Medvedev bezoekt het Witte Huis

De Amerikaanse regering heeft donderdag de Russische president Dmitri Medvedev verwelkomd in Washington. De verbeterde betrekkingen met Rusland worden in het Witte Huis gezien als een van de belangrijkste successen op het gebied van de buitenlandse politiek.

Worstelend met de problemen in Afghanistan, het Midden-Oosten en elders wijzen regeringsmedewerkers erop dat het aanhalen van de banden met Moskou niet onbeloond is gebleven. Als bewijs daarvan noemen zij het vernieuwde nucleaire verdrag en de Russische steun voor sancties tegen Iran.

Conservatieve critici zeggen dat Obama te verzoenend te werk gaat en daardoor onderwerpen als de mensenrechtensituatie in Rusland, het raketschild in Oost-Europa en de Russische spanningen met buurland Georgië uit het oog verliest.

De leiders spreken over het uitbreiden van de onderlinge handel en zullen ook onderwerpen aanstippen als de kwesties Iran en Noord-Korea, wapenbeperking en de onrust in Kirgizië.

Woensdag bracht Medvedev een bezoek aan Silicon Valley, het centrum van de Amerikaanse hightech-industrie in Californië. Hij bekeek hier de 'oorsprong van het succes' en liet zich optimistisch uit dat zijn land ook in staat moet zijn een dergelijke economische tak op te bouwen.

Submitter:  Bron: Novum/AP