Van der Ende: "Scheidsrechterswereld amateuristisch"

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende vindt de Nederlandse scheidsrechterswereld nog steeds amateuristisch opereren. Aanleiding voor deze uitspraak is de aanstelling van Jack van Hulten voor het duel RBC Roosendaal-FC Dordrecht, omdat de afscheid nemende assistent-scheidsrechter Ger Buiting dit had gevraagd.

"Als je aan dit soort sentimenten gehoor geeft, vergeet je kennelijk dat je met betaald voetbal bezig bent. Dit kan écht niet," zei Van der Ende die zich hiervoor schaamt. "Het geeft aan hoe amateuristisch de Nederlandse scheidsrechterswereld is. Niet de beste, maar de gezelligste fluit. In twintig jaar is er niets veranderd. Men spreekt wel eens over de Mickey Mouse-competitie. Maar scheidsrechters gedragen zich dus ook als Mickey Mouse als Van Hulten inderdaad tot na middernacht bij RBC is geweest."

"Als je arbiters zo begeleidt en aanstelt, vraag je hierom. En het 'geval Van Hulten' staat niet op zich. Er worden veel meer duels gefloten om sentimentele redenen. In de grote voetballanden is dat echt ondenkbaar.. Ik was zelf bij FC Den Bosch-Almere City. Door de onterechte penalty voor RBC en degradatie van Almere staat daar de hele organisatie op zijn kop, vallen er misschien ontslagen. Ik heb gezien hoe die mensen daar mee bezig zijn. Een bvo leiden is 'big business'. Maar ik vraag me af of de scheidsrechters dat ook weten."