Drie patiënten Maasstad dood door bacterie

Van de 28 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis die met de de klebsiellabacterie besmet waren toen ze overleden, is bij drie de besmetting zeer waarschijnlijk de doodsoorzaak. Dat blijkt uit de resultaten van een onafhankelijk onderzoek dat vrijdag werd gepresenteerd.

Bij veertien van hen was er geen verband tussen de bacterie en het overlijden. Bij tien overleden patiënten valt niet uit te sluiten maar ook niet vast te stellen dat de besmetting met de multiresistente klebsiellabacterie de doodsoorzaak is. León Eijsman, die als bestuurder in het ziekenhuis is aangesteld om de problemen rond de bacterie op te lossen, zei tijdens de persconferentie dat deze mensen zo ernstig ziek waren dat zij zeer waarschijnlijk zouden overlijden.

Eén sterfgeval kon niet onderzocht worden omdat door overplaatsing niet alle gegevens aanwezig waren.

Eijsman maakte ook melding van 37 nieuwe dragers. Daarmee komt het totaal op 107 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis die besmet zijn geraakt. Het ziekenhuis verwacht dat daar nog wel enkele gevallen bij zullen komen, nog zo'n duizend tot tweeduizend mensen moeten worden onderzocht.

De uitbraak is wel onder controle, sinds 18 juli zijn er geen nieuwe besmettingen meer bijgekomen. "De uitbraak is tot staan gebracht", zei Eijsman.

Interim-directeur Peter Weeda gaf aan dat het ziekenhuis zich 'onverkort conformeert' aan de conclusies van het onderzoek van professor Evert de Lange. Weeda maakte namens het ziekenhuis zijn excuses aan de nabestaanden. Die zijn op de hoogte gesteld van de uitkomsten van het onderzoek.

De nabestaanden eisen een schadevergoeding van het ziekenhuis. Weeda zei vrijdag dat als sprake is van verwijtbaarheid van het ziekenhuis een financiële compensatie zal volgen voor de nabestaanden. Eijsman beloofde dat het ziekenhuis 'uiterst chic met de nabestaanden zal omgaan'.

Onderzocht wordt in hoeverre het ziekenhuis steken heeft laten vallen bij de uitbraak van de bacterie. Mogelijk is te laat ingegrepen toen de bacterie vorig jaar voor het eerst werd ontdekt, en zijn de gevolgen daardoor verergerd. De twee bestuurders wilden hier vrijdag niet op vooruitlopen.


Drie patiënten Maasstad dood door bacterie (Foto: Novum)