Oudste voetbalreglement ter wereld verkocht

Sheffield FC heeft vandaag op haar website bekend gemaakt dat zij het oudste geschrift der voetbalwetten ter wereld heeft verkocht. Het boek, dat dateert uit 1858, werd geveild door Sotheby’s in Londen en veranderde uiteindelijk voor iets meer dan één miljoen euro van eigenaar.

Sheffield FC is in 1857 opgericht en wordt door de FIFA erkend als oudste voetbalclub ter wereld. De club besloot tot de verkoop van het unieke boek om zo geld in te zamelen voor onder meer het bouwen van een nieuw stadion.

De regels van Sheffield werden vijf jaar voor het ontstaan van de Engelse Football Association geschreven. Het reglement hielp bij het samenbrengen en reguleren van verschillende vormen van het spel. Een aantal regels die worden geassocieerd met het hedendaagse spel zijn toentertijd door Sheffield geïntroduceerd, zoals de indirecte vrije trap, de hoekschop en de lat. 

Afbeeldingen van deze regels kan je hier vinden. Zoals je ziet leek de sport toen nog heel erg op rugby waar het een afgeleide van was.