Twintig ouders spreken tijdens proces zedenzaak

Ongeveer 21 ouderparen van kinderen die zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak willen gebruikmaken van hun spreekrecht tijdens het proces tegen Robert M. en Richard van O. Zij gaan vrijwel zonder uitzondering materiële en immateriële schadevergoeding eisen van het echtpaar.

Dat bevestigt advocaat Richard Korver dinsdag na berichtgeving hierover in NRC Handelsblad. Korver vertegenwoordigt de ouders van 44 kinderen. Mogelijk willen ook ouders die zich door andere advocaten laten vertegenwoordigen spreken.

Ouders krijgen in de rechtbank een kwartier de tijd om namens hun kind te spreken. Daarbij zijn publiek of pers niet welkom. Naast de ouders die spreken, willen dertien of veertien ouderparen dat Korver hun verhaal over de gevolgen van het misbruik vertelt. De rechtbank staat dat echter niet toe.

De raadsman is het hier niet mee eens en heeft een 'zeer uitgebreide' brief aan de rechtbank gestuurd. "De rechtbank kan dat niet in stand houden. In het nieuwe wetsvoorstel van staatssecretaris van justitie Fred Teeven staat dat ook de raadsman dat mag doen. Het is heel vreemd", fulmineert de advocaat. "Laten we hopen dat de rechtbank inziet dat het besluit wellicht achterhaald is."

Hoofdverdachte Robert M. heeft bekend 87 heel jonge kinderen te hebben misbruikt. Van O. wordt door het OM gezien als medeplichtige. De Amsterdamse rechtbank trekt vanaf 12 maart vijf tot zes weken uit voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Vanwege de omvang en de complexiteit van de zaak is een dergelijke duur geen verrassing, vindt Korver.