FOK!filmtip van de dag: Westworld

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Westworld.

 Westworld VHS

Vanavond weer eens een klassieker op de buis. Westworld is een sciencefiction western uit 1973, geschreven en geregisseerd door niemand minder dan Michael Crichton. John Blane (James Brolin) en Peter Martin (Richard Benjamin) gaan een dagje uit in het voor volwassenen gebouwde pretpark Delos. Delos is een park waar men, met behulp van robots, het leven in de Romeinse tijd, de middeleeuwen en het wilde westen kan beleven. Het gaat echter helemaal mis als de robots op hol slaan en een mysterieuze in zwart geklede Gunslinger (Yul Brynner) met scherp gaat schieten.

Westworld was de eerste speelfilm geregisseerd door Michael Crichton, die later wereldberoemd zou worden met de Jurassic Park-films, Twister en de tv-serie E.R. Yul Brynner schittert als 'de Gunslinger', een karakter die er exact hetzelfde uitziet als Brynner's karakter Chris in The Magnificent Seven. Westworld zou echter één van zijn laatste succesvolle films zijn. De film kreeg een merkwaardig vervolg getiteld Future World die jammerlijk flopte. Ook de tv-serie Beyond Westworld hield het, in 1980, maar 3 afleveringen lang vol voordat het werd afgelast.


The making of van Westworld.

Westworld was een inspiratiebron voor velen. Zo had de band Theatre Of Hate in 1982 een hit met het nummer 'Do You Believe In The Westworld?'. In het zesde seizoen van The Simpsons is een aflevering getiteld 'Itchy & Scratchy Land' die zwaar geïnspireerd is op het verhaal van Crighton. Zelfs de seriemoordenaar Michael Myers uit de beroemde Halloween-films van John Carpenter is geïnspireerd door de stalkende scherpschutter, gespeeld door Brynner in Westworld. Crichton op zijn beurt werd geïnspireerd voor het verhaal na een bezoek aan Disney waar hij de 'the Piraten of the Caribean'-achtbaan zag met de bijbehorende robotfiguren.

Westworld Yul Brynner

Zet je recorder klaar want de film is pas laat te zien maar een echte aanrader. Westworld is vannacht om 00:55 uur op BBC1 te zien.