Zweepslagen en cel voor Iraanse actrice na filmrol

De Iraanse actrice Marzieh Vafamehr is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en negentig zweepslagen. Dat was te lezen op de Iraanse oppositiewebsite kalameh.com. Ze werd volgens de site in juni gearresteerd, twee jaar nadat ze in een film was te zien die kritisch is over de islamitische republiek.

De producenten van de Australische film zeiden dinsdag geschokt te zijn over de veroordeling. De advocaat van Vafamehr zou inmiddels beroep hebben aangetekend.

De actrice speelde in My Tehran for Sale uit 2009, die werd opgenomen in de Iraanse hoofdstad. De film van de Iraans-Australische regisseur Granaz Moussavi kraakt harde noten over het harde bewind van Mahmoud Ahmadinejad.

De producenten zeiden niets te weten over de inhoud van de aanklacht tegen Vafamehr. Ze vermoeden echter dat het te maken heeft met hoofddoekloos optreden. De actrice scheert in de film haar hoofd kaal.

My Tehran for Sale is nooit in Iran te zien geweest en is door de autoriteiten verboden. De film werd vorig wel vertoond op het International Film Festival in Rotterdam.


Zweepslagen en cel voor Iraanse actrice na filmrol (Foto: Novum)