[WvdW] Voorbeschouwing: FC Groningen - Ajax

Dit weekend gaat de Nederlandse Eredivisie eindelijk weer van start. Dit seizoen besteedt FOK!sport elke week uitgebreid aandacht aan één bepaald duel. In de eerste speelronde gaat onze aandacht uit naar de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax.

FC Groningen besloot het seizoen 2009/2010 als achtste en kwalificeerde zich zodoende voor de play-offs om Europees voetbal. Deze extra wedstrijden verliepen voor de manschappen van de toenmalige trainer, Ron Jans, dramatisch. In de eerste ronde troffen de Groningers FC Utrecht, waar het pleit na één duel al was beslecht. De Utrechtse formatie was met 3-1 te sterk, waardoor het uitzicht op deelname aan de Europa League al snel vertroebelde. Ook de return liep voor FC Groningen uit op een nederlaag, namelijk 2-0.


Koen van der Laak in actie tegen Vitesse (Wikimedia Commons/Rodneysss1982)


Ajax miste het kampioenschap afgelopen seizoen op een haar na. FC Twente, dat uiteindelijk met de landstitel aan de haal ging, had namelijk één punt meer dan de Amsterdammers. De beslissing viel in de afgelopen voetbaljaargang ook pas op de laatste speeldag. Ajax nam het op tegen N.E.C. Nijmegen en won daar uiteindelijk met grote cijfers; 1-4. Dit was echter niet genoeg voor het kampioenschap, aangezien FC Twente met 2-0 van NAC Breda won.

De wedstrijd, die voor zondag a.s. op de rol staat, is in elk geval bijzonder voor Daley Blind. De zoon van voormalig voetballer Danny Blind speelde gedurende het afgelopen seizoen voor FC Groningen en kwam daar zeventien keer in actie. Dit seizoen zal de verdediger weer in het shirt van Ajax te zien zijn. Luis Suárez, voormalig speler van de Groningers, zal niet in actie komen. De aanvaller pakte afgelopen weekend een rode kaart tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal en werd vervolgens voor twee duels geschorst.


Luis Suárez is geschorst en speelt niet (Wikimedia Commons/Paulblank)


Vorig seizoen speelden beide ploegen, zoals gebruikelijk, twee keer tegen elkaar. Ajax bleek twee keer de sterkste van de twee te zijn. In het Euroborg-stadion wonnen de Amsterdammers met 2-0 door doelpunten van Miralem Sulejmani en Dennis Rommedahl. Enkele maanden later verloren de Groningers met 3-0 in de Amsterdam ArenA. Destijds waren Jan Vertonghen (2x) en Siem de Jong trefzeker.

Het heeft er alle schijn van dat FC Groningen ook deze keer het onderspit zal delven. De ploeg won op 25 januari 2009 voor de laatste keer van Ajax (1-0). In De Groene Hel weet je het echter nooit, waardoor de Groningse formatie zomaar als winaar van het veld zou kunnen stappen.

Natuurlijk zijn we benieuwd naar de mogelijke uitslag, dus speculeer alvast over het resultaat van deze wedstrijd. Het duel tussen FC Groningen en Ajax begint zondagmiddag om 14:30 uur!