FIFA geeft Feyenoord en AZ hoop

De wereldvoetbalbond FIFA heeft toegezegd zowel Feyenoord als AZ bij te staan in de strijd om enkele tonnen. Beide clubs hebben transfergeld tegoed.

Feyenoord verkocht enkele jaren terug Glenn Loovens aan Cardiff City en AZ deed Haris Medunjanin van de hand. Laatstgenoemde verkaste naar Real Valladolid. De Rotterdammers en Alkmaarders wachten echter nog steeds op hun geld.

AZ mag nog 2,5 ton vorderen van de Spanjaarden, die Medunjanin alweer hebben doorverkocht aan het Israelische Maccabi Tel Aviv. Feyenoord krijgt nog geld van Cardiff, dat tot de dag van vandaag weigerde om bijna 3,5 ton af te staan voor een doorverkoopclausule.

De FIFA heeft AZ en Feyenoord nu laten weten hen bij te staan. Maarten Fontein, die Nederland vertegenwoordigt bij de UEFA en European Club Association (ECA), vindt dat het niet langer zo kan en hoopt op een internationaal licentiesysteem, waardoor dergelijke voorvallen niet meer voorkomen.

De ECA wil de verzakende clubs, totdat zij de transfersom hebben betaald, in eigen land niet meer in actie mogen komen. De UEFA en FIFA willen dat de betreffende clubs alleen in Europees verband dan niet in actie mogen komen.