlandse kwam niet verder dan een tijd van 29,40 seconden. De Italiaanse Arianna Barbieri (28,30) en de Spaanse Mercedes Peris Minguet (28,33) lijken het meeste kans te maken op goud.

Toussaint kwam vrijdagochtend in Hongarije nipt door de series in een nieuw persoonlijk record, maar in de halve eindstrijd werd ze laatste. Voor Annemarie Worst waren de series het eindstation.

Acht jaar geëist voor schoten na ruzie tankstation

Tegen een 24-jarige Rotterdammer is vrijdag acht jaar cel geëist voor een poging tot moord op twee mannen. De Rotterdammer wordt ervan verdacht in september vanuit een auto op de A13 bij Delft minstens drie keer te hebben geschoten op de wagen van de slachtoffers na een ruzie in een tankstation.

Een van de slachtoffers, een 31-jarige man, botste bij het verlaten van het tankstation aan de A13 bij Delft op de Rotterdammer en morste daarbij koffie. De verdachte vroeg of de 31-jarige man niet kon uitkijken, waarna de twee ruzie kregen. De collega van de 31-jarige man trok zijn kompaan vervolgens mee, waarna de twee wegreden.

Kort daarop naderde een donkere auto het voertuig van de slachtoffers en werd het vuur op ze geopend. Hierdoor versplinterde het raam aan de bestuurderskant. De chauffeur stopte op de vluchtstrook en belde de politie. De donkere auto ging er met hoge snelheid vandoor.

Uiteindelijk raakte niemand dodelijk gewond. In de auto van de slachtoffers werden drie kogelgaten gevonden.

De verdachte werd ongeveer twee weken na de schietpartij samen met een andere 24-jarige Rotterdammer opgepakt op basis van onder meer camerabeelden. Deze man zat volgens het Openbaar Ministerie achter het stuur van de donkere wagen. De rechtbank sprak hem echter al eerder vrij omdat onvoldoende was bewezen dat hij zijn plaatsgenoot hielp om de schoten te kunnen lossen.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Ruim zestig kilo cocaïne in container Rotterdam

In de Rotterdamse Waalhaven is woensdagavond 64 kilo cocaïne gevonden. Een 24-jarige man uit Ecuador en een 30-jarige Rotterdammer zijn aangehouden op verdenking van het invoeren van de cocaïne. De waarde van de drugs bedraagt ongeveer 1,6 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie.

De pakketten cocaïne waren verstopt in de achterwand van een container uit Ecuador. De harddrugs zijn met behulp van een mobiele scan gevonden bij een douanecontrole. De rechter-commissaris heeft het voorarrest van het duo vrijdag met twee weken verlengd. De cocaïne is vernietigd.

'Britney loopt boos weg tijdens opnames X Factor'

Britney Spears is donderdagmiddag boos weggelopen tijdens de opnames van X Factor, nadat een deelnemer een van haar eigen liedjes had verpest. De kandidaat zong tijdens een auditie van de talentenshow, waar Britney jurylid is, een verschrikkelijke versie van het nummer Hold it Against Me.

De 30-jarige zangeres kwam niet meteen terug naar de jurydesk. Vier deelnemers moesten daarom auditeren voor slechts drie juryleden, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Volgens een medewerker van X Factor wordt het verhaal opgeblazen. "Britney was niet boos over het nummer, maar moest gewoon kort pauze houden."

Donderdag begonnen de opnames van het tweede seizoen van de Amerikaanse versie van X Factor. Naast de popprinses zitten Simon Cowell, L.A. Reid en Demi Lovato in de jury.

Sharia4Belgium: Opstelten mag naar de hel

De woordvoerder van Sharia4Belgium is van plan zaterdag gewoon naar Nederland te komen om te spreken op een conferentie te Amsterdam. Suggesties van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) dat hij kan worden opgepakt, maken geen indruk op de moslimprediker.

Opstelten antwoordde eerder op Kamervragen van de PVV dat hij niet verwacht dat de prediker, Fouad Belkacem, ook bekend als Abu Imran, naar Nederland komt. Belkacem zou immers kunnen worden gearresteerd en uitgeleverd aan Marokko, dat hem wil berechten wegens drugshandel. België levert geen burgers uit aan dat land.

Opsteltens woorden maakten echter geen indruk op de prediker. "De minister mag naar de hel", aldus Belkacem volgens Het Parool. Hij is van plan morgen op een geheime locatie in Amsterdam te spreken, waar de zogeheten Global Khilafah Conference wordt gehouden.

Azerbeidzjan en Georgië willen samen EK 2020

Azerbeidzjan en Georgië gaan alsnog proberen om samen het Europees kampioenschap voetbal van 2020 binnen te halen. Dat maakten beide landen vrijdag bekend, bericht de FIFA. Azerbeidzjan sluit zich weer aan bij Georgië, nadat het woensdagavond was afgevallen in de strijd om de organisatie van de Olympische Spelen van 2020.

Azerbeidzjan en Georgië stelden zich aanvankelijk al gezamenlijk kandidaat, maar in maart trok Azerbeidzjan zich terug. Met hoofdstad Baku wilde het zijn pijlen volledig op de Olympische Spelen richten. Van het IOC mogen echter Madrid, Tokyo en Istanbul uitvechten waar de Spelen over acht jaar worden gehouden.

Azerbeidzjan sluit zich daarom weer aan bij Georgië, dat wel in de race bleef voor het EK voetbal. "Samen hebben wij nog steeds een betere kans", zei de Georgische minister van sport Lado Vardzelashvili. Eind 2013 of begin 2014 kiest de UEFA de gastheer voor het toernooi in 2020.

Komende zomer wordt de Europese titelstrijd in Polen en Oekraïne gespeeld. Frankrijk is over vier jaar aan de beurt.

'Staat moet hypotheken opkopen met pensioengeld'

De Nederlandse staat moet een deel van de hypotheekportefeuilles van Nederlandse banken kopen om de bankbalansen te versterken. De staat kan dat budgetneutraal doen door al belasting te heffen bij de inning van pensioenpremies, en niet pas op het moment dat pensioenen worden uitgekeerd. Dat schrijven de hoogleraren Arnoud Boot en Lans Bovenberg in het vakblad Economische Statistische Berichten.

Door de belastingheffing op de pensioenen naar voren te halen wordt een bedrag van zo'n driehonderd miljard euro vrijgespeeld, schatten de economen. De overheid moet dit geld inzetten om de 'hypotheekbergen' van de banken af te romen door de hypotheekportefeuilles tegen marktprijzen op te kopen.

De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd dat de hoge hypotheekschuld het grootste gevaar voor de stabiliteit van het Nederlandse financiële systeem vormt. Door het verlichten van de hyptheekschuld van Nederlandse banken krijgen zij weer meer financiële ruimte om als kredietverstrekker voor de private sector op te treden, benadrukken Boot en Bovenberg.

Er kleven wel wat haken en ogen aan het plan van de twee. Hun collega-hoogleraar Sweder van Wijnbergen stipt aan dat het plan de banken waarschijnlijk niet helpt. De hypotheekportefeuille van de banken zou bij een verkoop van een deel daarvan namelijk waarschijnlijk in een klap tot twintig procent lager gewaardeerd worden. Dat zou een enorm gat in de kapitaalpositie van de banken slaan.

Bovendien is Van Wijnbergen bang dat het plan niet uitvoerbaar is, omdat de Europese Commissie een grootschalige opkoopoperatie van hypotheekschuld door de overheid waarschijnlijk als illegale staatssteun zou beschouwen.

Gevangene overleden in Utrechtse gevangenis

In de gevangenis Wolvenplein in Utrecht is in de nacht van donderdag op vrijdag een gedetineerde overleden. Dat bevestigt een politiewoordvoerder vrijdagmiddag.

De identiteit van de gevangene is nog niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie was niet direct bereikbaar. Ook de doodsoorzaak is nog onbekend. In gevangenis Wolvenplein zitten vooral veelplegers en verslaafden.

Harry Potter keert terug

Harry Potter keert terug in zijn welbekende avontuur op de magische school Zweinstein. In een nieuw spel voor Kinect kunnen spelers het hele verhaal opnieuw beleven. Voor het eerst kunnen spelers ook hun gezicht inscannen en hun eigen gelijkenis in het spel bewonderen.

De game zal Harry Potter for Kinect heten en is gebaseerd op alle acht de films. Spelers kunnen met armgebaren en spreuknamen een toverspreuk uitvoeren en de wereld van Harry Potter verkennen. Co-op zal een mogelijkheid worden in de game en zal deze herfst uitkomen. Bekijk hieronder de eerste trailer van het spel waar ook te zien is hoe het gezichtscannen te werk gaat.

Titel The Hunger Games 2 bekendgemaakt

Het vervolg op The Hunger Games-film heeft een nieuwe, officiele titel. Lionsgate heeft een kleine verandering doorgevoerd in de benaming van de door Francis Lawrence-geregisseerde film.

In plaats van de eerdere titel Catching Fire heet de film The Hunger Games: Catching Fire. Waarschijnlijk is dit gedaan om verwarring te voorkomen voor de mensen die de boeken niet hebben gelezen. Het is nog onbevestigd, maar het derde boek wordt waarschijnlijk als twee aparte films gemaakt onder de naam The Hunger Games: Mockingjay.

Simon Bea en Michael Arndt hebben het filmscenario gemaakt op basis van het oorspronkelijke boek van Suzanne Collins. Het verhaal gaat verder waar The Hunger Games is gestopt. Katniss Everdeen vecht en traint verder voor haar volgende avontuur, namelijk de Quarter Quell. Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Lenny Kravitz, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Toby Jones en Woody Harrelson keren allemaal terug in dit vervolgdeel. Binnenkort worden nieuwe namen bekendgemaakt.

The Hunger Games: Catching Fire verschijnt op 22 november 2013 in de Verenigde Staten. Er is nog geen Nederlandse releasedatum bekend.

Hunger Games Catching Fire

Berlusconi zet zinnen op machtiger ambt president

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi mijmert over een machtiger presidentschap. Hij kondigde vrijdag aan dat zijn partij de grondwet wil wijzigen, zodat de Italianen hun president voortaan kunnen kiezen en die meer bevoegdheden krijgt.

De Italiaanse president wordt nu nog voor één termijn van zeven jaar gekozen door de twee kamers van het Italiaanse parlement, en bekleedt een vooral ceremonieel ambt. Italië moet, net als Frankrijk, van het presidentschap de hoogste positie van het landsbestuur maken, vindt Berlusconi. De opvolger van de huidige president Giorgio Napolitano zou moeten worden aangewezen door de partij die de parlementsverkiezingen wint, en mag in het vervolg twee termijnen dienen.

Berlusconi ontkende dat het zijn ambitie is president te worden, 'maar er zijn verantwoordelijkheden die men niet kan ontlopen'. De ambtstermijn van president Napolitano loopt volgend jaar af.

Defensie schorst commandant logistiek centrum

De commandant van het Militair Geneeskundig Logistiek Centrum (MGLC) in Heerenveen is geschorst vanwege integriteitsschendingen. Bij de organisatie was bovendien sprake van een sociaal onveilige werkomgeving. Dat blijkt uit onderzoek van Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID), meldt demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

Het MGLC is een logistieke organisatie die Defensie ondersteunt, onder meer bij de aanschaf en de distributie van geneesmiddelen. Begin vorig jaar kwamen meldingen binnen van vermoedelijke integriteitsschendingen. Onderzoek wees uit dat bij de organisatie in Heerenveen onregelmatigheden plaatsvonden bij de inhuur van personeel en de aanschaf van materiaal.

Wat er precies is gebeurd wordt niet duidelijk uit de brief die Hillen naar de Kamer heeft gestuurd. Wel laat hij weten dat bij de marechaussee aangifte is gedaan van onder meer valsheid in geschrifte met declaraties.

Voor meldingen van integriteitsschendingen van twee andere defensiemedewerkers werd geen bewijs gevonden. Een van hen zou financieel voordeel hebben gehad bij de aanschaf van dienstvoertuigen door Defensie, maar dat was niet het geval.

Een andere medewerker zou zich hebben laten fêteren door de leveranciers van de voertuigen. Ook dit kon niet bewezen worden. Omdat de man wel al te lang dezelfde functie had bleek hij 'intensieve contacten met de leveranciers' te onderhouden. "Deze contacten passen niet bij zijn functie en zijn vanuit het oogpunt van integriteit onwenselijk", stelt Hillen. Voor hem wordt een nieuwe functie gezocht.

Nieuwe Zone of the Enders op komst

Konami werkt aan een nieuw Zone of the Enders-project. Op dit moment draagt het de naam Enders Project. William Greenawalt plaatste enkele foto's van een evenement waar Hideo Kojima aanwezig was op Twitter. Verder is er nog niets bekend over de game.

De twee vorige Zone of the Ender-games kwamen uit op PlayStation 2. Het laatste deel, The Second Runner, kwam uit in 2003. De HD-remake van deze twee games staat gepland voor 25 oktober dit jaar.

Enders ProjectEnders Project
Enders ProjectEnders Project
Enders Project

Diablo en Max Payne houden Ghost Recon af

Het actierollenspel Diablo 3 en de actiegame Max Payne 3 hebben het nieuwe schietspel Ghost Recon achter zich weten te houden. Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier voor de Xbox 360 en PlayStation 3 komt in zijn eerste week binnen op de vierde en vijfde plaats. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Diablo 3 houdt nu twee weken de eerste plaats vast in de top tien. Max Payne 3 is het tekenspel uDraw Studio: Instant Artist, dat nu op de zesde plaats staat, gepasseerd en staat tweede en derde.

Onderin de verkooptoptien is het schietspel Sniper Elite V2 in zijn derde week weer een plaats gestegen van de tiende naar de negende plek. De overige plekken worden ingenomen door de oudere spellen Call of Duty: Modern Warfare 3, Battlefield 3 en FIFA 12.

01. Diablo 3 (pc)
02. Max Payne 3 (PlayStation 3)
03. Max Payne 3 (Xbox 360)
04. Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier (PlayStation 3)
05. Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier (Xbox 360)
06. uDraw Studio: Instant Artist (Nintendo Wii)
07. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
08. FIFA 12 (PlayStation 3)
09. Sniper Elite V2 (PlayStation 3)
10. Battlefield 3 (PlayStation 3)


Diablo en Max Payne houden Ghost Recon af

[Giro] Kreuziger neemt revanche met ritzege

Roman Kreuziger heeft een dan toch iets overgehouden aan de Giro d'Italia. De Tsjech hielp eergisteren zijn klassement op zeep, maar nam een beetje revanche met de ritzege in de negentiende etappe. Bij de favorieten bleek Ryder Hesjedal de sterkste. De Canadees pakte tijd op zijn naaste belagers.

De negentiende etappe was het begin van een zwaar tweeluik die de beslissing in de Giro moest gaan brengen. Op het menu stonden voor de renners vijf beklimmingen, waarvan drie van de zwaarste categorie. 

Na zestien kilometer wisten zestien renners aan het peloton te ontsnappen. In de kopgroep zaten onder anderen Sandy Casar, de best geplaatste in het klassement als negentiende op twaalf minuten, Rabobankrenner Juan Manuel Garate, Francisco Ventoso, Serge Pauwels, Emanuele Sella, Stefano Pirazzi en Thomas Rohregger.

Op het zware parcours kregen de zestien maximaal tien minuten voorsprong, alvorens eerst Katusha en later Liquigas in het peloton begonnen met rijden. Op de eerste beklimming van de Alpe di Pampeago, waar een ronde later ook de finish zou liggen, bleken Casar en Pirazzi de sterkste renners vooraan. De andere veertien zouden stuk voor stuk weer teruggepakt worden in de daarop volgende kilometers.

Beñat Intxausti en Paolo Tiralongo, respectievelijk de nummer zes en acht van het klassement, moesten relatief vroeg lossen uit een peloton dat door het werk van nog steeds Liquigas sterk werd uitgedund. Na de afdaling van de Alpe di Pampeago gingen Dario Cataldo en Roman Kreuziger in de aanval. Cataldo was de nummer veertien van het klassement, terwijl Kreuziger zijn klassement na de offday gisteren kon vergeten.

Cataldo en Kreuziger kregen op tweede beklimming van de Alpe di Pampeago, tevens de slotklim, vooraan aansluiting bij Casar en Pirazzi. Cataldo moest gelijk lossen en ook Casar en Pirazzi konden Kreuziger, die op weg was naar de ritzege, niet volgen. Door enkele versnellingen bij de favorieten verloor de Tsjech echter steeds meer van zijn voorsprong.

Die prikken bij de klassementsrenners leken vruchteloos totdat Hesjedal een keer versnelde. De nummer twee van het klassement kreeg alleen Scarponi mee, die bij een tweede versnelling van Hesjedal ook moest passen. Rodriguez hield de schade nog beperkt, maar in plaats van uitlopen op de Canadees met oog op de tijdrit op de slotdag verloor de Spanjaard zelfs tijd. Kreuziger bleef Hesjedal uiteindelijk nog net voor.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Roman Kreuziger (Tsj) Astana 6.18.03
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.19
3 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.32
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 0.35
5 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 0.43
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.55
7 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 0.57
8 Mikel Nieve (Spa) Euskaltel + 1.18
9 Stefano Pirazzi (Ita) Colnago + 1.22
10 John Gadret (Fra) AG2R-La Mondiale z.t.


Algemeen klassement na negentiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 84.06.13
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.17
3 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.39
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.45
5 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 3.21
6 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 3.30
7 John Gadret (Fra) AG2R-La Mondiale + 5.36
8 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM + 5.40
9 Sergio Henao (Col) Team Sky + 5.47
10 Damiano Cunego (Ita) Lampre + 6.09

Ajax hoopt op snelle deal Vertonghen

Ajax hoopt snel overeenstemming te bereiken met Tottenham Hotspur over een transfer van Jan Vertonghen. De ploeg uit Londen heeft inmiddels al twee boden geweigerd zien worden.

Ajax wil vijftien miljoen euro vangen voor de Belg, die afgelopen seizoen een belangrijke rol speelde bij de Amsterdammers. Het contract van de 25-jarige verdediger loopt nog een jaar. Een woordvoerder van Ajax gaf aan dat de club graag vorderingen ziet; "We hopen snel een overeenkomst te sluiten. Jan verdient een grote competitie en hij wil graag naar Spurs. Er staat echter wel een prijs tegenover, en daar praten we nu over met Tottenham."

[Upd] The Dark Knight Rises: foto's, tv-spots en banners

Twee maanden voor de release lijkt de promotie van The Dark Knight Rises in een versnelling te geraken. Na eerder deze week een nieuwe filmposter en castposters gezien te hebben, worden we nu verblijd met tv-spots, banners en via diverse media ook foto's uit de film.

De tv-spots breiden ons beeld van de film, zoals we dat nu kennen uit de trailers, nog verder uit. De eerste spot toont bekende en nieuwe fragmenten en laat ons nieuwe stukje dialoog horen, waaronder meer van Bane.

De tweede spot focust meer op Catwoman, maar is ook de eerste keer dat de naam Bane valt.

De high-resolution poster-banners tonen ons de drie hoofdfiguren in wat wel lijkt de eindstrijd van de film te zijn. De banners maken duidelijk dat het er hard aan toegaat in deze film. Alle banners zijn klikbaar voor een vergroting.

Vervolgens zijn er via Empire en Batman-News nog stills uit de film verschenen. Ook hier een focus op de drie hoofdfiguren.

Meer van deze foto's, inclusief alle posters en banners, zijn te vinden in de gallery van The Dark Knight Rises

De film verschijnt op 20 juli.

Update 17:37

Vanmiddag zijn er nog twee nieuwe banners vrijgegeven.

DKR

DKR

Dragon-capsule vast aan ISS

De met particuliere gelden gefinancierde vrachtcapsule Dragon is afgemeerd bij het internationale ruimtestation ISS. De capsule kwam vrijdag bij het ISS aan en werd na een paar uur voorzichtig manoeuvreren door bemanningsleden Donald Pettit en André Kuipers met de robotarm van het ruimtestation aangekoppeld.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil dergelijke bevoorradingsvluchten aan particuliere ondernemingen overdragen om zich zelf meer te kunnen concentreren op verder gelegen doelen, zoals asteroïden en Mars. Het Californische bedrijf SpaceX heeft het voortouw genomen, aangevoerd door de miljardair Elon Musk, medeoprichter van PayPal.

De Dragon blijft bijna een week aan het ISS gekoppeld. Donderdag keert de capsule terug naar de aarde.


Dragon-capsule vast aan ISS (Foto: Novum)

Euro zakt onder 1,25 dollar

De waarde van de euro stond vrijdag opnieuw onder druk. De toenemende zorgen over de gevolgen van een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone drukten de Europese munt daarbij voor het eerst sinds begin juli 2010 onder de grens van 1,25 dollar.

De euro bereikte vrijdagmiddag een tussentijds dieptepunt van 1,2495 dollar. Vervolgens klom de munt weer enigszins op, tot 1,2525 dollar. Aan het begin van deze maand was de euro nog circa 1,32 dollar waard.

Euro zakt onder 1,25 dollar
Euro zakt onder 1,25 dollar (Foto: ANP)

Tramcontroleur breekt been bij mishandeling

Een 38-jarige Haagse tramcontroleur heeft vrijdagochtend zijn been gebroken toen hij in Delft werd mishandeld door een passagier. Een 27-jarige Rotterdammer was zonder geldig vervoersbewijs in de tram gestapt, waarna een woordenwisseling ontstond. De HTM'er brak zijn been toen hij viel. Hij ligt in een ziekenhuis, laat de politie weten.

De Rotterdammer werd om 08.45 uur opgepakt en zit vast voor verhoor.

LAKS registreert honderdduizendste examenklacht

Bij het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is vrijdagmiddag de honderdduizendste klacht over de eindexamens binnengekomen. Iets na 17.00 uur overschreed de teller op de website van de scholierenorganisatie de grens. De meeste klachten gingen vrijdag over het vwo-examen Latijn en over het examen economie voor vmbo-leerlingen, licht een woordvoerder toe.

De scholierenorganisatie verwacht dit jaar op minder klachten te eindigen dan vorig jaar, toen de teller op 136.000 bleef steken. De zegsman durft zijn hand er echter niet voor in het vuur te steken. "Dinsdag en woensdag zijn twee riskante dagen", licht de zegsman toe. Op die dagen staan onder meer biologie, aardrijkskunde, filosofie en natuur- en scheikunde op het programma.

Dit jaar leggen ruim 206 duizend scholieren het centraal examen af: 106.000 vmbo'ers, 59.000 havisten en 41.000 vwo'ers. De examens duren tot volgende week vrijdag. Het vmbo is woensdag al klaar. Op 14 juni worden de uitslagen verwacht.


LAKS registreert honderdduizendste examenklacht (Foto: Novum)

Ex-pornoster Jenna Jameson met slok op achter stuur

De voormalige pornoster Jenna Jameson is vrijdag opgepakt omdat ze met een slok op achter het stuur zat. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De blondine reed met haar auto tegen een paal aan.

De politie sprak Jameson aan en de pornokoningin leek te veel gedronken te hebben. Ze werd meegenomen en gearresteerd op verdenking van rijden onder invloed. Jameson zit nog vast en wordt ondervraagd. Het is niet duidelijk waar het incident heeft plaatsgevonden.

De 38-jarige Jameson kwam eerder in het nieuws vanwege verdovende middelen. In 2010 beschuldigde haar vriend, professioneel bokser en worstelaar Tito Ortiz, haar ervan verslaafd te zijn aan pijnstillers. Jameson beweerde juist dat Ortiz zijn handen niet thuis kon houden en haar mishandelde.

Dierenbescherming: aanpak kattenoverschot nodig

Het kattenoverschot in Nederland moet snel worden aangepakt. Dat vindt directeur van de Dierenbescherming Frank Dales. Uit de jaarcijfers van de 53 aan de Dierenbescherming verbonden opvangcentra blijkt dat vorig jaar bijna 35.000 katten zijn opgevangen.

Geschat wordt daarnaast dat in Nederland inmiddels tussen de zeventig- tot honderdduizend verwilderde katten rondlopen. Jagers schieten hier jaarlijks zo'n veertienduizend van dood. De Dierenbescherming vangt daarnaast jaarlijks duizenden verwilderde katten om ze onvruchtbaar te maken.

Van de katten die in asielen terechtkomen, lukt het vooralsnog wel de meeste te herplaatsen. Dales vreest echter dat een groot probleem aan het ontstaan is om de kattenpopulatie in Nederland beheersbaar te houden. "Tot twee jaar geleden vingen we rond de dertigduizend dieren op. Nu zie je dat er duizenden dieren bij zijn gekomen en het ziet er niet naar uit dat dit minder gaat worden."

De directeur van de Dierenbescherming roept op tot een maatschappelijk debat over de kwestie, waarbij onder meer moet worden gesproken over het verplicht chippen van katten. Tot nog toe was de overheid hier tegen. Momenteel kan echter slechts veertien procent van de katten worden teruggebracht naar de eigenaar, aldus Dales.

Ook wil de Dierenbescherming dat eigenaren hun katten veel vaker onvruchtbaar laten maken. Momenteel belanden veel kittens in een doos aan de poort van asielen of worden ze achtergelaten in een bos.


Dierenbescherming: aanpak kattenoverschot nodig (Foto: Novum)

Parlementariërs Oekraïne op de vuist over Russisch

Parlementariërs van de Oekraïense oppositie hebben vrijdag de parlementszitting stilgelegd. Ze versperden de toegang tot het spreekgestoelte, zodat de beraadslaging over een omstreden wetsvoorstel om het Russisch in het oosten van het land aan te merken als officiële taal niet kon beginnen. Zo'n tweehonderd demonstranten gaven voor het parlementsgebouw luidkeels lucht aan hun ongenoegen over de wet.

Donderdag liep de behandeling van het wetsvoorstel uit op een handgemeen. Parlementsleden duwden en trokken en wisselden klappen uit. Een parlementariër werd met een hoofdwond in het ziekenhuis opgenomen.

Het opstootje heeft het wetgevingsproces 'volledig vernietigd', verklaarde voorzitter Volodimir Litvin vrijdag. Hij riep op tot nieuwe verkiezingen. Maar de meeste partijen wijzen vervroegde verkiezingen af, omdat Oekraïne in oktober al naar de stembus gaat.

Het gewraakte wetsvoorstel maakt het Oekraïeners in gebieden waar meer dan tien procent Russischtalig is mogelijk zich in de rechtszaal, het ziekenhuis en andere openbare instellingen van het Russisch te bedienen. Volgens regeringsgezinde parlementsleden, die steunen op het Russischtalige zuiden en oosten van het land, biedt de wet burgers de kans de taal te spreken die zij willen. Tegenstanders vrezen dat de wet de ontwikkeling van het Oekraïens doet stokken, omdat miljoenen ingezetenen er straks niet langer brood in zien de taal te leren.


Parlementariërs Oekraïne op de vuist over Russisch (Foto: Novum)

Vos breekt sleutelbeen

Marianne Vos heeft in de Parkhotel Valkenburg Hills Classic haar sleutelbeen gebroken. De renster van het Rabobank Women Team reed in de afdaling van de Fromberg op een motor, waarna ze ten val kwam. Vos reed de wedstrijd gek genoeg uit en werd zelfs nog tweede achter ploeggenote Annemiek van Vleuten.

Hoe lang de beste wielrenster van de wereld uit de roulatie is, is nog niet bekend. Dinsdag zal daarover meer duidelijkheid komen volgens Rabosport.

Cel en tbs voor oud-pastoor in misbruikzaak

Een voormalig pastoor is veroordeeld tot tien maanden cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van een 12-jarige jongen op een camping in Frankrijk. De rechtbank in Almelo acht bewezen dat hij de knul uit Oldenzaal in een douche heeft betast. De man moet een schadevergoeding van een kleine 5500 euro betalen.

De verdachte werd in 1990 al eens veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. Hij werd in 2010 uit zijn pastorale functie gezet. Het Openbaar Ministerie in Almelo noemde hem eerder een pedofiel die bewust op zoek is naar jongens van rond de 12 jaar. Het OM had een jaar cel en tbs geëist.

Duitsland verlengt deelname NAVO-missie Kosovo

Duitse NAVO-militairen blijven nog een jaar langer in Kosovo. Een grote meerderheid van de Bondsdag stemde vrijdag in met een verlenging van de Duitse deelname aan de KFOR-troepenmacht.

De Duitse regering mag van de Bondsdag 1850 militairen naar het jonge Balkanstaatje zenden, maar heeft er op dit ogenblik slechts zo'n twaalfhonderd gelegerd. De komende weken haalt Berlijn bovendien nog eens ongeveer vijfhonderd militairen thuis.

De verlenging kreeg de steun van 486 parlementariërs. Zeventig Bondsdagleden stemden tegen, acht onthielden zich.

Kosovo, een voormalige provincie van Servië, bevocht in 2008 zijn onafhankelijkheid. Die is erkend door tal van landen, maar niet door Servië en Rusland.

Petacchi sprint weer naar zege in Beieren

Alessandro Petacchi heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Beieren gewonnen. De 38-jarige Italiaan van Lampre was na 196 kilometer de sterkste in de sprint in Treuchtlingen. FdJ-renner Yauheni Hutarovich kwam als tweede over de streep, voor de Duitser John Degenkolb van Argos-Shimano.

Petacchi schreef woensdag al de eerste rit op zijn naam. Dat was zijn eerste overwinning van dit seizoen. De Australiër Michael Rogers van Sky, die donderdag won, behoudt de leiding in het klassement.

Zaterdag staat in Feuchtwangen een tijdrit over 26 kilometer op het programma. De Ronde van Beieren eindigt zondag met een etappe van Feuchtwangen naar Bamberg over 168 kilometer.

Releasedatum voor Zone of the Enders HD

De officiële site voor Zone of the Enders HD is online gekomen en bracht een releasedatum en screenshots met zich mee. De site noemt als Japanse releasedatum 25 oktober 2012. Ook zullen er twee verschillende premium edities uitkomen.

Zone of the Enders HD bevat allebei de delen die op PlayStation 2 zijn uitgekomen. De graphics zijn verbeterd en de framerate is omhoog gehaald naar 60 fps. Achievements en trophies zijn te behalen in de remake. De Japanse animatiestudio Sunrise, bekend van onder andere Gundam en Cowboy Bepop, heeft ook een gloednieuwe intro gemaakt voor het spel.

Het is nog onbekend of de premium edities alleen bestemd zijn voor Japan. De Premium Package bevat het spel, een Zone of the Enders reBOOT Edition Remix CD, een Chronicle-boekje wat een replica is van het originele boekje en een ReBOOT-boekje waarin Hideo Kojima en Yoji Shinkawa iets vertellen over de ontwikkeling van de remake. Dit pakketje zou omgerekend 90 euro kosten. De Konami Style-editie zal verrassend genoeg alleen verkrijgbaar zijn via Konami Style

Hieronder zijn screenshots te zien van Zone of the Enders HD.

Zone of the Enders HDZone of the Enders HD
Zone of the Enders HDZone of the Enders HD
Zone of the Enders HDZone of the Enders HD

Kings Can Fly nieuwe titel van Firedroid

De onafhankelijke Nederlandse studio Firedroid heeft bekendgemaakt dat er door de studio wordt gewerkt aan de titel Kings Can Fly. Deze luchtige puzzelgame komt uit op iOS en Android.

Wees een koning in Kings Can Fly en zorg ervoor dat je luchtschepen bij hun eindbestemming komen door de luchtschepen door een labyrint van bergtoppen te laten manoeuvreren in een wereld boven het wolkendek. Kings Can Fly is een luchtig puzzelspel voor Android en iOS telefoons en tablets.

Met meer dan vijftig levels wordt de speler voortdurend uitgedaagd door puzzels die steeds moeilijker worden en zal de speler gegarandeerd voorzien van urenlang puzzel plezier. Met vrolijke personages en een kleurrijke 3D wereld is dit een uitdagende game voor jong en oud.

De oorsprong van de game is een prototype dat gemaakt is als afstudeerproject en is onderhand een mooi project geworden.

Personageposters nieuwe Twilight opgedoken

Er zijn een drietal posters opgedoken van de drie hoofdkarakters van de komende Twilight-film Breaking Dawn: Part 2. Op de posters zien we Bella (Kirstin Stewart), Edward (Robert Pattinson) en Jacob (Taylor Lautner).

Na de geboorte van Renesmee, geniet Bella optimaal van haar nieuwe leven en capaciteiten. Echter, de vampier Irina ziet in Renesmee onterecht een 'onsterfelijk kind'. Ze gaat met haar beweringen naar de Volturi die uiteindelijk besluiten om haar te vernietigen. In een poging om te overleven verzamelen de Cullens verklaringen van andere vampiersclans om zo te bewijzen aan de Volturi dat hun kind niet onsterfelijk is.

De film is vanaf 14 november te zien in de Nederlandse bioscopen.


Janet Jackson laakt filmcarrière nichtje Paris

Janet Jackson is niet blij met de acteerplannen van haar 14-jarige nichtje Paris. "We hebben het erover gehad dat je maar een keer in je leven kind bent", zegt Janet. Paris, de dochter van Michael Jackson, scoorde eind vorig jaar een rol in het sprookje Lundon's Bridge And the Three Keys.

"Ik denk dat overal een juist moment voor is, maar dit is niet het juiste", legt de bezorgde tante uit in het Amerikaanse tijdschrift Prevention. Volgens Janet moet Paris genieten van haar jeugd en wachten met acteren tot ze minimaal achttien jaar oud is. "Ze is een sterke en slimme meid, maar het is een genadeloos wereldje. Ik zou niet willen dat mijn kind dit zou doen."

De 46-jarige zangeres verscheen zelf op jonge leeftijd in verschillende tv-series. Zo had ze eind jaren zeventig rollen in Good Times en A New Kind of Family.

Gouden film voor komisch drama Jackie

De Nederlandse speelfilm Jackie heeft meer dan honderdduizend bezoekers gehad. Dat heeft het Nederlands Film Festival vrijdag bekendgemaakt. Het komische drama van Antoinette Beumer, met zusjes Carice en Jelka van Houten en Holly Hunter in de hoofdrollen ging op 10 mei in première.

De 33-jarige tweeling Sofie en Daan, gespeeld door Carice en Jelka van Houten, is opgevoed door twee vaders. Dan komt er totaal onverwacht een telefoontje over hun tot dan toe onbekende biologische moeder uit Amerika. De twee zusjes laten alles vallen en storten zich in een avontuur waardoor alle aannames die ze hadden op losse schroeven komen te staan. Door de reis met de raadselachtige en onaangepaste Jackie, de rol van Hunter, verandert het leven van Sofie en Daan voorgoed.

Jackie draait momenteel in honderd zalen in Nederland.


Gouden film voor komisch drama Jackie (Foto: Novum)

[Upd] Explosie bij Turks politiebureau

Een aanslag op een politiebureau in het Centraal-Turkse stadje Pinarbasi heeft vrijdag aan zeker twee politieagenten het leven gekost. Er vielen zestien gewonden. Onder hen zijn enkele kinderen van agenten, die in aangrenzende kazernes wonen. Dit heeft minister van binnenlandse zaken Idris Naim Sahin laten weten.

De daders van de aanslag probeerden met een met explosieven geladen auto het politiebureau te rammen, meldden het televisiestation NTV en het persbureau Dogan. Een wachtpost opende het vuur op de aanvallers. Vrij snel daarna explodeerde de auto. Het is nog niet duidelijk of de aanvallers, die ook het leven lieten, de springstof tot ontploffing hebben gebracht of dat de explosie het gevolg was van de beschieting.

Even tevoren hadden agenten die een controlepost in de buurprovincie Kahramanmaras bemanden de auto vergeefs gelast te stoppen. Die reed een sergeant aan en wist vervolgens te ontsnappen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist. Sahin zinspeelde erop dat hij in het geweld de hand ziet van Koerdische rebellen. Die strijden voor Koerdische autonomie in het zuidoosten van Turkije en plegen geregeld aanslagen op politiemensen. "De krankzinnige aanvallen van de terreurorganisatie gaan door", zei Sahin, doelend op de separatistische Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Gehele bericht herzien om 16.18 uur

Feyenoord verlengt contract Achahbar

Feyenoord heeft het contract met Anass Achahbar opengebroken en tot 2015 verlengd. De 18-jarige spits had begin vorig jaar nog een verbintenis tot 2014 getekend, maar Feyenoord wilde hem nu al langer binden. "Wij zijn heel tevreden over de groei die Anass het afgelopen seizoen heeft getoond", verklaart technisch directeur Martin van Geel de stap.

Achahbar debuteerde eind augustus in het eerste van Feyenoord. In totaal kwam de buitenspeler tot zeven competitieoptredens. Ook speelde hij twee bekerduels mee, waarin hij een keer scoorde. "Het geeft me een fantastisch gevoel dat ik langer bij Feyenoord mag blijven en dat de club toekomst in mij ziet. Aan mij nu om dat vertrouwen waar te maken", laat de jeugdinternational weten.

Zuid-Sudan 209e lid FIFA

Zuid-Sudan is officieel lid van de FIFA geworden. Dat heeft de wereldvoetbalbond vrijdag tijdens zijn congres besloten. Het Afrikaanse land is het 209e lid van de FIFA. Zuid-Sudan scheidde zich vorig jaar juli af van Sudan. De jaren daarvoor was het gebied het toneel van strijd van verschillende stammen tegen de Arabische leiders van Sudan.

De Burundese Lydia Nsekera werd door het congres geïnstalleerd als eerste vrouwelijke lid van het uitvoerend comité van de voetbalbond. De voordracht van de voorzitter van de Burundese voetbalbond werd goedgekeurd.

Nsekera was al lid van de FIFA-commissies voor vrouwenvoetbal, het WK voor vrouwen en de organisatie van de olympische voetbaltoernooien.

Jet Set Radio aangekondigd voor PS Vita

Jet Set Radio komt naar PS Vita en is te spelen op de E3. Dit bevestigde SEGA. Eerder dit jaar schreven wij al dat Jet Set Radio ook naar pc, PlayStation Network en Xbox Live Arcade zou komen. Jet Set Radio zal gebruik maken van touchscreen-functies op de PS Vita.

Het spel krijgt opgepoetste graphics maar de rest zal exact hetzelfde zijn als de klassieke Jet Set Radio op Dreamcast. Het ziet er naar uit dat veel gamers op het spel zitten te wachten. "De reacties van fans op onze onthulling van Jet Set Radio zijn geweldig," vertelde Haruki Satomi van SEGA. "Jet Set Radio is gebaseerd op creativiteit. De touchscreen mogelijkheden van PS Vita passen er perfect bij."

Hieronder zijn de eerste screenshots te zien.

Jet Set RadioJet Set Radio
Jet Set RadioJet Set Radio

Rode Kruis ongerust over strijd Congo

Het Internationale Comité van het Rode Kruis zegt dat een nieuwe rebellie in het oosten van Congo zich heeft verspreid naar afgelegen gebieden die voor hulpverleners zeer lastig te bereiken zijn.

Bij de strijd zijn 'vele' doden en gewonden gevallen, zegt het Rode Kruis. De gevechten speelden zich aanvankelijk af in twee districten van de provincie Noord-Kivu, maar hebben zich inmiddels uitgebreid tot Walungu, Shabunda en Kalehe in Zuid-Kivu.

De humanitaire situatie is volgens het Rode Kruis dramatisch verslechterd. Gewonden moeten urenlang over moeilijk begaanbare paden worden gedragen om te worden verzorgd. Lokale klinieken kunnen de stroom patiënten nauwelijks meer aan en raken door hun voorraden heen.

De meest recente gevechten begonnen in april toen soldaten van een afvallige, door het Internationale Strafhof gezochte generaal deserteerden uit het leger.

Oude bouwdirecteuren kregen 4,2 procent meer loon

Directeuren op leeftijd van bouwbedrijven kregen er het afgelopen jaar 4,2 procent bij. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van vakblad Cobouw en organisatieadviesbureau Berenschot onder bouwpersoneel.

In de enquête beantwoordde de directieleden de vraag 'Hoeveel salarisverhoging hebt u het afgelopen jaar gekregen'. De gemiddelde leeftijd van de directieleden die de vraag beantwoordde was 62. "Op je 62e er nog vier procent bij krijgen is best knap", zegt een onderzoeker van Berenschot.

De directieleden die de enquête invulden, kwamen gemiddeld uit op een jaarinkomen van 119 duizend euro. Bedrijfsleiders verdienden veertigduizend euro minder en waren bijna twintig jaar jonger.

Zes keer levenslang geëist in liquidatieproces

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tegen zes verdachten levenslang geëist in het langlopende liquidatieproces Passage. Jesse R., Dino S., Fred R., Siegfried S., Ali A. en Mohammed R. komen als het aan justitie ligt niet meer vrij. Dat bleek vrijdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-West.

Verdachte Sjaak B. moet volgens justitie vijftien jaar de cel in, Chay Pin S. twaalf jaar en Nanpaul de B. acht jaar. De 43-jarige Freek S. gaat vrijuit omdat er onvoldoende bewijs is voor zijn rol bij een moord in 1993. De officier van justitie gaf aan dat de strafeisen onder meer hoog zijn omdat bijna geen enkele verdachte heeft meegewerkt. Ook toonden zij geen enkele vorm van berouw en zou bij veel van hen de kans op herhaling groot zijn.

In het laatste deel van het requisitoir benadrukte de officier van justitie dat een aantal verdachten een criminele organisatie vormde. Met name de manier van communiceren rond de liquidaties, met codetaal en piepers, bevestigt dit. Naast Dino S. zou Willem Holleeder aan de top van de organisatie die tegenstanders simpelweg uit de weg ruimde hebben gestaan.

Het OM nam vrijdag de gelegenheid de rol van Holleeder in de criminele organisatie nog eens te benadrukken. Hoewel het proces te vergevorderd was om hem alsnog op te nemen, heeft justitie hem zeker in het vizier als verdachte. Een woordvoerder van het OM zei niet uit te sluiten dat Holleeder op korte termijn opnieuw wordt aangehouden.

Hoofdverdachte Jesse R. zou betrokken zijn bij zeven liquidaties en crimineel kopstuk Dino S. was volgens het OM de opdrachtgever van de moorden op Kees Houtman en kroegbaas Thomas van der Bijl. Het voorarrest van S. voor deze verdenkingen werd op 12 april opgeheven omdat het bewijs tegen hem niet sterk genoeg was. Hij bleef in de cel voor een eerdere veroordeling in een drugszaak.

Justitie eiste dat kroongetuige Peter La S. voor acht jaar achter de tralies belandt. Omdat La S. verklaringen heeft afgelegd over liquidaties en de andere verdachten was al aangekondigd dat de strafeis zou worden gehalveerd. La S. wordt onder meer verdacht van de moord op drugshandelaar Kees Houtman.

Het liquidatieproces, dat op 9 februari 2009 van start ging, behandelt zeven liquidaties en een aantal moordpogingen in het criminele circuit. In totaal staan elf verdachten terecht. De datum van de uitspraak in het proces is nog niet bekend. Naar verwachting doet de rechtbank uiterlijk begin volgend jaar uitspraak.

Will Smith vond tijdreizen maar ingewikkeld

Will Smith is erachter gekomen dat hij eigenlijk niets begrijpt van tijdreizen. "Tijdreizen, daar kun je gewoon met je hoofd niet bij", zegt de acteur tegen MTV.

"Ik zat urenlang met de makers te brainstormen over wat er zou gebeuren als je terug zou reizen in de tijd en iets anders doet dan oorspronkelijk", vertelt de 43-jarige acteur, die in MIB 3 wederom de rol van Agent J op zich neemt. In de film moet zijn personage terugreizen in de tijd om de jongere versie van Tommy Lee Jones' personage Agent K, gespeeld door Josh Brolin, te zoeken.

Ook regisseur Barry Sonnenfeld moet toegeven dat het principe van tijdreizen hem vele slapeloze nachten heeft bezorgd. "Met leuke ideeën komen voor aliens was een eitje, maar tijdreizen is echt een ramp. Regelmatig werd ik midden in de nacht wakker en realiseerde ik me dat ik door één plotwending weer helemaal opnieuw moest beginnen."

Uiteindelijk raadt Smith zijn publiek aan het allemaal vooral niet te serieus te nemen. "Proberen tijdreizen te snappen, vergeet het maar. Ik probeerde het gewoon zo leuk mogelijk te maken en lol te hebben", zegt hij lachend.

Men in Black 3 draait sinds woensdag in de Nederlandse bioscopen.


Will Smith vond tijdreizen maar ingewikkeld (Foto: Novum)

Grote steden steunen plan hervorming woningmarkt

De vier grote steden staan achter de plannen om de woningmarkt te hervormen, zoals die deze week werden voorgesteld door vertegenwoordigers van de woningcorporaties, huurders, woningbezitters en makelaars. Dat lieten de wethouders wonen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vrijdag weten in een gezamenlijke verklaring.

Het plan voorziet in de afbouw van de hypotheekrenteaftrek in de komende dertig jaar en in een extra huurverhoging van twee procent voor corporatiewoningen waarvan de huur beneden de marktprijs ligt. De gemeenten vinden het plan completer dan de weg die het demissionaire kabinet bewandelt. Dat wil alleen de huren van corporatiewoningen verhogen om de doorstroming te bevorderen, maar pakt de hypotheekrenteaftrek niet direct aan.

"We vinden een integrale aanpak van de woningmarkt belangrijk, waarin ook de hypotheekrenteaftrek wordt meegenomen", zegt een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Freek Ossel. Ossel en zijn drie collega's hopen dat het hervormingsplan na de verkiezingen snel wordt opgepakt door een nieuwe regering.

Epic Mickey kan quadrologie worden

De Epic Mickey-reeks kan vier delen gaan tellen. Dat heeft gameontwikkelaar Warren Spector gezegd tegen gamevakblad MCV. Het eerste deel verscheen in november 2010, het vervolg is nu in de maak.

In het tweede spel heeft Spector in ieder geval een grote aanpassing doorgevoerd. Gamers kunnen Epic Mickey 2: The Power of Two samen spelen op een scherm. De ontwikkelaar had dit eigenlijk al in het eerste deel willen verwerken, maar door tijdgebrek kwam het daar niet van.

Epic Mickey 2: The Power of Two is in de maak voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Daarnaast wordt Epic Mickey 2: The Power of Illusion gemaakt voor Nintendo 3DS.


Epic Mickey kan quadrologie worden (Foto: Novum)

Ook derde etappe Ronde van België prooi voor Greipel

André Greipel is de grote slokop in de Ronde van België. De Duitser sprinter behaalde in Beveren zijn derde ritzege op rij. Greipel maakte het voorbereidend werk van zijn Lotto-Belisol ploeg perfect af. Danilo Napolitano werd voor de derde maal twee en Adam Blythe eindigde ditmaal als derde.

Twee Nederlanders eindigden in de top tien van de massasprint. Kenny van Hummel sprintte naar de vierde plaats en Lars Boom was achtste. Greipel blijft logischerwijs leider in de Belgische rittenkoers. Vanaf morgen is het rijk echter aan de klassementsrenners. 

Pattinson: acteurs moeten beetje dom zijn

Robert Pattinson vindt niet dat hij in zijn beroep heel slim hoeft te zijn. "Het is niet de bedoeling dat acteurs intelligent zijn", zegt de acteur in Cannes tijdens een persconferentie over zijn drama Cosmopolis. Hij heeft dan ook niets veranderd aan het scenario. "Normaal kun je dialogen naar je hand zetten, maar nu wilde ik alles laten zoals het was."

De Britse Twilight-acteur speelt in het drama van David Cronenberg een multimiljonair die in zijn limousine op weg is naar de kapper. Zijn imperium dreigt ineen te storten, terwijl hij verschillende zakelijke en persoonlijk partners ontmoet. Cronenberg schreef het scenario, gebaseerd op het boek van Don DeLillo, in zes dagen. "Dat is wel een record", aldus de regisseur.

De 26-jarige Pattinson heeft zichzelf afgezonderd om zich voor te bereiden op zijn rol als snelle miljonair. "Ik heb twee weken op mijn hotelkamer doorgebracht, waar ik me vooral zorgen heb gemaakt", vertelt de acteur. "Daarna heb ik David gebeld en gevraagd of we alsjeblieft over de film konden praten."

De acteur ziet geen relatie tussen zichzelf en zijn personage. "Ik ben geen ster in zelfanalyse", vertelt hij. "Ik kan niets bewust uit mijn leven vertalen naar mijn werk." Over hoe hij zijn sterrenstatus ervaart, is hij kort. "Ik ben nooit echt een sociaal persoon geweest, dus ik vind het niet heel moeilijk."

Cosmopolis draait vanaf 7 juni in de Nederlandse bioscopen.


Pattinson: acteurs moeten beetje dom zijn (Foto: Novum)

Jon Favreau weer acteur in Iron Man 3

Jon Favreau mag dan bedankt hebben voor de eer van regisseur in Iron Man 2 en 3, hij zal in het derde deel wel te zien zijn als acteur. Net als in de eerste film neemt Favreau de rol op zich van Happy Hogan, de bodyguard van Iron Mans alter ego Tony Stark. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Favreau regisseerde de eerste Iron Man en hoewel de film zeer succesvol was, was hij niet te porren voor de regie van de vervolgdelen. Volgens bronnen was de filmmaker het niet eens met het scenario dat producent Marvel voor Iron Man 2 in gedachten had.

De terugkeer van de 45-jarige Favreau in de derde film zou erop kunnen duiden dat hij en Marvel het weer hebben bijgelegd. In elk geval is het een duidelijk teken van vertrouwen in Shane Black, de regisseur van de film.

In Iron Man 3 is Robert Downey jr. weer te zien als Stark, Gwyneth Paltrow als zijn secretaresse Pepper Potts en Don Cheadle als James 'War Machine' Rhodes. Daarnaast maken onder anderen Ben Kingsley en Guy Pearce hun opwachting.

Iron Man 3 draait vanaf 24 april volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.


Jon Favreau weer acteur in Iron Man 3 (Foto: Novum)

Italiaanse schermlegende Mangiarotti (93) overleden

De Italiaanse oud-schermer Edoardo Mangiarotti is op 93-jarige leeftijd overleden. In zijn huis in Milaan bezweek hij waarschijnlijk aan een hartaanval. Dat bevestigde zijn familie aan het Italiaanse persbureau ANSA. Mangiarotti veroverde tussen 1936 en 1960 dertien olympische medailles: zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons.

Ook op WK's was Mangiarotti succesvol. In totaal behaalde hij daar 26 plakken, waarvan de helft goud was. De Italiaan kreeg het schermen met de paplepel ingegoten. Zijn vader Giuseppe vertegenwoordigde Italië in 1908 al op de Olympische Spelen. Zijn dochter Carola werd in 1976 en 1980 de derde generatie van de familie die op de Spelen schermde.

Mangiarotti was na zijn actiever carrière onder meer actief als journalist voor de Gazzetta dello Sport. Ook was hij bestuurslid van de Italiaanse schermfederatie.

Van Persie mag niet met andere clubs praten

Robin van Persie heeft geen toestemming van Arsenal om met andere clubs te praten over een mogelijke transfer. Van Persie twijfelt over zijn toekomst bij The Gunners, die sinds 2005 al geen prijs meer wonnen. Vorige week woensdag sprak hij met de clubleiding. Tijdens dat gesprek zou hij hebben aangegeven dat hij zijn contract, dat medio 2013 afloopt, niet wil verlengen.

Goal.com UK meldt dat Arsenal hem bij het gesprek niet eens een nieuw aanbod heeft voorgelegd. De nummer drie van de Premier League verbiedt Van Persie om met andere clubs te praten. Arsenal wil het risico nemen dat de topscorer van Engeland volgend jaar transfervrij het Emirates Stadium uitloopt.

Robin van Persie (28) werd al gelinkt aan Juventus en FC Barcelona, maar beide grootmachten kunnen de Rotterdammer niet betalen. De aanvaller van Oranje zou ongeveer 25 miljoen euro moeten kosten, plus een jaarsalaris van 12,5 miljoen euro. Van Persie staat sinds 2004 onder contract in Londen.

Van Marwijk hoopt op WK-gevoel

Bert van Marwijk, de bondscoach van het Nederlands elftal, heeft vandaag gezegd dat hij hoopt dat zijn spelers zo snel mogelijk het gevoel van het WK van Zuid-Afrika van twee jaar geleden krijgen. Dit meldt De Telegraaf.

"Daar doen we alles aan. Al is het moeilijk uit te leggen hoe we dat doen," aldus Van Marwijk op de laatste dag van het trainingskamp van Oranje in Lausanne.

De bondscoach is van mening dat zijn belangrijkste spelers de afgelopen twee jaar mentaal sterker zijn geworen. "Maar het is ook zo dat we in een andere situatie zitten. Niet alle jongens hebben het afgelopen jaar - om verschillende redenen - veel bij hun club gespeeld. Dat maakt ze misschien nog gretiger om op het EK te schitteren.”

Brabander rijdt in op fietsende pubers

Een 43-jarige man is donderdagavond in het Brabantse Heeswijk-Dinther met zijn auto ingereden op drie 13-jarige jongens op de fiets. Vervolgens stapte hij uit en hield een van de tieners in een wurggreep. De man is aangehouden voor poging tot doodslag en zware mishandeling, meldt de politie.

De Brabander was waarschijnlijk kwaad omdat de tieners uit Berlicum een stuk over zijn erf hadden gefietst. Nadat hij dat had gezien stapte hij in zijn auto en reed op de jongens in. Die konden nog net op tijd wegspringen. Vervolgens stal hij een tas van een van de jongens en ging ervandoor.

Een van de jongens heeft door de wurggreep nog last van zijn nek. De tieners hebben aangifte gedaan. De man zit vast op een politiebureau.

Hekwerk om terrein tentenkamp Ter Apel

Het terrein in Ter Apel waar tot woensdag een tentenkamp stond van uitgeprocedeerde asielzoekers is afgesloten met een hekwerk. Na de afsluiting van het terrein heeft de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, vrijdag de noodverordening ingetrokken die het opslaan van een tentenkamp verbood.

Advocaat Marcel Schuckink Kool, die een aantal asielzoekers bijstaat, kondigt stappen aan tegen het hek. Hij begint een procedure tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA ontkent echter het hek te hebben geplaatst en verwijst naar de gemeente. Die droeg het terrein over aan het COA.

Schuckink Kool eist namens zijn cliënten dat het terrein weer wordt vrijgegeven. De advocaat weet nog niet of de gemeente Vlagtwedde ook partij is in de zaak. De gemeente was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Het kort geding tegen de gemeente dat voor vrijdag gepland stond is met het intrekken van de noodverordening van de baan. De nieuwe zaak dient diensdagmiddag voor de rechtbank in Groningen.

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Woensdag besloot burgemeester Leontien Kompier het kamp door de mobiele eenheid te laten ontruimen. De rechter noemde die maatregel donderdag disproportioneel.

Bleker: geen nieuw besluit over Hedwigepolder

Dit kabinet zal geen nieuw besluit nemen over de Hedwigepolder. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt.

Het kabinet besloot daartoe, "gezien het demissionaire karakter, gelet op de uitspraak van de Tweede Kamer en de gevoeligheid van het dossier", legt Bleker uit. Het besluit zal zo snel mogelijk aan Vlaanderen en de Europese Unie worden meegedeeld.

[RG] Ook Sijsling naar hoofdtoernooi

In navolging van Kiki Bertens heeft ook Igor Sijsling een plek in het hoofdtoernooi afgedwongen. De Amsterdammer sloeg zich met succes door de kwalificaties. In de laatste kwalificatieronde rekende Sijsling in drie sets af met de Pool Jerzy Janowicz (ATP-151): 6-4, 3-6 en 6-4.

In een eerste set die gedomineerd werd door de service van beide heren, sloeg Sijsling op 5-4 op het juiste moment toe. De tweede set stond dan weer vol van de breaks. Sijsling wist amper zijn service te behouden en kreeg drie breaks om de oren. In de beslissende derde set gaf de Nederlander eerst nog een break voorsprong uit handen, maar een volgende break was Janowicz te machtig.

Wie Sijsling in het hoofdtoernooi treft, is nog niet bekend. Hij kan stuiten op onder meer de Fransen Jo-Wilfried Tsonga en Richard Gasquet en de Amerikaan John Isner.

Geen vervolging na dode in cel Nieuwegein

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in voor het sterfgeval in een gevangenis in Nieuwegein in mei vorig jaar. De gevangenis en het personeel kan niets worden verweten, concludeert de officier van justitie na onderzoek. De advocaat van familie van het slachtoffer had aangifte gedaan van dood door schuld.

De 35-jarige man was opgepakt voor diefstal en overleed tweeënhalve week later in de cel aan een hartinfarct. Volgens de advocaat was onvoldoende zorg geboden aan de man, van wie bekend was dat hij een hartpatiënt was. Ook zou het gevangenispersoneel niet hebben gereageerd op signalen dat het niet goed ging.

Medegevangenen zouden de man hebben horen roepen om hulp, maar daar is volgens justitie tijdens het onderzoek niets van gebleken. Er waren wel getuigen die verklaarden dat ze na middernacht lawaai uit de cel hadden gehoord, maar dat kan volgens het OM niet. De lijkschouwer heeft vastgesteld dat de man toen al dood was.

Volgens justitie was bij de gevangenis bekend dat de man hartproblemen had en is hem voldoende zorg geboden. Een anonieme bron die tegenover RTV Utrecht verklaarde dat het slachtoffer na zijn gegil in de cel alleen een kalmeringstabletje kreeg, is niet gevonden. Justitie kon hem daardoor niet verhoren.

De dood van de man is aangemerkt als een natuurlijk overlijden. De zaak is gesloten.

Chipshol krijgt gelijk van Hoge Raad

Chipshol heeft een overwinning behaald bij de Hoge Raad. De projectontwikkelaar is bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein bij Schiphol ten onrechte benadeeld door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en kan een schadevergoeding claimen, oordeelde de raad vrijdag.

De Hoge Raad bekrachtigt hiermee een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. De hoogste rechter sprak zich niet uit over de hoogte van de schadevergoeding die Chipshol kan eisen. Als de partijen daar zelf niet uit komen, kan de projectontwikkelaar opnieuw naar de rechter stappen.

LVNL adviseerde de overheid vanaf de jaren negentig tot en met 2005 geen bebouwing toe te staan op een terrein naast een van de landingsbanen. Gebouwen hoger dan drie meter zouden het systeem om vliegtuigen bij slecht zicht te laten landen storen. Hierdoor kreeg Chipshol geen bouwvergunning voor de ontwikkeling van een bedrijvenpark.

In 2005 bleek na onderzoek van het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat dat het advies van LVNL niet klopte. In de rechtszaak die Chipshol daarop aanspande, oordeelde het hof dat LVNL Chipshol had moeten wijzen op de mogelijkheid om de bouwplannen te wijzigen. Was dit wel gebeurd, dan had de projectontwikkelaar al veel eerder kunnen beginnen aan de bouw van het bedrijventerrein.

Het conflict rond het zogenoemde Groenenbergterrein duurt al meer dan tien jaar. Sinds de aankoop van deze lap grond claimt de projectontwikkelaar niet alleen te zijn tegengewerkt door Luchtverkeersleiding Nederland, maar ook door de staat, Schiphol, de provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Kwade genius Schiphol zou het bedrijf hebben gedwarsboomd om te voorkomen dat de bouwplannen van Chipshol uitbreiding van de luchthaven zouden dwarsbomen.

Kopstuk Sharia4Belgium wacht aanhouding bij komst

Het kopstuk van Sharia4Belgium zal bij zijn eventuele komst naar Nederland worden opgepakt en uitgeleverd. Marokko zoekt Fouad Belkacem voor drugshandel. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in antwoord op Kamervragen over de aangekondigde komst van Belkacem zaterdag naar Nederland.

Belkacem, alias Abu Imran, is de woordvoerder van Sharia4Belgium, een fundamentalistische moslimorganisatie die streeft naar invoering van de sharia in België. Belkacem is dit jaar in België veroordeeld voor aanzetten tot haat en belaging van de man van de overleden Vlaamse politica Marie-Rose Morel. Hij zit niet vast.

De omstreden imam is uitgenodigd om in het kader van de Global Shariah Conference in Nederland te komen spreken. Waar de conferentie plaatsvindt is nog niet bekendgemaakt; de Nederlandse zusterorganisatie Sharia4Holland houdt vrijdagmiddag een persconferentie op De Dam in Amsterdam.

De PVV eiste dat Belkacem de toegang tot Nederland wordt ontzegd. De PvdA vroeg de minister ook of dat een optie is. Opstelten antwoordde dat hij niet verwacht dat het zover komt, omdat Belkacem waarschijnlijk toch niet komt.

Marokko heeft België in 2008 al gevraagd om uitlevering van Belkacem, die de Belgische nationaliteit heeft. België levert echter geen staatsburgers uit aan Marokko. "Indien betrokkene in Nederland zou worden aangetroffen doet zich een dergelijke belemmering niet voor", schrijft Opstelten.

Van Veldhoven kiest voor KV Mechelen

Harm van Veldhoven is de komende twee seizoenen trainer van KV Mechelen. Dat meldt de Belgische club vrijdag. Van Veldhoven vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Roda JC waar hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen. Van Veldhoven liet in februari al aan de club uit Kerkrade weten aan een nieuwe uitdaging toe te zijn.

De Mechelse club benaderde de 49-jarige Van Veldhoven vrijwel direct na het ontslag van Marc Brys eerder deze maand. "Het werd me snel duidelijk dat het bestuur volledig voor mij wilde gaan", laat de tot Belg genaturaliseerde Nederlander weten. "Er was ook interesse van andere clubs die in theorie sportief hoger kunnen mikken, maar KV Mechelen past bij mijn karakter."

Mechelen eindigde afgelopen seizoen in de reguliere competitie in de Eerste Klasse als negende. In de play-off II A eindigde de ploeg vervolgens als vierde, wat neerkomt op een tiende plaats in totaal.

Guardiola verwacht spannende finale Copa del Rey

Pep Guardiola verwacht vanavond een spannende wedstrijd tegen Athletic Bilbao. De trainer van FC Barcelona zit tijdens de finale van de Copa del Rey voor het laatst op de bank. "Zij creëren tegenwoordig meer kansen. Hun belangrijkste eigenschap is dat ze niet opgeven tot de laatste minuut. Als het veld goed is vallen zij aan en wij ook. Ik denk dat het een mooie wedstrijd wordt."

Na de bekerfinale, waar Barcelona zijn veertiende prijs onder Guardiola kan veroveren, neemt de succescoach even afstand van het voetbal. Hij verwacht niet snel weer bij een andere club aan het werk te zijn. Dat betekent niet dat geïnteresseerde clubs geen poging hoeven te wagen. "Ik ben natuurlijk blij als ik gebeld word. De komende maanden ga ik mijn batterijen en mijn hoofd opladen. Ik ga rusten. Als ik klaar ben en een club weet me te verleiden, zal ik weer trainen."

Speler Andres Iniesta beseft dat de wedstrijd speciaal wordt. "De Copa del Rey was de eerste finale in het tijdperk-Guardiola en wordt ook de laatste. Beide tegen Athletic Bilbao en beide met een doel. Het winnen van weer een prijs. We willen ook dit jaar weer met een lach op ons gezicht beëindigen."

PvdA, SP: akkoord verlengt de recessie

Het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben gesloten, verlengt en verergert de recessie. Dat zeggen de PvdA en SP in een eerste reactie op de maatregelen, die vrijdag officieel openbaar werden.

Veel van de maatregelen waren al uitgelekt. "Het bevestigt wat we al wisten", zegt Diederik Samsom (PvdA) in een reactie. Vooral gewone gezinnen worden volgens hem geraakt door de lastenverzwaringen uit het akkoord. Door de hypotheekrenteaftrek alleen te beperken voor bepaalde gevallen gaat de woningmarkt 'op slot'. Dat verlengt de recessie en vergroot de werkloosheid.

De maatregelen zijn vooral ingegeven om het begrotingstekort volgend jaar terug te brengen tot drie procent. De vijf partijen proberen volgens Samsom een 'sprintje te trekken' naar de drie procent, maar daarna valt het stil. "Een verstandige route uit de crisis verloopt via groei en perspectief. Je moet gestaag naar de nul proberen te bewegen."

Emile Roemer (SP) is blij dat enkele bezuinigingen deels worden teruggedraaid. Van alle lastenverzwaringen begrijpt hij niets. Hij snapt niet dat mensen in het openbaar vervoer zelfs moeten gaan betalen, doordat de reiskostenvergoeding niet langer onbelast is.

Ook de SP'er streeft naar het terugdringen van het tekort, maar niet al volgend jaar. "We moeten niet in 2013 onder de drie procent gaan zitten, want drie procent is ook maar een getal." Roemer wil volgend jaar juist de economie stimuleren. Pas als de groei aantrekt is het tijd om te bezuinigen, aldus de SP-leider.

Infinity Blade: Dungeons komt deze zomer

Het actierollenspel Infinity Blade: Dungeons is deze zomer verkrijgbaar voor de iPhone 4S en de iPad 3. Dat heeft een woordvoerder van Apple vrijdag bevestigd tegenover Novum Nieuws. Een precieze datum is nog niet bekend.

Infinity Blade: Dungeons speelt zich af in dezelfde virtuele wereld als de twee eerdere spellen in de reeks, maar wordt op een andere manier gespeeld. Gamers moeten hun personage besturen door op het scherm aan te wijzen waar hij heen moet lopen. Speciale aanvallen kunnen ingezet worden door vijanden aan te tikken of over ze heen te wrijven.

Het actierollenspel werd begin maart voor het eerst getoond toen Apple de nieuwe iPad onthulde. Met de game wil gamestudio Epic Games de lat extra hoog leggen voor andere ontwikkelaars door het tot een van de mooiste spellen voor de iPhone en iPad te maken.


Infinity Blade: Dungeons komt deze zomer 

Excuses Duitse artsen voor nazi-misdrijven

De Duitse medische beroepsvereniging heeft in een verklaring excuses aangeboden voor sadistische experimenten en andere misdrijven van artsen in de nazi-tijd.

In de eerder deze week in Neurenberg aangenomen verklaring stelt de vereniging dat veel artsen zich onder de nazi's schuldig hebben gemaakt aan schendingen van mensenrechten, waarvoor aan de slachtoffers en hun nakomelingen om 'vergeving' wordt gevraagd.

Behalve aan pseudowetenschappelijke experimenten op concentratiekampgevangenen, werkten Duitse artsen in de nazitijd ook mee aan gedwongen sterilisaties of euthanasie bij geesteszieken of andere 'levensonwaardigen'.

'Deze misdrijven werden niet begaan door afzonderlijke artsen, maar betroffen vooraanstaande leden van de medische gemeenschap', wat volgens de artsenvereniging een waarschuwing moet zijn voor de toekomst.

De EK-prognose van... Mark van Rijswijk (Eredivisie Live)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Las je vorige week nog het gesprek met Bas van den Brink; vandaag is het de beurt aan Mark van Rijswijk, voetbalcommentator bij Eredivisie Live.

Als Van Rijswijk bondscoach van het Nederlands elftal zou zijn, dan zou hij voor de volgende elf namen kiezen. "Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Pieters, Van Bommel, Van der Vaart, Van Persie, Sneijder, Robben en Huntelaar. Al overweeg ik Emanuelson linksback te zetten, als hij dat zelf tenminste ook ziet zitten."

Natuurlijk wordt Van Rijswijk ook gevraagd naar de winnaar van het EK voetbal. "Duitsland", klinkt het resoluut. "Zij hebben de beste ploeg die ook nog zeer gretig is voor succes. Spanje zal vooral last hebben van de problemen tussen de spelers van Real Madrid en Barcelona." Daarnaast durft hij ook al een gokje te wagen op de andere halve finalisten. "Nederland gaat zeker ver komen en ik denk dat Rusland of Engeland de vierde halve finalist zal zijn."

Mark van Rijswijk, voetbalcommentator bij Eredivisie Live

Volgens Van Rijswijk valt nu nog niet te voorspellen welke speler gaat verrassen. Toch waagt hij zich aan een gokje en kiest voor een bekende en minder bekende voetballer. "Ik denk wel dat David Silva een grote bijdrage gaat leveren aan het ver komen van Spanje.  Hem aantrekken is een van de beste beslissingen die Manchester City op de transfermarkt heeft genomen. En vooruit een onbekende speler: Alan Dzagoev van Rusland. Hij is 21 jaar, speelde al meer dan 100 duels voor CSKA Moskou en scoorde vier keer in de kwalificatiereeks."

Daarnaast zouden volgens Van Rijswijk ook wel een aantal veranderingen op het EK voetbal doorgevoerd mogen worden. De potindeling is hem een doorn in het oog. "Ik vind het belachelijk dat Polen en Oekraïne in pot één zitten bij de loting. Ze hebben al het voordeel dat ze automatisch geplaatst zijn, ze hoeven niet ook nog eens groepshoofd te worden. Ook als ze in pot drie of vier zitten kunnen ze gewoon al hun wedstrijden in één stad spelen als dat per se moet. Plaatsing behoort op geleverde prestaties te gebeuren in mijn ogen. Nu is het natuurlijk een farce waarbij je meer kans hebt op een goede loting als je niet in pot 1 zit."

Tot slot werd Van Rijswijk nog de vraag voorgelegd welke speler potentie toont om later international van het Nederlands elftal te worden. "Dat zijn er nogal wat. Kijk maar naar de Eredivisie en wie nu al doorbreken. Als ik één iemand mag noemen; Nick Viergever. Hij is een linksbenige centrale verdediger en kan eventueel zelfs op het middenveld geposteerd worden. Hij wordt echt een hele goede verdediger en in mijn ogen een zekere international."

Roemeen betrapt met aanhanger vol drank

Een Roemeen is donderdagavond met een aanhangwagen vol drank betrapt op de A67 bij de Nederlands-Duitse grens. Zijn wagen zat vol met postpakketten, waarin mogelijk zelfgestookte drank zat. De man viel door de mand bij een grootschalige controle, meldt de politie.

De Roemeen was met zijn touringcar op weg naar Amsterdam. De hoofdstedelijke politie neemt het onderzoek over.

Verder werd een 36-jarige Braziliaan die naar Duitsland reed betrapt met drie vrouwelijke landgenoten in de auto. De dames van 25, 34 en 36 jaar bleken al twee jaar illegaal in Nederland te verblijven. De Braziliaan is aangehouden voor mensensmokkel.

In totaal werden 26 mensen aangehouden voor onder meer harddrugsbezit en openstaande gevangenisstraffen. Daarnaast werden 25 mensen betrapt die illegaal in een van de twee landen verbleven. Zo'n 850 Duitse en Nederlandse opsporingsambtenaren controleerden ruim negenduizend mensen. De actie werd gecoördineerd vanuit Osnabrück.

Rhedenaar bekent derde verkrachting

Een 43-jarige man uit Rheden, die vastzit voor verkrachtingen eerder dit jaar in Arhem en De Steeg, heeft bekend nog een vrouw te hebben verkracht. Het zedendelict zou in februari hebben plaatsgevonden in Arnhem, maar er is nooit een aangifte binnengekomen. De politie is op zoek naar het slachtoffer.

De man bekende eerder deze maand al in april een 24-jarige vrouw uit Arnhem in een nacht twee keer te hebben verkracht. Later gaf hij toe diezelfde maand ook een 16-jarig meisje te hebben verkracht in het dorp De Steeg.

Naar eigen zeggen heeft de man in de nacht van 18 op 19 februari in Arnhem ook al een jonge vrouw verkracht. Ze heeft volgens de verdachte gezegd dat ze uit Doorwerth komt. De politie hoopt dat de vrouw zich alsnog meldt.

Trailer: The Great Gatsby

Baz Luhrmanns filmadaptie van het F. Scott Fitzgerald-boek The Great Gatsby heeft vanaf vandaag de eerste trailer online. In de hoofdrol is Leonardo DiCaprio te zien als Gatsby.

De film speelt zich af in de jaren 20 en vertelt het verhaal van Nick Carraway (Tobey Maguire), een net afgestudeerde Yale-student en veteraan van de Eerste Wereldoorlog. Hij huurt een zomerhuisje naast Gatsby waardoor hij zo in de vertrouwensgroep van hem hoort. De eerste trailer toont de visueel herkenbare stijl van Luhrmann, dat ons dieper in de extravagante nieuwe belevingswereld van Carraway trekt.

The Great Gatsby wordt op 26 december 2012 in Groot-Brittannië als 3D-film uitgebracht. Nederland volgt enige weken later, namelijk op 13 januari 2013.

Zomers pinksterweekend in het vooruitzicht

Nederland maakt zich op voor een zonnig en warm pinksterweekend. Het blijft de komende drie dagen helder en vrijwel overal droog. De temperatuur zit dichter bij de 25 dan bij de 20 graden. Dat meldt Weerplaza vrijdag. Het zomerweer brengt ook risico's met zich mee voor onder anderen zonnebaders en watersporters.

De zonkracht is de komende dagen voor Nederlandse begrippen behoorlijk sterk. De zonkracht ligt tussen de 6 en 7, waardoor een niet gebruinde huid op de piekuren binnen een kwartiertje kan verbranden.

Vooral zaterdag staat de wind van de kust af waardoor surfers en andere watersporters gemakkelijk kunnen afdrijven. Omdat het zeewater met elf of twaalf graden nog behoorlijk koud is kan dat voor problemen zorgen.

"We waarschuwen niet voor niets", zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. "Jaarlijks moeten we nog te vaak mensen met kramp en onderkoeling helpen en onze missie is om ongelukken juist zo veel mogelijk te voorkomen."

Op veel plaatsen is de Reddingsbrigade komend weekend al actief, maar nog niet overal. Van Mourik adviseert alleen te gaan zwemmen op plaatsen waar toezicht worden gehouden.

De Reddingsbrigade deelt ook weer polsbandjes voor kinderen uit op stranden en in recreatiegebieden. Ouders kunnen daarop hun telefoonnummer zetten, zodat verdwaalde kinderen sneller met hun ouders herenigd kunnen worden. Jaarlijks moet de Reddingsbrigade zo'n zevenhonderd zoekgeraakte kinderen helpen.

De Brandwondenstichting waarschuwde ook al voor gevaar tijdens de pinksterdagen door onveilig barbecuegedrag. Vooral vloeibare brandmiddelen zoals spiritus zorgen voor slachtoffers. De enige veilige manier om de barbecue aan te steken is volgens de stichting met aanmaakblokjes.


Zomers pinksterweekend in het vooruitzicht (Foto: Novum)

Perez niet tussentijds naar Ferrari

Sauber-coureur Sergio Perez heeft uitgesloten dat hij nog dit seizoen de overstap maakt naar Ferrari als vervanger van Felipe Massa. De Mexicaan wordt vaak genoemd als vervanger van de Braziliaan, maar wil zijn huidige team dit jaar trouw blijven.

"Zou de kans zich aandienen voor een tussentijdse transfer naar Ferrari, dan zou ik het afslaan. Ik wil niet tijdens een seizoen een overstap maken. De hele hype over een overgang is opgeblazen door de media. Ik ben het seizoen bij Sauber begonnen en ik eindig het seizoen ook bij Sauber. Ik geef me honderd procent voor dit team," zei Perez.

"Het is niet meer dan gespeculeer. Ik denk dat Felipe zich zal herpakken en het goed gaat doen. Hij is een sterke rijder en heeft een geweldig team achter zich. Zodra hij weer mooie resultaten behaalt verstommen alle geruchten over mij en Ferrari vanzelf. Men moet coureurs en motoren niet met elkaar verwarren. Deze verhalen zoemen al enige tijd rond en natuurlijk heb ik een link met Ferrari via hun opleidingsprogramma. Maar mijn positie is duidelijk, ik rij voor Sauber en ik blijf dat doen."

Namco Bandai opent Tekken Museum in Osaka

Morgen is er een openingsfeest voor het nieuwe Tekken Museum van Namco Bandai. Dit is niet de eerste keer dat Namco Bandai iets in het teken van een grote franchise laat maken. Bandai bezit namelijk ook een Gundam Café in Akihabara.

In het museum zijn allerlei Tekken-gerelateerde souvenirs te vinden. Levensgrote beelden van Tekken-personages zijn te bewonderen, maar ook kleinere beeldjes. Ook kun je concept art en andere tekeningen bekijken. En het mooiste? Iedereen mag gratis naar binnen.

Tekken Museum
Tekken Museum

Race in Ferrari's begin juli

Vandaag is de officiële trailer van Test Drive: Ferrari Racing Legends uitgekomen met de overbekende rode Ferrari’s in actie. De racegame verschijnt op 6 juli voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Test Drive: Ferrari Racing Legends combineert de auto’s van de Italiaanse fabrikant met de Test Drive-serie. In de game reis je langs alle tijdperken uit de geschiedenis van Ferrari en stap je aan boord van de eerste modellen tot de allernieuwste F1-wagens.

In het spel zijn 51 auto’s: van de 125 S tot de moderne Formule 1-bolides en straatauto’s zoals de Enzo Ferrari en de 430 Scuderia. De game bevat 39 circuits in Europa en Amerika, waar je kunt racen op beroemde Grand Prix-circuits en -testbanen, die er precies zo uitzien als ze deden in het tijdperk waarin je speelt.

Test Drive: Ferrari Racing Legends racet de winkels in op 6 juli 2012 voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Dolfje Weerwolfje

Als Dolfje (Ole Kroes) in de nacht dat hij zeven jaar wordt ineens haren op zijn gezicht groeien en  en harige pootjes krijgt, weet hij niet wat hem overkomt. Hij wordt een weerwolf! In eerste instantie wil hij dat helemaal niet. Hij wil zijn zoals zijn klasgenootjes. Later ziet hij in dat het ook wel voordelen heeft. Hij is sneller dan de rest en kan de grootste pestkop van de school bang maken. Nu moet hij zijn ouders het nog vertellen.

FIFA-baas Blatter wil alternatief voor penalty's

FIFA-voorzitter Sepp Blatter wil op zoek naar een alternatief voor penaltyseries. De Zwitser stelde vrijdag bij het FIFA-congres dat voetbal bij het nemen van strafschoppen om een wedstrijd te beslissen 'zijn essentie als teamsport' verliest. Volgens Blatter kunnen de passie en het drama van een voetbalwedstrijd omslaan in een tragedie bij een beslissing vanaf de stip.

Blatter heeft de opdracht voor een nieuwe beslissingswijze voor wedstrijden bij Franz Beckenbauer neergelegd. De Duitse legende is de voorzitter van de Task Force Football 2014, een werkgroep die aanbevelingen doet om het spel te verbeteren.

Geblesseerde Engelse doelman Ruddy mist EK

John Ruddy maakt geen deel meer uit van de EK-selectie van Engeland. De doelman van Norwich City heeft gisteren tijdens een training zijn vinger gebroken, meldt de Engelse voetbalbond FA. De 19-jarige Jack Butland van Birmingham City wordt Ruddy's vervanger als derde doelman. Hij stond al op de stand-bylijst van bondscoach Roy Hodgson.

De 25-jarige Ruddy reist vandaag nog wel met de selectie mee naar Noorwegen, waar de Engelsen morgen een oefenduel spelen. Na terugkeer in Engeland verlaat hij het trainingskamp echter. Butland meldt zich begin volgende week.

Ruddy zou begin juni het trainingskamp van de Engelsen sowieso al enige tijd verlaten. De doelman had zijn bruiloft gepland en kreeg daarom toestemming om het oefenduel met België op 2 juni op Wembley aan zich voorbij te laten gaan.


Geblesseerde Engelse doelman Ruddy mist EK (Foto: Novum)

Räikkönen wil Rally van Finland rijden

Kimi Räikkönen heeft het Lotus F1 Team toestemming gevraagd om de Rally van Finland te mogen rijden. Het team uit Enstone staat niet te springen om The Iceman zijn thuiswedstrijd te laten rijden en heeft hem dit dan ook verboden.

Räikkönen vertrok eind 2009 uit de Formule 1 en heeft zich toen twee jaar lang toegelegd op het rijden van rally's. Eerst reed hij voor het Citroën Junior Team en vorig jaar kwam hij in het World Rally Championship uit met een eigen team. Daarom wil hij zijn tweede passie af en toe nog uitvoeren.

Dat de toestemming van Lotus uitblijft heeft te maken met het ongeval dat de toen voor het team rijdende Robert Kubica begin vorig jaar in Italië had. De Pool deed mee aan een Italiaanse rally en klapte op een vangrail die zich in zijn Skoda boorde. Hij heeft vele operaties ondergaan en is nog niet volledig hersteld. Daarom is een clausule in het contract van Räikkönen opgenomen die het rijden van rally's verbiedt. Ook zal mee hebben gespeeld dat de Fin begin dit jaar bij een evenement met snowscooters een polsblessure opliep.

Wilders: VVD volledig de weg kwijt

De VVD is volledig de weg kwijt. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders vrijdag op Twitter. "Links Nederland likt vingers af bij Kunduz-akkoord", schrijft hij verder.

Het akkoord dat werd gesloten tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, vormt volgens Wilders 'een lastenverzwaring voor hardwerkende Nederlanders'. Hij spreekt van 'subsidies voor windmolens'.

De PVV was de gedoogpartner van het inmiddels gevallen kabinet van VVD en CDA. De drie partijen kwamen er in het Catshuis niet uit bij onderhandelingen over hervormingen en bezuinigingen. Toen Wilders vertrok, spatte het kabinet-Rutte uiteen.

Wilders: VVD volledig de weg kwijt
Wilders: VVD volledig de weg kwijt (Foto: ANP)

Marussia: "KERS is duur, maar levert tijdwinst op"

Het Marussia F1 Team vindt het Kinetic Energy Recovery System in de Formule 1 een te duur systeem, maar weet dat het per ronde tijdwinst oplevert. Daarom overweegt de Russische renstal het systeem op de bolides te installeren.

"Ten eerste, KERS staat te boek als een groene technologie, maar in feite is het serieuze geldverspilling. Maar in onze situatie is het tijd om goed na te denken over KERS. Van onze achterstand op Caterham is vijf, zes tienden te wijten aan het ontbreken van KERS in onze auto's. We overwegen het voor 2013, maar de knoop is nog niet doorgehakt," zei teambaas John Booth tegen Championat.com.

Hij is tevreden hoe het team zich ontwikkelt in de Formule 1 na twee moeizame jaren. "We hadden al een goede groep mensen, maar nu hebben we ook een goede groep ontwerpers. Hoewel we al drie jaar in de Formule 1 actief zijn voel ik dat we in juli 2011 opnieuw geboren zijn."

Release Amazing Spider-Man vervroegd

The Amazing Spider-Man wordt een vroegertje dit jaar. Nadat The Dark Knight Rises' Nederlandse release onlangs met een kleine week werd vervroegd, is het nu de beurt aan de webslingeraar.

De reboot van de Spider-Man serie stond oorspronkelijk gepland op 4 juli, in dezelfde week als de Amerikaanse release. Deze datum is nu gewijzigd in donderdag 28 juni, een week eerder. Niet bekend is of de Amerikaanse release ook vervroegd is, of dat de distributeur ervoor kiest om de wereldwijde spreiding te veranderen.

In anticipatie op de release van The Amazing Spider-Man brengt Sony bovendien eind juni de eerdere trilogie van Sam Raimi, met Tobey Maguire als Peter Parker, opnieuw uit op DVD en blu-ray. Fans hebben daarmee voldoende mogelijkheid zichzelf op te warmen voor Andrew Garfields optreden als Parker, onder regie van Marc Webb.

Advertentie pauzeert spel in patent van Sony

Er is een patent opgedoken uit juli 2011 waarin een programma wordt beschreven die advertenties kan weergeven tijdens een speelsessie. Games worden gepauzeerd, de reclame wordt vertoond en dan pas kun je weer verder spelen.

Als voorbeeld gebruikt Sony 'BEST BRAND Soda. You've got to try it!'. Het spel begint te vertragen tijdens het spelen, waarna een waarschuwing verschijnt dat het spel zo stopt. Dan krijg je de advertentie te zien. Hierna krijg je weer een waarschuwing dat het spel weer gaat beginnen en indien nodig wordt het spel zelfs teruggespoeld.

Hier kun je de details nog even nalezen.

Brandwondenstichting waarschuwt voor barbecuegevaar

De Brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van barbecues, olielampen en vuurkorven. Barbecueërs gebruiken volgens de stichting steeds minder vaak aanmaakblokjes en vaker een gevaarlijk alternatief, zoals spiritus, benzine of brandgel. Ook bio-ethanolbranders zijn riskant.

De laatste tijd komen bij de brandwondencentra steeds meer slachtoffers binnen met ernstige brandwonden na ongelukken met bio-ethanol, spiritus en brandgel. De brandwondenstichting geeft vrijdag in een advertentie in verschillende ochtendkranten tips over veilig gebruik van die middelen.

Zo moeten branders voor bio-ethanol en brandgel alleen worden bijgevuld als ze volledig afgekoeld en voelbaar koud zijn. Barbecueën met spiritus is uit den boze. Dat is volgens de brandwondenstichting alleen een schoonmaakmiddel en geen echte brandstof. Eerder deze maand raakten vijf leerlingen van een school in Amsterdam gewond toen ze spiritus gebruikten bij een barbecue.

Vloeibare middelen zijn vooral gevaarlijk omdat het bij ongelukken meteen goed fout gaat. Spiritus en brandgel blijven bij aanraking aan de huid plakken en trekken in kleren. Kolen niet en bovendien kunnen die met water gedoofd worden.

De Brandwondenstichting waarschuwt jaarlijks voor barbecuegevaar. Harde cijfers over het aantal slachtoffers zijn er niet, maar de brandwondencentra signaleren 's zomers wel een piek.

Zuid-Koreanen hebben recht op vergoeding dwangarbeid

Zuid-Koreanen hebben recht op vergoeding voor dwangarbeid die ten tijde van de koloniale overheersing door Japan voor Japanse bedrijven is verricht. Dat heeft het Zuid-Koreaanse hooggerechtshof vrijdag bepaald.

Het hof deed uitspraak in een zaak die door negen voormalige dwangarbeiders was aangespannen. Zij wilden loon en financiële schadeloosstelling voor arbeid die zij in de jaren 1941-1945 hebben verricht voor Mitsubishi Heavy Industries en Nippon Steel Corp.

Het is voor het eerst dat de Zuid-Koreaanse rechter een uitspraak doet die in het voordeel is van voormalige dwangarbeiders. Een lagere rechtbank moet nu bepalen hoe groot de vergoeding is waar de Zuid-Koreanen recht op hebben. Een van hun advocaten zei dat eventueel beslag kan worden gelegd op Zuid-Koreaanse bezittingen van de bedrijven als zij weigeren te betalen.

Mads Mikkelsen als vijand in Thor 2

Na eerder vijandig nieuws over Iron Man 3 is vandaag bekendgemaakt wie de vijand in Thor 2 gaat spelen. Niemand minder dan Mads Mikkelsen gaat het opnemen tegen de god met de hamer.

Mikkelsen die nu op Cannes rondloopt voor de film The Hunt meldde tegen Variety dat hij de nog naamloze antagonist in het vervolgdeel van de superheldenfilm gaat spelen. Mogelijk gaat hij samen met Loki, gespeeld door Tom Hiddleston, de strijd aan. Dit castingnieuws komt snel na de aankondiging van Marvel-producer Kevin Feige's eerdere aankondiging dat Thor "nog een grote vijand" tegen zich zou krijgen.

Hoe het verhaal precies gaat worden is nog niet bekend. Feige heeft gehint dat Thor 2 een liefdesverhaal gaat worden dat draait om de liefde tussen Thor en Jane. "[Het hart van de film is] Thor en Jane en de groeiende dynamiek tussen die twee," zo zegt Feige. "Ze waren eigenlijk maar drie dagen samen, maar houden ze van elkaar? Vinden ze elkaar leuk? Kennen ze elkaar? We bevestigen dat dat liefdesverhaal van de eerste film een soort van verliefdheid had over de lengte van drie dagen in een woestijn."


Thor 2 verschijnt op 15 november 2013 in de Verenigde Staten. Er is nog geen Nederlandse releasedatum bekend.

Moeder in Mexico rukt kind ogen uit

Een Mexicaanse vrouw heeft, kennelijk onder de invloed van drugs, haar 5-jarig zoontje de ogen uit gerukt. Dat gebeurde vermoedelijk in het kader van een rituele ceremonie. De vrouw en een aantal andere verwanten van het slachtoffer zijn donderdagavond door de politie van Mexico-Stad gearresteerd.

Vermoedelijk wilde het joch tijdens het ritueel zijn ogen niet sluiten en besloot de gedrogeerde moeder de ogen van haar kind dan maar eigenhandig uit de kassen te pulken. Het jongetje is in ernstige toestand naar een specialistisch ziekenhuis overgebracht.

De politie vond de jongen nadat een patrouilleauto op straat was aangehouden door iemand die in paniek het lugubere verhaal vertelde. De agenten troffen de moeder verdwaasd aan, met in haar armen het zwaar verminkte jongetje. In het huis bevonden zich nog twee kinderen en een tiener, naast een aantal andere verwanten van de vrouw. In totaal werden acht mensen aangehouden.

[RG] Bertens slaat zich naar hoofdtoernooi

Een primeur voor Kiki Bertens. De Nederlandse heeft zich voor de eerste keer geplaatst voor het hoofdtoernooi van een Grand Slam. Bertens was in de laatste kwalificatieronde van Roland Garros veel te sterk voor de Roemeense Madalina Gojnea (WTA-208): 6-2, 6-1.

Voor Bertens was de eerste partij in de kwalificaties duidelijk de zwaarste. Ze rekende toen in een zware driesetter af met de Duitse Annika Beck. In de volgende twee partijen verspeelde de als eerste geplaatste Wateringse amper vijf games.

Met de kwalificatie van Bertens staan er drie Nederlandse dames in het hoofdtoernooi van Roland Garros. Michaëlla Krajicek, die weer fit is, en Arantxa Rus waren automatische gekwalificeerd voor het hoofdschema.

Zo komt ook Igor Sijsling nog in actie voor zijn laatste kwalificatiepartij. De Amsterdammer staat tegenover de Pool Jerzy Janowicz.

Love

De ruimte, het blijft een interessant onderwerp. Nog steeds zijn we er niet over uit wat voor vreemde dingen er allemaal gebeuren. Zwarte gaten, ruimteafval, meteorieten, etc. Voor een astronaut is het contact met de aarde ook een van de belangrijkste dingen die er op dat moment zijn. Wat gebeurt er als dat belangrijke contact ineens stopt? Dat beleeft astronaut Lee Miller (Gunner Wright, J. Edgar) in de film Love.

Baby zwaargewond bij woningbrand Nijmegen

Een baby van tien maanden oud is in de nacht van donderdag op vrijdag zwaargewond geraakt bij een woningbrand in Nijmegen. Het kind ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis, laat de politie vrijdag weten.

De brand in de woning aan de Fransen van de Puttestraat brak rond 02.45 uur uit. Toen agenten aankwamen, was er veel paniek bij de bewoners en omstanders omdat de baby ernstig verbrand was. De woning raakte door de felle uitslaande brand zwaar beschadigd.

De politie is direct begonnen met een sporenonderzoek en houdt vrijdag ook een buurtonderzoek. Over de oorzaak van de brand en wat zich in de woning heeft afgespeeld kan de politie nog niets zeggen.

Gijs Scholten van Aschat in horrorfilm De Poel

Gijs Scholten van Aschat heeft een van de hoofdrollen te pakken in de Nederlandse horrorfilm De Poel. Producenten House of Netherhorror en Fu Works beloven dat De Poel een 'edgy thriller' wordt 'zoals die in Nederland nog niet eerder is gemaakt'.

De 52-jarige Scholten van Aschat tekent behalve voor de hoofdrol ook voor het scenario van de film, samen met Chris W. Mitchell. De acteur was eerder te zien in films als Tirza en Süskind.

De opnamen voor De Poel, over twee gezinnen die gaan wildkamperen aan de oever van een ogenschijnlijk idyllisch bosmeertje, starten naar verwachting aan het eind van de zomer. De film moet vanaf januari in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Iron Man 3 introduceert vijand Firepower

Iron Man 3 heeft een nieuwe vijand toegevoegd aan de line-up. Tony Stark moet het nu opnemen tegen Jack Taggert, in de Marvel-wereld beter bekend onder de naam Firepower.

Taggert is in de stripboeken een piloot van een experimenteel pak genaamd Project: Firepower. Het duurt niet lang voordat Taggert de technologie tegen Stark Industries wil gebruiken.

Firepower is niet de enige vijand die de makers op het oog hebben. Eerdere geruchten noemden acteurs James Badge Dale voor de rol van Savin / Coldblood en Ben Kingsley als de grote antagonist van de film: The Mandarin. Naast deze geruchten heeft voormaling Iron Man-regisseur Jon Favreau deze week bevestigd dat hij de rol van Tony Starks chauffeur nogmaals gaat spelen.

Over het plot van de film is nog weinig bekend. De film verschijnt op 3 mei 2013 in de Briste bioscoopzalen. Nederland is volgens de uitgever iets eerder: Wij kunnen op 24 april 2013 de film bekijken.

Firepower

De informatieafbeelding van Firepower zoals gemaakt door Bob Layton voor Mark Bright, maker van Iron Man-stripboekreeks Armor Wars

Makers RED 2 willen Anthony Hopkins als schurk

Anthony Hopkins neemt waarschijnlijk de schurkenrol in RED 2 op zich. De 74-jarige acteur zit momenteel om de tafel met de makers van het vervolg op de actiekomedie RED uit 2010. Hij zou zich aansluiten bij een cast die reeds bestaat uit Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman en John Malkovich.

Als Hopkins de rol in de wacht sleept gaat hij het kwade genie in de film spelen, schrijft filmblad Variety. De slechterik heeft een massavernietigingswapen getiteld Nightshade gecreëerd. Het clubje gepensioneerde CIA-agenten uit het eerste deel zit achter het wapen aan. De schurk belooft hen te helpen, op voorwaarde dat zij hem helpen te ontsnappen uit de inrichting waarin hij zit opgesloten.

RED 2 moet volgend jaar zomer in de bioscopen verschijnen. Naast Willis, Mirren, Freeman en Malkovich, die ook in het eerste deel waren te zien, hebben Catherine Zeta-Jones en Byung-hun Lee een rol te pakken in de film.

Het is handdoekdag

Heb jij vandaag je handdoek wel bij je? Het is namelijk Towel Day. De dag waarop fans van science-fictionauteur Douglas Adams hun idool eren.

Volgens The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Adams' bekendste boek, is een handdoek het meest nuttige item dat een interstellaire lifter mee kan nemen. Daarom is de handdoek gekozen als symbool voor deze dag. "A towel, it says, is about the most massively useful thing an interstellar hitchhiker can have. Partly it has great practical value..."

Towel Day werd in 2001 voor het eerst gehouden, twee weken nadat Adams op 49-jarige leeftijd overleed. Sindsdien wordt Towel Day elk jaar weer door de hele wereld gevierd door fans van de, meer en meer inaccuraat benoemde, trilogie. De trilogie bestaat inmiddels uit zes boeken, waarvan de laatste in 2010 uitkwam en geschreven is door Eoin Colfer.

Dit jaar is Towel Day extra bijzonder. Het is 25-5-12 en FOK!user Darkestrah wist ons de leuke wetenswaardigheid te melden dat 25 plus 5 plus 12 exact 42 is, het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en alles.

Als je dus iemand tegenkomt die samen met zijn handdoek op reis is: DON'T PANIC! Tel rustig tot 42 en denk eens goed na of je wel weet waar JOUW handdoek uithangt.

Ook op FOK! zal deze heuglijke dag niet onopgemerkt voorbij gaan. Naast het Towel Day topic op ons forum, hebben we ook een fototopic, waar FOK!kers samen met hun handdoek in de mooiste poses voorbij komen.

Bajespersoneel mag niet negatief zijn bij inspectie

Personeel van jeugdgevangenissen mogen bij bezoek van de inspectie 'niet te eerlijk en te negatief' zijn. Dat staat in een handleiding die het personeel voorbereidt op het bezoek van inspecteurs. Dat bevestigt een woordvoerder van Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). De bewindsman wil dat het protocol wordt geschrapt.

Het protocol wordt gebruikt bij jeugdinrichtingen in het hele land. In de handleiding staat onder meer dat inspecteurs niet als vrienden moeten worden beschouwd en dat het niet de bedoeling is jarenlange frustraties over ze uit te storten. Er staan volgens de zegsvrouw ook goede instructies in, zoals dat medewerkers zich inhoudelijk goed voorbereiden.

Staatssecretaris Teeven laat via zijn woordvoerder weten dat de omstreden instructies moeten worden geschrapt. Met voorbereiding op inspectiebezoeken is volgens hem op zich niets mis, maar niet op deze manier. Het protocol mag niet meer worden gebruikt. Er wordt nog gekeken of en op welke manier er dan moet worden voorbereid.


Bajespersoneel mag niet negatief zijn bij inspectie (Foto: Novum)

Joan Franka vindt gemiste finale 'ontzettend jammer'

Joan Franka vindt het 'ontzettend jammer' dat ze zaterdag niet op het podium staat tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. De zangeres wist donderdag tijdens de halve finale niet genoeg punten te verzamelen met haar liedje You and Me.

"Onze banjospeler is jarig, dus we hebben toch nog wat te vieren", grapte de zangeres na afloop van de halve finale. Toch ziet ze haar deelname aan het liedjesfestijn als iets positiefs. "Het is een extraatje. Ik heb veel ervaring opgedaan en ik heb er enorm van genoten."

TROS-directeur Peter Kuipers zegt daarentegen 'verslagen en terneergeslagen' te zijn. "We hebben er allemaal hard aan gewerkt. Het is verschrikkelijk balen."

Ook Jan Smit, die met Daniël Dekker naar Bakoe afreisde om commentaar te leveren tijdens het liedjesfestijn, spreekt van een 'desillusie'. "Na het juryoptreden hadden we hoop", zegt hij over de show die Franka woensdag gaf voor de professionele jury. "Vandaag was het onzuiver hier en daar. Verder deed ze het goed, want ze straalde." Volgens Dekker was het 'net wel of net niet'. "En het is net niet geworden."

Het is voor het achtste jaar op rij dat Nederland niet in de finale staat, een record. Zweden en Servië, tegen wie Nederland het donderdag op moest nemen, worden getipt als winnaars. Zaterdag strijden in totaal 26 landen om de titel.

Gevechten te paard komen naar Skyrim

In de aankomende patch voor Skyrim worden gevechten te paard toegevoegd. Je kunt iemand te lijf gaan met een zwaard en al hobbelend pijlen afvuren. Daarnaast komen in patch 1.6 ook wat bugfixes om crashes te voorkomen.

In de vorige patch werden kill-cams toegevoegd voor ranged aanvallen nadat hier veel om werd gevraagd door Skyrim-spelers. Ook gevechten te paard waren erg gewild en komen nu dan eindelijk naar Skyrim.

Pc-spelers kunnen de patch nu al uitproberen door een bèta-update te downloaden via Steam. Consolegamers moeten wat langer wachten. Voor een lijstje van alle bugfixes kun je hier kijken.

Selena Gomez nieuw doelwit kussende journalist

De Oekraïense journalist Vitali Sedjoek heeft een nieuw zoenslachtoffer op het oog. "Selena Gomez. Ik vind haar geweldig", zegt Sedjoek tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Zij is mijn nieuwe project."

De Oekraïner kwam vorige week vrijdag in het nieuws doordat hij tijdens de première van Men in Black 3 in Moskou Will Smith wilde kussen. Sedjoek deed dit naar eigen zeggen om Smith te laten zien hoe erg hij hem respecteert, maar de acteur was hier niet van gediend en gaf de journalist een tik op zijn wang.

Sedjoek is niet bang dat hij klappen krijgt van Justin Bieber, het vriendje van Gomez. "Ik ben niet bang voor Justin Bieber. Ik zie hem niet als concurrentie", grapt Sedjoek. Hoewel hij Smith een kus op zijn wang wilde geven, heeft hij voor Gomez iets anders in petto. "Ik wil haar op de mond zoenen, niet op de wangen."

Mexico maakt zich op voor Bud

Aan de westkust van Mexico maakt men zich op voor de komst van de orkaan Bud. Bud is een orkaan van de derde categorie. Hij bereikte donderdagavond windsnelheden tot 185 kilometer per uur.

Op last van de autoriteiten in het Pacifische kustgebied van Mexico zijn alle scholen gesloten en nog meer voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo wordt er noodopvang geregeld.

Bud zal naar verwachting vrijdagavond aan de zuidwestkust aankomen, bij de havenstad Manzanillo, en langs het kustgebied naar het noorden trekken.


Mexico maakt zich op voor Bud (Foto: Novum)

Breed gedragen pleidooi voor chip in kentekenplaat

Alle nummerborden zouden een chip moeten krijgen die op afstand kan worden gescand. De politie kan daardoor snel zien of een auto bijvoorbeeld is gestolen. Dat adviseert een breed samengestelde werkgroep onder leiding van de vereniging van auto-importeurs RAI aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

De politie kan de chips in een straal van ongeveer twintig meter uitlezen. Agenten kunnen direct zien of een voertuig geregistreerd staat als gestolen. De werkgroep verwacht met de nieuwe kentekenplaten diefstal van auto's en kentekenplaten, belastingontduiking en tanken zonder te betalen flink terug te dringen.

Naast de chip die aan de onderkant van de kentekenplaat zou moeten komen te zitten, komt er ook een chip achter de voorruit. Die is bedoeld als extra beveiliging. Autodieven moeten daardoor niet alleen nummerborden stelen, maar ook de bijbehorende voorruit.

Een nieuwe set nummerborden gaat met de chip ongeveer acht euro meer kosten dan de huidige kentekenplaten. De invoering van de nummerborden met chip schat de werkgroep op ruim zeventien miljoen euro.

In de werkgroep zitten behalve RAI ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de ANWB, de Bovag, het Korps Landelijke Politiediensten en het Openbaar Ministerie. De bewindsvrouw had de werkgroep om het advies gevraagd.

Rabobank wil uitbreiden in Verenigde Staten

Rabobank wil zijn activiteiten in de Verenigde Staten uitbreiden. Om de financiering van leningen aan Amerikaanse boeren makkelijker te maken wil het twee van zijn drie bedrijfsonderdelen in de VS samenvoegen. Dat zeggen leidinggevenden van de bank in Californië vrijdag in Het Financieele Dagblad.

De onderdelen die de bank wil samenvoegen zijn een retailbank in Californië en een boerenleenbank in de staat Missouri. Op dit moment mag het spaargeld dat Rabobank in Californië ophaalt niet worden gebruikt voor de financiering van boeren in Missouri. Door de fusie zou de bank niet langer relatief duur geld hoeven aan te trekken op de kapitaalmarkt.

Rabobank zet vaart achter de fusieplannen omdat het steeds moeilijker een bestemming vindt voor zijn spaargeld in Californië. Door de economische crisis in die staat is de financieringsbehoefte er afgenomen. De samenvoeging van de twee bedrijfsonderdelen krijgt op zijn vroegst volgend jaar gestalte.


Rabobank wil uitbreiden in Verenigde Staten (Foto: Novum)

In-app abonnementen toegevoegd aan Google Play

Het is vanaf vandaag mogelijk voor ontwikkelaars om in-app abonnementen toe te voegen aan hun apps op Google Play. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk elke maand een bedrag laten innen voor het gebruik van hun apps, natuurlijk met toestemming van de gebruiker.

Ook gebruikers zelf kunnen een abonnement instellen. Je kunt bijvoorbeeld automatisch geld laten afschrijven door een premium app zodat deze vanzelf wordt verlengd. Er valt te kiezen uit een maand- of jaarabonnement. Abonnementen zijn te gebruiken voor publicaties, muziek, film, spelletjes en al het andere dat wordt aangeboden op Google Play.

Google Play is het programma waarin je apps kunt aanschaffen en downloaden voor Android. Om gebruik te maken van in-app abonnementen moet je minimaal versie 3.5 van Google Play hebben.

Titelverdediger Santos in halve finale Copa

Titelverdediger Santos heeft de halve finale van de Copa Libertadores bereikt. De Braziliaanse ploeg won thuis met 1-0 van Velez Sarsfield. De Argentijnen hadden vorige week thuis met dezelfde cijfers gewonnen, waardoor strafschoppen noodzakelijk waren. Die nam Santos beter: 4-2.

Santos speelt nu in de volgende ronde van de Zuid-Amerikaanse Champions League in een Braziliaans treffen tegen Corinthians. Die ploeg rekende woensdag in de kwartfinale af met Vasco da Gama. Het werd 1-0 na een doelpuntloos gelijkspel in de eerste wedstrijd.

Universidad de Chile bereikte ook de laatste vier. De ploeg speelde, net als een week eerder, met 1-1 gelijk tegen Libertad uit Paraguay. Ook hier moesten penalty's de beslissing brengen. De Chilenen deden dat met 5-3 beter en treffen nu in de halve eindstrijd Boca Juniors.

Boca plaatste zich woensdag al door een 1-1 gelijkspel bij Fluminense voor de halve finale. De Argentijnen hadden het thuisduel met 1-0 gewonnen.

Indie Game: The Movie digitaal verkrijgbaar vanaf 12 juni

Indie Game: The Movie is vanaf 12 juni digitaal verkrijgbaar op Steam, iTunes en de officiële site. De documentaire gaat over de ontwikkeling van indie games en het verhaal van de mensen achter deze games. De film komt in de zomer uit op DVD.

James Swirsky en Lisanne Pajot, de makers van Indie Game: The Movie, werkten allebei voor het eerst aan een film. Door middel van twee succesvolle Kickstarter-campagnes kregen ze genoeg geld binnen om het project af te maken. Iedereen die geld heeft gedoneerd via Kickstarter krijgt een gratis exemplaar van de film.

Indie ontwikkelaars zijn mensen die zelfstandig aan een game werken zonder de financiële steun van een uitgever. In de documentaire komen enkele bekende indie ontwikkelaars langs: Edmund McMillen en Tommy Refenes van Super Meat Boy, Phil Fish en Renaud Bédard van FEZ en Jonathan Blow van Braid. Zij vertellen vooral iets over het proces en de emoties tijdens het maken van hun spel.

In januari werd de film voor het eerst getoond op het Sundance Film Festival in Utah waar het erg goed werd ontvangen. Het filmduo nam de prijs voor Best Editing in de Sundance World Cinema Documentary Competition mee naar huis.

Basisbeurs voor masterstudenten blijft

Studenten die een master volgen, blijven toch recht houden op een basisbeurs. Dat staat in de definitieve versie van het Lenteakkoord, waarover de Volkskrant zegt te beschikken. De krant heeft het document op de website gezet.

Het kabinet wilde de basisbeurs voor masterstudenten afschaffen en veranderen in een sociaal leenstelsel, waardoor studenten de beurs moesten terugbetalen na het behalen van hun diploma. In het Lenteakkoord staat dat na de verkiezingen zal worden gekeken hoe het verder moet met de beurzen van deze groep studenten.

Het Lenteakkoord, gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, was grotendeels al uitgelekt, maar wordt pas vrijdag rond het middaguur officieel gepresenteerd.

Basisbeurs voor masterstudenten blijft
Basisbeurs voor masterstudenten blijft (Foto: ANP)

[NBA] Miami dankzij Wade en James verder

Miami Heat heeft in de NBA de finale bereikt in de Eastern Conference. In Indianapolis werden de Pacers met 105-93 verslagen.  De eindstand in de best-of-seven series werd daardoor 4-2 in het voordeel van Miami.

Dwyane Wade maakte het verschil door veertig punten te maken. Daarnaast was hij goed voor tien rebounds en drie assists.  Ook zijn ploeggenoot LeBron James was met 28 punten van grote waarde voor Miami.

Christchurch opgeschrikt door aardbeving

De stad Christchurch in Nieuw-Zeeland is vrijdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 4,7. Er zijn geen berichten over slachtoffers of zware materiële schade. Christchurch werd vorig jaar februari getroffen door een beving met een kracht van 6,1. Er vielen toen 185 doden en een groot deel van het centrum van de stad werd verwoest.

Er wordt druk gewerkt aan de herbouw van de stad. De plaatselijke autoriteiten gelastten alle bouwvakkers vrijdag het werk neer te leggen. In verband met de beving zullen in het weekend alle bouwplekken worden geïnspecteerd, voordat het werk kan worden hervat.

Patch voor Diablo III komt volgende week

Blizzard brengt volgende week een patch uit om bugs te fixen en problemen met de Diablo III-client op te lossen. Blizzard liet daarnaast ook weten dat het bedrijf op dit moment onderzoekt hoe accounts gehacked konden worden en kan met zekerheid zeggen dat de servers veilig zijn.

Blizzard heeft al enkele hotfixes uitgevoerd. Deze week zullen de servers iets langer offline zijn omdat Blizzard aanpassingen moet maken aan de servers om te zorgen voor stabiliteit. Het bedrijf is nog bezig om de beste manier te vinden om missende achievements terug te brengen.

De auction house waarmee je kunt kopen en verkopen met echt geld laat echter nog op zich wachten. Blizzard heeft besloten de lancering uit te stellen door de problemen die zijn ontstaan in de eerste weken van Diablo III. Wanneer de auction house wordt gelanceerd is nog niet bekend. 

40.000 handtekeningen tegen vrijlating Volkert van der Graaf

De petitie tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf is ruim veertigduizend keer ondertekend. Initiatiefnemer Hans Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuyn en oud-LPF'er, overhandigt de lijst met handtekeningen vrijdagmiddag in Den Haag aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Fortuyn. Hij kan, als als hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, in 2015 vrijkomen. Dat wil Smolders, die Van der Graaf eigenhandig in de kraag wist te vatten nadat Fortuyn werd neergeschoten, met de petitie voorkomen.

'Aissati kan voor drie jaar bijtekenen'

Ismaïl Aissati kan zijn aflopende contract bij Ajax met drie jaar verlengen. Wel zal de 23-jarige speler moeten inleveren ten opzichte van zijn huidige salaris. Dat meldt De Telegraaf vrijdag. Aissati heeft het voorstel van Ajax in beraad. De aanvallende middenvelder speelde nog een belangrijke rol in de kampioensrace afgelopen seizoen, en krijgt daar nu de beloning voor.

Aissati zou vorig jaar eigenlijk vertrekken naar Vitesse. Maar toen die deal op het laatste moment afketste kwam de aanvaller door samenloop van omstandigheden uiteindelijk terecht bij Jong Ajax.

In tegenstelling tot Mounir El Hamdaoui maakte Aissati wél een goede indruk, en werd door Frank de Boer weer bij de eerste selectie gehaald. In de tweede seizoenshelft had hij regelmatig een basisplaats door de afwezigheid van Derk Boerrigter.

Holla twijfelt tussen ADO en VVV

Danny Holla weet nog niet in welk shirt hij volgend seizoen speelt. VVV-Venlo en ADO Den Haag willen hem allebei hebben. FC Groningen bereikte gisteren een akkoord met VVV-Venlo over de transfersom van de middenvelder.

Dat heeft algemeen directeur Hans Soentjens van de Venlonaren tegenover De Telegraaf bevestigd. "Nu moeten we er nog met Danny zelf uit zien te komen." En daar kan wel eens het probleem liggen. Holla weet niet of hij volgend seizoen wel bij VVV wil spelen. "Ik ben er nog niet over uit voor welke club ik ga kiezen. Ik weet dat VVV met me door wil gaan en dat ADO Den Haag ook interesse heeft", aldus Holla.

Holla werd afgelopen seizoen sinds januari verhuurd door FC Groningen aan VVV. In de tweede seizoenshelft was de middenvelder nog regelmatig belangrijk voor de club. Vooral in de nacompetitie stond Holla op. In de cruciale wedstrijden tegen Helmond Sport was hij trefzeker.

'Veiligheid patiënt ziekenhuis Boxmeer in geding'

In het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer is de patiëntveiligheid in het geding. De directie weigert al jaren genoeg specialisten in te zetten en de werkdruk voor chirurgen is te hoog. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat in handen is van de Volkskrant.

Onlangs werden nog twee chirurgen van het ziekenhuis op non-actief gezet omdat ze niet goed samenwerkten. Het probleem ligt echter vooral bij de directie van het ziekenhuis, schrijft emeritus hoogleraar Peter Soeters in het onderzoeksrapport. Soeters werd als bemiddelaar ingeschakeld in 2008, toen ziekenhuis al jaren gebukt ging onder een eilandjescultuur waarin afdelingen slecht samenwerkten.

Soeters en een collega van de Nederlandse Verenging van Heelkunde stelden destijds al vast dat er een vijfde en misschien een zesde moest komen. De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft daaraan nooit gehoor gegeven, waardoor de werkdruk voor andere chirurgen 'onaanvaardbaar hoog' is.

Het bestuur heeft volgens Soeters ook apparatuur op de afdeling chirurgie ten onrechte niet vervangen. Zo heeft het ziekenhuis de vervanging van essentiële apparatuur op de afdeling mammachirurgie 'extreem lang' uitgesteld, wat gevolgen had kunnen hebben voor chirurgische ingrepen. "De situatie is riskant en de kwaliteit van zorg is in het geding", concludeert de hoogleraar.

Hollande in Afghanistan

Frankrijks kersverse president François Hollande is vrijdagochtend in Afghanistan aangekomen. Hij zal er Franse militairen ontmoeten, maar vooral ook een onderhoud hebben met president Hamid Karzai.

Hollande wil het Franse contingent vervroegd uit Afghanistan terugtrekken, eind dit jaar. Afgesproken is evenwel dat de NAVO-troepen in 2014 worden teruggetrokken.

Zijn bezoek aan Afghanistan was om veiligheidsredenen niet te voren bekendgemaakt.

Politie opent aanval op woninginbrekers

De politie opent de aanval op woninginbrekers. Het aantal diefstallen uit huizen is de laatste jaren zo fors gestegen, dat de politie een grootschalig offensief begint tegen woninginbraak. Voortaan worden onder meer alle inbraken uitvoerig onderzocht, schrijft het AD vrijdag.

"Het krijgt topprioriteit", zegt hoofdcommissaris Frans Heeres namens de Raad van Korpschefs in de krant. De politiekorpsen streven ernaar de komende vier jaar 25 procent meer daders op te pakken.

Uit cijfers van de AD Misdaadmeter, die de krant zaterdag publiceert, blijkt dat het aantal inbraken vorig jaar met zeven procent is toegenomen tot ruim 64 duizend. Dat komt neer op 175 inbraken per dag. "Dat aantal moet omlaag", aldus Heeres, die een woninginbraak 'enorm ingrijpend' noemt. "Mensen slapen er soms jaren slecht van en voelen zich niet meer veilig in eigen huis. Dat is onacceptabel."

Om meer inbrekers in de kraag te kunnen vatten, schakelt de politie na een inbraak voortaan vaker forensische deskundigen in die op zoek gaan naar dna-sporen van de daders. Verder wordt geprobeerd inbraken te voorkomen door onder meer op grote schaal preventiecampagnes te voeren. Ook gaan agenten gerichter surveilleren op inbraakgevoelige plekken.

Politie China arresteert 'kannibaal monster'

De Chinese politie heeft een man gearresteerd die er van wordt verdacht dat hij een tiental jongeren heeft vermoord, hun lichamen in stukken heeft gesneden en die vervolgens heeft verkocht als struisvogelvlees. Dat meldt Guangxi News.

De 56-jarige Zhang Yongmin werd al twee weken geleden opgepakt in Nanmen, een dorpje in het zuidwesten van het Aziatische land, maar de politie heeft de arrestatie pas vrijdag gemeld. De politie kwam Zhang op het spoor na de verdwijning van een 19-jarige man. In het huis van Zhang werden onder meer de telefoon en bankpas van de jongen gevonden.

Zhang staat in zijn dorp bekend als het 'kannibaal monster'. Dorpsgenoten zeggen dat ze geregeld groene zakken met botten aan zijn huis hebben zien hangen. Bovendien schijnen er binnen potten met ogen te zijn gevonden. De politie vermoedt daarnaast dat hij mensenvlees aan zijn honden heeft gevoerd.

Tony Hawk's Pro Skater HD soundtrack bekendgemaakt

Vele gamers waren bang dat hun favoriete lied niet meer terug zou komen in de Tony Hawk's Pro Skater HD soundtrack. Uiteindelijk blijkt dat de helft van zestien aanwezige tracks uit oude nummers zijn waaronder de populaire 'Superman' van Goldfinger.

In een interview met de producer Ken Overbey over THPSHD vertelde hij hoe moeilijk het was om de soundtrack te kiezen voor het spel. "It was a little difficult. We definitely wanted to bring back some of the songs from the original soundtrack, but wanted new songs as well. The most difficulty we had was our budget, which was very small, and the scope and time frame; it was a lot of work to get it all lined up and get the songs in. You have to put out a risk analysis report and you have to point out to the publisher what the biggest risks are in the development. Soundtrack, Patrick and I both agreed, was the number one. Anyone who knows the game knows the music is just as important as the gameplay."

De oude nummers:

  • Bring the Noise - Anthrax featuring Chuck D
  • Superman - Goldfinger
  • When Worlds Collide  - Powerman 5000
  • Heavy Metal Winner - Consumed
  • May 16 - Lagwagon
  • No Cigar - Millencolin
  • You - Bad Religion
De nieuwe nummer:
  • The Bomb - Pigeon John
  • We the People - Lateef the Truthspeaker
  • Marathon Mansion! - Pegasuses-XL
  • Teenage Blood - Apex Manor
  • Please Ask for Help - Telekinesis
  • Flyentology (Cassettes Won’t Listen Remix) - El-P featuring Trent Reznor
  • USA - Middle Class Rut
Tony Hawk's Pro Skater HD komt als digitale download uit via Xbox Live Arcade en PlayStation Network in juni.
  •  tony hawk

De stemmen van Batman: Arkham City

Warner Bros. heeft een achter-de-schermenvideo uitgebracht voor Batman: Arkham City. De video draait om de totstandkoming van de stemmen in het spel. Zo zien we onder andere hoe Kevin Conroy en Mark Hamill respectievelijk Batman en The Joker voorzien van geluid, waarbij met name Mark Hamill zich heel erg inleeft in zijn rol.

Batman: Arkham City is te spelen op Xbox 360, PlayStation en pc. In september komt Warner Bros. met een GOTY-versie van het spel.

Steel Battalion: Heavy Armor krijgt korte film

Het aanstaande schietspel Steel Battalion: Heavy Armor krijgt een korte live-actionfilm ter promotie van het spel en de verhaallijn. De film wordt geregisseerd door de beroemde animeregisseur Mamoru Oshii en komt rond de release van het spel uit. Om een korte indruk te geven is er nu een teasertrailer voor de film uitgebracht.

Steel Battalion: Heavy Armor is een schietspel waarbij spelers via de Kinect-controller een grote mech besturen in een grote wereldwijde oorlog. Steel Battalion: Heavy Armor komt 22 juni uit op Xbox 360.

Verdachte in beroemde verdwijningszaak bekent

De verdachte in een verdwijningszaak van 33 jaar geleden, heeft donderdag tegenover de politie van New York bekend. Pedro Hernandez, die woensdag werd opgepakt, gaf toe dat hij de 6-jarige Etan Patz in 1979 heeft meegelokt en in een kelder heeft gewurgd.

Dat heeft de politiechef van New York gemeld. Hernandez zei dat hij het jongetje meelokte door hem een blikje frisdrank te beloven. Hij nam het kind mee naar de kelder van de winkel, waar hij hem wurgde. Het lichaam deed hij in plastic tassen die hij bij het vuil zette.

Volgens politiechef Ray Kelly heeft Hernandez, die getrouwd is en een blanco strafblad heeft, spijt van zijn daad. ,,Het leek voor hem een hele opluchting toen hij zijn verhaal deed." De ouders van Patz zijn inmiddels geïnformeerd. Hoewel de kans klein is dat het lichaam van het kind ooit nog gevonden wordt, hoopt Kelly dat zij nu ,,een bepaalde mate van rust" kunnen vinden.

Het is vrijdag precies 33 jaar geleden dat Patz op weg was naar school verdween. Hij was het eerste vermiste kind in de VS van wie het gezicht werd afgedrukt op melkpakken, wat inmiddels traditie is.

De politie sloot de zaak ooit wegens gebrek aan informatie. Maar 2 jaar geleden werd het onderzoek heropend. Agenten van de FBI en politie van New York braken onlangs een kelder in de wijk Soho in Manhattan open in verband met de zaak. Dat zou tot de arrestatie hebben geleid.

Hernandez zou in het verleden ook al eens als verdachte zijn aangemerkt.

Verdachte in beroemde verdwijningszaak bekent
Verdachte in beroemde verdwijningszaak bekent (Foto: ANP)

OM formuleert eisen in liquidatieproces Passage

Het Openbaar Ministerie formuleert vrijdag zijn strafeisen in het langlopende Amsterdamse liquidatieproces Passage, dat al ruim drie jaar duurt. Elf verdachten in het monsterproces staan in de zwaar beveiligde rechtbank in Osdorp terecht voor zeven liquidaties en een aantal moordvoorbereidingen.

De voortgang van het proces, dat op 9 februari 2009 van start ging, liep onder meer vertraging op vanwege kroongetuige Peter La S., zelf een van de verdachten. Zijn geloofwaardigheid werd regelmatig in twijfel getrokken, reden voor het Openbaar Ministerie om zijn verklaringen grondig te checken.

Ook lag hij regelmatig overhoop met justitie over zijn veiligheid. La S. krijgt in ruil voor zijn getuigenis strafvermindering en een getuigenbeschermingsprogramma. In plaats van zestien jaar krijgt hij naar verwachting acht jaar celstraf.

La S. heeft toegegeven de moord op Kees Houtman te hebben gepleegd. Drugshandelaar Houtman werd in 2005 doodgeschoten voor zijn villa in Osdorp. Medeverdachten in deze zaak zijn Ali A., Sjaak B. en Jesse R. Laatstgenoemde was bevriend met kroongetuige La S. en staat centraal in het liquidatieproces. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij alle moorden en krijgt naar verwachting de hoogste strafeis voor zijn kiezen.

Zo zou Jesse R. medeverantwoordelijk zijn voor de moord op Houtman en ook opdracht hebben gegeven voor de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl, die in 2005 werd doodgeschoten. Ook wordt Jesse R. in verband gebracht met de moord op de twee Joegoslaven Djordje Ilic en Salim Hadziselimovic in 1993. Deze moord zou hij samen met Raymond V. en Mohammed 'Moppie' R. hebben uitgevoerd. V. wordt vanwege zijn gezondheidstoestand echter niet meer vervolgd.

Het tweetal Jesse R. en Mohammed 'Moppie' R. zou ook verantwoordelijk zijn voor de moord op sportschoolhouder Tonny van Maurik, die in 1993 werd geliquideerd. Medeverdachten in deze zaak zijn Nan Paul de B., Chay Pin S. en Freek S. In 1993 werden ook Hennie Shamel en Anne de Witte vermoord. Hiervoor staan Jesse R. en Siegfried S. terecht.

Grote ontbrekende in het proces is Willem Holleeder. Holleeder werd meerdere malen als verdachte in het liquidatieproces genoemd, maar werd hier uiteindelijk niet in meegenomen. Als reden daarvoor werd genoemd dat het proces dan nog meer vertraging op zou lopen.

Een andere grote bekende uit de Amsterdamse onderwereld, Dino S., wordt genoemd als opdrachtgever van enkele liquidaties. Zijn voorarrest in dit proces werd medio april opgeheven omdat het bewijs volgens de rechtbank niet sterk genoeg is. S. heeft voor deze verdenkingen tweeënhalf jaar in voorarrest gezeten, maar zit nog in de cel voor een eerdere drugszaak. Ook tegen hem wordt een strafeis geformuleerd.

De advocaten van de verdachten reageren in juni en juli in hun pleidooi op de eisen en de bewijsvoering in het requisitoir. Vanaf september staat het repliek van het OM gepland met een mogelijkheid tot reactie voor de verdediging. De datum van de uitspraak is nog onbekend. Verwacht wordt dat deze eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar plaatsvindt.

Kunduz-akkoord naar de Kamer

Het begrotingsakkoord voor 2013 wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Dan worden de laatste maatregelen bekend waarmee de zogeheten Kunduz-coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het begrotingstekort volgend jaar willen terugbrengen tot drie procent.

De meeste maatregelen zijn al bekend, nadat het akkoord vorige week via De Telegraaf uitlekte. Bronnen meldden vervolgens dat de uitgelekte stukken voor bijna honderd procent kloppen. De partijen bezuinigen in totaal zestien miljard euro waar na de zogeheten uitverdieneffecten nog 12,2 miljard van overblijft. Verder wordt een miljard euro geïnvesteerd en is drie miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt.

De koopkrachteffecten zouden beperkt blijven tot een verlies van minder dan twee procent. Alleen AOW'ers met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro gaan er 3,25 procent op achteruit. Deze week lekten nog meer details uit. Zo werd onder meer bekend dat het btw-tarief voor de beeldende kunst wordt teruggebracht van negentien naar zes procent.

De definitieve plannen worden rond 12.00 uur gepubliceerd. De verschillende partijen geven geen persconferentie maar zijn wel beschikbaar voor commentaar. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) die de onderhandelingen tussen de vijf partijen leidde, zal na de ministerraad reageren. De Tweede Kamer debatteert naar alle waarschijnlijkheid dinsdag over het begrotingsakkoord.

Het akkoord wordt ook nog doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan worden later bekend.

38 Studios ontslaat alle medewerkers

En wederom is er een gamebedrijf opgedoekt. 38 Studios heeft bekendgemaakt al haar medewerkers te ontslaan. Het bedrijf is vooral bekend van Kingdoms of Amalur: Reckoning en werd in 2006 opgericht door voormalig MLB-speler Curt Schilling. Financiële verliezen hebben geleid tot dit besluit, aldus 38 Studios.

Onderstaand is het officiële statement van het bedrijf:
"The Company is experiencing an economic downturn. To avoid further losses and possibility of retrenchment, the Company has decided that a companywide lay off is absolutely necessary.

These layoffs are non-voluntary and non-disciplinary.

This is your official notice of lay off, effective today, Thursday, May 24th, 2012."


Examen aardrijkskunde over na blunder school

Leerlingen van de scholengemeenschap Roncalli in Bergen op Zoom die dinsdag hun vmbo-eindexamen aardrijkskunde hebben gemaakt, moeten dit opnieuw doen. Hun examens zijn door de Onderwijsinspectie ongeldig verklaard, omdat de school Bosatlassen had uitgedeeld. Dat was bij het examen verboden.

Dat meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) donderdag. De leerlingen hadden al voor het examen hun twijfels geuit bij de school, maar die hield vol dat de atlassen gewoon gebruikt mochten worden.

Volgens de Onderwijsinspectie hebben de leerlingen van het Roncalli een voordeel gehad en daarom is besloten dat zij opnieuw examen moeten doen. Die tweede poging staat voor 18 juni gepland.

[EK] Van Gelder als enige Nederlander naar toestelfinale

Turner Yuri van Gelder heeft zich donderdag op het EK geplaatst voor de finale van het onderdeel ringen. In het Franse Montpellier kwalificeerde hij zich met een puntenaantal van 15,183 als vijfde. De Fransman Samir Ait Said ging met een score van 15,566 als beste door. Van Gelder wist als enige Nederlander een toestelfinale te bereiken.

Epke Zonderland greep op het onderdeel brug mis. Hij zakte terug naar de tiende plaats, met een puntenaantal van 14,866. Eerder op de dag stelde de Fries al teleur op het hoog rek. Ook Bart Deurloo slaagde er niet in een finaleplaats af te dwingen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.