Defensie-heli's helpen natuurbrand Drenthe blussen

Twee defensiehelikopters worden ingezet bij het bestrijden van een grote natuurbrand in Drenthe. De Cougartransportheli's storten water uit boven het natuurgebied Fochteloërveen, waar sinds maandagochtend brand woedt.

Het is onduidelijk wanneer het vuur onder controle zal zijn. Ook de omvang van de brand in de buurt van Bovensmilde is onbekend, maar het gaat om een aanzienlijk gebied, zegt de woordvoerder van de politie.

Door de droogte ontstonden maandag op verschillende plaatsen in het land natuurbranden. In het duingebied valkbij de Duinweg in Bergen brandde 's ochtends een stuk heide van 20 bij 20 meter af. Even later werd in de buurt van de Zeeweg een nieuwe brand ontdekt. Dit keer fikte een stuk heide van 100 bij 50 meter af.

Bij Apeldoorn was het ook raak. Daar woedden zondag en maandag twee natuurbranden in het bosgebied aan de Pomphulweg in Hoog Soeren. Zo'n 3 hectare natuur ging in vlammen op.

In het noorden van Limburg, het oosten van Noord-Brabant de provincie Utrecht en het zuid-oosten van Noord-Holland is code rood afgekondigd. Dit betekent dat er een zeer groot gevaar is voor natuurbranden. Er geldt er een stookverbod voor tuinafval en roken, barbecueën en andere vormen van open vuur zijn verboden. Ook in het oosten van het land is er een groot gevaar voor natuurbranden.