FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 april 2012

Hoofd waarnemers maant partijen Syrië

Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië heeft zondag na aankomst in het land de regering van president Bashar Assad en de oppositie gemaand te stoppen met vechten.

De Noorse generaal-majoor Robert Mood staat aan het hoofd van een voorhoede van zestien waarnemers. Dit moeten er driehonderd worden, maar Mood zei dat zij onmogelijk 'alle problemen kunnen oplossen'. "Wij willen gecombineerde inspanningen gericht op het welzijn van het Syrische volk, een echte beëindiging van geweld in al zijn vormen", zei hij.

De waarnemers moeten toezien op een internationaal vredesplan dat een eind moet maken aan de dertien maanden oude crisis in Syrië die al aan meer dan negenduizend mensen het leven heeft gekost. Als onderdeel van dit plan is op 12 april een staakt-het-vuren ingegaan, dat echter niet heeft beklijfd. Het regime blijft oppositiebolwerken aanvallen, terwijl opstandelingen hinderlagen blijven leggen voor regeringsstrijdkrachten. Het Syrische leger heeft zijn manschappen en zware wapens ook niet teruggetrokken uit bevolkingscentra, hoewel dat aan bemiddelaar Kofi Annan was toegezegd.

Ook zondag vielen volgens activisten weer 25 doden. Onder hen veertien burgers die in het dorp Hamadi Omar in Centraal-Syrië werden doodgeschoten door militairen en drie soldaten die sneuvelden in een gevecht met militairen die naar de oppositie zijn overgelopen.


Hoofd waarnemers maant partijen Syrië (Foto: Novum)

Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen uit te schrijven, heeft een regeringsfunctionaris zondag gezegd. De verkiezingen staan nu gepland voor oktober 2013. Volgens de zegsman beslist Netanyahu waarschijnlijk komende week.

De premier heeft volgens de zegsman aan coalitiegenoten gezegd dat hij zich niet laat 'afpersen' door parlementsleden die onredelijke budgettaire eisen willen stellen. Maar een directere aanleiding kan een rechterlijk bevel zijn om voor dinsdag een illegaal gebouwde buitenpost bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen. Parlementsleden hebben gezegd dat zij de coalitie laten vallen als de buitenpost Ulpana ontruimd wordt; Netanyahu hoopt tijd te winnen en heeft het hooggerechtshof om uitstel gevraagd.

Daarnaast moet er van het hooggerechtshof op 1 augustus een eind komen aan de vrijstelling van militaire dienstplicht voor ultraorthodoxe studenten. De twee grootste coalitiepartners van de Likud-partij, de ultraorthodoxe Shas en de seculiere groep Yisrael Beitenu, staan in deze kwestie lijnrecht tegenover elkaar. Zonder de steun van een van deze twee partijen raakt Netanyahu zijn meerderheid in het parlement kwijt.

Israëlische media denken dat verkiezingen binnen zes maanden zullen plaatsvinden. Shaul Mofaz, leider van oppositiepartij Kadima, zei klaar te zijn voor verkiezingen in oktober.

Volgens een zondag gepubliceerde peiling zou Likud met 31 zetels de grootste fractie in de 120 zetels tellende Knesset worden; de partij bezit nu 27 zetels. Maar in een gematigde coalitie met Mofaz en andere oppositiefiguren zou Netanyahu zich van de nationalistische en religieuze partijen kunnen bevrijden.

Een langdurige verkiezingscampagne brengt ook onzekerheid met zich meer over de twee urgentste buitenlands-politieke kwesties: het vredesproces met de Palestijnen en Israëls claim dat de tijd begint te dringen voor een eventuele militaire actie tegen het Iraanse atoomprogramma.

In beide kwesties staat Netanyahu bloot aan zware kritiek - in het weekeinde nog door Yuval Diskin, het onlangs gepensioneerde hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Diskin liet weten geen vertrouwen te hebben in het Israëlische leiderschap. Volgens hem overdrijft de regering de effectiviteit van een eventuele militaire aanval op Iran en verzuimt zij zich actief in te zetten voor vrede met de Palestijnen. Voormalig Mossad-chef Meir Dagan liet weten het met Diskin eens te zijn.


Netanyahu overweegt vervroegde verkiezingen (Foto: Novum)

[WK Snooker] O'Sullivan op stoom tegen Williams

Ronnie O'Sullivan is dicht bij de kwartfinale van het WK snooker in Sheffield. Tijdens de tweede sessie tegen Mark Williams won hij zes van de acht frames. Judd Trump en Jamie Jones staan ook op voorsprong. 

De drievoudig wereldkampioen O'Sullivan pakte zes frames op een rij met breaks van 107, 74, 51, 68, 128 en 93. Williams mocht de laatste twee frames van de sessie pakken. Ook Judd Trump pakte zes frames om een 3-5 achterstand om te zetten in een 9-7 voorsprong. Met breaks van 60, 79, 113 en 120 was de linkshandige snookeraar goed bezig. 

Debutant Jamie Jones staat er goed voor om de kwartfinale te halen. Hij staat 10-6 voor tegen Andrew Higginson. In het openingsframe van de tweede sessie maakte Higginson een fout en dat strafte Jones direct af met een break van 95. Op 9-5 kwam Higginson nog tot een break van 57, daarna mistte hij een simpele zwarte bal waardoor Jones alsnog met een ruime voorsprong de derde sessie ingaat.   

Morgen zal er een beslissing vallen in alle resterende duels van de tweede ronde. Vanaf dinsdag begint de kwartfinale. 

Tussenstanden

     Tussenstand
Ali Carter Judd Trump 7-9 
Mark Williams Ronnie O'Sullivan 5-11 
Jamie Jones Andrew Higginson 10-6
Mattew Stevens Barry Hawkins 8-8 

Programma 30 april allen beslissende sessie

Tijd    
14.00 Ali Carter Judd Trump
14.00 Mattew Stevens Barry Hawkins
20.00 Jamie Jones Andrew Higginson
20.00 Mark Williams Ronnie O'Sullivan

'Wielrenners voorzien van cameraatjes op WK'

Een aantal wielrenners wordt op het WK wielrennen dit jaar in Zuid-Limburg waarschijnlijk voorzien van kleine cameraatjes op de fiets. Marcel Wintels, voorzitter van de Nederlandse wielerbond KNWU, is daarover in gesprek met de NOS. Wintels wil de sport op die manier interessanter maken voor het publiek, schrijft hij in zijn column in Wielerland Magazine.

Dankzij de superkleine, lichte cameraatjes, kan de tv-kijker precies zien wat er in de koers gebeurt. Bovendien moet de auto van bondscoach Leo van Vliet worden voorzien van een camera en geluid. "Belangrijke hulpmiddelen om de sport dichterbij te brengen", betoogt Wintels. "Zet je die stappen niet, dan raak je achterop."

Volgens Wintels heeft het wielrennen een behoorlijke inhaalslag te maken. "Ik heb al eens eerder kritische opmerkingen gemaakt dat we de tv-kijker onvoldoende weten te boeien." Hij wijst daarbij onder meer op de Amstel Gold Race deze maand. "Alleen in de laatste kilometers was er strijd en spanning."

Het WK wielrennen vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 23 september. Op de slotdag is de wegwedstrijd voor profs bij de mannen.

FC Porto, FC Basel pakken landskampioenschap

FC Porto is vandaag opnieuw kampioen van Portugal geworden. De ploeg van trainer Vítor Pereira zag concurrent Benfica gelijkspelen. Met nog twee duels te gaan, bedraagt de voorsprong van Porto zes punten. Omdat het onderling resultaat in het voordeel van Porto is, mag het zich vanaf vandaag opnieuw kampioen van Portugal noemen.

Gisteren won Porto zelf met 2-0 van Maritimo Funchal. Een dag later speelde Benfica met 2-2 gelijk bij Rio Ave en zodoende was prolongatie van de landstitel een feit voor Porto. Het betekende de zevende landstitel in tien jaar voor De Draken.

Ook in Zwitserland viel vandaag de beslissing. FC Basel pakte voor de derde keer op rij het landskampioenschap. Eigenlijk pakte de ploeg van trainer Heiki Vogel de titel vorige week al, maar vanwege een administratieve zaak bij het CAS werd de titel nog niet erkend.

Concurrent FC Luzern zou daarbij nog twee punten kunnen verdienen, maar zij speelden gisteren met 2-2 gelijk tegen het Grasshoppers van Daniël de Ridder. FC Basel won vandaag met 3-1 van Laussane Sports en zodoende brak het kampioensfeest alsnog los.

[WRC] Loeb boekt 70e zege

Sébastien Loeb heeft zijn zeventigste zege in het World Rally Championship geboekt. De Fransman was de beste in Argentinië en vergrootte zijn leidende positie in het wereldkampioenschap. Mikko Hirvonen werd tweede en Mads Ostberg derde.

Loeb kende een moeilijke start van het weekend met drie vroege spins en een vierde plaats op de vrijdagochtend. Een verandering in de set-up verholp de problemen en de Citroën-rijder ging na de middagsessie aan de leiding, geholpen door de gebroken stuurkolom van Ford-rijder Petter Solberg die op dat moment aan de leiding van de wedstrijd ging.

Jari-Matti Latvala leek het Loeb nog lastig te kunnen maken, maar Ford besloot om hem geen risico te laten nemen en hem voor plaats twee te laten gaan. Dit mislukte omdat de Fin in de slotfase van de rally op moest geven met mechanische pech. Hierdoor ging de tweede plaats naar Hirvonen, voor Ostberg.

Protesten in Spanje tegen bezuinigingen

Tienduizenden mensen hebben in Spanje zondag geprotesteerd tegen hervormingen in het onderwijs en de zorg, die de overheid jaarlijks 10 miljard euro moeten opleveren. Volgens Spaanse vakbonden, die de protesten organiseerden, gingen in 55 steden mensen de straat op.

Volgens de politie waren in Madrid ongeveer 9000 mensen op de been. De vakbonden schatten dat aantal op 40.000. In het zuiden van Spanje, Andalusië, demonstreerden volgens de politie ongeveer 11.500 mensen. In Valencia, aan de oostkust van Spanje, schatten de bonden het aantal tussen de 15.000 en 40.000. De politie in Barcelona ging uit van ongeveer 700 betogers, terwijl de bonden met een aantal van 4000 schermden.

De opkomst was klein vergeleken met eerdere demonstraties in Spanje. Zo demonstreerden op 29 maart honderdduizenden mensen. Dat kwam mede door de regen. Bovendien lijkt de bevolking protestmoe. Een vakbondsleider gaf toe dat 'er veel mensen zijn die niet begrijpen wat er is besloten'.

De overheid besloot vorige week onder meer dat ze gepensioneerden niet langer gratis medicijnen wil geven en studenten meer collegegeld wil laten betalen. Deze bezuinigingen komen bovenop de 27 miljard euro jaarlijkse besparing die de overheid al gepland had. Spanje zit in een diepe crisis. Het land kampt met een groot begrotingstekort en een hoge werkloosheid. Vrijdag werd de kredietwaardigheid van het land omlaag geschroefd.

Naar verwachtingen volgen er meer protesten. Donderdag vergadert de Europese Centrale Bank in Barcelona. Spanje controleert daarom sinds zaterdag tijdelijk aan de grens met Frankrijk. De grenzen gaan op 4 mei weer open.

De bonden willen dinsdag op de Dag van de Arbeid opnieuw tegen de overheidsplannen demonstreren.

Protesten in Spanje tegen bezuinigingen
Protesten in Spanje tegen bezuinigingen (Foto: ANP)

União de Lleiria begint duel met acht spelers

De hekkensluiter van de Portugese Primeira Liga, União de Lleiria, begon zondag de wedstrijd tegen CD Fereinse op een wel heel aparte manier. Bij een gebrek aan contractspelers stonden er maar acht spelers aan de aftrap.

Omdat de club met financiële problemen kampt kunnen de salarissen van alle spelers niet meer worden overgemaakt. Liefst zestien voetballers besloten hun contracten in te leveren en niet op te dagen voor het competitieduel tegen CD Fereinse.

De thuisploeg was genoodzaakt van start te gaan met acht spelers. União hield in de eerste helft behoorlijk stand, maar in het tweede bedrijf trokken de gasten aan het kortste einde en wonnen zij met 0-4.

Van der Wiel: "Prettige middag voor mij"

Gregory van der Wiel was de gevierde man bij Ajax na afloop van de 1-2 zege die de Amsterdammers op FC Twente boekten. De rechtsback speelde een uitstekende partij.

In de eerste helft dwong Van der Wiel Twente-doelman Nikolay Mihaylov om een overtreding te maken, waarna Theo Janssen de gegeven strafschop verzilverde. In de tweede helft zorgde de rechtsback van Ajax hoogstpersoonlijk voor de winnende treffer in de Grolsch Veste.

"Een prettige middag voor mij en het team. Ik veroorzaak een penalty en scoor de 1-2 dus dat is mooi. Dit kan niet meer misgaan en dus mag het de pret niet drukken dat we geen officieel kampioen zijn. Dat komt woensdag wel", zegt de Oranje-international tegen NOS. Bij de penalty had scheidsrechter Richard Liesveld net zo goed rood kunnen trekken, maar kwam Mihaylov er genadig vanaf met een gele kaart.

"Ik denk dat het een rode kaart was, maar daar was ik niet mee bezig. Na de strafschop begonnen we te spelen zoals wij kunnen. We kwamen wel onder de druk, krijgen die 1-1 tegen, maar dat had niet gehoeven. Gelukkig hebben we lekker gewonnen."

Janssen: "Ik hoorde het fluitje niet eens"

Theo Janssen had zondagmiddag met een benutte strafschop een belangrijk aandeel in de 1-2 zege op zijn oude werkgever FC Twente. Janssen hield zijn hoofd koel en schoot onder begeleiding van een striemend fluitconcert raak.

"Ik hoorde het fluitsignaal van de scheidsrechter eigenlijk niet eens", zei hij na afloop tegen de schrijvende pers. "Ik zag dat hij zijn fluitje uit zijn mond haalde, dus toen ben ik maar gaan lopen."

De inzet van Janssen werd nog bijna gekeerd door doelman Nikolay Mihaylov. "Dat klopt, maar hij was hard genoeg ingeschoten. Als 'ie erin zit, is het naar mijn mening een goede penalty. Het was moeilijk om in zo'n situatie een strafschop te nemen. We hebben het er vooraf nog wel over gehad, Siem staat ook op het lijstje. Maar hij zei: 'Neem jij hem maar'."

Ajax pakte in Enschede niet de landstitel, omdat Feyenoord met 1-0 van AZ won. "Ik wilde vandaag wel kampioen worden, ondanks dat ik hier gespeeld heb", sprak Janssen. "Maar als je mag kiezen, dan liever niet hier. Op die penalty na hebben de fans zich tegenover mij trouwens wel goed gedragen."

FA wil Hodgson als bondscoach Engeland

Roy Hodgson is de belangrijkste kandidaat om de nieuwe bondscoach te worden van Engeland. Voetbalbond FA heeft van de huidige club van de 64-jarige trainer, West Bromwich Albion, toestemming gekregen om de onderhandelingen te starten. Engeland zit zonder bondscoach na het vertrek van Fabio Capello in februari.

Harry Redknapp werd algemeen gezien als de beoogde bondscoach, maar volgens FA-voorzitter David Bernstein is de trainer van Tottenham Hotspur niet in beeld. "Hodgson is de enige die we hebben benaderd. Verdere gesprekken tussen hem en de bond zullen op korte termijn plaatsvinden."

Hodgson deed als bondscoach ervaring op bij Finland, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Als clubtrainer werkte hij onder meer bij Internazionale, Liverpool en Fulham, waarmee de finale van de Europa League werd bereikt.


FA wil Hodgson als bondscoach Engeland (Foto: Novum)

Ex-oliechef Libië dood in de Donau

Shukri Ghanem, de voormalige minister van oliezaken van Libië die zich vorig jaar aansloot bij de opstand tegen Moammar Gadhafi, is zondag dood aangetroffen in de Donau in Wenen. Dat heeft de Oostenrijkse politie meegedeeld.

Het lichaam van de 69-jarige Ghanem werd zondagochtend drijvend in de rivier gevonden. Volgens politiewoordvoerder Roman Hahslinger vertoonde het lichaam geen uiterlijke sporen van geweld. Een autopsie die in de komende dagen wordt verricht moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak.

Ghanem was gewoon gekleed toen hij werd gevonden, maar droeg geen andere identiteitspapieren bij zich dan een document waarin de naam stond van het bedrijf waar hij voor werkte, zei Hahslinger. Een medewerker van het bedrijf identificeerde hem. Volgens Hahslinger had Ghanem vermoedelijk zijn woning zondagochtend verlaten nadat hij de zaterdagavond thuis met een kennis had doorgebracht.

Ghanem, die eerder ook premier was, diende zijn land tot 2011 als minister van oliezaken. Hij verliet het land in juni en maakte bekend dat hij zich aansloot bij de opstandelingen die vochten tegen de troepen van Gadhafi.

McClaren: "Details zijn belangrijk"

FC Twente-coach Steve McClaren zag zijn ploeg met 1-2 van Ajax verliezen en plaats twee lijkt in rook op te gaan voor de Tukkers. "We hebben vandaag al het mogelijke gedaan om de wedstrijd te winnen, we hadden niet moeten verliezen", zo luidde de conclusie van McClaren tegenover Eredivisie Live.

"Dit zijn topwedstrijden die op details worden beslist, maar ik ben trots op de jongens en het gevecht dat ze hebben geleverd, meer konden we in dit duel niet doen." McClaren erkent dat Ajax de terechte landskampioen is en dat Twente in meerdere duels tekort is geschoten op een paar kleine punten. "Na 34 duels sta je op een plaats waarop je verdient te staan. In het voetbal draait het om professionaliteit, ook als je de bal niet hebt."

"We lopen nu het gevaar dat het seizoen nog twee weken extra duurt. Als dat gebeurt, hebben we dat aan onszelf te danken. We hebben genoeg jong talent in onze gelederen, maar we moeten nog uitvinden hoe we met dat talent weten te winnen. Met alleen potentie word je geen landskampioen."

Hooiveld: "Promotie naar Premier League nooit verwacht"

Southampton stelde vandaag promotie naar de Premier League veilig. Bij de Engelse ploeg staat onze landgenoot Jos Hooiveld onder contract. De Nederlander kon het zelf nog niet bevatten dat zijn club het volgend seizoen mag opnemen tegen onder meer Chelsea, Manchester United en Arsenal.

"Met Southampton in de Premier League, het is nog steeds niet tot me doorgedrongen. Dit had ik nooit verwacht. Waarschijnlijk komt het besef pas tijdens de voorbereiding. Als we op het schema zien wanneer we op Old Trafford of Anfield spelen", aldus Hooiveld, die de laatste periode een wat mindere periode kende met Southampton. De tweede plaats, die rechtgeeft op rechtstreekse promotie, kwam in gevaar.

"We wisten dat West Ham United niet zomaar zou opgeven. Maar deze ontknoping heb ik anders ervaren dan met AIK in 2009. Voor de Zweedse titel moesten we op de laatste speeldag uit tegen de nummer twee, IFK Göteborg. Nu waren we voor eigen publiek tegen Coventry City, dat al was gedegradeerd, vrij kalm", vervolgde hij.

Hooiveld staat volgend seizoen voor zijn debuut in de Premier League. "Toch een van de mooiste competities van Europa, voetballen tegen spelers die ik voorheen alleen op de televisie zag. De vergelijkingen met Arjan de Zeeuw en Gerard Wiekens vind ik wel mooi. Zelf heb ik nauwelijks naam in Nederland. Het kan raar lopen, maar ik ben er blij mee", besloot de Nederlandse verdediger.

Levenslang geschorste Britse sporters mogen toch naar OS

Britse sporters die een levenslange schorsing van de British Olympic Association (BOA) hebben gekregen, kunnen eventueel toch meedingen om medailles bij de Olympische Spelen. De organisatie verloor hun strijd met het Wereld Antidopingagentschap (WADA) bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne.

De BOA hanteerde als selectiecriterium voor deelname aan de Olympische Spelen dat sporters geen geschiedenis met dopinggebruik hadden. Hierdoor werden sporters die al een schorsing voor gebruik hadden uitgezeten feitelijk levenslang geschorst.

Volgens de BOA was het niet de bedoeling dat de sporters extra gestraft werden. De organisatie werd in hun selectiecriterium gesteund door prominente Britse atleten en het Internationaal Olympisch Comité, maar lag al geruime tijd in de clinch met de WADA. Het hof zal morgen formeel oordelen dat de toelatingsprocedure niet geldig is en dat sporters die door het criterium niet mee mochten doen aan de Spelen in Londen nu alsnog een gooi mogen doen naar deelname.

Onder de geschorste atleten bevinden zich onder andere wielrenner David Millar en sprinter Dwain Chambers. De beide mannen moeten echter wel voldoen aan de olympische kwalificatiestandaarden.

Verbeek vond AZ en Feyenoord aan elkaar gewaagd

AZ-coach zag Feyenoord met 1-0 winnen, maar vond dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. De Rotterdammers wisten de fouten echter net iets beter af te straffen. "Het is altijd terecht, op het moment dat zij een treffer scoren en wij niet is het terecht dat zij winnen."

"Of het verdiend was? Ik weet het niet, ik denk dat we aan elkaar gewaagd waren. Over en weer werden behoorlijk wat fouten gemaakt, maar die werden niet afgestraft. Zij wisten wel te scoren op een moment waarop wij wat minder waren", aldus Verbeek na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Ik vond dat we te voorzichtig speelden. We hadden een goed spelidee, maar we lieten het in een te laag tempo zien. Dan zie je vaak dat je toch de verkeerde keuzes maakt. Soms speel je hem dan bij de tegenstander in de voeten, dat zag je zowel bij ons als bij Feyenoord. Op basis van de eerste helft deed geen van beide ploegen voor elkaar onder."

"We kwamen goed uit de kleedkamer, we hadden meteen een goede kans, maar Feyenoord nam het heft goed in eigen hand."

Veenendalers kunnen proeven aan oranje loper

Inwoners van Veenendaal kunnen zich zondag even een lid van de koninklijke familie voelen. Ze kunnen een stukje lopen op een deel van de oranje loper die al open en bloot klaar ligt voor Oranjes, als zij maandag de Utrechtse gemeente bezoeken voor de viering van Koninginnedag.

Het grootste deel is van de uitgerolde loper is nog bedekt met plastic. Maandagochtend zal dat verwijderd zijn, zodat de loper er schoon en fris bijligt als koningin Beatrix en haar familie in Veenendaal arriveren.

Het meeste voorbereidingen zijn al gedaan. De route is versierd met oranje ballonnen en vlaggetjes, de balen stro voor de zeepkistenrace liggen klaar en de beschilderde bijenkasten staan op de tafels.

[WTCC] Uitslagen races Slowakije

Het World Touring Car Championship-circus streek dit weekend neer op de Slovakia Ring. Gabriele Tarquini zegevierde in de eerste race, terwijl Rob Huff de tweede wedstrijd won. Tom Coronel werd in de eerste race na een straf veertiende, terwijl hij in de tweede als vierde afgevlagd werd.

Race 1

Polesitter Norbert Michelisz leidde in het begin van de race tot hij in de derde ronde een klein duwtje van Tarquini kreeg en aan de kant werd gezet. Michelisz viel terug naar plaats drie, maar kon deze positie niet vasthouden. De privateer werd uiteindelijk als zesde afgevlagd. De reden hiervoor was dat hij in de rondte werd getikt door kampioenschapsleider Yvan Muller die hiervoor een drive through-penalty kreeg.

Tarquini reed rustig naar de zege, terwijl achter hem Pepe Oriola naar de tweede plaats leek te gaan. De Spanjaard kreeg echter een lekke linkervoorband, waardoor hij uiteindelijk uitviel. Dit gaf de tweede stek aan Aleksei Dudukalo, voor Alain Menu. Coronel werd als achtste afgevlagd, maar kreeg achteraf een straf van dertig seconden opgelegd omdat hij een vermijdbare aanrijding had met Franz Engstler die uitviel. Coronel werd hierdoor als veertiende geklasseerd.

Race 2

Stefano D'Aste mocht van poleposition vertrekken in de tweede race, maar had hier door een foutje in de tweede bocht weinig profijt van. Hij kreeg eerst een tikje van Huff en een bocht later van Menu die hierbij schade opliep en niet veel later uitviel met een lekke linkervoorband. D'Aste reed na één ronde op plaats vijftien en zou zich hierna niet meer herstellen.

Huff kon rustig naar de zege rijden, maar achter hem werd hard geknokt om plaats twee door Muller en Tarquini. Laatstgenoemde kwam in de laatste ronde naast Muller en een kleine botsing was het gevolg. Muller hield zijn Chevrolet in het gareel en kon nog net de tweede plaats behouden, voor de Italiaan. Coronel werd als vierde afgevlagd, voor Oriola.

In het klassement gaat Muller met 149 punten aan de leiding, voor Huff die er 122 heeft. Menu staat één puntje hierachter derde, terwijl Coronel met 89 punten de vierde stek bezet.

Sharapova pakt titel in Stuttgart

Maria Sharapova is de winnares geworden van het WTA toernooi in Stuttgart. De Russische versloeg in de finale de Wit-Russische Victoria Azarenka.

Sharapova, als derde geplaatst, was met 6-1 en 6-4 te sterk voor de nummer één van de wereld. De twee troffen elkaar dit jaar ook al in de finales van de Australian Open en Indian Wells, toen was echter Azarenko beide keren de sterkste. Voor Sharapova was de titel in Stuttgart haar eerste van dit jaar en de 25e in haar carrière.

Zeven doden bij verkeersongeluk New York

Zeven mensen onder wie drie kinderen zijn zondagmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in New York City. Zij zaten in een busje dat van de Bronx River Parkway viel, een verhoogde snelweg die door de stad loopt.

Door nog onbekende oorzaak raakte het busje de vangrail in de middenberm, waarna het over de rijbanen terugstuiterde en over de andere vangrail ging. Het busje maakte een val van ongeveer vijftien meter, zei de politie.

Cocu: "Concentratie weer snel opgepakt"

Coach Philip Cocu zag PSV met 1-3 bij Roda JC Kerkrade winnen. De oefenmeester is met name tevreden dat zijn ploeg de concentratie na de tegentreffer van Roda wist te herpakken. 

"Over de hele wedstrijd gezien, moet ik gewoon tevreden zijn over hoe we vandaag gespeeld hebben. Als we misschien iets nauwkeuriger met de kansen waren omgesprongen dan was het in de rust al gebeurd. Uiteindelijk ben ik tevreden met de winst", aldus de PSV-coach na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"We speelden heel goed combinatiespel, we hadden ook diepgang zonder bal en daardoor hebben we kansen gekregen. Dat is de manier waarop we de laatste wedstrijden ook moeten spelen", zo vervolgde Cocu, die vooral zijn tevredenheid uitte.

"Kritiek kunnen we ieder duel wel hebben, ik wil over de spelers vooral de positieve zaken belichten. Toch is er ook een aantal zaken dat wellicht wat beter moet, want daardoor schuilt het gevaar dat we heel onnodig punten kunnen laten liggen. Een belangrijk winstpunt is dat we na de goal van Roda de concentratie weer heel snel hebben opgepakt."

Beyoncé vond geruchten draagmoeder 'belachelijk'

Beyoncé stond tijdens haar zwangerschap versteld van geruchten dat ze een draagmoeder had. "Het was belachelijk", zegt de zangeres, die in januari beviel van dochter Blue.

"Het was niet pijnlijk, het was gewoon bespottelijk", vertelt de 30-jarige Beyoncé, die is getrouwd met rapper Jay-Z, aan het Amerikaanse blad People. "Ik dacht: waar komt dit nou weer vandaan?"

Hoewel de zangeres niet werd geraakt door de geruchten, had haar moeder er wel last van. Tina Knowles vond het 'oneerlijk en onmenselijk' dat mensen dachten dat haar dochter negen maanden lang een toneelstukje zou opvoeren. "Als moeder was het erg pijnlijk om dit soort dingen te horen", vertelt ze. "Er kwamen zelfs mensen naar me toe om het na te vragen. Dat was absurd."

Tina was wel blij met de steun die haar dochter kreeg van haar fans. "Er kwamen heel veel gelukswensen vanuit de hele wereld. Dat maakt de situatie iets gemakkelijker voor mij."

Fries filmt vrouwenbillen

In het centrum van Leeuwarden is zaterdag een man opgepakt vanwege een bizarre hobby. Hij filmde stiekem de billen van vrouwelijke passanten.

De man trok de aandacht van een politieagent, toen hij met zijn spiegelreflexcamera dicht achter een groepje vrouwen aan liep. Agenten spraken de man aan en confisqueerden de  geheugenkaart uit zijn camera. Daar bleken nog zestig vergelijkbare filmpjes op te staan.

De recidivist was een bekende van de politie. Hij is al eerder opgepakt vanwege vergelijkbare vergrijpen.  Welke straf de man boven het hoofd hangt is niet bekend.

FOK!-Weekoverzicht week 17

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De eerste dag van de week kende behoorlijk wat geweld. Zo stak in Brabant een bejaarde man in op zijn huisbaas en werd er in Arnhem een vrouw op twee verschillende plaatsen verkracht. In Rotterdam raakte een man zwaargewond bij een schietpartij, terwijl in Hengelo een verdachte werd neergeschoten door een agent. 

maandagDe maandag kende behalve de val van het kabinet, behoorlijk wat showbizznieuws. Zo werd Kate Perry al tongworstelend met een gitarist gespot, terwijl Jennifer Aniston op Kreta zou willen trouwen. In eigen land werd Guuw Meeuwis uitverkozen tot de ultieme Nederlander. 

dinsdag

De dinsdag stond bol van het politieke nieuws. Ondanks de val van zijn kabinet, bleef Rutte overtuigd van het Catshuisakkoord. Alexander Pechtold werd geroemd om zijn welsprekendheid en de datum van de nieuwe verkiezingen werd vastgesteld op 12 september. Voorts vond het CDA dat de dierenpolitie voortaan weer mensen moest gaan helpen.

woensdag

Woensdag overleden er verschillende mensen, waarvan twee op een opmerkelijke manier. Zo overleed een olifantenverzorgster nadat ze door de olifant vertrapt werd. In Zwitersland stierf een vrouw nadat ze een zonlichtdieet had gevolgd. Ook overleed een jong meisje nadat ze door een lijnbus werd geschept. De jongste dode van vandaag was een dreumes van 14 maanden oud die door haar moeder gedood werd.

donderdagDonderdag was er veel te doen over financiën. Zo heeft de Tweede Kamer uitleg gevraagd over de salarissen van de top bij ProRail, nadat bekend werd dat die maar liefst zestien procent gestegen zijn. De prijzen van voedsel wereldwijd stegen ook met acht procent in het eerste kwartaal van 2012. Ook de omzet van Unilever steeg flink: een groei van maar liefst 11,9 procent.  

vrijdagVrijdag werden er aardig wat celstraffen opgelegd. Er werd onder meer vijftien maanden cel geëist voor het gooien van een vuurwerkbom. De man die zijn dochter bezwangerde hoorde tien jaar cel als strafeis. In Groessen werd een leraar vastgezet vanwege het betasten van zijn leerlingen en in Londen werd een boze man opgepakt met benzinebommen. 

zaterdagOp zaterdag was er vooral een heel divers nieuwsaanbod. Zo werd bekend dat als de vierde reactor in Fukushima zou instorten, al het leven wereldwijd zou uitsterven. Het verhaal van de vrouw die zwanger zou zijn van een negenling bleek te zijn verzonnen. Volkert van der Graaff mag geen gebruik maken van de verlofregeling als zijn straf er bijna op zit. En goed nieuws: op Koninginnedag zouden we zonnig en droog weer moeten krijgen!

Koeman: "Clasie was groots"

Feyenoord won nipt van AZ (1-0), maar coach Ronald Koeman had graag gezien dat zijn ploeg zichzelf meer had beloond. Toch was de oefenmeester heel erg tevreden over de prestatie. "Het is wederom gelukt en meer dan verdiend."

"Ik kan niet anders stellen dat het zeer terecht is. Anderzijds beloonden we onszelf niet, want het bleef maar 1-0. Als die bal van Brett Holman erin vloog, hadden we twee punten ingeleverd. We hebben het in ieder geval gehaald en terecht", aldus Koeman na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Ik denk dat het grootste compliment gegeven kan worden aan het feit dat we voetballend beter waren dan AZ. Vandaag hebben we dat gedaan, maar we hebben onszelf niet beloond. In de eerste twintig minuten hadden we al één of twee goals moeten maken. Uiteindelijk hebben we het dankzij een fanastische mentaliteit en een fantastische sfeer van het publiek gehaald."

Koeman is met name erg onder de indruk van het optreden van Jordy Clasie. "De prestatie van Clasie was groots. Als je zoveel rust in balbezit hebt en zoveel overzicht hebt, daar geniet ik van. Dit was denk ik zijn allerbeste wedstrijd van het seizoen. Hij heeft het negentig minuten lang volgehouden. In het fitheid, power en volume is hij ook enorm gegroeid."

Rare problemen op de filmset

Bij het maken van een film kunnen er veel problemen zijn. We weten allemaal wel van het probleem van figuranten die recht in de camera kijken of dat we een reflectie of schaduw van een crewmember zien. Maar er zijn vreemdere problemen dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van het feit dat kleine acteurs soms op kisten staan om langer te lijken? Dat en meer van dat soort rare problemen en oplossingen daarvoor kan je lezen op Something Awful.

De Boer: "Toch een verlichting"

Ajax-coach Frank de Boer kijkt tevreden terug op de 1-2 overwinning die de Ajacieden tegen FC Twente boekte. De oefenmeester verwachtte een lastig duel in Enschede. "Het is toch een verlichting", aldus de Boer bij Eredivisie Live.

"Je kan nu twee keer verliezen en dan moet het nog heel raar lopen, willen wij alsnog de landstitel uit handen geven. Je weet dat deze wedstrijd heel lastig is. Hier in Enschede tegen een goed spelend Twente."

"Ik vond dat wij heel goed begonnen. We kwamen steeds onder de druk uit, maar toen kregen we een periode dat zij kansen kregen. Zij probeerden veel druk te zetten, maar wij kwamen er steeds weer uit", zo vervolgde de coach van de Amsterdammers.

"Het liefste wil ik natuurlijk kampioen worden in ons eigen stadion, dat is het meest fanastische. Dat scenario kan nu uitgevoerd worden. Dan moeten minimaal gelijkspelen of winnen tegen VVV. In eigen huis moet je dat normaal gesproken gewoon kunnen", aldus De Boer over het aanstaande kampioenschap.

CD: Little Trouble Kids - Adventureland

Als artiesten de muzikale keurmerksticker van bands als dEUS en Triggerfinger krijgt opgeplakt, moet er toch wel enige potentie in de muziek zitten zou je zeggen. Welnu, zangeres Eline Adams en gitarist Thomas Werbrouck van het duo Little Trouble Kids mogen dit keurmerk met trots dragen en werden tevens meegesleept op de tournees van beide Belgische rockgrootheden. Afgelopen maand kwam de tweede plaat uit van dit Torhoutse noise-garagerockduo, maar het mag ook gezien worden als nieuw begin aangezien het de eerste is onder de nieuwe naam.

Bestelbusje ramt benzinepomp langs A59

Een bestelbusje heeft zondag aan het begin van de avond een pompstation langs de A59 geramd. Daarbij raakten twee pompen beschadigd. De bestuurder van het ongeluksvoertuig raakte door de botsing lichtgewond in zijn gezicht. De politie heeft de man meegenomen naar het bureau om te controleren of hij gedronken had.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van parkeerplaats De Lucht, bij de plaats Heesch. De pompen die het voertuig raakten werden meteen afgesloten. Volgens de politie betrof het een pomp voor benzine en een pomp voor lpg. Er zou geen gevaar bestaan voor ontploffing.

Junta Egypte gooit regering om

De militaire machthebbers in Egypte gooien hun regering om. In de komende uren stelt veldmaarschalk Hussein Tantawi een nieuwe ministersploeg voor. Dat heeft de voorzitter van het parlement zondag gezegd.

Het besluit om het kabinet te wijzigen, is een handreiking van de junta aan het parlement. Conservatieve moslims zijn daar in de meerderheid, maar zitten niet in de regering. Het parlement heeft daarom het werk neergelegd. Volgens staatskrant al-Ahram worden islamistische partijen opgenomen in het nieuwe kabinet.

Politie schiet bij arrestaties matpartij Mijdrecht

Om een einde te maken aan een vechtpartij in Mijdrecht heeft de politie zondag een waarschuwingsschot gelost. Er zijn negen mensen aangehouden. De aanleiding voor de vechtpartij is nog niet duidelijk, laat een politiewoordvoerder weten.

Iets voor 15.30 uur kreeg de politie een melding dat twee groepen mannen met elkaar op de vuist gingen in het centrum van de Utrechtse plaats. Daarbij zou een wapen gezien zijn. Toen de politie arriveerde, waren de mannen verdwenen. Ze werden iets verderop aangetroffen op de Constructieweg, en waren op dat moment niet met elkaar in gevecht.

Omdat de mannen, veelal van Poolse afkomst, geen gehoor gaven aan een oproep van de politie, zag een van de agenten zich genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen om de situatie onder controle te krijgen. Daarop konden ze worden ingerekend. Naar het mogelijke wapen wordt met politiehonden gezocht.

[DTM] Uitslag Race Hockenheim

Gary Paffett heeft de eerste race van het DTM-seizoen 2012 op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur was na 40 ronden te sterk voor zijn teamgenoot Jamie Green en Audi-rijder Mattias Ekström. Andy Priaulx was met plaats zes de beste BMW-coureur.

Ekström mocht de race vanaf poleposition vertrekken, maar de Zweed kon niet lang van de eerste plaats genieten, want in de beginfase van de race maakte hij in de tweede bocht een foutje en moest de als tweede vertrokken Green voorbij laten. Niet veel later passeerde ook Paffett de Audi-coureur.

Paffett moest als vijfde starten, maar klom snel op, doordat voor hem Dirk Werner en Mike Rockenfeller een trage start kenden. Paffett kon na het passeren Ekström op jacht naar Green en passeerde hem direct na zijn eerste stop. De Brit kwam naast zijn teamgenoot de pits uit en reed naast hem richting de Spitzkehre. Daar had Paffett de binnenste lijn, waardoor hij de leiding kon grijpen en deze niet meer af zou staan. Green werd tweede, voor Ekström die na zijn eerste stop veel tijd verloor, maar niet bedreigd kon worden door Christian Vietoris.

Voor BMW verliep de terugkeer in het DTM niet echt fortuinlijk, op Priaulx na die zesde werd. Werner mocht als derde starten, maar viel door zijn trage start ver terug. Daarnaast werd hij in de rondte getikt door Mercedes-coureur Ralf Schumacher, die hierbij onder meer ook de BMW van Bruno Spengler meenam. Schumacher kreeg hiervoor een drive-through, maar werd nog wel zevende. De andere BMW-rijders konden geen vuist maken en eindigden niet in de top tien.

[Premier League] Tottenham klimt naar vierde plaats

Tottenham Hotspur is ten koste van Newcastle United gestegen naar de vierde plaats in de Premier League. De Spurs wonnen mede dankzij een doelpunt van Rafael van der Vaart met 2-0 van Blackburn Rovers. Daarmee werd optimaal geprofiteerd van de pijnlijke 4-0 nederlaag die Newcastle zaterdag leed bij Wigan Athletic.

Van der Vaart scoorde in de 22e minuut uit de rebound nadat zijn ploeggenoot Gareth Bale op de lat had gekopt. Een kwartier voor tijd besliste verdediger Kyle Walker de wedstrijd met een prachtige vrije trap. Blackburn, dat hard lijkt af te stevenen op degradatie, stelde daar bitter weinig tegenover.

Ook Chelsea is nog volop in de race voor plaats vier, die toegang verschaft tot de voorronde van de Champions League. Queens Park Rangers werd op Stamford Bridge met maar liefst 6-1 verslagen. Fernando Torres, die eindelijk zijn draai gevonden lijkt te hebben in Londen, scoorde drie keer.

Chelsea komt door de zege op een totaal van 61 punten, één minder dan Tottenham en Newcastle. Woensdag speelt Chelsea thuis tegen Newcastle. De Spurs gaan op bezoek bij Bolton Wanderers.

Nadal weer de beste in Barcelona

Rafael Nadal heeft zondag het tennistoernooi van Barcelona op zijn naam geschreven. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg zijn landgenoot David Ferrer, nummer drie van de plaatsingslijst, in twee spannende sets: 7-6 (1), 7-5.

Voor gravelspecialist Nadal betekende het de 21e zege op rij op die ondergrond, en de zevende maal in acht jaar dat hij het toernooi van Barcelona won. Alleen in 2010 mocht hij de enorme beker niet in de lucht tillen, toen ontbrak hij wegens een blessure.

In de eerste set gingen de nummers twee en zes van de wereld gelijk op. Een tiebreak moest de beslissing brengen, nadat Ferrer vijf setpoints had laten liggen op de service van Nadal. Ferrer kwam in de tweede set terug van 1-3 achter naar 5-4 voor, maar hij kon de set niet uitserveren. In plaats daarvan trok Nadal de wedstrijd even later naar zich toe. Het was de vierde keer dat Nadal zijn landgenoot in de finale van Barcelona de baas was.

Gilles Simon won het toernooi van Boekarest. Het was de derde keer dat de Fransman de beste was in het evenement in Roemenië. In de eindstrijd versloeg hij Fabio Fognini met 6-4, 6-3. De als eerste geplaatste Simon trok de eerste set naar zich toe nadat beide tennissers elkaars opslag vijf keer achter elkaar hadden gebroken. In de tweede set brak Simon de Italiaan, die in zijn eerste finale stond, nog twee keer.

Tandarts neemt wraak op ex-vriend

Een tandarts uit het Poolse Wroclaw heeft uit onvrede van het beëindigen van haar relatie alle tanden van haar ex-vriend getrokken. Dat kan haar op een gevangenisstraf van drie jaar komen te staan.

De tandarts in kwestie, Anna Mackowiak was verbolgen over het feit dat haar vriend haar voor een andere vrouw had verlaten. Toen de man zich daags na de relatiebreuk bij haar praktijk meldde met kiespijn, besloot ze haar kans te grijpen. Nadat ze de man een zware verdoving had toegediend, trok ze zijn hele gebit eruit. Daarna verbond ze zijn kaak en zei dat er complicaties waren opgetreden. De man moest naar een specialist om zich verder te laten behandelen. Eenmaal daar aangekomen wist de specialist niet wat hij zag. “Ik probeerde me professioneel te gedragen en mijn emoties uit te schakelen. Maar toen ik hem daar zag liggen, dacht ik: wat een tr*t

Het slachtoffer, de 45-jarige Marek Olszewski, was zich van geen kwaad bewust. “Toen ik bijkwam voelde ik nattigheid omdat ik geen tanden meer voelde en mijn kaak ingezwachteld was”, zei hij. “Ik dacht dat ze professioneel was, ik had geen reden om aan haar te twijfelen”.

Inmiddels is hij alweer vrijgezel, zijn vriendin heeft hem verlaten omdat ze niet met een tandeloze man wil zijn. Ook staat hij voor de hoge kosten die het maken van een kunstgebit met zich meebrengen. De tandarts is aangeklaagd vanwege wanpraktijken en het beschamen van het vertrouwen van een patiënt.

Uitslagen Eredivisie speelronde 32

In de Eredivisie werd dit weekend de 32e speelronde afgewerkt. Ajax kan de titel niet meer ontgaan na een 1-2 zege bij FC Twente. Zelfs bij twee nederlagen in de laatste wedstrijden zal Ajax op doelsaldo kampioen kunnen worden. Feyenoord klom naar de tweede plek door een overwinning op AZ. 

In de onderste regionen van de Eredivisie heeft De Graafschap goede zaken gedaan.  De Doetichemers pakten in de uitwedstrijd bij FC Groningen een punt. In het matige duel werd het 1-1.

Tadic zette Groningen voor rust op een voorsprong en na rust verzuimden Teixeira en Jones het duel te beslissen. Een schot van Jansen bracht De Graafschap nog langszij. Woensdag treft De Graafschap concurrent Excelsior.

PSV heeft het zich bij Roda JC Kerkrade onnodig moeilijk gemaakt. Nadat ze Eindhovenaren in de eerste helft oppermachtig waren, zakten ze in de tweede helft erg in. Uiteindelijk werd er nog wel een 1-3 zege geboekt en staat de ploeg nu derde.

Bij rust had PSV al minimaal met 0-4 voor moeten staan, maar alleen Mertens en Marcelo scoorden. Na rust kwam Roda terug in de wedstrijd via Malki en miste Lens namens PSV nog een penalty. In de slotfase besliste PSV toch het duel via Depay. 

Er stonden ook nog twee toppers op het programma. De verslagen daarvan kan je via onderstaande linkjes bereiken.
FC Twente - Ajax
Feyenoord - AZ 

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Groningen De Graafschap 1-1
Heracles Almelo sc Heerenveen 2-4
FC Utrecht NAC Breda 1-3
Vitesse Excelsior 3-2
VVV-Venlo ADO Den Haag 2-1
Roda JC Kerkrade PSV 1-3
FC Twente Ajax 1-2
Feyenoord  AZ 1-0 
N.E.C. Nijmegen RKC Waalwijk 1-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 32 21 7 4 70 88-35
2 Feyenoord 32 19 7 6 64 63-34
3 PSV 32 19 6 7 63 79-46
4 AZ 32 18 7 7 61 62-34
5 sc Heerenveen 32 17 10 5 61 73-53
6 FC Twente 32 17 9 6 60 77-38
7 Vitesse 32 15 7 10 52 45-38
8 Roda JC Kerkrade 32 14 2 16 44 52-62
9 RKC Waalwijk 32 12 6 14 42 33-44
10 N.E.C. Nijmagen  32 12 5 15 41 39-43
11 Heraclea Almelo 32 11 7 14 40 50-56
12 FC Utrecht 32 10 9 13 39 50-55
13 FC Groningen 32 10 6 16 36 40-59
14 NAC Breda 32 9 7 16 34 41-51
15 ADO Den Haag 32 8 8 16 32 35-57
16 VVV Venlo 32 8 4 20 28 38-74
17 De Graafschap 32 5 5 22 20 29-69
18 Excelsior 32 4 6 22 18 25-71

De overige rangen en standen van de Eredivisie kan je terug vinden op de Eredivisie pagina.

Jeugdfilm Kauwboy opnieuw in de prijzen

Kauwboy is opnieuw in de prijzen gevallen. De film werd tijdens het Kristiansand International Children's Film Festival in Noorwegen onder meer gekroond tot beste Europese jeugdfilm.

Daarnaast kreeg Kauwboy de Film & Kino Award, een prijs om de film te kunnen uitbrengen in de Noorse bioscopen. Dat maakte filmdistributeur Benelux Film Distributors zondag bekend.

Kauwboy kreeg eerder prijzen tijdens filmfestivals in Berlijn en Saint Quentin. De film draait om de 10-jarige Jojo, die een kauw mee naar huis neemt. Hij houdt het vogeltje geheim voor zijn vader, die nogal opvliegerig kan zijn.


Jeugdfilm Kauwboy opnieuw in de prijzen (Foto: Novum)

'Pakistan bracht VS op spoor Bin Laden'

De Pakistaanse inlichtingendienst heeft de Verenigde Staten op het spoor van Osama Bin Laden gebracht. Dat zei een topambtenaar van de dienst tegen The Washington Post.

Amerikaanse militairen liquideerden Bin Laden in mei vorig jaar. Hij was het brein achter de aanslag op het World Trade Center in 2001. Volgens de topambtenaar zijn zelfs alle acties tegen de terreurorganisatie al-Qaeda met de hulp van de dienst tot stand gekomen.

De rol van Pakistan was altijd omstreden. Volgens geruchten zou Pakistan Bin Laden juist hebben geholpen zo lang verborgen te blijven. De Amerikanen menen dat de inlichtingendienst islamitische extremisten sponsort.

'Pakistan bracht VS op spoor Bin Laden'
'Pakistan bracht VS op spoor Bin Laden' (Foto: ANP)

Onrust op Leidseplein na winst Ajax

De sfeer op het Leidseplein in Amsterdam was zondag aan het eind van de middag korte tijd onrustig. Veel Ajax-supporters hadden zich daar verzameld omdat de kans bestond dat de club landskampioen zou worden. De mobiele eenheid stond paraat, maar hoefde geen charges uit te voeren, zo meldt een woordvoerder van de politie.

De wedstrijd FC Twente - Ajax eindigde in 1-2. Dat was niet genoeg voor Ajax om de competitie in de Eredivisie met nog twee speelrondes te gaan op zijn naam te schrijven. Daarvoor had de wedstrijd Feyenoord - AZ in gelijkspel moeten eindigen. De Rotterdammers wonnen echter in eigen huis met 1-0.

De eerstvolgende kans om de 31e landstitel te pakken is woensdag. Ajax speelt dan in de Amsterdam Arena tegen VVV. Als ze minimaal een punt pakken, worden de Amsterdammers een dag later bij de ArenA gehuldigd.

Oranjeactiviteiten komen op gang

De viering van Koninginnedag begint in veel plaatsen in Nederland zondagavond met muziek en andere festiviteiten. In Utrecht werd om 18.00 uur het startschot gegeven voor de vrijmarkt, die traditioneel 24 uur duurt. De eerste optredens van de Haagse Koninginnenach beginnen om 19.30 uur.

Ook in Amsterdam zijn zondagavond al de eerste optredens te beluisteren. Om 22.30 uur vindt het Koninginnedagconcert plaats in het Concertgebouw. Daar gaat het Koninklijk Concertgebouworkest de confrontatie aan met de Britse popformatie Fink.

Oranjeklanten krijgen aan het begin van de avond mogelijk nog wel te maken met wat regen. Vanuit het zuiden trekken buien over het land, meldt weeronline.nl. In de loop van de avond trekt de buiige regen naar het noorden weg. Tijdens Koninginnedag zou het droog moeten blijven, met behoorlijk wat zon.

Koningin Beatrix en haar familie bezoeken maandag de Gelderse plaatsen Veenendaal en Rhenen. Het is het eerste grootschalige publieke optreden van de Oranjes sinds prins Friso, de middelste zoon van de koningin, in februari bedolven werd door een lawine. Hij ligt sindsdien in coma in een ziekenhuis in Londen.


Oranjeactiviteiten komen op gang (Foto: Novum)

Uitslag N.E.C. Nijmegen - RKC Waalwijk

N.E.C. Nijmegen en RKC Waalwijk hebben in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld. Beide ploegen schieten hiermee op de ranglijst weinig op. RKC blijft negende staan, terwijl N.E.C. de tiende plaats bezet met nog twee speelronden te gaan.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

RKC Waalwijk

 57' Platje    60' Ten Voorde
 
 Gele kaart: Foor, Nuytinck (N.E.C. Nijmegen), Meijers, Stans, Alakmak (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.480
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Szélesi
Van Eijden
Nuytinck (Cmovs/90)
Conboy
Vadócz
Schöne
Loen (Platje/56)
Foor
Zeefuik
Amieux (Van der Velden/75)
  Zoet
Martina
Drost
Ramos
Van Peppen
Stans
Meijers
Duits
Schet (Alakmak/74)
Németh (Castillion/83)
Ten Voorde

Britse medewerker Rode Kruis onthoofd

Een Britse dokter die namens het Rode Kruis werkte in Pakistan, is zondag onthoofd aangetroffen langs een weg bij de Pakistaanse stad Quetta. De 60-jarige Khalil Rasjed Dale werd 5 januari ontvoerd toen hij van zijn werk op weg was naar huis.

De politie vond zijn lichaam, gewikkeld in plastic. Waarschijnlijk was de Brit bij zijn vondst ongeveer 12 uur dood. Op het plastic was met stift de naam van het slachtoffer geschreven. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, heeft de moord veroordeeld. Hij noemde die 'zinloos en wreed'.

[Serie A] Juventus blijft koploper na ruime overwinning

Juventus heeft zich zondag op de eerste plaats in de Serie A gehandhaafd door een 4-0 zege bij Novara. Achtervolger AC Milan, dat op drie punten staat, won eveneens. Het werd in Siena 4-1 voor het team van Zlatan Ibrahimovic, die twee keer scoorde.

Juventus had weinig moeite met laagvlieger Novara. Mirko Vucinic en Marco Borriello troffen in de eerste helft al doel, Arturo Vidal en weer Vucinic verdubbelden de marge na rust.

Bij Juventus kwam Eljero Elia weer eens binnen de lijnen. Hij viel in de 64e minuut in voor Vucinic, net na diens doelpunt. Het was pas het vierde competitieoptreden van de Nederlandse aanvaller dit seizoen.

AC Milan had het iets lastiger met Siena. Met Mark van Bommel in de basis kwamen de Milanezen weliswaar soepel op voorsprong, Antonio Cassano en Ibrahimovic scoorden kort na elkaar in de eerste helft, maar vervolgens kreeg Siena wat meer grip op het duel. Erjon Bogdani bracht in de 83e minuut de spanning terug. Door een doelpunt van Antonio Nocerino in de laatste minuut en een van Ibrahimovic ver in de blessuretijd, werd toch nog 1-4.

Internazionale, met Wesley Sneijder tot de 80e minuut in het veld, won thuis met 2-1 van Cesena door goals van Steve Von Bergen en Mauro Zarate. Inter blijft vijfde in Italië, maar kwam wel in punten gelijk met nummers drie en vier Lazio en Napoli. lAtalanta won thuis met 2-0 van Fiorentina en Lecce verloor op eigen veld met 1-2 van Parma.

Wiggins wint Ronde van Romandië

Bradley Wiggins heeft de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Britse renner van Team Sky was de snelste in de afsluitende tijdrit en maakte zo het verschil in het klassement op Rabobank-renner Luis Léon Sánchez meer dan goed.

De ronde werd afgesloten door een 16,5 kilometer lange klimtijdrit op Crans Montana. Wiggins bleek hierin de snelste te zijn, één seconde voor Garmin-renner Andrew Talansky die in het eindklassement op twaalf seconden van de Brit tweede werd. Richie Porte werd in de tijdrit derde, maar moest in het klassement Rui Costa nipt voorlaten, waardoor hij vierde werd in de eindrangschikking.

De Rabobank-ploeg stond er na de voorlaatste etappe goed voor, maar kon dit in de tijdrit niet volhouden. Sánchez werd nog wel tiende, maar teamgenoten Stef Clement, Bauke Mollema en Wilco Kelderman vielen buiten de top tien. Ze werden respectievelijk zestiende, zeventiende en dertigste in het eindklassement. GreenEdge-renner Pieter Weening eindigde op een negentiende stek.

Explosies op universiteitsterrein Noord-Nigeria

Gewapende mannen hebben zondag bezoekers van een mis aangevallen op een universiteitsterrein in het noorden van Nigeria. De schutters reden op motorfietsen de campus op en joegen met frisdrankblikjes vol springstof de kerkgangers de zaal uit die zij als gebedsruimte hadden ingericht.

Vervolgens schoten ze volgens de plaatselijke politie de vluchtende gelovigen neer. Zestien mensen lieten het leven, bleek uit een telling van het Nigeriaanse Rode Kruis. De hulporganisatie kon geen uitsluitsel bieden over het aantal gewonden. De plaatselijke politie meldde eerder 'veel zwaargewonden'.

Op de campus werd volgens de Nationale Rampenbeheersingsdienst nog een tijdlang geschoten. Hulpverleners konden zich daarom nog niet naar de plek des onheils begeven.

Militairen en politieagenten hebben de universiteit na de aanslag omsingeld en kammen het campusterrein uit op zoek naar de daders. "Maar tegen de tijd dat we arriveerden waren ze op hun motorfietsen gesprongen en de stad in verdwenen", zei Ibrahim Idris van de politie in Kano. Toegesnelde verslaggevers werd de toegang tot de universiteit ontzegd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Die draagt, door het gebruik van bomblikjes, de handtekening van de radicaal-islamitische rebellenbeweging Boko Haram. Nigeria, dat verscheurd wordt door de hevige strijd tussen Boko Haram en de zwakke regering, worstelt met toenemend geweld.

'Robin Gibb mag binnenkort naar huis'

Robin Gibb mag komende week mogelijk het ziekenhuis verlaten. De Bee Gee, die vorig weekeinde na ruim een week ontwaakte uit een coma, zit al rechtop in bed en praat met zijn familie.

In de afgelopen dagen hebben dokters Gibbs vrouw Dwina verteld dat de zanger mogelijk binnenkort naar huis mag, vertelt een bekende van Gibb aan de Britse krant Sunday Mirror. "Robin is nog steeds zwak, maar het gaat elke dag beter met hem. Zijn herstel mag een wonder heten. Weken geleden waren Dwina en de rest van de familie voorbereid op het ergste, nu hopen ze dat hij snel weer thuis is."

Volgens de ingewijde wordt er niks overhaast. "Toch is er een goede kans dat hij aan het eind van de week wordt ontslagen uit het ziekenhuis."

De 62-jarige Gibb onderging anderhalf jaar geleden een darmoperatie. Hoewel hij altijd vaag deed over wat hij precies mankeerde, zeiden dokters onlangs dat de Bee Gee aan darmkanker lijdt.

Bangladesh staakt om verdwijning oppositieleider

Scholen en bedrijven in Bangladesh hebben zondag opnieuw hun deuren gesloten gehouden. De verenigde oppositie heeft voor zondag en maandag een algemene staking afgekondigd uit protest tegen de verdwijning van een oppositieleider. Zeker acht kleine handgemaakte bommen zijn volgens de politie zondag in de hoofdstad Dhaka ontploft, maar die zouden geen slachtoffers hebben gemaakt.

De Bengalese Nationale Partij, die de oppositie aanvoert, eist dat de regering haar leider Elias Ali terugvindt. Ali is al bijna twee weken spoorloos. De oppositie vermoedt dat de regering de hand had in zijn verdwijning, maar die ontkent. Zeker 22 mensen, merendeels politici, zijn volgens mensenrechtenorganisaties afgelopen jaar in Bangladesh verdwenen.

Noorse moslims: Breiviks moslimhaat onderbelicht

Noorse moslimleiders vrezen dat de moslimhaat van massamoordenaar Anders Behring Breivik niet voldoende aandacht krijgt. De haat jegens moslims zou minder ernstig worden genomen door de speculaties over Breiviks geestelijke gezondheid.

''Ik ben geen psychiater, maar het belangrijkste is wat hij heeft gedaan. Daar moet de aandacht naar uitgaan, niet naar zijn krankzinnigheid'', waarschuwde Mehtab Afsar, die de Islamitische Raad in Noorwegen leidt. ''Hij wil moslims en de islam uit Europa verdrijven. Dat is zijn voornaamste boodschap. Dus ik begrijp er de zin niet van zoveel energie te besteden aan de vraag of Breivik normaal of gestoord is'', zei de voorzitter van de islamitische koepelorganisatie.

De zelfverklaarde strijder tegen de islam staat terecht voor een bomaanslag in Oslo en het bloedbad dat hij aanrichtte op Utøya in juli vorig jaar. Sinds hij een volledige bekentenis aflegde draait het proces om de vraag of Breivik geestelijk gezond genoeg is om hem zijn daden toe te rekenen.

Sommige Noorse moslims verliezen hun geduld met de eindeloze debatten over Breiviks brein. Zij vergelijken de zelfbenoemde kruisvaarder met moslimterroristen. ''Niemand betwijfelde ooit de geestelijke vermogens van Osama bin Laden'', zei columnist Usman Rana. ''Ik denk dat Breivik alles op een rijtje heeft. Wie gelooft dat hij krankzinnig is weet niets van terrorisme.''


Noorse moslims: Breiviks moslimhaat onderbelicht (Foto: Novum)

Uitslag Feyenoord - AZ

Feyenoord heeft een grote stap gezet op weg naar de tweede plaats in de Eredivisie en hiermee plaatsing voor de voorrondes van de Champions League. De Rotterdammers wonnen in eigen huis met 1-0 van directe concurrent AZ en staan met nog twee duels te spelen één punt voor op PSV dat derde staat.

Voor Feyenoord en AZ stond er in hun onderling duel veel op het spel, want naast de tweede plaats op de ranglijst wist Ajax ook dat het bij een gelijkspel in Rotterdam zelf in Enschede kampioen kon worden. Daarom zochten Feyenoord en AZ veelvuldig de aanval. De Rotterdammers moesten het hierbij stellen zonder de zieke John Guidetti, terwijl de Alkmaarders de kersverse vader Rasmus Elm node misten.

De eerste speldenprik kwam van Feyenoord dat na een voorzet van Ruben Schaken had moesten scoren. Sekou Cissé had de bal uiteindelijk voor het inschieten, maar hij trof AZ-doelman Esteban op zijn weg. Aan de andere zijde was AZ-verdediger Simon Poulsen gevaarlijk doordat zijn voorzet op de lat boven doelman Erwin Mulder belandde.

Een domper voor de Rotterdammers was het uitvallen van aanvaller Guyon Fernandez die een hamstringblessure opliep. Toch weerhield het de thuisploeg er niet van om de aanval te zoeken. Op slag van rust was aanvoerder Ron Vlaar nog het dichtst bij een goal door de bal uit een afgeslagen hoekschop over te koppen.

Feyenoorder Clasie in duel met AZ-speler Holman (Foto: Pro Shots)

AZ kwam na de rust goed uit de startblokken en creëerde enkele goede mogelijkheden, maar Feyenoord was gevaarlijker, want Schaken zag zijn inzet via de lat het doel uitstuiteren. Tien minuten na rust was het wel raak, want Otman Bakkal wist met een bekeken schot Esteban te kloppen.

Feyenoord kreeg nog enkele mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar het initiatief lag bij AZ dat keer op keer de goed keepende Mulder op zijn weg trof. De doelman redde onder meer op inzetten van Benschop en Poulsen. Ook zag hij Holman een goede kans verprutsen, waardoor het 1-0 in Rotterdam bleef.

Door dit resultaat mag Ajax zich nog geen kampioen noemen. De Amsterdammers hebben met nog twee duels te spelen een voorsprong van zes punten op Feyenoord dat wel een veel minder doelsaldo heeft. De Rotterdammers hebben op hun beurt nu een voorsprong van één punt op PSV en drie op AZ en Heerenveen.

Feyenoord

1 - 0

AZ

 54' Bakkal    
 
 Gele kaart: Clasie (Feyenoord), Viergever, Klavan (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Mokotjo
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
Leerdam
Clasie
Bakkal (Vilhena/89)
Schaken
G.Fernandez (Achahbar/26)
Cissé (Nelom/90+2)
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Klavan
Poulsen
Maher
Martens (Johansson/77)
Viergever
Gudmundsson (Benschop/56)
Altidore (Boymans/85)
Holman

Uitslag FC Twente - AFC Ajax

Ajax is er vanmiddag in geslaagd om het duel met 2-1 van FC Twente te winnen. Toch kon het kampioensfeest nog niet gevierd worden, aangezien Feyenoord in Rotterdam met 1-0 te sterk was voor AZ. Het is voor de Amsterdammers voor het eerst sinds 2008 dat een competitiewedstrijd in Enschede wordt gewonnen.

Ajax kon in de wedstrijd tegen FC Twente de 31e landstitel pakken, maar was wel afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ. Mocht één van beide formaties winnen, dan zou het kampioensfeest nog een aantal dagen uitgesteld moeten worden. Komende woensdag vindt namelijk de voorlaatste speelronde plaats, waarbij de Amsterdammers het verschil definitief zouden kunnen maken.

Na het eerste fluitsignaal nam Ajax het initiatief in de wedstrijd. Dit resulteerde al snel in een kans voor Theo Janssen. Lang duurde de overmacht voor de Amsterdammers echter niet, aangezien FC Twente het duel al snel naar zich toe trok. Dit resulteerde vervolgens in twee goede mogelijkheden voor Ola John, die er niet in slaagde om keeper Kenneth Vermeer te verschalken.

Na bijna een half uur spelen kreeg Ajax de ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Doelman Nikolay Mihaylov haalde Gregory van der Wiel in het strafschopgebied onderuit. Arbiter Liesveld kon niet anders dan naar de stip wijzen en gaf de sluitpost van FC Twente bovendien geel. Janssen wist de penalty vervolgens te verzilveren, maar Mihaylov kon nog wel een paar vingertoppen tegen de bal zetten.

Theo Janssen zet Ajax op voorsprong door de penalty te verzilveren (Foto: Pro Shots)

In de 34e minuut kon Ajax de voorsprong verder vergroten, maar Christian Eriksen schoof de bal maar net naast het doel van Mihaylov. Dat was ook meteen het laatste wapenfeit van de eerste helft, aangezien in het resterende deel nauwelijks noemenswaardige kansen werden gecreëerd.

Na de thee was Ajax via Jan Vertonghen direct weer gevaarlijk. De verdediger kwam aan de linkerkant op, maar slaagde er vervolgens niet in de bal tot bij Siem de Jong te krijgen. In het vervolg vielen er weinig kans te noteren. Een fan op de tribune liet zich echter van zijn slechtste kant zien door een voorwerp op het veld te gooien. Deze kwam uiteindelijk tegen het hoofd van Toby Alderweireld terecht, die daardoor een kleine wond opliep.

Twintig minuten voor tijd was FC Twente heel dichtbij de gelijkmaker. Douglas probeerde met een omhaal te scoren, maar doelman Vermeer wist dit schot nog te pareren. De corner die hierop volgde, leverde de Tukkers alsnog de gelijkmaker op. Leroy Fer joeg de bal tegen de touwen, waarna De Grolsch Veste explodeerde.

Het doelpunt zorgde ervoor dat FC Twente weer ging geloven in een overwinning. De ploeg zette Ajax vast en kwam er een aantal keer gevaarlijk uit. Toch viel het doelpunt uiteindelijk aan de andere kant. Ola John reageerde te laat op een voorzet van Lorenzo Ebecilio, die door Gregory van der Wiel in het doel werd geschoten.

Vijf minuten voor tijd kreeg Ola John een enorme kans op de gelijkmaker, waar hij zelf van schrok. Oog in oog met doelman Vermeer slaagde de speler van FC Twente er niet in om de broodnodige treffer binnen te tikken. Diep in blessuretijd was het Douglas die bijna de gelijkmaker binnenwerkte. Toch bleek de treffer van Van der Wiel voldoende te zijn.


FC Twente

1 - 2

AFC Ajax

 72' Fer    30' Janssen (pen)
 78' van der Wiel 
 
 Gele kaart: Mihaylov, Fer (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof (Röseler/73)
Douglas
Tiendalli
Janssen (W. Verhoek/46)
Brama (Plet/83)
Fer
Chadli
De Jong
O. John
  Vermeer
van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Eriksen
Anita (Enoh/87)
Janssen
Aissati (Sigthórsson/79)
De Jong
Boerrigter (Ebecilio/64)

Rus niet naar hoofdtoernooi in Estoril

Tennisster Arantxa Rus heeft zich niet geplaatst voor het hoofdschema van het WTA-toernooi in Estoril. De Nederlandse ging in de eerste ronde van de kwalificaties met 6-3 en 6-1 onderuit tegen de Amerikaanse Abigail Spears, de nummer 326 van de wereld. Rus zelf bezet plaats 95 op de ranking.

Bij de mannen moest Nick van der Meer opgeven tegen de Spanjaard Enrique Lopez-Perez. De Nederlander leidde op dat moment met 3-6, 7-6 (10) en 2-1. Wel in het hoofdtoernooi zit Robin Haase die in de eerste ronde de Italiaan Simone Bolelli treft.

F1-demonstratie voor Button in Budapest

McLaren-coureur Jenson Button zal komende dinsdag een Formule 1-demonstratie gaan verzorgen in Budapest. Het evenement is opgezet door hoofdsponsor Vodafone die vele promotionele activiteiten in de Hongaarse hoofdstad heeft georganiseerd.

Zo treedt in Budapest een dansgroep uit Debrecen op, is de Hongaarse nationale waterpoloploeg aanwezig en zal het evenment afgesloten worden door Button. "Ik heb er erg veel zin in om aan dit evenement deel te nemen," zei de Brit die weet dat de fans ook in een simulator plaats kunnen nemen en zelf een wiel kunnen wisselen.

Radicale predikant verbrandt Korans

De radicale Amerikaanse predikant Terry Jones heeft voor zijn kerk exemplaren van de Koran en een afbeelding van de profeet Mohammed verbrand. Daarover berichtte de lokale krant The Gainsville Sun.

De dominee dreigde in 2010 ook Korans te verbranden. Hij wilde toen dat er geen moskee kwam dichtbij Ground Zero. Na overleg met moslimleiders zag hij toen van zijn plannen af. Dit keer strijdt hij voor de vrijlating van een christelijke geestelijke in Iran. Hem hangt volgens Jones de doodstraf boven het hoofd.

De bijeenkomst werd bijgewoond door 20 mensen. Na afloop kreeg Jones een dagvaarding voor het overtreden van brandweervoorschriften.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Spanje

Casey Stoner heeft de MotoGP-race van de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Australische Honda-rijder werd op het podium vergezeld door regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo (Yamaha) en Stoners-teamgenoot Dani Pedrosa.

Het was Pedrosa die de beste start had en de leiding greep, voor Lorenzo en de Ducati van Nicky Hayden. Stoner lag vierde, voor de Tech3 Yamaha's van Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso.  De hoop van Pedrosa op de zege vervloog in de derde ronde toen hij in één bocht van de eerste stek terugviel naar de vierde.

Stoner greep de leiding en reed met Lorenzo weg bij de overige vier leiders. Pedrosa wist met Crutchlow zich te ontdoen van de overige twee en streden om de laatste plaats op het podium. Vooraan leidde Stoner, terwijl Lorenzo geen moment in staat was om het de Australiër lastig te maken, waardoor deze als winnaar af kon worden gevlagd. Achter dit duo werd Pedrosa derde, voor Crutchlow.

Dovizioso werd als vijfde afgevlagd, voor Alfaro Bautista en Stefan Bradl. Hayden kon zijn hoge aanvangstempo niet volhouden en werd achtste, voor teamgenoot Valentino Rossi die een anonieme race reed, maar wel Hector Barbera voorbleef.

Bos pakt tweede zege in Turkije, Grabovski eindwinnaar

Theo Bos heeft zijn tweede ritzege behaald in de Ronde van Turkije. De sprinter was de snelste in de slotrit en boekte zo de negende overwinning van Rabobank dit seizoen. De 28-jarige Bos klopte in de massasprint de Brit Andrew Fenn en landgenoot Stefan van Dijk. De Bulgaar Ivailo Grabovski is eindwinnaar.

De achtste en laatste etappe leende zich met zijn 114 vlakke kilometers uitstekend voor een massasprint en die kwam er dan ook. Rabobank, Argos-Shimano en Farnese Vini controleerden een viertal vluchters en rekenden hen op tijd in. Het werk van Argos-Shimano bleek voor niets, aangezien sprinter Marcel Kittel in de slotfase samen met onder meer Matthew Goss tegen het asfalt ging. Rabobank leidde Bos vervolgens op een uitstekende manier naar de zege.

Grabovski zag zijn leidende positie logischerwijs op geen enkele wijze meer in gevaar komen. De 34-jarige Bulgaar van het Turkse team Konya-Torku Seker Spor behaalde afgelopen dinsdag met zijn overwinning in de koninginnenrit de leiderstrui en stond die daarna niet meer af. Grabovski gaat in de eindstand de Kazach Alexandr Dyachenko en een andere Bulgaar, Danail Andonov Petrov, vooraf.

Coach: "Bertens kan nog veel beter"

Kiki Bertens won gisteren verrassend het WTA-toernooi in Fes door in de finale met 7-5 en 6-0 af te rekenen met de Spaanse Laura Pous Tio. Haar coach Christiaan de Jong denkt dat de 20-jarige speelster nog veel meer in haar mars heeft in de komende periode.

"Ze kan heel ver komen. We stellen geen doelen om extra druk te voorkomen, maar ze kan nog veel beter," zei De Jong die met zijn 24 jaar jonger is dan veel van de tennissters tegen NUsport. "Dat klopt. Het is ook voor mij onwerkelijk om mee te maken. Ik ken haar al van jongs af aan en geef sinds mijn twaalfde les. Het is belangrijk dat ze ondanks mijn leeftijd respect voor mij opbrengt en dat doet ze zeker."

Belangrijk voor de coach is het om rust uit te stralen. "Ik wil relaxt overkomen omdat ze zelf vaak stress heeft op de baan. Ze is bang om af te gaan. Dat gold zeker tegen de sterke tegenstanders in de vorige ronde. Dan zegt ze na de eerste game dat ze slecht speelt. Ik vertel haar wel dat het beter kan, maar ook dat de tegenstandster net zo nerveus is. Ze heeft veel kracht en moet ontspannen zijn om harde klappen uit te kunnen delen. Je moet durven verliezen om te kunnen winnen. Ze moet zich focussen op het tennis en niet op het resultaat."

Bertens heeft in De Jong niet haar enige coach, want ze werkt ook met Martin van der Brugghen, waarbij afwisseling ervoor moet zorgen dat de Nederlandse beter wordt. "Er reizen steeds andere mensen met haar mee met telkens een andere blik. Dat is ideaal. Als ze het gezeur van mij even zat is, gaat er weer een ander mee," zei De Jong die beloofde dat bij terugkomst in Nederland vanwege de eindzege in Fes een feestje gebouwd zal gaan worden.

Wiesberger wint voor het eerst op Europese Tour

Golfer Bernd Wiesberger heeft zondag zijn eerste zege op de Europese Tour geboekt. De 26-jarige Oostenrijker gaf op het Ballantine's Championship in Zuid-Korea op de slotdag zijn riante voorsprong niet meer uit handen. Hij finishte uiteindelijk met een slagenaantal van 18 onder par.

De Schot Richie Ramsay volgde op vijf slagen als tweede, voor de Fransman Victor Dubuisson en de Australiër Marcus Fraser die met 11 onder par gedeeld derde eindigden. Wiesberger is na Markus Brier en Martin Wiegele pas de derde Oostenrijker die wint op de Europese tour. "Ik heb de afgelopen dagen de beste drie rondes van mijn leven gespeeld", jubelde Wiesberger.

[Primera División] Titel lonkt voor Real

Real Madrid is zondagmiddag weer een stap dichterbij de titel in de Primera División gekomen. De Madrilenen versloegen in het eigen Bernabeu Sevilla met 3-0. Cristiano Ronaldo brak met zijn 43e competitietreffer de wedstrijd open, waarna Karim Benzema in de tweede helft de score opvoerde.

Real zou zondagavond al het 32e kampioenschap uit de historie kunnen vieren als achtervolger Barcelona verliest bij Rayo Vallecano. Het verschil tussen de rivalen is nu tien punten.

Ondanks de klinkende uitslag speelde Real zeker geen grootse wedstrijd. Vier dagen na de uitschakeling tegen Bayern München in de halve finale van de Champions League had het elftal van José Mourinho moeite om in zijn ritme te komen.

Dat veranderde niet nadat Ronaldo in de negentiende minuut de score had geopend. Sevilla kreeg zelfs twee prima kansen om langszij te komen. Jesus Navas en Alvaro Negredo mikten vrij voor doelman Iker Casillas echter over het Real-doel. Vlak voor rust was Ronaldo nog dichtbij zijn tweede treffer van de middag, maar de paal stond succes in de weg.

Na de thee kreeg Negredo een nieuwe mogelijkheid om Sevilla langszij te brengen, maar wederom faalde de Spanjaard. Negredo kon wat betreft efficiëntie een voorbeeld nemen aan Benzema, de spits van Real. Binnen twee minuten was het tweemaal raak voor de Fransman.

Uitslag Roda JC - PSV

PSV doet goede zaken in de race om plek twee. De Eindhovenaren wonnen in Kerkrade van Roda JC met 1-3. Namens PSV maakte Dries Mertens, Marcelo en Memphis Depay de doelpunten. Sanharib Malki troef doel namens Roda JC. 

Roda JC

1 - 3

PSV

 65' Malki    7' Mertens 
 31' Marcelo 
 84' Depay 
 
 Gele kaart: Vormer (Roda JC), Toivonen, Lens, Wijnaldum, Marcelo (PSV)
 Rode kaart: Kieszek (82) (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17106
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Lens mist strafschop (83)
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Biemans
Vukovic (Donald/39)
Fledderus
Delorge (Sutchuin Djoum/63)
Wielaert
Vormer
Ramzi (Prus/82)
Junker
Malki
  Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Willems
Labyad
Toivonen
Strootman (Engelaar/89)
Wijnaldum
Lens (Matavz/89)
Mertens (Depay/77)

PSV-speler Marcelo viert de 2-0 (Foto: Pro Shots)

Man rijdt met vriendin op motorkap na ruzie

Een 22-jarige man is zaterdag in Bergen op Zoom aangehouden nadat hij enkele honderden meters met zijn vriendin op de motorkap had gereden. Toen hij na een ruzie weg wilde rijden, stond de vrouw voor de auto. De man reed door en ze belandde op de motorkap. Na een paar honderd meter kwam de vrouw ten val en stopte de man.

Hij is aangehouden voor poging tot doodslag en in verzekering gesteld, meldde de politie zondag.

PvdA-prominenten verdeeld over begrotingsakkoord

PvdA-prominenten zijn tot op het bot verdeeld over de vraag of de PvdA bij het donderdag bereikte begrotingsakkoord betrokken had moeten zijn. Bij het televisieprogramma Buitenhof stelden oud staatssecretaris Rick van der Ploeg en oud-minister Hedy d'Ancona dat de PvdA bij het overleg had moeten aanschuiven. Burgemeester Paul Depla en oud-kandidaatvoorzitter Jouke de Vries vinden het nieuwe akkoord te veel lijken op het Catshuisakkoord.

PvdA-leider Diederik Samsom zat uiteindelijk niet aan tafel bij de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Hij vindt dat de lasten niet eerlijk worden verdeeld. Hem werd in de uitzending verweten dat hij zijn positie had overschat en dat hij zichzelf de vraag had moeten stellen wat mogelijk is zonder de PvdA.

Depla stelde dat in het akkoord van de zogenoemde Kunduz-coalitie veel meer aan de hypotheekrenteaftrek had moeten worden gedaan. Op sommige punten zou het akkoord nog slechter uitpakken dan het Catshuisakkoord. "Je kunt geen ja zeggen tegen een akkoord waar je de consequenties niet van kunt overzien."

Er heerst volgens hem veel opluchting dat een akkoord is bereikt, maar als de gevolgen eenmaal duidelijk worden zou die opluchting snel verdwijnen. Van der Ploeg en D'Ancona stelden dat de PvdA het akkoord meer naar de eigen punten had kunnen ombuigen als de partij wel aan tafel had gezeten. "Er moet nou eenmaal bezuinigd worden, Nederland zit op het financiële strafbankje."

Depla stelde daar tegenover dat de geloofwaardigheid van de partij ernstig in het geding was gekomen als ze tot twee weken geleden fel tegen het Catshuisakkoord had geageerd om vervolgens met een soortgelijk akkoord in te stemmen.

Verdwenen Cubaanse acteurs vragen asiel aan in VS

De twee Cubaanse acteurs die verdwenen toen ze op weg waren naar het Tribeca Festival in New York willen asiel aanvragen in de Verenigde Staten. Dat hebben ze toegegeven in een interview met de Spaanstalige tv-zender América TeVe uit Miami.

Actrice Anailin de la Rua de la Torre en acteur Javier Núnez-Florián zouden vorige week de première bijwonen van hun film Una Noche, over Cubaanse jongeren die vluchten naar Miami, maar kwamen niet opdagen. Al snel ging het gerucht dat de twee de benen hadden genomen omdat ze echt in de Verenigde Staten zouden willen blijven.

De 20-jarige acteurs, die verliefd op elkaar werden tijdens opnamen voor Una Noche, kwamen op het idee om te vluchten uit Cuba toen hun film internationaal goed werd ontvangen en ze uitnodigingen kregen voor filmfestivals in Berlijn en New York. "Het is moeilijk om je familie en vrienden achter te laten", vertelt De la Rua de la Torre aan persdienst Reuters. "Maar tegelijkertijd doe je dit om ze te helpen. We hebben geen toekomst in Cuba."

Het koppel verblijft momenteel bij een oom van de actrice. Volgens de acteurs wil de producent van Una Noche graag een vervolg maken op de film, genaamd Una Noche Mas. "Daar willen we graag in spelen", aldus Núnez-Florián.

Lichaam gevonden in haven Vlaardingen

In de Vlaardingse Buitenhaven is zaterdagavond een autowrak gevonden met een lichaam daarin. De politie vermoedt dat het gaat om een 59-jarige man uit Maassluis die sinds december is vermist. Dinsdag wordt dat duidelijk na een gebitsanalyse. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf.

Een schipper meende zaterdag met zijn schip in de haven een object te hebben geraakt. Daarna gingen duikers van de politie op de plek zoeken en troffen een voertuig aan met een lichaam daarin.

De politie weet nog niet hoe de auto en het lichaam in de haven zijn beland.

Lichaam gevonden in haven Vlaardingen
Lichaam gevonden in haven Vlaardingen (Foto: ANP)

Granaat treft kerkgangers Kenia

Een kerkganger is in Nairobi omgekomen en zeker vijftien van zijn geloofsgenoten zijn gewond geraakt toen onbekenden zondagochtend met een granaat hun kerkdienst verstoorden. De aanslag trof de Gods Huis van Wonderen-kerk in de Keniaanse hoofdstad, zei de politie.

Maandag waarschuwde de Amerikaanse ambassade in Nairobi al dat een aanslag ophanden was. Terroristen zouden het gemunt hebben op regeringsgebouwen en hotels.

De explosie is de zoveelste aanslag in Kenia sinds het Keniaanse leger in oktober buurland Somalië binnenviel. Die invasie volgde op een reeks aanvallen van Somalische strijders op Keniaanse bodem.

De islamisten van rebellenbeweging Al-Shabab zwoeren vervolgens wraak, en hitsten aanhangers op om dood en verderf te zaaien in het buurland. In maart kostte een granaataanval op een bushalte in de Keniaanse hoofdstad zeker negen mensen het leven.


Granaat treft kerkgangers Kenia (Foto: Novum)

Van Geel: "Gaat niet zo best met Guidetti"

Feyenoord-aanvaller John Guidetti kampt momenteel met een hardnekkig virus en is derhalve al enige tijd afwezig bij de Rotterdammers. Volgens Technisch directeru Martin van Geel is de situatie van de Zweed enigszins zorgelijk. "Het gaat niet zo best", aldus de bestuurder tegenover Eredvisie Live.

"Misschien is het de druk geweest, het was de eerste keer dat hij een volledig seizoen speelde en het virus heeft toegeslagen." Wanneer Guidetti weer kan spelen is nog niet duidelijk, al is Van Geel niet positief gestemd. "Het gaat wel even duren voor hij weer fit is. We moeten de tijd nemen. Dit komt natuurlijk keihard aan bij hem en bij ons. Het is niet anders."

Feyenoord kan zijn clubtopscorer goed gebruiken aan het einde van dit seizoen. De ploeg strijdt nog om een ticket voor de voorronde van de Champions League. In deze strijd staat de ploeg van trainer Ronald Koeman zondagmiddag oog in oog met concurrent AZ.

Demonstrant komt om in straatgevechten Egypte

Een demonstrant is zaterdagavond in de Egyptische hoofdstad Caïro omgekomen bij schermutselingen tussen betogers en onbekende aanvallers. De demonstranten waren voor het ministerie van defensie te hoop gelopen om te eisen dat er een eind komt aan het militaire bewind in het land, lieten Egyptische veiligheidsfunctionarissen zondag weten.

Het geweld barstte los toen ongeïdentificeerde belagers de betogers te lijf gingen. Stenen, vuurwerk, glaswerk en brandbommen vlogen urenlang over en weer. Zeker dertig mensen raakten gewond. Militairen en agenten grepen niet in en lieten de strijdende partijen begaan.

Onder de demonstranten waren veel aanhangers van een ultraorthodoxe politicus die hun woede koelden over diens uitsluiting van de presidentsverkiezingen. De Egyptische kiesraad heeft drie van de belangrijkste gegadigden voor het presidentschap van het stembiljet geschrapt, onder wie de kandidaat van de machtige Moslimbroederschap.

De salafisten van de Al-Nourpartij, die de Moslimbroeders doorgaans rechts inhalen, hebben zaterdag hun steun uitgesproken voor de betrekkelijk gematigde Abdel-Moneim Abolfotoh. Dat is een tegenslag voor de Moslimbroederschap, die hoopten dat Al-Nour zich achter hun tweede kandidaat, Mohammed Morsi, zou scharen.

De salafisten lieten weten Abolfotoh te steunen om de groeiende zorgen om een alleenheerschappij van de Moslimbroeders weg te nemen.

Britse prins William en Kate een jaar getrouwd

Prins William en Kate Middleton vieren zondag hun papieren bruiloft. Het stel stond precies een jaar geleden voor het altaar in de Londense Westminster Abbey. De bruiloft van de Britse prins werd wereldwijd gevolgd door honderden miljoenen mensen.

De hertog en hertogin van Cambridge, zoals William en Kate zich sinds hun huwelijk mogen noemen, vieren hun jubileum in huiselijke kring. Waarschijnlijk feliciteert de Britse koningin Elizabeth II haar kleinzoon per brief, zo schreven verschillende Britse media eerder deze week.

Waar het stel de dag doorbrengt, is niet bekend. Gefluisterd wordt dat William en Kate naar Schotland vertrekken. Daar hebben de twee elkaar bijna tien jaar geleden leren kennen toen ze beiden studeerden aan de St. Andrews University en in hetzelfde huis woonden.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Spanje

Pol Espagaro heeft de Moto 2-race bij de Grand Prix van Spanje gewonnen. De Spanjaard ging na 17 ronden aan de leiding, alvorens de wedstrijd werd afgevlagd vanwege de regen. Hij bleef Marc Marquez en Thomas Luthi voor.

Marquez en Espagaro maakten er een boeiend gevecht van op het circuit van Jerez. Diverse malen wisselden ze van de leiding. In de achttiende ronde leek Marquez een beslissend gat te slaan in de lichte regen.

Toen de regen begon door te zetten besloot de wedstrijdleiding de rode vlag te zwaaien. Er was meer dan twee derde van de race afgelegd, waardoor de race ook gelijk afgelopen was. Volgens de regels moet er dan één ronde terug worden gekeken voor de definitieve uitslag. Dat bleek de zeventiende ronde te zijn, waardoor de zege dus niet naar Marquez, maar naar Espagaro ging.

Jolande kan er een puntje aan zuigen (Plat Haags)

En of de betrokkenen even over hun eigen schaduw wilden heenspringen, vraagt fractieleider Buma-Stemra. Hou toch op. Eerst zeven weken stiekem in de ambtswoning gaan zitten konkelen, en als dat dan niet lukt, dient de kamer opeens alle medewerking te verlenen. Je moet wel erg achterlijk zijn, als je daar intrapt. Heel erg achterlijk. D66, GroenRechts en ChristenUnie. Pechtold, Sap en Slob als de nieuwe parlementaire randdebielen.

'Ook Rubin Kazan zit achter Chadli aan'

Nacer Chadli heeft over belangstelling niets te klagen. De aanvaller van FC Twente vertrekt na dit seizoen waarschijnlijk uit Enschede. De zaakwaarnemer van de 22-jarige vleugelspeler gaf onlangs in diverse media aan dat Chadli 'voor 99 procent zeker' vertrekt bij Twente.

Boze tongen beweren dat de Belgisch international een slechte relatie heeft met trainer Steve McClaren en daarom uitkijkt naar een transfer. Volgens het Russische medium TVOI Den bereidt Rubin Kazan nu een bod voor op Chadli. De Russische topclub raakte onder de indruk van de aanvaller in de ontmoetingen met FCTwente in de Europa League vorig seizoen.

Eerder werd al bekend dat het Portugese SL Benfica interesse heeft in Chadli. Aan het begin van dit seizoen was ook Fulham geïnteresseerd, maar kwam een transfer niet van de grond omdat Chadli destijds geblesseerd was. Fulham belsoot toen om Bryan Ruiz te kopen.

Van Geel: "Kans op komst Kuijt klein"

De kans dat Dirk Kuijt deze zomer Liverpool zal gaan verruilen voor zijn oude club is zeer klein, zo meldt de technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, tegen Eredivisie Live. De Rotterdammers willen de aanvaller graag inlijven, maar hebben zware concurrentie van een aantal andere Europese clubs.

"Zelfs als we Champions League halen, gaat ons spelersbudget niet omhoog. In onze begroting nemen we eventuele inkomsten uit Europees voetbal niet mee. Daardoor kunnen we geen grote uitgaven doen. We zien Kuijt liever vandaag dan morgen komen. Hij zou hier uitstekend passen. Maar de kans is zeer, zeer klein dat het gaat lukken. Salomon Kalou is sowieso geen optie nu," zei Van Geel.

Basso kopman Liquigas in Giro d'Italia

Ivan Basso is de kopman van Liquigas in de komende Giro d’Italia. De Italiaan, tweevoudig winnaar van de wielerronde, is één van de grote favorieten voor de eindzege. Zijn land- en ploeggenoot Vicenzo Nibali past voor de Giro en richt zich vol op de Tour de France.

Als luxeknecht krijgt Basso onder andere de Pool Sylwester Szmyd mee. Verder rijden Valerio Agnoli, Eros Capecchi, Damiano Caruso, Paolo Longo Borghini, Cristiano Salerno, Fabio Sabatini en Maciej Bodnar ook mee in de ronde die volgende week zaterdag van start gaat.

[NBA] Titelhouder Dallas onderuit bij Oklahoma

Dallas Mavericks is zaterdag de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA begonnen met een nederlaag. De titelverdediger ging nipt onderuit bij Oklahoma City Thunder: 99-98. Indiana Pacers verloor in eigen huis van Orlando Magic.

Kevin Durant bewerkstelligde de zege voor Oklahoma anderhalve seconde voor tijd vanaf de vrijeworplijn. De small forward kwam uiteindelijk tot 25 punten, drie minder dan ploeggenoot Russell Westbrook. Dirk Nowitzki was met 25 punten topscorer aan de kant van Dallas.

Een zwakke slotfase brak Indiana op tegen Orlando: 77-81. De thuisploeg kwam de laatste vier minuten niet tot scoren en zag daarmee een voorsprong van zeven punten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Jason Richardson en Jameer Nelson noteerden namens de Magics zeventien punten. Het meest trefzeker was echter David West van de Pacers met negentien punten.

Orlando speelde zonder sterspeler Dwight Howard, die door een operatie aan zijn rug de rest van het seizoen moet missen.


Titelhouder Dallas onderuit bij Oklahoma (Foto: Novum)

Bertens: "Het lijkt wel een sprookje"

Tennisster Kiki Bertens verraste giseren door het WTA-toernooi in het Marokkaanse Fes op haar naam te schrijven. De 20-jarige Nederlandse drong via de kwalificaties door tot het hoofdtoernooi en won op het gravel pas haar eerste partij in een WTA-toernooi.

"Nu heb ik acht partijen in de benen en sta ik hier met een titel in handen. Het lijkt wel een sprookje," zei Bertens die in de finale de Spaanse Lauro Pous-Tio klopte. "Ik begon heel zenuwachtig en kwam gelijk 3-0 achter. Voor de halve finale was ik ook wel gespannen, maar toen begon ik met een paar goede ballen en zat ik meteen lekker in de wedstrijd. Nu miste ik een paar simpele ballen, daar werd ik nerveus van. Gelukkig was zij ook best zenuwachtig en wist ik de eerste set toch te winnen. Toen viel een hoop spanning van me af, waarna ik vrij simpel de tweede set ook pakte."

[NBA] Heat en Bulls beginnen met zege

Miami Heat en Chicago Bulls zijn zaterdag de play-offs in de NBA begonnen met een zege. Miami won met 100-67 overtuigend van New York Knicks. Chicago was met 103-91 Philadelphia 76ers de baas. De Bulls, de beste ploeg van het reguliere seizoen, raakten daarbij wel Derrick Rose kwijt. De meest waardevolle speler van vorig seizoen raakte bij een ongelukkige landing op het oog zwaar geblesseerd.

Miami was in eigen huis direct veel beter dan de Knicks, waar Dan Gadzuric wel op de bank zat, maar als enige geen speeltijd kreeg. LeBron James was met 32 punten de grote man bij de thuisploeg.

Rose, die al 27 wedstrijden miste voor de Bulls tijdens het reguliere seizoen, begon aarzelend, maar vond tegen de Sixers al snel zijn vorm. Met 23 punten, negen rebounds en negen assists had hij een groot aandeel in de zege van de Bulls. Richard Hamilton scoorde negentien punten, Luol Deng droeg er zeventien bij.

[Moto3] Uitslag Grand Prix Spanje

Romano Fenati heeft de Moto3 race gewonnen bij de Grand Prix van Spanje. Op het circuit van Jerez wist de als tiende gestarte Italiaan als een van de weinige kanshebbers wel op zijn motor te blijven en won de race afgetekend. Hij gaat nu ook aan de leiding in het WK.

De tweede plaats ging op ruim 36 seconden naar Luis Salon,die zijn Spaanse landgenoot Sandro Cortese net voor wist te blijven. Daarachter ging er door de valpartijen veel mis. Van de 33 coureurs die aan de start stonden wisten er slechts 17 de finishlijn te bereiken.

Door de vele valpartijen reed Iwema, slechts gestart als 29e, lang in de punten. Een valpartij zorgde er echter voor dat Iwema terugviel en na een pitstop kon hij nog zijn weg vervolgen. Hij eindigde echter als zeventiende en laatste en dus buiten de punten.

Insmeeradvies op Koninginnedag

De zon schijnt op Koninginnedag zo fel dat voor het eerst dit jaar wordt aangeraden in te smeren. Vanaf het middaguur wordt in het hele land zonkracht 6 verwacht, wat inhoudt dat de huid gemakkelijk verbrandt. "Onze huid is na deze mislukte aprilmaand nog helemaal geen zon gewend", legt een woordvoerder van weeronline.nl uit.

Het is volgens hem een 'belachelijk toeval' dat de eerste warme dag van april op Koninginnedag valt. Het wordt volgens hem 'gewoon lekker' met temperaturen rond de 20 graden. Overdag blijft het droog, maar aan het einde van de dag kan het gaan regenen.

Ook de Koninginnenacht of -nach in Arnhem, Den Haag en Utrecht valt niet in het water. De laatste regen trekt voor 20.00 uur weg. "Het wordt een graad of 9, maar het waait nauwelijks dus het is zeker niet koud."

Van den Brom langer bij Vitesse

Het contract Vitesse-trainer John van den Brom is in stilzwijgen met één seizoen verlengd. De oefenmeester ligt nu tot 2014 vast in Arnhem. In eerste instantie tekende Van de Brom een tweejarig contract afgelopen zomer, toen de trainer overkwam van ADO Den Haag.

Omdat Vitesse zaterdagavond de play-offs om Europees voetbal bereikte, is dit contract nu met één jaar verlengd en ligt Van de Brom tot 2014 vast. Zaakwaarnemer Louis Laros bevestigde het nieuws tegenover persbureau ANP. De trainer was daarom waarschijnlijk extra opgelucht na de 3-2 overwinning op SBV Excelsior afgelopen zaterdag. De Arnhemmers moesten daarvoor wel een 0-2 achterstand goed maken.

Van de Brom moet de Arnhemse club in de komende jaren de aansluiting met de top van Nederland laten maken. Clubeigenaar Merab Jordania heeft nog altijd de ambitie om de komende seizoen mee te strijden om de landstitel van Nederland.

Lammers: "We hadden meer verdiend"

Excelsior-coach John Lammers zag zijn ploeg op frustrerende wijze verliezen tegen Vitesse (3-2). Lammers wijt dit aan zowel zijn ploeg als aan de scheidsrechter.

"Als je de wedstrijd hebt bekeken, kun je zeggen dat we meer hebben verdiend. Ik vind ook wel dat wij iets weg hebben gegeven, net als de scheidsrechter. Al met al was het dus niet goed", aldus een terneergeslagen Lammers tegenover Eredivisie Live.  Lammers was het met de arbitrage zeer oneens wat betreft het toekennen van strafschoppen. De oefenmeester meent dat de scheidsrechter daar enigszins selectief in was. "Ik zei tegen hem dat hij heel veel penalty's had moeten geven in de wedstrijd."

"Ik vond dat we goed speelden. In het begin hadden we even de druk van Vitesse, we moesten proberen ons er daar uit te spelen. Dat lukte uitstekend. Bij de tweede gele kaart van Jordy van Deelen kantelde de wedstrijd een beetje." Tegen De Graafschap speelt Excelsior een beslissend duel, daarin zal zeer waarschijnlijk beslist worden wie degradeert. Lammers heeft zijn strijdwijze al klaar. "Gewoon voetballen. Tegen De Graafschap ligt er heel veel ruimte om te voetballen en dat zullen we woendag ook moeten doen."

'Motorclub Satudarah ook in Antwerpen'

De Molukse motorclub Satudarah, die in Nederland 15 afdelingen telt, heeft ook een afdeling in België geopend. Dat schrijft Het Nieuwsblad zondag. Volgens de Belgische krant is Satudarah neergestreken in Antwerpen.

"De Antwerpse chapter heet voluit Satudarah Belgium District 9", weet de krant. "Een concrete locatie voor een clubhuis is nog niet bekend. De Antwerpse afdeling wordt voorlopig nog geleid vanuit Bergen op Zoom, waar het Seaside Chapter van Satudarah is gevestigd."

De club komt geregeld in het nieuws wegens vermeende spanningen met rivaal Hells Angels.

Lokhoff: "Keihard voor geknokt"

VVV-coach Ton Lokhoff constateerde tot zijn lichte verbazing dat zijn ploeg het even lastig kreeg tegen een Haags tiental, maar is tevreden met de 2-1 zege.

"Ik vond dat we de laatste weken al dicht tegen een overwinning aan zaten. Gelukkig hebben we vandaag de drie punten hier weten te houden. Toen ADO nog met elf man speelde, zat ik op de 3-1 te wachten. We werden echter onrustig toen zij met tien man kwamen te staan en ADO zette ook alles op alles", aldus Lokhoff tegenover Eredivisie Live.

"Michael Uchebo was vandaag een aanspeelpunt binnen de ploeg. Daarmee bracht hij veel rust in de ploeg. Ik vind dat hij het team daarmee geholpen heeft. Het zag er misschien niet zo spectaculair uit, maar ik denk dat zij geen fijne wedstrijd achter de rug hebben", zo meldde de coach over de Nigeriaanse spits.

"Als je met 2-1 voor staat tegen tien man, dan moet je er 3-1 of 4-1 van maken. Dat lukte niet en daardoor bleef het spannend. Daarmee geef je de tegenstander ook hoop, maar al met al is deze zege erg belangrijk voor ons en de jongens hebben er keihard voor geknokt."

Sportzomer wordt Olympiade voor media

Ze dribbelen op en neer, rekken alvast figuurlijk de spieren. Sportverslaggevers zijn bezig met de warming-up voor de komende sportzomer. Het wordt druk voor de media, "maar daar leven we voor." En het is goed voor de omzet.

De Panorama EK-Special ligt al sinds begin april in de schappen, maar officieel begint het grote feest pas over zes weken. Dan wordt het Europees Kampioenschap Voetbal in Polen en Oekraïne afgetrapt. Daarna gaat het door met de Tour de France en vier dagen nadat de gele trui in Parijs is aangekomen, kunnen de verslaggevers alweer naar Londen voor de Olympische Zomerspelen.

"De sportzomer, dat is voor de NOS negen weken topsport op radio, tvén internet’’, vertelt hoofdredacteur NOS Sport Maarten Nooter. ,,Dat betekent dat wij ook moeten pieken, op locatie en in Hilversum." Wat de NOS precies gaat doen en welke gasten er in de studio worden ontvangen, houdt Nooter nog even geheim. Maar "kijkers en luisteraars kunnen zich verheugen op honderden uren radio en televisie. En allemaal live."

Ook RTL zal de sportzomer verslaan met dagelijkse uitzendingen. 'VI Oranje' (EK Voetbal), 'Tour du Jour’ (Tour de France) en 'De Spelen’ (Olympische Spelen) worden vanaf 4 juni uitgezonden onder de overkoepelende titel 'RTL Viert de Zomer'. In tegenstelling tot voorgaande jaren worden de sportprogramma's komende zomer niet uitgezonden op mannenzender RTL7 maar op het meer familievriendelijke RTL4. Erland Galjaard, Programma Directeur RTL Nederland: "Sport zal deze zomer de boventoon voeren, niet alleen bij de sportliefhebber maar ook bij de hele familie."

Van dit effect maken ook de dagbladen gebruik. Het Algemeen Dagblad (AD) ziet de cijfers van de losse verkoop stijgen tijdens grote sportevenementen. Het is dan ook hét moment om nieuwe lezers te trekken. Dat doet de krant bijvoorbeeld door middel van speciale abonnementenacties toegespitst op de sportzomer.

Chef AD Sportwereld Alexander van Eenennaam heeft er zin in. "Het wordt een zware zomer, maar daar leven we voor." Op de redactie van het AD zijn de voorbereidingen in volle gang. In de aanloop van het EK Voetbal brengt de krant alvast een voetbalglossy uit. Tijdens het toernooi hebben ze een speciale columnist. "Het is een voetbalster van de afgelopen 20 jaar, maar wie het precies is, blijft nog even een verrassing", aldus Van Eenennaam.

Ook de redactie van NUsport heeft het een en ander in petto, zij sturen een grote delegatie sportverslaggevers naar Oekraïne en Polen. "Lezers van het NUsport Magazine en van nusport.nl kunnen via internet vragen stellen aan de verslaggevers ter plekke’’, aldus Anne Joldersma, sportverslaggever bij NUsport. Met quizzen en prijsvragen betrekt NuSport de lezers nog meer bij de sportevenementen.

Voor de radiozender 3FM vertrekken Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van De Coen en Sander Show voor het EK naar Oekraïne. Daar doen zij zeven dagen per week verslag vanuit de fanbase van Oranje, weet een woordvoerster. ,,Het gaat daarbij niet alleen om voetbal maar meer om het EK als geheel. De sfeer op het oranjeplein komt uitgebreid aan bod."

Sportzomer wordt Olympiade voor media
Sportzomer wordt Olympiade voor media (Foto: ANP)

De Jongens tegen de Meisjes wint weer van Pau!l

De Jongens tegen de Meisjes is zaterdagavond opnieuw beter bekeken dan Pau!l. Het RTL 4-programma met Chantal Janzen en Tijl Beckand trok bijna 1,5 miljoen kijkers, terwijl Paul de Leeuw het op Nederland 1 met 1,1 miljoen toeschouwers moest doen.

Ook vorige week versloegen Janzen en Beckand De Leeuw. Toen werden beide programma's wel iets beter bekeken. De eerste aflevering van een nieuw seizoen De Jongens tegen de Meisjes trok 1,7 miljoen kijkers en op Pau!l stemden 1,2 miljoen mensen af.

Wat Schat Je?, dat op primetime wordt uitgezonden op SBS 6, trok wederom weinig kijkers. Wel steeg het kijkersaantal ten opzichte van vorige week, toen 362 duizend mensen keken. Het programma was deze week goed voor 404 duizend toeschouwers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Graus: dierenpolitie komt terug

De dierenpolitie komt terug. Dat zei PVV-Kamerlid Dion Graus zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag. "Een echte ridder verliest nooit. Ze kunnen me neersabelen, ik ga gewoon verder."

Na het ineenstorten van de gedoogcoalitie voelde het CDA zich niet meer gebonden aan de afspraken die met de PVV zijn gemaakt over de dierenpolitie. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdag in met een voorstel om de dierenpolitie ook andere taken te geven naast het bestrijden van dierenleed.

Graus is er furieus over. "Het is een afrekening met de PVV. Een schande dat dit over de rug van de dieren wordt gedaan." Dieren horen volgens hem boven partijpolitiek te gaan.

In de Kamer is geen draagvlak, maar in de samenleving bestaat die volgens Graus wel. "De wil van een meerderheid van het volk wordt niet uitgevoerd in de Tweede Kamer."

Hij wees erop dat op het speciale alarmnummer voor dierenleed tienduizenden meldingen zijn binnengekomen. "Veel meer dan bij de politie en de Dierenbescherming." Het is volgens hem een groot succes dat duizenden dieren in beslag zijn genomen.

Graus zei teleurgesteld te zijn over CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. "Is dat nou een christendemocraat? Volgens hun Bijbel moet je respect hebben voor alles was god geschapen heeft. Je kunt toch niet toestaan dat dieren in deze tijd worden gemarteld, mishandeld en verwaarloosd?"

Van Haersma Buma heeft volgens het PVV-Kamerlid nooit contact gehad met de dierenagenten. "Dan had hij geweten wat voor belangrijke bijvangsten worden gedaan. Bij een melding over vier verwaarloosde honden werd bijvoorbeeld een verwaarloosd kind ontdekt."

Ook in Hero Brinkman is Graus teleurgesteld. Omdat Brinkman de PVV-fractie verliet, is hij volgens Graus een nestbevuiler. Daarnaast beschuldigde hij hem van matennaaierij omdat hij ook instemde met het afzwakken van de dierenpolitie. "Hij heeft me altijd gesteund. Hij is een man met paarden op het erf en heeft bij de bereden politie gezeten."

Steijn: "Alsnog alles in eigen hand"

ADO Den Haag-coach Maurice Steijn is teleurgesteld dat zijn ploeg alle punten liet liggen bij VVV (2-1). Steijn vertrouwt er echter op dat ADO nacompetitie alsnog kan ontlopen.  "Ik verwacht dat de ploegen die nog tegen VVV spelen hun plicht doen en wij hebben het nog steeds in eigen hand. We hebben wel een zware uitwedstrijd tegen PSV en we moeten thuis nog tegen De Graafschap. Mocht het ons woensdag niet lukken, dan ga ik ervan uit dat we het tegen De Graafschap alsnog veiligstellen", aldus Steijn over de nacompetitie, die ADO door het verlies tegen VVV nog niet geheel ontlopen is.

"Ik verbaas me dit seizoen nergens meer over, dus het zou zomaar kunnen dat we nog nacompetitie moeten spelen. Het is gewoon jammer, want we kwamen serieus hier naartoe met de inentie om punten mee te nemen", zo vervolgde de Haagse oefenmeester tegenover Eredivisie Live.

Kenneth Omeruo speelde een opmerkelijke rol in het duel. De Nigeriaanse verdediger scoorde een doelpunt, een eigen doelpunt en pakte ook nog eens twee gele kaarten. "Ik ben daar niet blij mee, want door die rode kaart is hij er woensdag niet bij. Anderzijds toont hij wel de passie en de gretigheid die ik van mijn spelers verwacht. Hij liet dat zien, wat hem wel twee gele kaarten koste, maar bij andere spelers miste ik dat", aldus Steijn.

Premier Australië hekelt omstreden parlementariërs

De Australische premier Julia Gillard heeft zondag twee door schandalen achtervolgde parlementsleden aan de kant gezet. Gillard hoopt zo afstand te nemen van het tweetal zonder hun steun voor haar wankele minderheidsregering te verliezen.

Tot zaterdag steunde de premier parlementsvoorzitter Peter Slipper en Labor-parlementariër Craig Thomson, die allebei een strafzaak boven het hoofd hangt, nog. Slipper is beschuldigd van seksuele intimidatie van een medewerker en fraude met taxideclaraties, Thomson zou prostituees hebben betaald met een creditcard van de vakbond die destijds zijn broodheer was.

"Ik vind dat er omtrent het aanzien van het parlement een grens is overschreden, en dat baarde me zoveel zorgen dat ik het goed achtte in te grijpen", zei Gillard. "Ik voel terdege dat Australiërs naar het parlement kijken, en dat zien ze nu verscholen onder donkere wolken."

Beiden houden vol onschuldig te zijn. Slipper heeft beloofd zijn voorzitterschap neer te leggen zo lang het onderzoek duurt, Thomson gaat door als onafhankelijk parlementariër.

De regering van Gillard behoudt naar verwachting het vertrouwen van het parlement, omdat Thomson haar ook na zijn vertrek uit Labor blijft steunen.

Filipijnse kustwacht klaagt over 'getreiter' China

Een Chinees schip heeft zaterdag gevaarlijke manoeuvres gemaakt tegen twee vaartuigen van de Filipijnse kustwacht. De kustwacht liet zich volgens het Filipijnse ministerie van buitenlandse zaken echter niet uit zijn tent lokken.

Het 'getreiter' vond plaats bij de Scarborough-zandbank, zei woordvoerder Raul Hernandez van het ministerie zondag. China en de Filipijnen maken beide aanspraak op het gebied in de Zuid-Chinese Zee, ten noordwesten van de Filipijnen. De beide buurlanden staan er sinds 10 april in steeds grimmiger houding tegenover elkaar.

Het Chinese schip maakte met een snelheid van twintig knopen twee dreigende manoeuvres en stuurde pas weg toen het de Filipijnse vaartuigen tot op zo'n honderdtachtig meter genaderd was. De daardoor ontstane boeggolf zou de kustwachtschepen bijna omver hebben geworpen.

Toots Thielemans viert 90e met mondharmonica

Jean 'Toots' Thielemans wordt zondag 90 jaar. De man met de mondharmonica viert dat de komende tijd met acht speciale concerten in zijn geboorteland België. Ook verschijnen een boek en boxset, en komt er later dit jaar een tentoonstelling in Brussel.

Hij speelde de tunes van televisieprogramma's als Sesamstraat en Baantjer en soleerde op soundtracks voor onder meer Midnight Cowboy, The Getaway en Turks Fruit. De groten der aarde stonden in de rij om met hem te mogen spelen. Amerikaanse artiesten geloofden uiteindelijk niet meer dat Toots oorspronkelijk uit België kwam, omdat er zoveel soul in zijn muziek zit. "You're not from Brussels, you're from Mississippi", zei Quincy Jones bijvoorbeeld.

Thielemans kreeg talloze muziekprijzen en treedt nog steeds op, zoals vorig jaar in Tokyo. Misschien iets breekbaarder en wat minder krachtig op zijn 'broodje', zoals hij de mondharmonica altijd noemt, maar nog even innemend en sfeervol.


Toots Thielemans viert 90e met mondharmonica (Foto: ANP)

Ajax kan 31e landstitel pakken

Ajax kan zich vanmiddag verzekeren van de 31e landstitel. De Amsterdammers zijn daarbij wel afhankelijk van het resultaat bij het duel tussen Feyenoord en AZ, die net als de wedstrijd FC Twente - Ajax om 14:30 zal beginnen.

Bij winst van Ajax in Enschede dan is de club officieel kampioen als directe achtervolgers AZ en Feyenoord tegen elkaar  gelijkspelen. Mocht één van die clubs winnen dan blijft de voorsprong van Ajax zes punten met nog twee wedstrijden te gaan. Het team van Frank de Boer is dan officieel nog geen kampioen, maar toch kan de titel ze dan niet meer ontgaan aangezien het doelsaldo al stukken beter is dan de directe achtervolgers.

Bij gelijkspel of verlies van de Amsterdammers in Enschede dan volgt een eventuele titel pas op zijn vroegst aankomende woensdag. Dan treft Ajax in de eigen ArenA VVV-Venlo.

Ajax kan titel prolongeren

Ajax kan zondagmiddag voor het eerst sinds 1995 de landstitel prolongeren. De Amsterdamse club mag voor de 31e keer de kampioensvlag hijsen als het de uitwedstrijd bij FC Twente wint en Feyenoord en AZ tegen elkaar gelijkspelen.

Bij alle andere scenario's moet Ajax minimaal tot woensdagavond geduld hebben. De koploper ontvangt dan VVV-Venlo in een uitverkochte ArenA. De club uit de hoofdstad besluit volgende week de competitie met een uitwedstrijd tegen Vitesse.

Jan Vertonghen, aanvoerder van Ajax, lijkt fit voor ontmoeting in de Veste. Luuk de Jong is hersteld van een griepje. De topschutter wil graag voorkomen dat Ajax voor het tweede seizoen op rij de titel grijpt tijdens een rechtstreekse confrontatie met FC Twente.

Ajax kan titel prolongeren
Ajax kan titel prolongeren (Foto: ANP)

Van den Brom: "Excelsior verdiende meer"

Vitesse-coach John van den Brom erkent dat zijn ploeg tegen Excelsior een enorme dosis geluk had, maar oogde daarom niet minder blij met de zege (3-2).  "De ontlading was groot. We hebben niet goed gespeeld, laat ik daar niet moeilijk over doen, maar als je in zo'n slotfase alsnog de winst pakt en daardoor de play-offs veilig stelt dan gebeurt er spontaan iets", aldus de verklaring van de oefenmeester over de vreugde-uitbarsting in het Gelredome na afloop van het laatste fluitsignaal.

"Ik vind niet dat we de terechte winnaar zijn, we hebben vandaag met geluk gewonnen. Excelsior had eigenlijk meer verdiend dan deze nederlaag. We begonnen goed, maar we gaven het initiatief weg. Uiteindelijk mogen we blij zijn dat we in zo'n hectische slotfase tegen tien man de winnende maken, dat is geluk", zo vervolgde Van der Brom tegenover Eredivisie Live.

De coach van Arnhemmers toonde zich uiterst gerustgesteld. "Het mooiste moment was die ontlading bij die 3-2, dan voel je je weer even een speler."

PvdA grote verliezer door 'Kunduz-akkoord'

De PvdA is de grote verliezer deze week in de peilingen van Maurice de Hond voor de zetelverdeling van de Tweede Kamer. De partij verliest ten opzichte van een week eerder 6 zetels en zou nu uitkomen op 19 zetels.

De Hond peilde deze week een aantal keren. Te zien is dat de sociaaldemocraten op verlies kwamen nadat de partij van fractievoorzitter Diederik Samsom uiteindelijk niet meedeed met het begrotingsakkoord.

Van de 5 partijen van die wel meedoen met het begrotingsakkoord verliest alleen de VVD: 2 zetels. Van de 'Kunduz-coalitie' heeft GroenLinks het meeste profijt met een winst van 3 zetels. CDA wint 1 zetel, D66 2 zetels en ChristenUnie 1 zetel. Deze gelegenheidscoalitie van 5 partijen zou nu een krappe meerderheid in de Kamer hebben van 76 zetels, terwijl dat een week geleden nog maar 71 was. De PVV gaat in de peiling 1 zetel achteruit en eindigt op 17 zetels. De SP wint 2 zetels. en komt uit op 31.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Grensrechter slaat belager met vlaggenstok

Bij een uit de hand gelopen voetbalwedstrijd in het Gelderse Beuningen heeft een grensrechter zaterdag zijn belager met een vlaggenstok geslagen. De belager en de grensrechter zijn aangehouden, meldt de politie zondag.

Een 34-jarige toeschouwer uit Westervoort vond dat de grensrechter bij een voetbalwedstrijd aan de Ooigraaf te hard ingreep. Hij liep het veld op en gaf de 48-jarige hulpscheidsrechter uit Beuningen een duw. Die zou hem er vervolgens met een vlaggenstok van langs hebben gegeven. De toeschouwer zou hem daarop in het gezicht hebben geslagen.

Een andere toeschouwer en twee spelers uit Arnhem deden aangifte tegen de grensrechter. Die stelde volgens de politie dat hij de hele wedstrijd al voor van alles was uitgemaakt en dat hij vlak voor het einde van de wedstrijd meerdere keren door toeschouwers is geslagen.

Star Wars: character transfer deze zomer beschikbaar

Er komen weer grote uitbreidingen aan voor Star Wars: the Old Republic. BioWare belooft in ieder geval om begin van de zomer het character transfer-systeem in de lucht te hebben.

In eerste instantie zul je je personages alleen van geselecteerde servers naar andere servers kunnen overzetten. BioWare begint met gratis transfers voor lage populatie servers naar hoge populatie servers. Later wordt het systeem uitgebreid met betaalde transfers naar een server naar keuze en gratis promotionele transfers.

In de Community Q&A tippen de ontwikkelaars nog een aantal andere dingen aan die op de planning staan. Zo hebben ze grote plannen voor het achievementsysteem (al willen ze nog niet zeggen wat), komen er nieuwe speelbare rassen (al verklappen ze nog niet welke) en komen er meer world-events, zoals ze laatst de uitbraak van de Rakghoul-pest hadden.

Voor deze updates is nog geen datum of patch bekend, maar Bioware heeft al wel aangekondigd dat er met de komende patch, 1.3, een Group Finder wordt uitgerold, zodat spelers makkelijker groepen kunnen vinden en maken.

Lantaarnpaal valt op auto's

Een omgewaaide lantaarnpaal op de parkeerplaats van winkelcentrum De Miro aan de Tijnjedyk in Leeuwarden zorgde zaterdag aan het begin van de avond voor een grote ravage. De lichtmast viel op zeven geparkeerde auto's.

Door een combinatie van een flink verroeste onderkant van de lantaarnpaal en de harde wind begaf deze het. Op de parkeerplaats bij de Albert Heijn XL waren politieagenten en AH-personeel een groot gedeelte van de avond bezig om samen met de bestuurders de schade op te nemen. Deze was behoorlijk. Sommige auto's moesten worden weggesleept. Er vielen geen gewonden.

Bastion op je Mac

Wie geen pc, Xbox 360 of Google Chrome-browser tot zijn beschikking heeft, kan nu misschien alsnog van Bastion genieten. De game is verschenen op de Mac App Store.

Bastion is een adventure- en hack and slash-game waarin één van de weinige overlevenden van een grote ramp zijn weg zoekt door een gebroken wereld. Langzaam maar zeker kom je er achter wat er werkelijk gebeurd is. Ondanks de schattige graphics heeft het spel een erg diepgaand verhaal.

De game kost 15 dollar op de Mac App Store. Op het moment zit er nog wel een bug in de game waardoor deze in sommige gevallen crasht, maar Supergiant Games werkt hard aan een oplossing.

Hack and slashen in Bastion

Beelden uit de demo van Sniper Elite V2

Er is een video online verschenen voor Sniper Elite V2. Het is een gameplayvideo van de demo die afgelopen week is uitgekomen. Het betreft de volledige Schönberg Convoy-missie, waarbij wij een blik krijgen op de Russische sluipschutter en het SMG-geweer.

In het volledige spel kunnen spelers kiezen uit de Russische, de Duitse en de Amerikaanse sluipschutter. De demo is afgelopen week uitgekomen. Het betreffen enkel singleplayermissies, met uitzondering van de pc-versie. Deze heeft ook een multiplayer in de demo.

Sniper Elite V2 komt 4 mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Londenaren moeten huis afstaan aan raketten

Inwoners van een appartementencomplex in het oosten van Londen moeten de komende zomer hun huis delen met soldaten en een raketinstallatie. Op deze manier hoopt het Britse ministerie van Defensie een mogelijke terroristische dreiging tijdens de Olympische Spelen beter het hoofd te kunnen bieden.

Vertegenwoordigers van het ministerie overleggen op dit moment met het stadsbestuur en de bewoners die een deel van hun huizen moeten afstaan. Defensie beklemtoont dat er nog geen definitief besluit is genomen over de mogelijke locatie voor de extreme veiligheidsmaatregelen.

Maar bewoners trekken uit de gesprekken andere conclusies. Het gaat om woningen waarvan het dak een goed uitzicht biedt over het luchtruim boven het Olympisch park.

Franse journalist vermist in Colombia

Een Franse journalist is in Colombia vermist geraakt tijdens een gevecht tussen overheidstroepen en linkse rebellen. Bij het gevecht kwamen drie militairen en een agent om, meldt het Colombiaanse ministerie van defensie.

De journalist, Romeo Langlois, raakte met vier militairen en een agent vermist tijdens een missie van het leger en de politie om drugslaboratoriums in de zuidelijke staat Caqueta te vernietigen. Bij de missie raakten vier militairen gewond.

Rinnooy Kan sluit ministerschap niet uit

Scheidend voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Alexander Rinnooy Kan sluit een ministerschap in een volgend kabinet niet uit. "Ze mogen me alles vragen", zei de D66'er op Radio 1.

Hij zei 'heel erg blij' te zijn dat het politieke midden terug is. Het midden heeft de afgelopen jaren volgens hem zware klappen opgelopen. "Dat begon met het verdwijnen van iets heel constants. Lang waren twee van de drie grote partijen samen genoeg voor een Kamermeerderheid. Maar toen ontevreden kiezers zich van die partijen afwendden, was dat niet meer het geval."

Van een land als Nederland mag volgens hem worden verwacht dat het politieke midden de zaken regelt. "Dat is nu weer terug", zei hij, verwijzend naar het begrotingsakkoord dat is gesmeed door de Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. "Een grote hoeveelheid verandering bereiken in betrekkelijk kleine stapjes, dat is de Nederlandse politiek."

Rinnooy Kan stopt op 1 september als voorzitter van de SER. Op 1 juli wordt hij voorzitter van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank.

Tweede episode Sonic 4 vanaf 16 mei in PS Store

SEGA heeft bekendgemaakt dat Sonic 4: Episode 2 vanaf 16 mei te downloaden is in de PS Store. De game zal €12,99 kosten en mensen die het eerste deel hebben kunnen spelen als Metal Sonic.

Metal Sonic is ook een baas in het tweede deel van het spel. Wie beide delen heeft krijgt toegang tot een extra verhaal over Metal Sonic en wat zijn bezigheden waren voor zijn opwachting in het tweede deel. Bij de release van het spel komen ook enkele PSN Avatars uit voor PlayStation Network-gebruikers.

Bus opengereten bij dodelijk ongeluk in Tokyo

Een bus op weg naar Tokyo Disneyland is zondagochtend in tweeën gespleten toen de bestuurder frontaal op een stalen muur langs de weg botste. Bij het ongeluk vielen zeven doden. De overige 38 passagiers en de 43-jarige chauffeur raakten gewond. Dertien zijn er volgens de politie slecht aan toe.

Zes doden zijn vrouwen van in de 20, een zevende dode is een man van rond de 50. De zwaar verminkte lichamen zijn volgens de politie moeilijk te identificeren. De bus crashte ten noorden van Tokyo. Japan viert deze week de gouden week, voor veel Japanners de langste vakantie in het jaar.

Zwarte poes in Spider-Man-game

Op de website van de aankomende Spider-Man-game is bekendgemaakt dat Felicia Hardy, bekend als 'Black Cat', één van Spider-Mans vijanden zal zijn.

Black Cat maakte haar debuut in 1979 en is erg goed in inbreken. Ze heeft altijd een haat/liefde-relatie gehad met Peter Parker. Wat haar exacte rol in het spel zal zijn is niet bekendgemaakt maar bekijk hieronder twee afbeeldingen van Black Cat in The Amazing Spider-Man. De game komt eind juni uit voor DS, 3DS, PS3, Xbox 360 en Nintendo Wii.

Spider-Man

Spider-Man

Crash vliegtuigjes Zwitserland en Duitsland

In het zuidwesten van Zwitserland is zaterdag een klein vliegtuigje neergestort. Daarbij zijn vijf of zes doden gevallen. De politie vermoedt dat er geen overlevenden zijn. De oorzaak van het ongeluk, ten oosten van Lausanne, is nog niet bekend.

Ook in het oosten van Duitsland stortte zaterdag een sportvliegtuigje neer. Dat gebeurde tijdens een vliegshow in de buurt van de stad Erfurt. De 49-jarige piloot kwam daarbij om het leven. Toeschouwers bleven ongedeerd. De politie onderzoekt hoe de crash kon gebeuren.

Bij Wuppertal verongelukte een helikopter. Het toestel raakte bij het opstijgen een hoogspanningsleiding. Van ruim 10 meter hoogte stortte het neer in een weiland. De vier inzittenden raakten gewond.

Crash vliegtuigjes Zwitserland en Duitsland
Crash vliegtuigjes Zwitserland en Duitsland (Foto: ANP)

[Primera División] Villarreal nog steeds niet veilig

Villarreal heeft zich nog altijd niet veilig gespeeld in de Primera División. De gevallen topclub speelde zaterdag met 1-1 gelijk tegen Osasuna. Voor eigen publiek zette Bruno Soriano Villarreal vlak voor rust op voorsprong, maar in de tweede helft kwamen de Baskische bezoekers terug. Raul Garcia tekende voor de gelijkmaker.

Drie wedstrijden voor het einde van de competitie staat nummer zeventien Villarreal slechts vier punten voor op nummer achttien Sporting Gijon. Real Zaragoza, dat negentiende staat, heeft zes punten minder dan Villarreal maar heeft nog een wedstrijd te goed. Osasuna staat achtste.

[Serie A] Napoli komt niet langs AS Roma

Napoli heeft zaterdag de druk op Lazio Roma om de derde plaats niet op kunnen voeren. Lazio's stadsgenoot AS Roma, zonder Maarten Stekelenburg onder de lat, bleek een te grote horde: 2-2. Marquinho opende de score voor Roma, maar Juan Zuniga en Edinson Cavani deden de wedstrijd kantelen. Drie minuten voor tijd bezorgde Fabio Simplicio Roma een punt.

Catania liep eveneens averij op. In de strijd om Europees voetbal haakte de ploeg af na een 1-1 remise in de Siciliaanse derby bij Palermo. Ook Cagliari - Chievo Verona kende geen winnaar. In Triëst werd er niet gescoord: 0-0.


Napoli komt niet langs AS Roma (Foto: Novum)

[WK Snooker] Day verslaat laatste Chinees

Ryan Day heeft laatste Chinees uitgeschakeld op het WK snooker in Sheffield. Day versloeg de debutant Cao Yupeng met 13-7. In de laatste won de Chinees geen frame meer. 

Day was in een uur klaar, breaks van 117, 113 en 89 hielpen daarbij. In de kwartfinale wacht een ontmoeting met Matthew Stevens of Barry Hawkins. De andere partij van de avond ging tussen Ali Carter en Judd Trump. Carter heeft een 5-3 voorsprong genomen. Trump is weer volledig genezen van een voedselvergiftiging maar verloor wel de eerste twee frames. Trump kwam op een 3-2 voorsprong met breaks van 70 en 62 De laatste twee frames waren rommelig maar gingen wel naar Carter. 

Uitslagen/tussenstanden

Speler Speler Uitslag
Joe Perry Stephen Maguire 7-13
Ryan Day Cao Yupeng 13-7
John Higgins Stephen Hendry 4-13
Mark Williams Ronnie O'Sullivan 3-5
Ali Carter Judd Trump 5-3

Programma 29 april

Tijd Speler Speler Sessie
11.00 Jamie Jones Andrew Higginson Eerste sessie
11.00 Mattew Stevens Barry Hawkins Eerste sessie
15.30 Ali Carter Judd Trump Tweede sessie
15.30 Mark Williams Ronnie O'Sullivan Tweede sessie
20.00 Jamie Jones Andrew Higginson Tweede sessie
20.00 Mattew Stevens Barry Hawkins Tweede sessie

FOK!filmtips van de dag: 12 Angry Men + The Frighteners

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

12 Angry Men 01

Vandaag weer een dubbele FOK!filmtip van de dag. Op het Belgische één is om 14.05 uur de rechtbank klassieker 12 Angry Men van Sidney Lumet te zien. Een jury moet een oordeel geven over een jonge man die verdacht wordt van de moord op zijn vader. Het lijkt allemaal duidelijk dat de man de dader is. Er is echter één jurylid niet overtuigd van de schuld van de man. Zo lang er iemand tegen de veroordeling is komt die er niet. De juryleden moeten elkaar zien te overtuigen van hun gelijk.

12 Angry Men 02

Heerlijke film voor op een zondagmiddag. De film kent een sterke cast met Henry Fonda, Joseph Sweeney en Lee J. Cobb in de belangrijkste rollen. Wat de film vooral erg sterk maakt is dat het grootste gedeelte van het verhaal zich in een beperkte ruimte afspeelt. Een absolute aanrader voor filmliefhebbers.

Frighteners 01

Om 20.45 uur op RTL7 de heerlijke Peter Jackson film The Frighteners. Michael J. Fox is Frank Bannister een man die sinds hij een autoongeluk heeft gehad geesten kan zien. Bannister werkt samen met een aantal geesten. Deze spoken bij iemand in huis die dan vervolgens Bannister inhuurt om ze te verjagen. Het gaat echter helemaal mis als er opeens een aantal mensen worden vermoord en Bannister als hoofdverdachte wordt gezien.

Frighteners 02

Toen Peter Jackson in 1996 The Frighteners uitbracht was hij alleen bekend van films zoals Bad Taste, Braindead en Heavenly Creatures. Met The Frighteners bewees Jackson dat hij ook wel raad wist met komische films. En Michael J. Fox mocht zich, na Back To The Future en Doc Hollywood, weer eens afreageren op een tuinhek.

Veel kijkplezier.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.