Coach: "Bertens kan nog veel beter"

Kiki Bertens won gisteren verrassend het WTA-toernooi in Fes door in de finale met 7-5 en 6-0 af te rekenen met de Spaanse Laura Pous Tio. Haar coach Christiaan de Jong denkt dat de 20-jarige speelster nog veel meer in haar mars heeft in de komende periode.

"Ze kan heel ver komen. We stellen geen doelen om extra druk te voorkomen, maar ze kan nog veel beter," zei De Jong die met zijn 24 jaar jonger is dan veel van de tennissters tegen NUsport. "Dat klopt. Het is ook voor mij onwerkelijk om mee te maken. Ik ken haar al van jongs af aan en geef sinds mijn twaalfde les. Het is belangrijk dat ze ondanks mijn leeftijd respect voor mij opbrengt en dat doet ze zeker."

Belangrijk voor de coach is het om rust uit te stralen. "Ik wil relaxt overkomen omdat ze zelf vaak stress heeft op de baan. Ze is bang om af te gaan. Dat gold zeker tegen de sterke tegenstanders in de vorige ronde. Dan zegt ze na de eerste game dat ze slecht speelt. Ik vertel haar wel dat het beter kan, maar ook dat de tegenstandster net zo nerveus is. Ze heeft veel kracht en moet ontspannen zijn om harde klappen uit te kunnen delen. Je moet durven verliezen om te kunnen winnen. Ze moet zich focussen op het tennis en niet op het resultaat."

Bertens heeft in De Jong niet haar enige coach, want ze werkt ook met Martin van der Brugghen, waarbij afwisseling ervoor moet zorgen dat de Nederlandse beter wordt. "Er reizen steeds andere mensen met haar mee met telkens een andere blik. Dat is ideaal. Als ze het gezeur van mij even zat is, gaat er weer een ander mee," zei De Jong die beloofde dat bij terugkomst in Nederland vanwege de eindzege in Fes een feestje gebouwd zal gaan worden.