Zalm: Banken ontzien bij Griekse afschrijving

Als banken worden gedwongen de kosten voor verdere afschrijvingen op Griekse staatsobligaties te dragen, kan dit grote negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse economie. Dit zei ABN Amro-topman en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm dinsdag op BNR Nieuwsradio.

"Het is nu populair om te zeggen dat er geen cent meer naar Griekenland moet en dat de banken hun bijdrage moeten leveren. Op het eerste oog lijkt dat heel redelijk, maar als je over de gevolgen nadenkt blijkt dat toch niet zo verstandig te zijn", aldus Zalm.

Volgens de ex-minister wordt twijfel gezaaid of overheden hun verplichtingen wel nakomen als Griekenland maar een deel van zijn schulden aflost. Daardoor zouden "financiële instellingen zich afwenden van het beleggen in overheidsschulden, waardoor de rente omhooggaat en overheidsfinanciën verder verslechteren", stelde hij.

Zalm vindt het daarom onverstandig de banken te laten betalen voor de Griekse schuldencrisis. Wel is het volgens de topman uiteindelijk de taak van de betrokken overheden en instellingen om te bepalen wie uiteindelijk opdraait voor een verdere afschrijving op de Griekse schulden.

'Bankenbijdrage Griekse steun onverstandig'
Zalm: Banken ontzien bij Griekse afschrijving (Foto: ANP)