Kuipers wordt scheidsrechter op WK clubteams

Björn Kuipers is door de FIFA aangewezen als een van de zes scheidsrechters voor het WK voor clubteams, dat van 8 tot 18 december gespeeld wordt in de Verenigde Arabische Emiraten. Kuipers is als enige Europese arbiter aangesteld.

"Een eer", vindt de 37-jarige Kuipers. "Dit is een unieke kans om op een geweldig podium te mogen acteren."Kuipers is de tweede Nederlandse leidsman die mag fluiten op het WK voor clubteams. In 2000 floot Dick Jol al de finale tussen Vasco da Gama en Corinthians.

Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, is blij met de aanstelling van Kuipers. Hij spreekt van een voorselectie voor de eindtoernooien die de komende jaren door de FIFA georganiseerd worden, zoals de Olympische Spelen in 2012 en het WK 2014. "De selectie van Björn is een teken dat hij ook voor die toernooien in aanmerking komt. Zijn uitverkiezing is goed voor de hele Nederlandse arbitrage. Hij is daar ons visitekaartje."

Het WK voor clubteams werd voor het eerst georganiseerd in 2000 in Brazilië. Sinds 2005 wordt het evenement ieder jaar gehouden. Aan het toernooi doen de kampioenen van elk werelddeel mee.

De kampioenen van Europa en Zuid-Amerika krijgen de eerste ronden een bye en spelen hun eerste wedstrijd pas in de halve finale. Inter Milaan vertegenwoordigt als winnaar van de Champions League Europa. FC Barcelona is de regerend wereldkampioen.