Witte Huis: McChrystal maakte grove fout

De Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, maakte een 'grove fout' met zijn interview met tijdschrift Rolling Stone. Dat hebben de Amerikaanse minister van defensie Robert Gates en het Witte Huis dinsdag gezegd. Ondertussen weigert het Witte Huis te bevestigen dat de generaal aan kan blijven als bevelhebber.

Gates zei dat McChrystal hem zijn excuses heeft aangeboden. De minister heeft de generaal naar Washington laten komen om de kwestie onder vier ogen te bespreken. Eerder ontbood het Witte Huis McChrystal om daar woensdag te verschijnen. Persvoorlichter Robert Gibbs wilde niet zeggen of McChrystals functie op de tocht staat en zei dat 'alle opties op tafel liggen'.

McChrystal zei in het interview onder meer dat hij zich verraden voelde door de man die hem in Afghanistan diplomatiek terzijde moet staan, ambassadeur Karl Eikenberry. In het artikel wordt hij geportretteerd als een eenling die weinig op heeft met belangrijke figuren uit de regering van president Barack Obama en moeite heeft om zelfs zijn eigen soldaten te overtuigen dat zijn strategie kan leiden tot de overwinning.