Politievakbond kritisch over missie Afghanistan

Politievakbond ACP staat kritisch tegenover een nieuwe missie in Afghanistan. Voorzitter Gerrit van de Kamp maakt zich zorgen over de veiligheid van de trainers die Afghaanse politieagenten moeten opleiden. Vrijdag wordt het voorstel voor een nieuwe missie in de ministerraad besproken. In totaal zouden ongeveer 350 politiemensen en militairen worden uitgezonden.

De ACP wil dat de veiligheid van de trainers voldoende gegarandeerd wordt door militairen. Daarbij vindt de CNV-bond het onbespreekbaar dat politiemensen worden ingezet in zogeheten 'peace enforcing'-missies, waarbij nog gevochten moet worden om de vrede af te dwingen.

Als sprake is van een 'peacekeeping'-missie, die gericht is op het bewaren van de vrede, is inzet wel bespreekbaar. Dan moet echter wel duidelijk zijn dat de taken gericht zijn op de opbouw van civiele structuren, zoals bestuur, de rechterlijke macht en de politie, laat de ACP donderdag weten. Pas als het kabinet de veiligheid van de politiemensen voldoende gegarandeerd heeft, gaat ACP bepalen of een missie steun krijgt.

Vooralsnog lijkt een eventuele trainingsmissie in de provincie Kunduz slechts op een kleine Kamermeerderheid te kunnen rekenen. De PVV, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren hebben al aangegeven niets te voelen voor een nieuwe missie. Dit betekent dat het kabinet slechts een meerderheid van 79 zetels zou kunnen krijgen. Doorgaans is een ruimere meerderheid nodig voor het uitzenden van Nederlanders naar oorlogsgebied.