Uitslag Nederland - Turkije

Nederland heeft de oefenwedstrijd tegen Turkije in winst weten om te zetten. In de Amsterdam ArenA won Oranje, dankzij een treffer van Klaas-Jan Huntelaar, met 1-0 van de ploeg van Guus Hiddink. Hieronder het verslag en de karakteristieken.

De Turkse ploeg, onder leiding van bondscoach Guus Hiddink, begon fris aan de wedstrijd. Onder leiding van spelverdeler en oud-Feyenoorder Nuri Sahin combineerde Turkije er in de beginfase lustig op los. Na tien minuten resulteerde dit bijna in het openingsdoelpunt voor de Turken. Sahin bediende spits Burak Yilmaz perfect, maar zijn inzet werd knap gepareerd door Maarten Stekelenburg. Oranje leek wakkergeschud, want de ploeg nam direct na de kans het initiatief van de wedstrijd over. De Nederlandse ploeg werd via Jermaine Lens een aantal malen dreigend,maar tot grote kansen leidde dit echter in de beginfase nog niet.

De Turken bleven kort op de man spelen en dit leidde ertoe dat Nederland nauwelijks voor het vijandelijke doel verscheen. Toch kreeg Nederland een goede kans om te scoren. Wesley Sneijder schoot een vrije trap van 25 meter in de muur. De bal kwam echter terug en Sneijder vuurde de bal hard op het vijandelijke doel. Doelman Volkan Demirel wist echter met de nodige moeite de bal te pareren. Tot aan de rust waren er geen doelpunten te noteren, al was Rafael van der Vaart er met een vrije trap dichtbij. Oranje moest in de rust wel afscheid nemen van Joris Mathijsen. De verdediger kwam ongelukkig neer en liep een zware enkelblessure op.

Na rust trad Nederland aan met drie nieuwe gezichten. Robin van Persie viel in voor Jermaine Lens en maakte daarmee zijn rentree na lang blessureleed. Ook Peter Wisgerhof kwam binnen de lijnen. De verdediger van FC Twente verving de geblesseerde Mathijsen en maakte daarmee zijn debuut in Oranje. Tot slot kwam Theo Janssen in het veld voor Wesley Sneijder. Vijf minuten na rust wist het Nederlandse team de score te openen.

Na goed doorjagen van Hedewiges Maduro, kwam de bal bij Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 schoot de bal beheerst achter de Turkse doelman. Na een klein uur spelen ontsnapte Nederland, dankzij Stekelenburg, aan de gelijkmaker. Umut Bulut kopte gevaarlijk op doel, maar de doelman van Ajax wist de harde kopbal knap te pareren. Na ruim een uur spelen dirigeerde de Hongaarse scheidsrechter aanvoerder Hamit Altintop naar het vak met Turkse supporters, aangezien zij de gehele wedstrijd vuurwerk op het veld gooiden.

Een kwartier voor tijd kreeg Turkije een enorme mogelijkheid om de score opnieuw gelijk te trekken. Nadat Stekelenburg een voorzet onhandig wegbokste, kwam de bal uiteindelijk in de voeten van invaller Kazim-Richards. Hij had de bal voor het inschieten, maar mikte deze echter naast de verkeerde kant van de paal. Tien minuten voor tijd gunde bondscoach Bert van Marwijk opnieuw een speler zijn debuut in Oranje. Royston Drenthe verving Van der Vaart en ging links op het middenveld spelen. Kort na deze wissel werd Oranje via Ibrahim Afellay en Huntelaar nog gevaarlijk, maar het schot van de spits ging voorlangs het doel van Volkan Demirel.

Ook Turkije kreeg nog een mogelijkheid, maar dankzij alert ingrijpen van Drenthe had Gökhan Gönül geen kans om op doel te schieten. In de laatste minuten werd het nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Stekelenburg. Na een slippertje van Wisgerhof, kreeg Kazim-Richards opnieuw een mogelijkheid om op doel te schieten. Stekelenburg was echter goed bij de les.


 

Nederland

1 - 0

Turkije

 52' Huntelaar
 
 
 Gele kaart: Inan (Turkije)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d. Wiel
Heitinga
Mathijsen (Wisgerhof/46)
Pieters
Lens (v. Persie/46)
Maduro (Schaars/86)
Sneijder (Janssen/46)
v.d. Vaart (Drenthe/80)
Afellay
Huntelaar (Babel/86)
  Volkan
Gönül
Sabri (Baytar/76)
Servet
Kesimal
Köybasi
Hamit Altintop (Kurtulus/83)
Inan (Incedemir/90)
Sahin
Yilmaz (Ekici/62)
Bulut (Kazim-Richards/62)