CDA vindt Kamermeerderheid nodig voor missie

Als er geen Kamermeerderheid is voor de missie in Kunduz, moet deze niet doorgaan. Dat liet CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel woensdag weten bij het debat over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Formeel heeft het kabinet overigens geen meerderheid in de Kamer nodig om de missie door te laten gaan. Het ziet ernaar uit dat het CDA het plan van het kabinet steunt. Omdat GroenLinks, D66 en de ChristenUnie twijfelen is een Kamermeerderheid nog verre van zeker.

Ormel hamerde er tijdens het debat over de door het kabinet voorgestelde missie op dat er bij de opleiding van de Afghaanse agenten genoeg aandacht is voor mensen- en vrouwenrechten. Hij opperde dat het trainingstraject langer dan zes weken zou moeten duren en vroeg het kabinet om hier naar te kijken. Bronnen zeggen tegen de NOS dat het kabinet de trainingstijd wil verlengen tot zestien weken. Agenten zouden in die extra tijd moeten leren lezen en schrijven en worden bijgespijkerd over mensenrechten.

Ook wil het CDA dat er een heldere strategie wordt geformuleerd om ervoor te zorgen dat het Afghaanse volk zo snel mogelijk op eigen benen kan staan. Ormel wil ook zeker weten dat de veiligheid van de Nederlandse trainers gewaarborgd is. Hij koppelde de aanwezigheid van Nederland in Kunduz aan Duitsland, dat de trainers moet beschermen. Mogelijk vertrekt Duitsland in 2012, en dan zou ook Nederland weg moeten uit Kunduz, zei Ormel.