GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan

De fractie van GroenLinks neigt naar een nee tegen het huidige voorstel voor een politietrainingsmissie naar Kunduz in Noord-Afghanistan. Het eindoordeel is nog niet opgemaakt 'maar het kabinet moet met een heel goed antwoord komen om de fractie nog te kunnen overtuigen. Dat wordt een lastig verhaal'.

Dat zei fractievoorzitter Jolande Sap dinsdag na afloop van de fractievergadering. Ze zei dat de fractie drie grote bezwaren heeft tegen het plan dat nu op tafel ligt. De tien leden twijfelen over de veiligheidssituatie in Kunduz, het karakter van de training en het risico dat agenten worden ingezet als 'oorlogspolitie'. De fractie is teleurgesteld dat het voorstel van het kabinet te veel aansluit bij de NAVO-insteek terwijl GroenLinks juist een civiele missie voor ogen had.

Ook de ChristenUnie heeft nog grote twijfels over het kabinetsvoorstel. "Als we nu de balans opmaken, kunnen we er nog niet mee instemmen", zei ChristenUnie-leider André Rouvoet dinsdag na de wekelijkse fractievergadering.

Het overleg met de verantwoordelijke ministers woensdag wordt volgens hem lastig. De ChristenUnie twijfelt vooral aan de effectiviteit van het militaire NAVO-deel, dat het grootste deel van de missie beslaat. Met de deelname aan het andere onderdeel, de Europese politiemissie Eupol, heeft de partij minder moeite.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer gaat ervan uit dat de trainingsmissie van tafel gaat. Hij denkt dat de bezwaren bij onder meer GroenLinks te groot zijn en dan is er geen Kamermeerderheid.

GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan
GL, SP en CU willen nog niet naar Afghanistan (Foto: ANP)