[Overzicht] Deelnemers EK voetbal 2012

Van 8 juni tot 1 juli 2012 zal in Oekraïne en Polen het Europees kampioenschap voetbal gehouden worden. Hieronder een overzicht van de landen die zich al eerder wisten te plaatsen voor dit EK-eindtoernooi. Vanavond en komende dinsdag kunnen hier weer een aantal landen bijkomen.

Polen:

Het Poolse nationale elftal maakte pas in 2008 haar debuut op een EK-eindronde. Onder leiding van bondscoach Leo Beenhakker wist de ploeg zich een jaar eerder voor het eerst te kwalificeren. Tijdens het EK van 2008 was de eerste ronde de eindbestemming van de Poolse ploeg. In een groep met Kroatië, Duitsland en Oostenrijk eindigde de ploeg als laatste. In 2012 is Polen samen met Oekraïne gastheer van het EK, waardoor het automatisch geplaatst was voor het EK.

Oekraïne:

Voor Oekraïne betekent het EK 2012 het eerste Europese kampioenschap waaraan het land zal deelnemen. De Oekrainse ploeg neemt al vanaf 1994 deel aan het kwalificatietoernooi voor het EK, maar wist zich nog nooit te plaatsen voor een eindtoernooi. Aangezien het land samen met Polen het EK van 2012 organiseert, plaatste het Oekraïns voetbalelftal zich automatisch voor dit toernooi.

Duitsland:

Duitsland zal in 2012 voor de elfde keer meedoen aan een EK-eindtoernooi. In de jaren 1972, 1980 en 1996 wist het land zich te kronen tot Europees kampioen. In 2000 en 2004 was de groepsfase het eindstation, terwijl het land vier jaar terug de finale weer wist te halen. Dankzij een doelpunt van Fernando Torres wist Spanje deze eindstrijd met 0-1 te winnen. De Duitsers wisten zich dit jaar als eerste land te plaatsen vanuit de EK-kwalificatiegroepen.

Nederland:

In 2012 doet Nederland voor de negende keer mee aan een EK-eindtoernooi. Het beste resultaat van Oranje dateert uit het jaar 1988. Destijds wist het Nederlands elftal zich te kronen tot Europees kampioen. Dankzij doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten werd de Sovjet-Unie in de finale met 2-0 verslagen. Vier jaar later werd in Zweden opnieuw bijna de finale bereikt, maar verloor Oranje na strafschoppen van Denemarken in de halve eindstrijd. Tijdens het laatste EK werd Nederland in de kwartfinales uitgeschakeld door het Rusland van Guus Hiddink.

Italië:

Italië wist in haar historie eenmaal Europees kampioen te worden. Tijdens het EK '68 in eigen land werd Joegoslavië in twee duels verslagen. De eerste ontmoeting eindigde in 1-1 en zodoende moest een replay beslissing brengen. Daarin wonnen de Italianen, dankzij treffers van allround-topscorer Luigi Riva en Pietro Anastasi met 2-1. Vier jaar terug werd de ploeg in de kwartfinales uitgeschakeld door Spanje, nadat de Azzurri in de groepsfase ook al met maar liefst 3-0 onderuit gingen tegen Nederland.

Spanje:

Spanje zal tijdens het EK van 2012 haar titel van vier jaar terug gaan verdedigen. In 2008 werd Duitsland in de finale, dankzij een doelpunt van Fernando Torres, met 0-1 verslagen. Ook in 1964 wist het land de titel op te eisen. In eigen land won de Spaanse ploeg destijds de eindstrijd met 2-1 van de Sovjet-Unie. Opvallend feit is dat Spanje zich de drie EK's daarna niet wist te kwalificeren.