AIVD volgt 150 jihad-moslims

IcoonIn Nederland worden continu 150 extremistische moslims dag en nacht in de gaten gehouden door politie, justitie en de veiligheidsdienst AIVD, zo meldt de Volkskrant vandaag in een tweetal artikelen. Zodra ze een strafbaar feit plegen wordt overgegaan tot arrestatie. Het volgen gebeurt op verzoek van het kabinet, die op intensieve samenwerking aangedrong kort na de bloedige bomaanslagen in Madrid eerder dit jaar. Voorzover bekend zijn er nog geen arrestaties verricht.

De 150 jihadisten zitten verspreid over het hele land. Een aantal is al eerder opgepakt op verdenking van voorbereiding van terroristische activiteiten. Nóóit werd echter een verdachte veroordeeld, omdat het door de AIVD aangevoerde materiaal niet mocht worden gebruikt in een proces. Om die reden besloot minister Donner van Justitie onlangs dat AIVD-informatie onder voorwaarden ook als bewijs is toegestaan.

Eén van de 150 gevolgde moslims is de Amsterdamse jongen Mo. Hij is degene die als 16-jarige scholier met ene Khalid (17) op pad ging om samen met de mujahedin in Tsjetsjenië te vechten. Ze keerder terug omdat ze de grens met de Oekraïne niet overkwamen en omdat ze last van heimwee kregen, zo werd gezegd. Niemand wist dat Mo vanaf dat moment 'stillen' achter zich aan had. Die ontdekten dat hij telefoneerde met 'de Spanjaard', de Marokkaan Naoufel, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag in Casablanca in mei vorig jaar.

Kort daarna werden hij en vier anderen opgepakt. Thuis had Mo een tas met ingrediënten voor het maken van een bom. De veiligheidsdienst AIVD zei een aanslag te hebben verijdeld. Mo werd echter vrijgelaten omdat justitie de bewijzen onvoldoende vond.

Jihadistisch voetvolk
De moslimextremisten die in West Europa actief zijn, zijn grotendeels hier opgegroeid. Ze worden geworven door ronselaars uit islamitische landen als Libië, Mauritanië en Algerije, die vrijwel zonder uitzondering een mujahedin-achtergrond hebben. Experts noemen de hier geworvenen ''het jihadistisch voetvolk''; soldaten die worden ingezet voor ondersteunende activiteiten. Van hen is 80 tot 90% laaggeschoold. Veelal langdurig werkloos voordat ze in de gevangenis of op straat door ronselaars werden opgemerkt en geïslamiseerd. Zij vervalsen paspoorten, plegen diefstal of zijn actief in de drugshandel ter financiering van het terrorisme. Sommigen reizen af naar trainingskampen in Afghanistan, Tsjetsjenië en nu ook Irak om zich voor te bereiden op de gewapende strijd ter verdediging van de islam.

Het jihadistisch voetvolk is nog redelijk eenvoudig te traceren. De opsporing van de slimmere, hooggeschoolde terroristen is veel moeilijker. Zij zijn de planners van serieuze aanslagen. Ze zitten stilletjes ondergedoken in de westerse wereld, stoppen alcohol in hun koffer om de douane te misleiden, dragen westerse kleding en hebben vrije seksuele omgang. Ze leven doelbewust een leven dat tegen de regels van de islam ingaat.