Kamer kruist degens over missie in Kunduz

De Tweede Kamer kruist woensdag voor het eerst de degens met het kabinet over de politietrainingsmissie in het noorden van Afghanistan. De fracties zullen vooral proberen antwoord te krijgen op hun vragen en twijfels over het plan en over de veiligheid in Kunduz, waar de meeste manschappen heengaan.

Het overleg wordt gevoerd met de meest betrokken ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken), Hans Hillen (Defensie), Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking). Donderdag volgt het beslissende politieke debat met premier Mark Rutte. Die heeft steun nodig van D66, GroenLinks en de ChristenUnie om een meerderheid te krijgen, maar de twee laatstgenoemde fracties neigen naar nee.

Het kabinet kwam op 7 januari met zijn voorstel om 545 man naar Noord-Afghanistan te sturen. De Kamer stelde al 357 schriftelijke vragen, kreeg een briefing van Defensie en de politie, hield een hoorzitting met 28 deskundigen en kreeg dinsdag nog extra uitleg van Defensie over geheime stukken die de Kamer vertrouwelijk mocht inzien.