Zorgen GroenLinks over Kunduz niet weggenomen

De informatie die de Tweede Kamer maandag kreeg over de missie in Kunduz heeft de zorgen van GroenLinks eerder vergroot dan verkleind. Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap tegenover de NOS. Ze heeft stukken van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst ingezien en die stemden haar niet optimistisch.

Vrijdag liet Sap ook al weten dat er binnen haar partij forse twijfel bestaat over de missie. "We hebben een hoop kritische vragen waar we geen bevredigende antwoorden op hebben gekregen", zei Sap na afloop van de technische briefing die die dag in de Kamer plaatsvond.

GroenLinks wil harde garanties dat de missie niet militair, maar civiel van aard is. Ook voor D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is het cruciaal dat er geen offensieve acties plaatsvinden. Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse manschappen, maar ook voor de Afghaanse agenten die worden opgeleid.

De steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie is cruciaal om een meerderheid te verkrijgen voor de missie. Deze is echter bij lange na nog niet gegarandeerd.