Spanje wil uitlevering ETA-verdachte Venezuela

De Spaanse regering heeft vrijdag bij Venezuela een uitleveringsverzoek ingediend voor een Baskische separatist, die ervan wordt verdacht lid te zijn van de ETA. Dat heeft de Spaanse vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba vrijdag gezegd.

Rubalcaba, die tevens minister van binnenlandse zaken is, zei dat het kabinet het uitleveringsverzoek voor Arturo Cubillas ontving van een rechter van het Nationaal Hof. De Spaanse regering heeft het verzoek vervolgens overgebracht aan Venezuela en het land gevraagd mee te werken aan de uitlevering.

Cubillas is in maart in Spanje aangeklaagd onder andere voor het helpen van de ETA bij het organiseren van explosieventrainingen door Colombiaanse FARC-rebellen in Venezuela. Volgens de Spaanse autoriteiten is na de arrestatie van twee vermoedelijke Baskische separatisten in september nieuw bewijs opgedoken voor deze trainingen.

De Spaanse onderzoeksrechter Ismael Moreno zei eerder deze maand dat het tweetal vermoedelijk wapentrainingen heeft gekregen in Venezuela. Cubillas zou bij deze trainingen hebben opgetreden als instructeur.

Cubillas woont al sinds 1989 in Venezuela, heeft de Venezolaanse nationaliteit en bekleedde een post in de regering van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Die ontkent dat Baskische militanten trainingen hebben ontvangen in Venezuela.