'Oudgedienden hadden geen invloed op brief Klink'

De brief van het opgestapte CDA-Kamerlid Ab Klink is niet onder invloed van kritische oudgedienden geschreven. Dat zegt hij dinsdag in een interview met de Volkskrant.

Vorige week lekte een brief van Klink uit waarin hij zijn bezwaren tegen samenwerking met de PVV uiteenzette. De vorming van een rechts minderheidskabinet liep hierdoor vast. VVD-leider Mark Rutte ziet in het opstappen van Klink nieuwe kansen voor een rechts minderheidskabinet.

Zijn besluit die brief te schrijven was net als zijn besluit om op te stappen een eigen afweging, zegt Klink in het interview. Hij noemt het 'hinderlijk' dat wordt beweerd dat hij de brief schreef onder invloed van oudgedienden zoals Ruud Lubbers, die kritiek op de samenwerking met de PVV uitten. "Ik ben nooit zo onder de indruk geweest van oudgedienden."

De suggestie dat hij de brief aan hen zou hebben laten zien, noemt hij 'volkomen onzinnig'. "Mijn argumentatie ben ik nergens anders tegengekomen." Het oud-Kamerlid stelt verder niet van begin af aan tegen de samenwerking met de PVV te zijn geweest. "Maar tussentijds heb ik wel een ontwikkeling doorgemaakt."

Volgens Klink was voorafgaand aan zijn opstappen geen sprake van een machtsstrijd, maar van een verschil van inzicht. "Ik heb de overtuiging dat onderhandelingen met VVD en PVV geen goed spoor zijn. Maar in de fractie heb ik onvoldoende overtuigingskracht om mijn visie over te brengen", stelt Klink.

Klink maakte maandag bekend per direct uit de CDA-fractie te stappen. CDA-leider Maxime Verhagen ontkende toen al dat Klink zijn zetel onder dwang heeft moeten opgeven.

Klink blijft voorlopig demissionair minister van Volksgezondheid. Wat hij bij het aantreden van het volgende kabinet gaat doen, is niet bekend. "Ik zie nog wel wat ik ga doen."