Dierenbescherming stelt code op voor programma's

De Dierenbescherming heeft een code opgesteld over het omgaan met dieren in radio- en televisieprogramma's. In een brief roept de organisatie alle omroepen op om de code te tekenen en zo het dierenleed door het inzetten van dieren in programma's te voorkomen. Dat meldt de Dierenbescherming op haar website.

De aanleiding van de code is het slachten van een kip in het programma Echte meisjes in de jungle. De Dierenbescherming kreeg daar tientallen boze reacties over. Ook kwamen er klachten binnen over Mijn vader is de beste, Total Blackout, de MaDiWoDoVrijdagshow, Secrect Story en How to Stay Alive.

"Blijkbaar is het heel normaal om dieren te misbruiken voor kijkcijfers. Wij hopen dat de code ervoor zorgt dat programmamakers in de toekomst zorgvuldiger met dieren omgaan", aldus directeur van de Dierenbescherming Frank Dales.

In de code staat dat opnames met dieren alleen in hun natuurlijke omgeving mogen worden gemaakt. Dieren mogen niet worden mishandeld of gedood, ze mogen geen stress oplopen en ze moeten met respect worden behandeld.