Platini: "Regels plaatsing CL wellicht veranderen"

Ook Michel Platini heeft zijn bedenkingen bij de regels rond plaatsing voor de Champions League. Chelsea liep kwalificatie mis, maar door de finale te winnen doet het toch mee. En daar zijn ze bij Tottenham Hotspur niet blij mee.

De club eindigde op een vierde plaats en dwong zo deelname aan de voorronde voor het hoogste Europese toernooi af, maar ziet die beloning voor een sterk seizoen nu in rook opgaan. Rivaal Chelsea lacht het laatste en mag ondanks een magere zesde plaats op de ranglijst zijn titel verdedigen.

Platini, voorzitter van de UEFA, ziet de onrechtvaardigheid in. "We kunnen altijd de regels aanpassen", verklaarde hij op een persconferentie in Boedapest. "Maar we hebben afgesproken dat de komende drie jaar nog niet te doen. Daarna kan het wel als we het nodig achten. In onze volgende vergadering kunnen we het er al wel over hebben."

Toch vindt hij dat Tottenham niet moet klagen. "Zo zijn nu eenmaal de regels. En die kennen ze bij Tottenham ook. Dan hadden ze in de competitie maar derde moeten worden in plaats van vierde." Zijn oude club Juventus doet wel mee met het toernooi, wat Platini tevreden stemt. "Dat is goed voor het Italiaanse voetbal, aangezien ze het meest populaire team van Italië zijn. En als nou uitgerekend Juve een keer vierde wordt, kunnen we altijd de regels nog aanpassen," grapte hij.