Deel economen: Griekenland uit de euro

Zes van de 22 economen die ondervraagd zijn door EénVandaag zeggen dat Griekenland best uit de euro kan. Volgens hen worden de gevolgen hiervan overdreven door de meeste politici. Dit blijkt uit een vrijdag uitgezonden reportage van het actualiteiten-programma.

Econoom Harald Benink van de Universiteit van Tilburg vergelijkt Griekenland met een oninbare hypotheek: "Je hebt een hypotheek die je niet kan terugbetalen. Weet je wat? Hier heb je nog een hypotheek, nu kan je de schuld wel terugbetalen. Iedereen voelt wel aan dat dat niet geloofwaardig is en dat dat niet gaat lukken."

De dwarsliggende economen willen het taboe doorbreken dat de Grieken ten koste van alles moeten worden gered. Hoogleraar economie Alfred Kleinknecht stelt zelfs voor dat de Grieken samen met de Spanjaarden en Portugezen een eigen muntunie stichten.

Ewald Engelen, econoom aan aan de Universiteit van Amsterdam zegt dat Griekenland uit de euro een reëele optie is: "Ik denk dat het voor Griekenland een betere oplossing is dan wat we nu aan het doen zijn. Namelijk de hele tijd maar nieuw geld gooien naar een land dat structureel failliet is."

De kans dat er een nieuwe bankencrisis ontstaat als de Grieken niet meer geholpen worden noemen de economen grotendeels bangmakerij.


Deel economen: Griekenland uit de euro