Excuses Witte Huis voor werkneemster

Het Amerikaanse Witte Huis heeft zijn excuses aangeboden aan een zwarte medewerkster die was ontslagen wegens discriminatie van een blanke boer. De woordvoerder, die "de gevoelens" van president Barack Obama zei te verwoorden, stelde dat de vrouw was weggestuurd op basis van een onvolledig verhaal.

Shirley Sherrod accepteerde de excuses en overweegt of ze het aanbod aanneemt terug te komen. Op eerder gepubliceerde videobeelden gaf ze een toespraak bij burgerrechtenorganisatie NAACP, waarin ze lijkt te zeggen dat ze een blanke boer niet alle hulp had geboden vanwege zijn huidskleur.

Deze beelden werden geplaatst op een conservatieve website, aldus Amerikaanse media woensdag. Voor Conservatieven vormden de beelden het bewijs dat er sprake is van racisme tegen blanken binnen de huidige Democratische regering en binnen de NAACP.

Onlangs dook de volledige video op. Daaruit werd duidelijk dat het fragment slechts een onderdeel was van een langer verhaal, waarin Sherrod leerde van het voorval uit 1986 dat armoede en niet ras de sleutelfactor is tot ontwikkeling van het platteland. Daarin zegt ze ook dat ze uiteindelijk hard voor de boer heeft gestreden zodat hij zijn stuk land kon behouden.